Laptop

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Laptop

Postautor: Elspeth » 09 lip 2007, 13:58

Niedawno stałam się szczęśliwą posiadaczką laptopa :) Jak na razie jestem b. zadowolona. Jednak mam pewien zgryz jeśli chodzi o gwarancję. Standardowa trwa 12 m-cy, mogę wykupić na 24 albo 36 miesięcy przedłużenie gwarancji.
http://sklep.org.pl/?xS=Acer,Gwarancje, ... .EE3,Sklep
http://sklep.org.pl/?xS=Acer,Gwarancje, ... .EE2,Sklep
http://www.balta.pl/opis.php3?ID=13310
mogę ją wykupić w wersji "normalnej" albo z ubezpieczeniem. I nie mam pojęcia czy jest sens płacić drożej za to ubezpieczenie. Chciałabym dodać do niego kość pamięci RAM, na moje pytanie czy muszę to robić u nich w serwisie odpisali mi:
"pamięć ram może Pani samodzielnie dołożyć do komputera. Nie straci Pani wtedy gwarancji. Jeśli zechce Pani dokonać tej operacji w serwisie koszty kształtują sie następująco:
77 zł wysyłka do serwisu, 25 euro netto praca technika oraz koszt pamięci ram"
I też nie wiem czy sama się mam tego podejmować (znaczy zlecić to komuś na miejscu).
HELP !
Non! Rien de rien... Non ! Je ne regrette rien !
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 09 lip 2007, 14:51

Dość skrótowe te informacje, ta pierwsza gwarancja wydaje się obejmować najwięcej przypadkowych obić, stłuczeń czy innych problemów. A ubezpieczenie przydaje się głównie w przypadku kradzieży, co w przypadku notebooków jest prawdziwą plagą, bo łatwo toto zgarnąć i wynieść.

Wymiana RAMu jest śmiesznie prosta: odkręcasz śrubki, otwierasz obudowę, wkładasz kość, dociskasz, zamykasz obudowę, przykręcasz śrubki. O ile oczywiście RAM jest dobrany odpowiednio do sprzętu i masz wolne sloty.
Awatar użytkownika
Jawka
Weteran
Weteran
Postautor: Jawka » 09 lip 2007, 21:01

Elspeth, Wykup najlepiej na 36 miesięcy, bo niestety laptopy bardzo lubią się psuć. Szczególnie te klasy popularnej, czyli do 5 tysięcy złotych. Na pewno na tym nie stracisz.
Elspeth pisze:77 zł wysyłka do serwisu, 25 euro netto praca technika oraz koszt pamięci ram"
<boje_sie> A na tym na pewno tak. Pamięć ram bez najmniejszego problemu możesz dołożyć sobie sama- a jesli się boisz to poproś kogoś kto ma o tym troszkę większe pojęcie- tak dla uspokojenia sumienia.
"(...) pomyśl... co za głupiec z niego-
mówi, że umiera z mego powodu....
zupełnie jakbym była chorobą"

Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 09 lip 2007, 21:20

Ja sie nie bardzo znam na laptopach, ale twierdze, ze jak sie ma cos spierdzielic przy uzytkowaniu , a Elpeth czesto uzywa kompa, to i tak wyjdzie podczas pierwszego roku. Ja nawet nie zostalam poinformowana o mozliwosci ubezpieczenia jak kupowalam <hmm> , no ale kradziez i tak rzadko mi grozi, raczej uzywam stacjonarnie. Teraz wlasnie sprzedaje mojego - uzywam od prawie dwoch lat - ani razu sie nie zepsul <pijak> odpukac.
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 09 lip 2007, 21:31

Jawka pisze:Wykup najlepiej na 36 miesięcy

Ja bym raczej zakładała, że za 3 lata to ona już tego kompa mieć nie będzie, laptopy się szybko starzeją :)
A możliwość kradzieży zawsze istnieje, z domu zaś (mieszkania) najłatwiej wynosi się właśnie laptopy, mp-plejerki, pendrivy itp, bo z takim telewizorem na przykład trzeba się już zdrowo namęczyć.
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 09 lip 2007, 21:35

pani_minister pisze:Ja bym raczej zakładała, że za 3 lata to ona już tego kompa mieć nie będzie, laptopy się szybko starzeją :)

No wlasnie <browar> Mnie to sie zdaje, ze taki mlody czlowiek jak zacznie przygode z laptopami i tym podobnym sprzetem przemyslu , ktory blyskawicznie sie rozwija - nie trzyma go dluzej jak rok - dwa.
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
Awatar użytkownika
Jawka
Weteran
Weteran
Postautor: Jawka » 09 lip 2007, 21:38

pani_minister pisze:Ja bym raczej zakładała, że za 3 lata to ona już tego kompa mieć nie będzie, laptopy się szybko starzeją
W sumie racja, tego nie założyłam :)

A swoją drogą, tak z ciekowości- jak jest z cenami częsci do komputerów przenośnych?
"(...) pomyśl... co za głupiec z niego-
mówi, że umiera z mego powodu....
zupełnie jakbym była chorobą"

Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 09 lip 2007, 22:46

Za drogo. W dodatku większość części siedzi tak ukryta, że bez fachowca się nie obejdzie, konia z rzędem temu, kto procka metodami domowymi wymieni <pijak>
userman

Postautor: userman » 09 lip 2007, 23:15

Opis wymiany ramu opisany przez pani_minister bardziej mi przypomina wymianę w zwykłym komputerze niż w laptopie, nigdy nie rozbierałem laptopa ale na pewno nie jest to takie proste jak w stacjonarnym gdzie wymiana ramu to 2 minuty i bez specjalnego przygotowania czy zastanawiania się czy sie coś uszkodzi a laptop jednak jest dużo bardziej skomplikowany niż normalny - większa miniaturyzacja większa integracja a co za tym idzie większe prawdopodobieństwo uszkodzenia. Ja jednak bym dokupił ramu ale wymiany dokonał w serwisie ( nie koniecznie firmowym ale na pewno w wyspecjalizowanym) a co do gwarancji to brać 12 miesiecy ew. 12 z ubezpieczeniem bo to zawsze sie może zdażyć że sie gdzieś komputer przeniesie i może zostać ukradziony... gwarancja ? ponieważ i tak dłużej tego komputera nie będziesz trzymała chyba że nie masz stałej pracy a co za tym idzie pieniędzy na nowego....

a ceny laptopowych podzespołów czy sprzętu peryferyjnego są po prostu dla mnie nie do przyjęcia...
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 09 lip 2007, 23:20

userman pisze:nigdy nie rozbierałem laptopa ale na pewno nie jest to takie proste jak w stacjonarnym gdzie wymiana ramu to 2 minuty

Ja rozbierałam. Wielokrotnie. I moim zdaniem więcej nagimnastykować się trzeba w przypadku peceta, bo po pierwsze śrubek więcej, po drugie obudowę ściągasz całą, po trzecie musisz sobie jeszcze taśmy poodsuwać, żeby nie przeszkadzały :)
userman

Postautor: userman » 09 lip 2007, 23:56

pani_minister pisze:Ja rozbierałam. Wielokrotnie. I moim zdaniem więcej nagimnastykować się trzeba w przypadku peceta, bo po pierwsze śrubek więcej, po drugie obudowę ściągasz całą, po trzecie musisz sobie jeszcze taśmy poodsuwać, żeby nie przeszkadzały :)

Ja mam dysk SATA więc cieniutkie tasiemki są(nagrywarka też jest podpięta cieniutką tasiemką :), kabelki zasilające tez mam cieniutkie i poukładane a co do obudowy to zdejmuje tylko jeną boczną ścianę - 2 śrubki odkęcane ręką :):)

widać wszystko zależy od potrzeb :)
Awatar użytkownika
Michał
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Michał » 10 lip 2007, 09:48

a mnie zawsze tłumaczyli ze sprzedawca ma obowiązek dawać dwuletnią gwarancję na towary takie jak laptopy(klienci indywidualni, nie firmy) ponieważ taki obowiązek nakłada na nich ustawa (nie wiem jaka:P) i że branie rocznej gwarancji to dawanie się wykorzystać, może ktoś coś o tym wie więcej?

ps. jak ja kupowałem laptopa to dodatkowy ram zainstalowano mi w salonie, bez dodatkowych opłat <diabel>

Wróć do „Wszystkie inne tematy”