Ślub kuzynostwa
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Ślub kuzynostwa
Witam! Mam nadzieje że takiego tematu jeszcze nie było, bo szukałam i nie znalazłam nic podobnego. Ale do rzeczy, mam takie pytanie czy ślub kuzynostwa jest w ogóle mozliwy? Tzn chodzi mi o slub i cywilny i koscielny miedzy kuzynami których ojcowie są bracmi? Z góry thx
- Sir Charles
- Weteran

Wg prawa kanonicznego w linii bocznej drugi stopień pokrewieństwa (czyli rodzeństwo) uniemożliwia całkowicie zawarcie małżeństwa, a jeśli zostało one zawarte, to zostaje unieważnione natychmiast!!!
Na trzeci (ten przypadek) i czwarty stopień pokrewieństwa w linii bocznej trzeba mieć dyspensę od biskupa.
Przy pokrewieństwia w linii prostej żadnych ślubów kościelnych się nie udziela.
Amen
Na trzeci (ten przypadek) i czwarty stopień pokrewieństwa w linii bocznej trzeba mieć dyspensę od biskupa.
Przy pokrewieństwia w linii prostej żadnych ślubów kościelnych się nie udziela.
Amen
Ostatnio zmieniony 30 paź 2005, 20:42 przez mrt, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sir Charles
- Weteran

Bylo o tym niedawno na forum.
Art 14 par 1. KC
Nie moga zawrzec ze soba malzenstwa krewni w linii prostej, rodzenstwo ani powinowaci w
linii prostej. (...)
Art 15 par 1. KC
Nie moga zawrzec ze soba malzenstwa przysposabiajacy i przysposobiony.
Tylko tyle. Kuzynowie moga.
mrt pisze:Wg prawa kanonicznego w linii bocznej drugi stopień pokrewieństwa (czyli ten przypadek) uniemożliwia całkowicie zawarcie małżeństwa, a jeśli zostało one zawarte, to zostaje unieważnione natychmiast!!!
To stopnie urodzenia w prawie kanonicznym sie liczy inaczej niz w cywilnym?
soul of a woman was created below
- Sir Charles
- Weteran