Jak zostać optymistą/tką?
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Jak zostać optymistą/tką?
CZe @ll. Dziś sobie rozmawiałam z psapsiółką...Pomimo iż wszystko w jej życiu układa się w miarę dobrze jest pesymistką...Trochę mnie to martwi, powinna zapomnieć o złych chwilach cieszyć się dobrymi...Nasi rodzice są e...Tradycjonalistami:P I nie ułatwiają nam zycia, wiadomo nastolatki lubią się buntować:P Więc mam do Was kochani gorące zapytanie:
Jak sprawić by świat wydał nam się piękny? Pozbyć się czarnych myśli, przestać się przejmować problemami? Powiedcie mi, czy Wy macie jakiś sposób na to?
Ja objadam się czekoladą albo czymś co uwielbiam:] Robię to co lubię najbardziej robić...
Poprawiam sobie nastrój i od razu czuję się lepiej^^ Ale wiadomo ze to nie jest na stałe a mi chodzi o ogólne podejście do życia, zeby sie nie bać go...
Jak sprawić by świat wydał nam się piękny? Pozbyć się czarnych myśli, przestać się przejmować problemami? Powiedcie mi, czy Wy macie jakiś sposób na to?
Ja objadam się czekoladą albo czymś co uwielbiam:] Robię to co lubię najbardziej robić...
Poprawiam sobie nastrój i od razu czuję się lepiej^^ Ale wiadomo ze to nie jest na stałe a mi chodzi o ogólne podejście do życia, zeby sie nie bać go...
- ksiezycowka
- Weteran
Najlepiej znaleźć sobie ciekawe zajęcie i robić to, co się lubi. Nie można mieć za dużo czasu na myślenie, bo w końcu stanie się to nieznośne i człowiek zacznie się nad sobą użalać.
Poza tym trzeba po prostu walczyć ze sobą. Mieć silną wolę. Można się pesymizmowi poddać albo próbować z nim walczyć, robić mu na przekór. Do nas należy decyzja, czy będę myśleć o niepowodzeniach czy o dobrych rzeczach. A chyba zawsze się znajdzie coś dobrego....
Poza tym trzeba po prostu walczyć ze sobą. Mieć silną wolę. Można się pesymizmowi poddać albo próbować z nim walczyć, robić mu na przekór. Do nas należy decyzja, czy będę myśleć o niepowodzeniach czy o dobrych rzeczach. A chyba zawsze się znajdzie coś dobrego....
"Jeśli traktujesz życie ze śmiertelną powagą, nie licz na wzajemność" [A. Mleczko]
chyba trzeba zaczac od tego zeby se wmawiac ze sie jest optymistą tak mi sie wydaje
Ostatnio zmieniony 11 lip 2005, 00:18 przez Zuber, łącznie zmieniany 1 raz.
"Such a lonely day
And it’s my
The most loneliest day of my life..."
SOAD - Lonely Day
And it’s my
The most loneliest day of my life..."
SOAD - Lonely Day
- I*Z*U*$*K*A
- Entuzjasta
Nie myslec o zlych rzeczach, problemach, robic to co sie lubi i na co ma sie ochote... nie wszyscy tak potrafią...
* W szaleńczej wichurze znajdę Twój szept
W wzburzonym morzu oblicze Twe
W gwieździstym niebie oczu Twój blask
W słodyczy miodu pocałunków smak
Nie ważne kiedy, i tak znajdę Cię
W ślad po twych stopach pójdzie mój cień
W wzburzonym morzu oblicze Twe
W gwieździstym niebie oczu Twój blask
W słodyczy miodu pocałunków smak
Nie ważne kiedy, i tak znajdę Cię
W ślad po twych stopach pójdzie mój cień
- jamaicanflower