Liberalizm moralny - do czego doprowadza

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Liberalizm moralny - do czego doprowadza

Postautor: Maverick » 13 paź 2005, 10:48

Zasadniczo temat zacznie sie o eutanazji, ale jak sie potoczy dalej - nie wiem.

Otoz chcialbym zwolennikow eutanazji i wszelkich innych przejawow rozluzniania moralnosci spoleczenstwa (aborcja, malzenstwa homo etc) iz w Holandii - kraju gdzie zalegalizowano mordowanie chorych ludzi (bynajmniej nie po to by im ulzyc w cierpieniach) jest projekt... No zgadnijcie.

Kogo by tu jeszcze zeutanazjowac (czy jakos tak :) ). Dziadki juz sa, a - przepraszam. Zadne dziadki, zeby poddac sie eutanazji wystarczy miec 16 lat, a w szczegolnych przypadkach 12! (na marginsie dodam iz 81% lekarzy pierwszego kontaktu przyznaje sie ze conajmniej raz dokonalo zabiegu eutanazji).

No jesli jeszcze nie wpadliscie na pomysl kogo by tu mozna zakatrupic to odpowiem - noworodki. Zreszta nie bylaby to dla nich nowosc, wszak juz od jakiegos czasu dokonuje sie tam eutanazji noworodkow - nieuleczalnei chorych (i tym podobne wymowki). Czyli zeby kogos zabic wystarczy zgoda rodziny. Nawet nie potrzeba zgody samego zainteresowanego - czy to noworodka czy tez innego chorego.

No to fajnie sie porobilo. Ciekawe kiedy zaczna eliminowac otepialych umyslowo, rudych czy piegowatych.

Ps: O tym fakcie co tu pisze dowiedzialem sie z najnowszego numeru Najwyzszego Czasu. Chcialem dac link do artykulu, ale nie ma na stronie. Moze bedzie pozniej.
Ps2: Zapraszam do dyskusji :)
3000GT

Postautor: 3000GT » 13 paź 2005, 10:57

u mnie kiedys ksiądz "kata" walnoł na katechezie . Ale nie powiem , bo nawet to interesujące było ...po tej lekcji zastanawiało mnie czy sami lekarze poddali by się eutanazji , bo tam pojecie lekarz jest chyba inaczej odbierane :| , zamiast ratować to oni skracają życie . Paranoja , zamiast leczyć ludzi , to dla nich lek na wszystko to "usypiający zastrzyk" . A z czego słyszałem to nie jest tak ze odrazu sie odchodzi po tym ! Oby tego w Polsce nie było !
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 13 paź 2005, 11:37

Maverick pisze:O tym fakcie co tu pisze dowiedzialem sie z najnowszego numeru Najwyzszego Czasu

Mysle, ze nawet pare zdan przepisales z niego zywcem, bo mi tą gazetą trąci:
Maverick pisze:No jesli jeszcze nie wpadliscie na pomysl kogo by tu mozna zakatrupic to odpowiem - noworodki

Maverick pisze:Ciekawe kiedy zaczna eliminowac otepialych umyslowo, rudych czy piegowatych.

Populizm i tendencyjnosc w najczystszej postaci :)
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 13 paź 2005, 14:00

charlie81 pisze:Mysle, ze nawet pare zdan przepisales z niego zywcem, bo mi tą gazetą trąci:

Przyznaje sie do przepisania informacji:
Maverick pisze:zeby poddac sie eutanazji wystarczy miec 16 lat, a w szczegolnych przypadkach 12! (na marginsie dodam iz 81% lekarzy pierwszego kontaktu przyznaje sie ze conajmniej raz dokonalo zabiegu eutanazji).

Ale zywcem nic nie walilem :)
charlie81 pisze:Populizm i tendencyjnosc w najczystszej postaci

I jak tu dyskutowac...? Charlie - faktem jest ze chca wprowadzic eutanazje dla noworodkow wiec...? To jest populizm? Zauwazylem ze niektorzy ludzie specjalizuja sie w wysmiewaniu czegokolwiek nazywajac to "populizm". w ogóle to cholernie modne slowo ostatnio. Jeszcze troche i bedize czesciej uzywanym slowem niz coca-cola.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 13 paź 2005, 14:19

Liberalizm-wolność wyboru-nie mylić z anarchią..Nie pisz Mav takich artykułów bo niedługo niektórzy będą uważali że liberalizm to zlo wcielone.. <aniolek2>
Dla mnie holandia przegieła w tym swoim dążeniu do wolności przegieła już wtedy kiedy zgodzono się na legalne palenie zioła..reszta byla kwestią czasu,a dzisiaj holendrzy zbierają plon swoich wolności..tym plonem jest eutanazja narkomani..aborcja i cholera wie co jeszcze...

[ Dodano: 2005-10-13, 14:21 ]
Są "chorzy"ale są "wolni" czasem wręcz nie mogą się nacieszyc swoimi swobodami.. <aniolek2>
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 13 paź 2005, 16:05

ja z niecierpliwoscia czekam, az zaczna eliminowac ludzi ponizej pewnego poziomu iq...
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 13 paź 2005, 18:16

Maverick pisze:faktem jest ze chca wprowadzic eutanazje dla noworodkow wiec...? To jest populizm?

Ale ja o faktach nie śmiem dyskutować. Dyskutuję o formie :]
lollirot pisze:ja z niecierpliwoscia czekam, az zaczna eliminowac ludzi ponizej pewnego poziomu iq...

Mozesz powiedziec swojej mamie, ze niektore docinki jej corki są genialne <browar>
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 13 paź 2005, 18:19

Pegaz - narkotyki to akurat inna sprawa :) Tu popieram calkowita legalizacje. Bo o ile eutanazja czy aborcja to decydowanie o czyims zyciu to palenie ziola czy wciaganie fety to sprawa indywidualna.
Ale nie wiem czy jest sens sie tu nad tym rozpisywac, gdyz wg mnie legalizacja narkotykow nie dotyczy liberalizmu moralnego.

Ps: Znalazlem wlasnie dwa fajne linki o konserwatywnym liberalizmie:Konserwatywny-liberalizm, istota i geneza
oraz
krotka charakterystyka konserwatywnego liberalizmu
W szczegolnosci polecam 1 link.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 13 paź 2005, 18:20

Maverick pisze:. Bo o ile eutanazja czy aborcja to decydowanie o czyims zyciu to palenie ziola czy wciaganie fety to sprawa indywidualna.

Eutanazja w swej pierwotnej, wlasciwej i niezdegenerowanej formie tez jest sprawa indywidualna :]
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 13 paź 2005, 18:24

A panstwo za to juz placi? :D

Jak dla mnie to jest chory kraj. Z narkotykami tez mialo byc super, same plusy a nie ma z tego NIC dobrego.
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "

hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 13 paź 2005, 18:30

charlie81 pisze:Eutanazja w swej pierwotnej, wlasciwej i niezdegenerowanej formie tez jest sprawa indywidualna

Sprawa indywidualna jest w chwili kiedy czlowiek znuzony zyciem skacze z okna, podcina sobie zyly itp. Jak o to prosi lekarza to juz to nei jest sprawa indywidualna.
Tomekk
Początkujący
Początkujący
Postautor: Tomekk » 13 paź 2005, 18:33

Cóż, nie trzba czytać Ncz, żeby o tym pomyśle wiedzieć - z miesiąc temu pisano o tym w kilku źródłach. Nie jestem przeciwny żadnemu z wymienionych rodzajów eutanazji. Problemem jest tu raczej przesuwanie się granicy. Co innego skrócić cierpienia malucha z bezmózgowiem, czy ciężkim rozszczepieniem kręgosłupa, a co innego uśmiercić nowonarodzonego Downa. Tak jak co innego pozwolić 16latkowi na uśmiercenie się, a co innego pozwolić na to dojrzałemu mężczyżnie, który na dodatek w swoim nieprzyjemnym stanie przeżył już lata.
Problem tak w ogóle powinien dotyczyć tylko niepełnosprawnych ruchowo i cierpiących. Jeśli ktoś cierpi i może się ruszać to niech zrobi to sam. Nie może? Widać jeszcze nie dojrzał do samobójstwa...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 13 paź 2005, 18:47

Tomekk pisze:Problemem jest tu raczej przesuwanie się granicy

Zgadzajac sie na jakikilwiek rodzaj eutanazji te granice przesowasz.
Najprostrzym zapobieganiem tego jest postawic granice twarda i nie isc na ustwpstwa. Jak masz Win XP i masz wylaczone udostepnianie dysku to mozesz czuc sie bezpiecnzie. Ale przesun granice - wlacz udostepnianie na haslo. Zobaczymy co sie stanie. W tym wypadku lepiej nie udostepniac ani nie zezwalac na nic. Bo cokolwiek zrobisz to spowoduje to - z czasem - ewolucje zjawiska, przyzwyczajenie ludzi itd.

Ps: Napisze po raz 1000 - jezeli ktos nie ma mozliwosci popelnic samobojstwa to ma pecha. Ja bym nie zaryzykowal przesowania granicy tolerancji dla skrajnych przypadkow.
Tomekk
Początkujący
Początkujący
Postautor: Tomekk » 13 paź 2005, 19:31

Maverick pisze:Jak masz Win XP i masz wylaczone udostepnianie dysku to mozesz czuc sie bezpiecnzie. Ale przesun granice - wlacz udostepnianie na haslo. Zobaczymy co sie stanie. W tym wypadku lepiej nie udostepniac ani nie zezwalac na nic. Bo cokolwiek zrobisz to spowoduje to - z czasem - ewolucje zjawiska, przyzwyczajenie ludzi itd

Jeśli jesteś w sieci to nawet z nieudostępnionym bezpieczny nie jesteś (szczególnie pod tym systemem), więc może lepiej w ogóle nie podłączać komputera, może w ogóle go nie włączać? Granica ma to do siebie, że przesuwać ją można w dwie strony. Ja mówię, właśnie o jej cofnięciu i ustabilizowaniu. Europejczycy przez setki lat przyzwyczajali się do ogladania żywcem palonych kobiet i jakoś dzisiaj mało kto za tym tęskini...
cubasa
Weteran
Weteran
Postautor: cubasa » 13 paź 2005, 22:04

To ja polecam do przeczytania artykuł, być może w nieco innej formie niż ten z "Najwyzszy czas", ale zalozenia podobne...
http://relaz.o2.pl/magazyn-artykul.php? ... ece#koment
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Awatar użytkownika
robinho
Maniak
Maniak
Postautor: robinho » 14 paź 2005, 07:27

Oglądałem kiedyś film dokumentacji o eutanazji w Holandii, jak dziadek bał sie iśc d lekarza, bo go uśpi.

Tam sie dzieją niezwykłe rzeczy. Niby wszystko ok, ale tam naprawdę nawet przed prostym zabiegiem warto się profilaktycznie pożegnać z rybkami i z chomikiem...

Eutanazja jest licencją na zabijanie- ja pokazuje przykład Holandii - która powoduje że ludzie głupieją (myślenie: "przeciez robię dobrze - ten dziadek sie tylko męczy")
"Monalizą byłaś mi, marzyłem tylko o tobie
Rysowałem serca dwa, pytałaś po co to robię.

FALUBAZ! Ekstraliga jest już nasza!
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 14 paź 2005, 17:35

A pierwsze Kolo Przyjaciol Eutanazji mielismy w Łodzi :D

Wróć do „Wszystkie inne tematy”