szkoły w Warszawie prosze o pomoc

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
InViolet
Entuzjasta
Entuzjasta
szkoły w Warszawie prosze o pomoc

Postautor: InViolet » 17 lut 2007, 16:43

witam wszystkich,

mam taka prosbe do osob ktore ieszkaja w stolicy badz tam sie ucza. otorz poszukuje dobrej szkoly prywatnej raczej biznesowej albo handlowej. ale prywatnej. zalezy mi na tym aby w tej szkole byla intensywna nauka jezyka angielskiego. bo wiecie co, raczej mysle o WSB w Nowym saczu ale kurcze to daleko ode mnie i poza tym tak troche nie po drodze, wiecie o co chodzi, a tak w wawie mam rodzinke, moi rodzice tez czesto tam bywaja :) slyszalam o Łazarskim i Kozminskim ze tpo nie zbyt dobre szkoly i juz sama nie wiem :( co proponujecie? gdzie Wy studiujecie? i powiedzcie mi czy taki kierunek jak "handel zagraniczny i obsluga celna" moze byc w przyszlosci popłatny? bo wlasnie taki znalazlam w kielcach w szkole prywatnej im markowskiego. i mam metlik w glowie :( i nie biore pod uwage uczelni panstwowych, bo mnie sie osobiscie wydaje ze jesli chodzi o takie kierunki biznesowe to jednak szkoly prywatne sa lepsze, oczywiscie nie kazda, ale jest kilka przodujących i "rzekomo" przodujacych, dlatego tez pytam Was. pomozcie mi prosiem... :)

pozdrawiam serdecznie
:*
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 17 lut 2007, 16:55

Żaden Koźmiński Ci nie zastąpi SGH-a - nie ta półka.

Ale jesli już prywatna - polecam Koźmińskiego. Bo otwiera spore możliwości dla co bogatszych.

Obsługa celna - jak najbardziej tak. Tylko musisz zrobić papiery agenta celnego i możesz liczyć na całkiem niezłe zarobki. Lepsze to niż kolejny specjalista od marketingu i zarządzania na prywatnej uczelni. Agent celny - bardzo dobry zawód.
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 17 lut 2007, 17:18

A dlaczego prywatna?
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 17 lut 2007, 17:23

Olivia pisze:A dlaczego prywatna?
Bo czego kto by nie wypisywał i jakich argumentów nie przytaczał, zawsze chodzi o to samo - ciężko się dostać :D Dla niektórych jest to nieosiągalne.
ABT
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: ABT » 17 lut 2007, 17:36

A na prywatna biora kazdego kto tylko zechce :)
Pozatym SGH to porzadna uczelnia.
Ja mam jakies uczulenie na prywatne szkoly.. <belt>
Awatar użytkownika
InViolet
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: InViolet » 17 lut 2007, 17:37

nie zgodze sie z tym bo nie jestem jakas nieudolna panienka. po prostu nie interesuja mnie inne kierunki na ktore dostalabym sie bez problemu i mowie to poniewaz jestem pracowita. nie interesuje mnie w ogole jakies zarzadzanie czy cos w tym stylu na panstwowych uczelniach poniewaz dostane papier ktorego za granica juz nie beda znali a poza tym na pewno na panstwowej nie bede miec zapewnionego jezyka angielskiego codziennie po 1.5 godziny. nie dostane tez dyplomu w jezyku angielskim. bede jedynie umiala na perfekt matme, a to zdecydowanie za malo jak dla mnie. mi zalezy glownie na jezykach i dobrym dyplomie bo to otwiera drzwi za granica naszego kraju. wiem ze zwolennikow szkół panstwowych moje argumenty nie przekonaja, tak samo jak mnie nie przekonaja ich argumenty. owszem prawo, medycyna, filologie, dziennikarstwo czy psychologia, to sa kierunki ktore powinno sie studiowac na panstwowych jednak co do biznesu ja uwazam wlasnie tak, bo wiem jakich ludzi potzrebuja w tej branzy, bo moi rodzice prowadza firme i znam wielu ludzi ktorzy potrzebuja ludzi z jezykami, z praktykami odbytymi najlepiej za granica i prede wszystkim ludzi umiejacych zalatwic sprawe a nie dobrze liczacych dzialania z matmy. dlatego ja stawiam na prywatna ale dobra prywatna. no wiec jeszcez jakies propozycje w warszawie ? :)
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 17 lut 2007, 18:10

Ja tam polecam SGH. Skończyłam prywatną szkołę, a teraz tam się zapisałam. I to nieprawda, że będziesz tylko umiała na perfect matmę.

Poza tym dyplom dyplomowi nierówny.
"Miarkuj złość.

Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 17 lut 2007, 18:17

prawda, SGPiS/SGH warto się zainteresować :)
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
ABT
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: ABT » 17 lut 2007, 18:22

Wybacz, ale myslisz ze na prywatnej lub "dobrej prywatnej" wykladaja jacys wybitni specjalisci ? Nie. Ci sami co na panstwowych uczelniach, tylko za sporo wieksze pieniadze.
Profesor od termodynamiki moze wykladac informatyke, doktor prawa makroekonomie ;) Pozatym tytul profesora w naszym kraju jest pozwoleniem na nierobstwo - korzystaja z tego mniej lub bardziej. To nie od uczelni zalezy czego Ty sie nauczysz, a tylko i wylacznie od Ciebie. Dyplom ukonczenia szkoly wyzszej ma byc czyms, co moze Ci pomoc w dostaniu pracy. Wazniejsze sa umiejetnosci.
Co do jezyka to sie absolutnie zgadzam, teraz to podstawa. Poprzegladaj oferty szkol wyzszych, jest w czym wybierac. :]

[ Dodano: 2007-02-17, 18:23 ]
Olivia pisze:Ja tam polecam SGH. Skończyłam prywatną szkołę, a teraz tam się zapisałam. I to nieprawda, że będziesz tylko umiała na perfect matmę.

Poza tym dyplom dyplomowi nierówny.

jakies zaoczne studia ? :D
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 17 lut 2007, 18:28

Skoro jesteś pracowita, to języków się nauczysz sama. Lepszy dyplom SGH z językami niż prywatnej z językami.
milusia_sweet pisze:nie dostane tez dyplomu w jezyku angielskim.
Bzdura.
milusia_sweet pisze:wiem jakich ludzi potzrebuja w tej branzy, bo moi rodzice prowadza firme
Jak widać mamy inne spojrzenie na biznes. Przy tego rodzaju firmach to faktycznie wszystko jedno.

Przykładowe wycinki z biografii ludzi polskiego biznesu (przez duże B):

"Krzysztof jest absolwentem Uniwersytetu Warszawskiego, Wydziału Ekonomii i Wydziału Zarządzania. Uczestniczył w Studiach Podyplomowych na Humber College oraz Rayerson Polytechnic University w Toronto - specjalizacja w Marketing Management, Project Management oraz Quality Assurance Programs."

"Absolwent Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, kierunek Finanse i Bankowość, specjalność Międzynarodowe Rynki Finansowe. W latach 2001 – 2005 pracownik Katedry Rynków Kapitałowych SGH, gdzie prowadzi badania i pracę nad doktoratem z zakresu finansów."

"Absolwent Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, Wydział Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych. Tytuł MBA University of Minnesota oraz licencjonowanego analityka finansowego CFA. Ukończone Podyplomowe Studium Inwestycji Kapitałowych SGH w Warszawie."

Poproszę coś podobnego z prywatną uczelnią.

Trochę dziwnie to wygląda, bo nie piszę, kto to jest :D
ABT
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: ABT » 17 lut 2007, 18:31

Tak jeszcze dodajac, ktora prywatna uczelnia ma mozliwosc nadawania stopnia doktora ? :D
A to chyba swiadczy o jej statusie.. ;)
Pozatym moglbym sie bardziej wypowiedziec o studiach technicznych, na PW
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 17 lut 2007, 18:36

ABT pisze:Tak jeszcze dodajac, ktora prywatna uczelnia ma mozliwosc nadawania stopnia doktora ? :D

Moja dawna, ale jej nie polecam. :P
ABT pisze:jakies zaoczne studia ? :D

Tak. :D
"Miarkuj złość.

Awatar użytkownika
InViolet
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: InViolet » 17 lut 2007, 18:53

mrt pisze: Przy tego rodzaju firmach to faktycznie wszystko jedno.

a przepraszam, skąd wiesz "jakiego to rodzaju firma" ??
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 17 lut 2007, 18:55

milusia_sweet pisze:bo moi rodzice prowadza firme
To mi powiedziało :)
Awatar użytkownika
InViolet
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: InViolet » 17 lut 2007, 19:05

mrt pisze:To mi powiedziało

jesli uwazasz ze to rodzinna firma to blad. a po drugie chcialam tym zasygnalizowac ze mam stycznosc z innymi firmami, przewaznie duzymi i zagranicznymi, majacymi oddzialy w Polsce. nie wyciagaj zbyt pohopnych wnioskow.

[ Dodano: 2007-02-17, 19:06 ]
ale w temacie nie chodzi o zadne firmy, a o szkoly, wiec czekam na dalsze propozycje. i dlaczego uwazasz ze kozminski jest dobry? jacys znajomi czy cos?
ABT
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: ABT » 17 lut 2007, 19:08

czy ktos czegos nie zrozumial ? ;)

wez jakis informator do reki i poszukaj szkoly. Najlepiej tez wybrac sie na dni otwarte ;)
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 17 lut 2007, 19:45

milusia_sweet pisze:jesli uwazasz ze to rodzinna firma to blad.
Niekoniecznie :D I nie w wyrazie "rodzice" tkwi sedno, tylko w zupełnie innym zawartym w Twojej wypowiedzi :D
milusia_sweet pisze:i dlaczego uwazasz ze kozminski jest dobry? jacys znajomi czy cos?
Też, chociaż nie powiem, żebym spotkała się z kimś (nawet przeglądając sylwetki), kto zrobił po tej uczelni oszałamiającą karierę. Po prostu Koźmiński sobie wydreptał jakąś tam renomę. Renomę na miarę prywatnych uczelni oczywiście.

Ile Ty chcesz tych poleconych uczelni? Przecież jak na całą Polskę może ze dwie prywatne porządne znajdziesz, to ile chcesz ich w Warszawie naliczyć?
Awatar użytkownika
InViolet
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: InViolet » 17 lut 2007, 20:14

mrt pisze:Ile Ty chcesz tych poleconych uczelni? Przecież jak na całą Polskę może ze dwie prywatne porządne znajdziesz, to ile chcesz ich w Warszawie naliczyć?

no nie wiem, dlatego pytam :] i poza tym to subiektywna opinia, wg dobrych prywatnych jest dwie w Polsce, a dla kogos moze byc 10 wlasnie w Warszawie. i stad moje pytanie
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 17 lut 2007, 20:20

milusia_sweet pisze:poza tym to subiektywna opinia, wg dobrych prywatnych jest dwie w Polsce, a dla kogos moze byc 10 wlasnie w Warszawie. i stad moje pytanie
A może nie nas powinnaś pytać, tylko pracodawców? :> Skoro Ci doradzają pracodawcy prywatną uczelnię (swoją drogą zjawisko niespotykane), to niech Ci jakąś polecą. Proste.
Awatar użytkownika
InViolet
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: InViolet » 17 lut 2007, 21:03

mrt pisze:(swoją drogą zjawisko niespotykane)

a jednak :) jesli nie odpowiada Ci temat a raczej moje poglady to tego nie czytaj i nie komentuj. proste. tak ciezko zaakceptowac czyjes zdanie??
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 lut 2007, 21:13

Jako studentka prywatnej uczelni mowie:
SGH :D
Sory ale w Wawie nie ma dobrej prywatnej uczelni o jakiej piszesz. A SGH to jest cos - serio :)
ABT pisze:A to chyba swiadczy o jej statusie.. ;)
Moja ma i dlatego sadze ze to nie swiadczy wcale o jej statusie :/
ABT pisze:A na prywatna biora kazdego kto tylko zechce :)
Zalezy na jaka. Na niektore masz egzaminy lepsze niz na UW :/
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 17 lut 2007, 21:13

milusia_sweet pisze:jesli nie odpowiada Ci temat a raczej moje poglady to tego nie czytaj i nie komentuj. proste. tak ciezko zaakceptowac czyjes zdanie??
Phi. Podsunęłam najprostsze rozwiązanie, podałam Koźmińskiego do tego, a jeszcze źle. I dogodź tu ludziom <foch>
Awatar użytkownika
Pan Zet
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Pan Zet » 17 lut 2007, 22:12

mrt pisze:
milusia_sweet pisze:poza tym to subiektywna opinia, wg dobrych prywatnych jest dwie w Polsce, a dla kogos moze byc 10 wlasnie w Warszawie. i stad moje pytanie
A może nie nas powinnaś pytać, tylko pracodawców? :> Skoro Ci doradzają pracodawcy prywatną uczelnię (swoją drogą zjawisko niespotykane), to niech Ci jakąś polecą. Proste.

a mozna wiedizec ilu tych pracodawcow i co to za firmy? Bo ja pierwsze slysze.
Za to czesto slyszlem ze jak na rozmowie osoba mowila ze jest z panstwowej uczelni to praktycznie z miejsc zostawala przyjmowana.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 18 lut 2007, 21:43

milusia_sweet pisze:nie zgodze sie z tym bo nie jestem jakas nieudolna panienka. po prostu nie interesuja mnie inne kierunki na ktore dostalabym sie bez problemu i mowie to poniewaz jestem pracowita. nie interesuje mnie w ogole jakies zarzadzanie czy cos w tym stylu na panstwowych uczelniach poniewaz dostane papier ktorego za granica juz nie beda znali

Otóż powiem krótko.. żaden papier żadnej polskiej uczelni się nie liczy..albo inaczej - liczy się tak samo.Czy to będzie wyższa szkoła prowadzenia ciągnika czy inna..Za granicą liczy się :
a) To co naprawde potrafisz.
b) Jakie masz znajomości.
Co do sytuacji w naszym pieknym kraju w zupełności zgadzam się z Mrt.
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
InViolet
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: InViolet » 21 lut 2007, 17:35

mrt pisze:Poproszę coś podobnego z prywatną uczelnią.

specjalnie na Twoje życzenie :) przepraszam, ale dopiero teraz mialam czas poszukac :)

"jest Polakiem ale na studia do WSB przyjechal ze Stanow Zjednoczonych.swoja pierwszą i jak dotąd jedyna prace w Polsce znalazl jeszcze podczas studiow. jednak juz rok później wybrał sie na szesciomiesięczną praktykę za granice do agencji reklamowej w Rosji. po studiach znów wyjechal z kraju- najpierw na staż na Maltę, gdzie przez osiem miesięcy pracował w firmie kreującej spółki z branży telekomunikacyjnej. następnie otrzymał propozycję pracy w Chinach, w Siemens Communications. dwa lata później przeprowadził się do Australli gdzie w Melbourne odpowiada za dział Planowania Strategicznego w firmie chińskiej. za pół roku zacznie pracę w globalnej centrali Siemensa w Niemczech i na razie nie myśli o powrocie do Polski. zamierza ukonczyc studia MBA w Stanach Zjednoczonych."

"po studiach licencjackich na WSB wyjechała do Stanów Zjednoczonych. W Nowym Yorku, na Columbia University skonczyla studia magisterskie na wydziale miedzynarodowych stosunków politycznych i gospodarczych po czym została analitykiem finansowym w JP Morgan Chase Bank. w 2001 podjęła prace na Wall Street"

"wyjechał do Rotterdamu, gdzie jako dyrektor współpracował z krajami wschodniej Europy i poludniowo-wschodniej Afryki. zauwazyla go firma PricewaterhouseCoopers i po ukonczonych studiach wyjechal do Waszyngtonu w ramach programu przywódczego. następnie dwa lata spędził pracując w Nowym Jorku, w dziale zarządzania ryzykiem. uczestniczył w globalnych projektach dla Microsoft, Schell i Schlumburger. wrócił do Europy gdzie pracuje w firmie Cadbury Schweppers w Wielkiej Brytanii."

"innowacyjny program i amerykanski dyplom pomogly mu stac sie trzecim Polakiem w ciągu ostatnich dziesięciu lat przyjętym na studia MBA na Stanford University, najbardziej selektywnej szkole biznesu na świecie. następnie było roczne stypendium na Vienna University of Economics w Austrii, następny rok pracował w oddziale miedzynarodowego giganta Johnson&Johnson. dzięki swej pracy zwiedził ponad 30 krajów swiata, a ślub wziął na indonezyjskim Bali."

i skoro przykłady podane przez Ciebie to ludzie biznesu przez duze B, to "ludzie biznesu" w tych przykladach pisze sie w calosci duzymi literami. nawet z pogrubieniem ;)
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 21 lut 2007, 20:24

No to masz odpowiedź: idź na WSB (co to jest? - tak przy okazji) :D

A te dwa kolejne to po czym to? Bo nic nie napisali.
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 21 lut 2007, 20:28

mrt pisze:idź na WSB (co to jest? - tak przy okazji) :D
Jeśli się nie mylę, to jest to WSB - National Louis University w Nowym Sączu. Niegdyś najlepsza prywatna polska uczelnia...
Awatar użytkownika
InViolet
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: InViolet » 21 lut 2007, 20:30

mrt pisze:co to jest?

nie dziwie sie ze nie wiesz skoro masz horyzonty tylko na to co państwowe. to jedna ze szkół biznesowych.

mrt pisze:A te dwa kolejne to po czym to?

to po tej samej szkole. i raczej wszyscy po zarzadzaniu. albo informatyce

a teraz mrt <browar> i juz nie kłóc sie co jest lepsze ;)

[ Dodano: 2007-02-21, 20:31 ]
sophie pisze:Niegdyś

mnie sie wydaje ze nadal tak jest biorac pod uwage szkoly biznesowe.
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 21 lut 2007, 20:45

milusia_sweet pisze:nie dziwie sie ze nie wiesz skoro masz horyzonty tylko na to co państwowe. to jedna ze szkół biznesowych.

Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Wyższa Szkoła Biznesu w Dąbrowie Górniczej - Uczelnia Wyższa na ŚląskuWSB w Dąbrowie Górniczej - pierwsza uczelnia wyższa w Zagłębiu Dąbrowskim
Wyższa Szkoła Biznesu - National-Louis University
Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Poznaniu
Wyższa Szkoła Biznesu w Tarnowie
Wyższa Szkoła Biznesu w Radomiu im. bp Jana Chrapka
WSB-Piła
Wielkopolska Szkoła Biznesu przy Akademii Ekonomicznej w Poznaniu

Przepraszam, że nie wiedziałam, o co chodzi, ale w obliczu tak dużej oferty szkół prywatnych nie mam zielonego pojęcia, co może w tym przypadku oznaczać WSB :D

Jeszcze parę się znajdzie. Wklejać?
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 21 lut 2007, 21:09

mrt pisze:pierwsza uczelnia wyższa w Zagłębiu Dąbrowskim

fakt,3/4 kadry UŚ tam chałturzy :D
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/

http://michalpasterski.pl/

http://www.mateuszgrzesiak.pl/

Wróć do „Wszystkie inne tematy”