win98, winme, win2000 czy winxp ???

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Zuber
Pasjonat
Pasjonat
win98, winme, win2000 czy winxp ???

Postautor: Zuber » 23 sty 2005, 16:01

tak chcialem zobaczyc z jakiego systemu chetniej korzystacie pozatym mam pytanie do tych co uzywają 2 windowsow 98 i xp jak przestawic aby w dosie jako domyslny byl wybierany 98 a nie xp ??
"Such a lonely day
And it’s my
The most loneliest day of my life..."
SOAD - Lonely Day
Awatar użytkownika
gracja
Maniak
Maniak
Postautor: gracja » 23 sty 2005, 16:24

2000 zdecydowanie, w xp cos sie zawsze wali :P
Awatar użytkownika
Blade
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Blade » 23 sty 2005, 17:23

Ja korzystam z 98SE. A to dlatego, ze moj komp nie nalezy do najnowszych.
2000 jest zdecydowanie najlepszy.
Win ME odradzam. Mialem zainstalowany 2 razy. Chyba najwiekszy shit.
Win XP nie mialem zainstalowanego, ale jak wspomniala gracja zawsze sie w nim cos wali.
Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 23 sty 2005, 18:05

Ja mam 2000 ale dlatego, że mam mało miejsca na dysku. jak sobie w ciągu miesiąca kupie nowy duuuuży dysk to na 100% będę miał znowu iXPeka, bo jest po prostu zajebisty. A w każdym Windowsie są błędy, w 2000 też jest duuużo.
When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen. (...)
You may think you can fly, but you'd better not try. People can fly

Obrazek
cubasa
Weteran
Weteran
Postautor: cubasa » 23 sty 2005, 18:18

(...)mam pytanie do tych co uzywają 2 windowsow 98 i xp jak przestawic aby w dosie jako domyslny byl wybierany 98 a nie xp ??

Jeju, a po co Ci drugi windows skoro ten pierwszy ma byc odpalany automatycznie?

Poza tym jeżeli masz 2 windowsy to wybierasz każdorazowo w dosie, który masz uruchomić. Ja przynajmniej nie widzę problemu. Jedno przyciśnięcie klawisza w tę czy wewtę - cóż za różnica :)

Mam Xpeka z SP2 na razie bez problemu :)
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 23 sty 2005, 18:29

Mam Xpeka z SP2 na razie bez problemu
Oryginal masz?
cubasa
Weteran
Weteran
Postautor: cubasa » 23 sty 2005, 18:32

Oryginal masz?

Nie :P
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Awatar użytkownika
Zuber
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Zuber » 23 sty 2005, 18:43

Cytat:
Oryginal masz?

Nie

no to znalezlismy pirata :P:P:P joke ja tez nie mam oginalu

Jeju, a po co Ci drugi windows skoro ten pierwszy ma byc odpalany automatycznie?

Poza tym jeżeli masz 2 windowsy to wybierasz każdorazowo w dosie, który masz uruchomić. Ja przynajmniej nie widzę problemu. Jedno przyciśnięcie klawisza w tę czy wewtę - cóż za różnica

chodzi o to zeby jako domyslny byl 98 a to dlatego czesto przychodze do domu wlaczam kompa i ide np do kuchni a chce zeby sie win98 odpalil a nie xp :)
"Such a lonely day

And it’s my

SOAD - Lonely Day
Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 23 sty 2005, 18:47

Chyba tylko firmy mają orginały... ja mam z torrenta chyba :) no i co z tego? nie stać mnie na kupowanie orginalnych programów, tak samo muzyki... mam 170 albumów trance... wszystko nielegalnie skopiowane... i co? psy mogą mnie pocałować w censored
When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen. (...)
You may think you can fly, but you'd better not try. People can fly

Obrazek
cubasa
Weteran
Weteran
Postautor: cubasa » 23 sty 2005, 18:50

Zuber pisze:no to znalezlismy pirata joke ja tez nie mam oginalu

uff, a już myślałem, że jutro zawitaja do mnie jakaś agencja do zwalczania piractwa :p :p
ale jak napisaleś że tez masz to aż się raźniej zrobiło :)

chodzi o to zeby jako domyslny byl 98 a to dlatego czesto przychodze do domu wlaczam kompa i ide np do kuchni a chce zeby sie win98 odpalil a nie xp

No oki. "Różni ludzie różne potrzeby". Ale ja aż tak dobrze to się nie znam :)

Hardcore pisze:(...)nie stać mnie na kupowanie orginalnych programów(...)

No ba, rzadko kogo stać na wydanie 400 zł za oryginała. Już nie mówiąc o programach z serii powiedzmy Reader które kosztują 2-3 tys zł
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 23 sty 2005, 19:05

A jak zainstalowales sp1 i sp2 na piracie?
cubasa
Weteran
Weteran
Postautor: cubasa » 23 sty 2005, 19:08

Dostalem od kumpla SP2 i normalnie nainstalowałem na Xpeka :)
A co on tam robił z tym SP2 - niewiem :D
Awatar użytkownika
Triniti19
Weteran
Weteran
Postautor: Triniti19 » 23 sty 2005, 19:18

Używam windowsa 98 głównie dlatego, że komputer mój nie jest najnowszy a przy windowsie 98 nie spowalnia aż tak mocno.
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 23 sty 2005, 19:23

Winda XP SP1a
poza tym mam stary dysk z zainstalowanym Windziarzem 98 [nie SE] i gdzies lezy stara 200MB hdd'eczka z Winda 3.11

probowalem korzystac z Mandrake 10 i Red Hat 8 ale jakos pingwin mnie nie przekonal...

Ja Ne,

Motenai Gorgon
Widzę że z czasem sens słów się zmienia
Słowa nabierają nowego, innego znaczenia
Choć z pozoru dobre, przyczyną są cierpienia
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
Zuber
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Zuber » 23 sty 2005, 22:28

Mav to nie takie trudne moj kumpel tez ma sp1 i sp2 a ma pirata :D
moze dał by tu jakis admin ankiete co ?? :P
"Such a lonely day

And it’s my

SOAD - Lonely Day
Awatar użytkownika
szopen
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: szopen » 24 sty 2005, 00:40

musisz mieć jakiegoś nieoklepanego seriala i powinno pojść, przynajmniej u mnie poszło :)
Cuda się zdarzają. Co potwierdzi każdy programista :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Samael
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Samael » 24 sty 2005, 00:49

2003, 180 dni legalnego darmowego testu od M$. Czasem problem ze sterami i odrobinkę trzeba pokombinować, żeby np. dźwięk był, ale chodzi jak rakieta.

A SuperPI w w2k liczy się parę sekund wolniej niż w XP. Poza tym gorzej sobie radzi z dyskami >137 GB, stąd - miałem w2k sp4 i było git, a teraz mam XP SP2 i też jest git :D
Smith&Wesson - the original point&click interface
karol

Postautor: karol » 24 sty 2005, 08:35

Nie ma to jak winda 2000 PROFESJONAL ! A najlepiej zainstaluj sobie na kompie
Knopixa !!! rewelka !
Awatar użytkownika
fish
Weteran
Weteran
Postautor: fish » 24 sty 2005, 09:09

Ja mam xp z SP2. Nie narzekam. W pracy się wyłożył raz, w domku, odpukać ponad 2 latka chodzi i wszystko oki.

Mav, SP2 chodzi na piratach, większy problem miałem na początku z SP1. Ale jest na sieci taki programik co wygrzebuje z Windy poprawne numerki seryjne :) Wystarczy je podmienić i traktuje je jako oryginały, chodzi wtedy update do Sp1 i Sp2 bez żadnych problemów.
"Ludzie twierdzą, że Ziemia jest okrągła. Ale jak nie chcesz, wcale nie musisz im wierzyć." - Forrest Gump
Awatar użytkownika
Bender
Weteran
Weteran
Postautor: Bender » 24 sty 2005, 10:07

a ja mam XP z firmy - jest oryginalny - to Corporate z odpowienim numerkiem - cos jak firmowy komp w domu :P
SP1 SP2 sie same instalowywuja bez gadania

instalka ma juz 2latla i wiecej przezyla 3 kompy - nie instaluje systemu na nowo po zmianie kompa tylko wkladam dysk i odwalam dlubanke - w 20min mam z powrotem to co bylo

XP chodzi bez problemu - o ile nie uzywa sie nietypowego sprzetu i sterownikow pisanych przez pijanych hydraulikow
jedyne BSODy jakie widzialem to na pamiatkach ktore przetaktowalem 100% ponad norme oraz na wadliwym modeiemie USB - na SP1 restartowalo kompa lub BSOD - po zapodaniu SP2 wywala tylko komunikat ze wykryte urzadzenie jest wadliwe

a od linucha mozna pierdolca dostac - kto nie wierzy niech uwierzy - instalacja modemu USb jest poj ..na
ludzie pluja na winde - ciekawe ze w XP stery sie same jakos instaluja bez rekompilacji jadra :P
Cyniczny zlosnik i przesmiewca (C)
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 24 sty 2005, 17:57

Bender pisze:a ja mam XP z firmy - jest oryginalny - to Corporate z odpowienim numerkiem - cos jak firmowy komp w domu :P
SP1 SP2 sie same instalowywuja bez gadania

instalka ma juz 2latla i wiecej przezyla 3 kompy - nie instaluje systemu na nowo po zmianie kompa tylko wkladam dysk i odwalam dlubanke - w 20min mam z powrotem to co bylo

XP chodzi bez problemu - o ile nie uzywa sie nietypowego sprzetu i sterownikow pisanych przez pijanych hydraulikow
jedyne BSODy jakie widzialem to na pamiatkach ktore przetaktowalem 100% ponad norme oraz na wadliwym modeiemie USB - na SP1 restartowalo kompa lub BSOD - po zapodaniu SP2 wywala tylko komunikat ze wykryte urzadzenie jest wadliwe

a od linucha mozna p*** dostac - kto nie wierzy niech uwierzy - instalacja modemu USb jest poj ..na
ludzie pluja na winde - ciekawe ze w XP stery sie same jakos instaluja bez rekompilacji jadra :P

a to sie usmialem, przekladasz dysk na nowy komp i Ci dalej xp pracuje po "dlubance" :?: <hahaha> dobre, masz jeszcze jakies zarty :?:

Ja Ne,

Motenai Gorgon
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 24 sty 2005, 18:51

No przy zalozeniu ze na nowym kompie ma dokladnie tem sam hardware :D
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 24 sty 2005, 19:39

to zalozenie byloby sluszne, gdybysmy przez zmiane kompa rozumieli zmiane sprzetu na taki z gwarancja :okulary:

a inaczej to jest po prostu nie mozliwe :-)

jesli jest inaczej to prosze mi powiedziec jak to zrobic, a ja sprawdze i przeprosze :okulary:

Ja Ne,

Motenai Gorgon
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
Bender
Weteran
Weteran
Postautor: Bender » 24 sty 2005, 20:44

totalnie rozny sprzet nop zmiana z BX z PIII na Nforce z durniem na i845 z p4 na nforce2 z bartonem ze o zamiankach z gforce 2 gts na ati 9500 nei wspomne

zabawa jest prosta trzeba tylko miec orginalna plyte z ktorej byl instalowany XP
po co mam od nowa reinstalowac skoro moge uaktualnic stery i system chodzi - i to stabilnie

wkalda sie CD do napedu i wybiera odpowiednie opcje - bynajmniej nie napraw :P
jak nie dasz rady to daj znac - za stowkie ci to zrobie :P - wiedza kosztuje :568:
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 24 sty 2005, 20:51

A wziales pod uwage fakt roznych plyt glownych? win XP podczepia sie do plyty i nie przezyje jej zmiany :)
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 24 sty 2005, 20:58

dokladnie :-) ja nadal nie wierze w to co piszesz :okulary:

a dlaczego :?: bo troszke jednak znam sie na programowaniu i to nie tylko prostych aplikacji :-)

zmiana sterownikow to nie wszystko, a to o czym piszesz nawet gdyby bylo mozliwe, a nie jest, to system by pracowal naprawde niestabilnie :okulary:

Ja Ne,

Motenai Gorgon
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
Bender
Weteran
Weteran
Postautor: Bender » 24 sty 2005, 21:50

mav - przeciez pisze ze zmieniam plyte z BX na nforce potem na i845 a potem na nforce2
malo ci ?
moge zmienic na nforce3 jak ci nie pasi
ale zasponsoruj amd64 :P

do mobo przypisana jest OEM i to HE najczesciej
XP Professional Corporate nie jest do niczego przypisany - nawet nie ma modulu rejestracji online :P

gorgon - no znasz sie - troche - programowanie to jedno (algorytmow pod jezykiem paskudnie wysokiego poziomu - przerost formy nad trescia - za to obiektowo i okienkowo kazdy imbecyl zrobi formularz z 1 guzikiem zajmujacym 1MB kodu wynikowego - sory ale ja jestem starej daty - assembler, C, C++, clipper i mierzwi mnie jak widze to co "popelniaja" ci znawcy programowania - paskudne potforki pisane bez ladu i skladu byle dzialaly - ze swieca szukac programisty ktory potrafi zdebugowac wlasna tfurczosc - bo cudzej nie sposob - 3/4 tych specow co sie niby znaja na programowaniu nie jest w stanei powiedziec co sie wyrypalo w kodzie - bo obiekt obiektem obiekt pogania - ale za to z kreatorka szybko aplet szczelil i to sie liczy
kto by tam myslal o optymalizacji ?
potem aplikacja leci w petli niepotrzenie czekajac na jakies warunki wejsciowe bo komus sie zapomnialo przemyslec konsekwencje dzialania algorytmu i zapisanie pelnych warunkow

itd nie chce mi sie polemizowac

gorgon - powiem ci bo widze zes cienki w tej materii
wez wloz dysk z XP Pro corporatem do innego compa
zbootuj z CD i zamiast "R" napraw daj instaluj - pojawi sie tam opcja - Odswiezenia systemu - w skrocie polega to na tym ze kopiowane sa wszystkie pliki XP od poczatku - odswiezane konfigi tak jak maja byc oraz przeprowadzana jest detekcja sprzetu i aktualizacja rejestru - de facto jest to instalacja od nowa ale jest o 2/3 szybsza bo wiekszosc plikow juz jest na HDD

20 min i XP wstaje na nowym sprzecie

i nie mow ze to nie dziala - robie to na codzien - jak przychodzi nowy model sprzetu
stawiam system z lustra Ghosta , odswiezam system i ew doinstalowywuje sterownikow kilka

tak jest najszybciej - bo system w firmie ma sporo polis i innych cudawianek dla bezpieczenstwa + aplikacje
robic to od nowa to masakra a unatended instalation nie rozwiazuje problemu pomimo poboznych zyczen M$ - tym to mozna sobei Offica zainstalowac ale nie programy firm 3
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 24 sty 2005, 22:05

przyznam ze assemblerem sie nie bawilem, ale ANSI C, C++, Turbo Pascal, Basic, tak :-) nie mowie o programowaniu MFC gdzie wszystko jest na tacy podany praktycznie :-)

zwaz jednak drogi Benderze ze rowniez z wersji Corporate korzystam, jak i paru moi dobrych znajomych, ktorzy rowniez sie na komputerach znaja, sam studiuje elektronike i telekomunikacje na wydziale mikrosystemow i po prostu wiem, ze po zmianie pewnych peryferiow (vide mb) Winda XP musi byc reinstalowana bo "prosta zmiana sterow" to nie to w tym wypadku, to pod 98 dzialalo :-)

a poza tym, nie Tobie oceniac moj poziom, gdyz na oczy nie widziales jak i co robie, ani tez nie mozesz wiedziec jaka wiedze posiadam, tak jak i Twojej nie moge

a z tym odswiezaniem systemu to wez pod uwage ze rejestr i "podstawa" zostaja nie zmienione... dalej dzialac nie bedzie, chyba ze masz ghosta na jednym sprzecie i taki sam sprzet ciagle dostaje tego ghosta na siebie, bo wszystkie kompy jednakowe macie...

Ja Ne,

Motenai Gorgon
<zakochany>
Obrazek
Awatar użytkownika
Bender
Weteran
Weteran
Postautor: Bender » 24 sty 2005, 22:50

a ty dalej swoje
wez sobei sprobeoj to zrobic a potem gadaj

to ze studiujesz i sie interesujesz to nie wsytarczy
trzeba sie tym babrac
lekarzem nie zostaniesz z podrecznika anatomii tylko ze stazu i doswiadczen :P
Awatar użytkownika
Mroczny Piskacz
Maniak
Maniak
Postautor: Mroczny Piskacz » 24 sty 2005, 22:56

a Ty dalej swoje ? tlumacze ze to robilem, nie dziala :-)

przekladalem juz pare razy dysk 10GB z kompa na BX i p3 450 do nForce2 :okulary:

to o czym piszesz to "nowinka techniczna z interenetu" ktos mi juz kiedys o tym mowil i probowalem, nie wmawiaj mi tylko ze zle robilem bo naprawde troszke sie na tym znam i wiem jak pewne rzeczy sie robi :-)

zycze wiecej szczescia i czasem przetestowac "znalezione w sieci cuda" :-)

EDIT: zreszta dla mnie ten temat jest juz zamkniety, za daleko w offa zabrnelismy :-) ja wiem swoje, Ty wiesz swoje, na tym to zostawmy :-)

Ja Ne,

Motenai Gorgon
<zakochany>
Obrazek

Wróć do „Wszystkie inne tematy”