Gramatyczna łamigłówka
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Gramatyczna łamigłówka
Ok., wiem, ze to glupi temat, ale wlasnie natrafilem na pierdołę, ktora nie daje mi spokoju
Chodzi o poprawna forme gramatyczna wyrazu. Mianowicie: jezeli obszedlem jakies zabezpieczenie, to to zabezpieczenie zostalo przeze mnie .......?...?....... no wlasnie
Czy istnieje w ogole jakas poprawna forma tego? Ciagle cos mi swita, ze da sie to jakos powiedziec, ale nie moge sobie przypomniec za skarby...
Moze ktos z Was to wie? 

The boy you trained, gone he is... Consumed by Darth Vader
- Leanan Sidhe
- Entuzjasta
- Weteran
- Entuzjasta
- Maniak
nie ma strony biernej, bo to jest taki czasownik nie...nie... no nie teges nie reformowalny
moze byc, ze zabezpieczenia zostaly olane sikiem prostym - kumpela tak poetycka mowi
hmm ale wg mnie jak napiszesz "zabezp. zostaly ominięte, minięte" to bedzie jak najbardziej
a taki przyklad:
Jajko mi spadło, więc jajko zostalo przeze mnie ...? na podlodze? <aniolek2> spadziste? <aniolek2> <browar>
no tak, Maverick juz napisal, toz to czasownik nieprzechodni. tak to jest jak sie mlodszych nie slucha <browar>
moze byc, ze zabezpieczenia zostaly olane sikiem prostym - kumpela tak poetycka mowi

hmm ale wg mnie jak napiszesz "zabezp. zostaly ominięte, minięte" to bedzie jak najbardziej
a taki przyklad:
Jajko mi spadło, więc jajko zostalo przeze mnie ...? na podlodze? <aniolek2> spadziste? <aniolek2> <browar>
no tak, Maverick juz napisal, toz to czasownik nieprzechodni. tak to jest jak sie mlodszych nie slucha <browar>
- Leanan Sidhe
- Entuzjasta
jamaicanflower pisze:hmm ale wg mnie jak napiszesz "zabezp. zostaly ominięte, minięte" to bedzie jak najbardziej
Dzieki, choc ja nie mam najmniejszego problemu ze znalezieniem rownoznacznego wyrazenia-po prostu zaciekawilo mnie akurat to konkretne

jamaicanflower pisze:Jajko mi spadło, więc jajko zostalo przeze mnie ...? na podlodze? spadziste?
...upuszczone

słonko pisze:GNRose, pozwolisz że się podłączę pod twoj topic, mam podobne problemy
Luzik

A z tego typu, ktory wymieniles, to jeszcze:
3) zona draba-->drabina
4) wujek z ciocia-->wujostwo, a dziadek z babcia-->....?

Re: Gramatyczna łamigłówka
GNRose pisze:jezeli obszedlem jakies zabezpieczenie, to to zabezpieczenie zostalo przeze mnie .......?...?.......
obziejszoscioneeweisozcioneszseszasz....kurcza trudny wyraz nie potrafie go powiedziec...
A moze byc "pokonane"
GNRose pisze:No to jak juz odbiegamy od tematu, to mam tez zagadke: jak sie nazywa żona Herkulesa?Dla zwyciezcy/-czyni browar
Odp. : Frau Kules
Dostane browara ?
GNRose pisze: a dziadek z babcia-->....?
...yyyy ... "próchno"... ?
Jak juz jestesmy przy zagadkach to:
"Jak się nazywają ludzie mieszkający ze zwierzątkami?"
Ostatnio zmieniony 16 lip 2005, 01:02 przez sadi, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróć do „Wszystkie inne tematy”