niescisle sformulowanie "uzasadnione podejrzenie" jest niedobre. na tej zadsadzie policja moze przeszukac kazdego np. czlowieka z dreadami bo "zachodzi uzasdnione podejrzenie ze moze posiadac marihuane". niedociagniecie moim zdaniem...
Tak samo jak kanar nie ma prawa wylegitymowac czlowieka. A jak wezwie policje to policji pokazac trzeba. Zwykle potem policjant podaje kanarom dowod tozsamosci, a oni spisuja, wtedy nalezy go im wyrwac. Tak samo kanar nei ma prawa czlowieka zatrzymac! Czyli jak zlapie, wysiadzie sie na przystanku to mozna isc w dluga i nie ma prawa nic zorbic... Ale ludzie sa glupi i tyle.
mysmy kiedy sie tak z kumplem umowili ze jakby co to on poda moje dane (bo ja mialem miesieczny) i powie ze ma bilet ale nie przy sobie - wtedy sie placi 5 zl
Raz sie przydalo
Zaraz zaraz.... to jak to , łapie mnie kanar, ja mówię że się nie dam wylegitymować i nie wysiąde, bo takie mam prawa.... On wzywa policję... i co? Umawia sie z policjantami na przystanku po czym wskakuja i wtedy mnie zgraniają? Czy jak on wezwie policję to już musze wyjść z tramwaju?
Dobrze wiedzieć, że ma się takie prawa ale jeżeli chodzi o policje to niestety nie wierze w to, że można z nimi wygrać. Uważają iż mają o wiele większe prawo a poza tym komu chce się potem targać po wszelakich sądach itp.
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"