Matura...
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Matura...
Do wszystkich tegorocznych maturzystów":
Jak wam poszedł ten egzamin???
Jak wam poszedł ten egzamin???
HA HA HA HA :diabel2:boze za rok czeka mnie to samo!!!!!!! buuuuuuu
Ale Wy bedziecie to pisac inaczej.
Mi poszlo oki. Poza tym ze pomylilem cytaty, ale rozpisalem sie (ograniczyl mnie czas, bo moglem jeszcze pisac) na cale 5 i pol stronki (zawsze maks pisalem 3,5 - 4 (ale jak sie baardzo staralem), a teraz 5,5 z palcem... no wiecie Dla mnie to przezycie Poza tym zadowolony
Moje tematy z polaka:
1. To nie autor, lecz czytelnik nadaje lekturze jakieś znaczenie, otwiera przestrzenie (G. Leszczyński). Skomentuj słowa współczesnego krytyka przywołując lektury szkolne i książki czytane z własnego wyboru.
2. Jakie wartości polskiej literatury ostaną się na zawsze - niezależnie od gustów, mód i zmieniającej się koniunktury politycznej - omów problem analizując wybrane utwory.
3. Szlachetny - występny - okaleczony... Jaki obraz człowieka odnajdujesz w literaturze powojennej XX wieku. Rozważ problem odwołując się do różnych utworów.
4. Interpretacja tekstów: 4a. Zbigniew Herbert: "Dom" Józef Baran: "Apokalipsa domowa" 4b. Adam Mickiewicz "Dziady część III" (fragment)
Byly bardzo podobne jak na probnym. Nawet praktycznie ten sam fragment, jedno polecenie identyczne w 4b. Na probnym pisalem 4b a tu temat nr 1
No tam Wam wszystkim gratuluje! Jesli chodzi o moje miasto, to ono musi pisac czesc pisemna z maty i z polaka jeszcze raz! Bo byly cholerne przecieki!! Co za niesprawiedliwosc za bład kilku kretynow musi odpowiadac cała reszta maturzystow!! Ja mature pisze dopiero za rok, uff co za szczescie!!
What can you see
on the horizon?
Why do the white gulls call?
Across the sea
a pale moon rises
The ships have come to carry you home.
on the horizon?
Across the sea
a pale moon rises
NIe chciał bym być w skorze tego kolesia co wprowadził pytania do internetu.
Podobno matka jednej z maturzystek zadzwoniła do radia i powiedziała, ze jej corka ma tematy, przecieki a wszyscy jej znajomi robią gotowce. Była oburzona tym faktem. Jak znajdę to nagranie to je jeszcże prześlę.
Pozdrawiam...
Podobno matka jednej z maturzystek zadzwoniła do radia i powiedziała, ze jej corka ma tematy, przecieki a wszyscy jej znajomi robią gotowce. Była oburzona tym faktem. Jak znajdę to nagranie to je jeszcże prześlę.
Pozdrawiam...
Jeszcze raz pisza ci co wybrali temac to wyciekl z ministerstwa. Tak jest przynajmniej z polskim.
Pisza jeszcze raz mature maturzysci ktorzy, wybrali 1 lub 2 temat z polaka, a co do maty to pisza tylko uczniowie z szkol licealnych. A co do tego kolesia :
NIe chciał bym być w skorze tego kolesia co wprowadził pytania do internetu.
To jest juz w szpitalu i cos mi sie wydaje ze bedzie tam czestym gosciem.
What can you see
on the horizon?
Across the sea
a pale moon rises
on the horizon?
Across the sea
a pale moon rises
Gdybym miał pytania na maturę, to dałbym tylko zaufanym kilku osobą. Ale na pewno nie wpuściłbym ich w internet. Przecież logika nam podpowiada, co się stanie jak ktoś jes znajdzie w necie. Ale gdybym już je dał do interneu, to chociaż lekko zmieniłbym treść pytań. W razie wpadki można było by wtedy stwierdzić ze ktoś po prostu miał szczescie i przypadkiem wymyślił temat na maturę i prawdopodobnie nie było by całego tego zamieszania...
ja pisalam tez maturke, pisalam polski i angielski, teraz czekam na wyniki, wyniki juz (albo dopiero) w sobote.... boje sie ... chcialabym dobrze zdac maturke ale teraz zalezy od nastroju nauczyciela poprawiajacego..
ja i na polskim i na angielskim siedzialam w 1 lawce - hehe, trzeba miec pecha nie?!
Na polskim napisalam 7 stron A4 .. ale nie ilosc a tresc sie liczy ..
Pozdrawiam maturzystow i zycze dalszych sukcesow!!
ja i na polskim i na angielskim siedzialam w 1 lawce - hehe, trzeba miec pecha nie?!
Na polskim napisalam 7 stron A4 .. ale nie ilosc a tresc sie liczy ..
Pozdrawiam maturzystow i zycze dalszych sukcesow!!
Ten kto przestaje być (...) tak naprawde nigdy nim nie był ....
ej a czemu ja mam wyniki dopiero jutro, cały Poznań wie cała Polska wie, tylko moja szkoła jest taka porąbana???? współczuje tym co nie zdadzą w tym roku, przecież jak sie nie zda polskiego to można dopiero za rok co nie? a przeciez za rok bedzie inna matura...
Znam szkołę w której wyniki będą dopiero 25. To jest dopiero paranoja;)
Ja także miałam w tym roku maturke.
Pisałam z polskiego i biologi. Polski poszedł mi nawet dobrze, pisałam na 2 temat i rozpisałam sie na 7 stron . Choć potem ręka mnie bolała i nie chciało mi się przepisywać, no ale jakoś poszło.
Z biologi także się udało i napisałam w miare dobrze.
No a teraz jakie miałam wyniki. Więc tak: z polskiego 5, biologia 4, miałam już jeden ustny właśnie z bioligi i także 4. Teraz jeszcze został mi jeden ustny z języka angielskiego. Także 25 jak będe miała angielski to trzymać kciuki za mnie
Pisałam z polskiego i biologi. Polski poszedł mi nawet dobrze, pisałam na 2 temat i rozpisałam sie na 7 stron . Choć potem ręka mnie bolała i nie chciało mi się przepisywać, no ale jakoś poszło.
Z biologi także się udało i napisałam w miare dobrze.
No a teraz jakie miałam wyniki. Więc tak: z polskiego 5, biologia 4, miałam już jeden ustny właśnie z bioligi i także 4. Teraz jeszcze został mi jeden ustny z języka angielskiego. Także 25 jak będe miała angielski to trzymać kciuki za mnie
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
Wróć do „Wszystkie inne tematy”