Materializm i egoizm

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
C!3k4w4
Zaglądający
Zaglądający
Materializm i egoizm

Postautor: C!3k4w4 » 26 sty 2007, 22:05

Witam, chciałabym poruszyć tutaj ważny temat... mimo, że mam 16 lat... zauważam dosyć często, że ludzie w moim wieku, ale nie tylko oni, lecz także starsi, chcą mieć wszystko, posiadać wszystkie rzeczy materialne, przez co stają się egoistami... przecież nie można przekładac rzeczy ponad wszystko... wiadomo, że są one potrzebne, lecz nie aż tak... czemu ludzie nie są zadowoleni z tego co posiadają, ale chcą mieć jeszcze więcej?... ubiegają się o to... Przyznam szczerze, że czasem boję się, że popadnę w materializm i egoizm, aż po samo dno... prawda, też chcę coś mieć... ale ratuje mnie fakt, że to nie wszystko, są rzeczy ważniejsze, ale jakie są rady lub czym się kierować by nie popaść bądź nie dołączyć do wad społeczeństwa?...
Dziękuję <belt>
Kij CI w oczko
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 27 sty 2007, 12:47

Sporobuj pozyc wiecej niz 16 lat bez egozimzu i materializmu to wtedy pogadamy :]
Awatar użytkownika
Sepik
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Sepik » 28 sty 2007, 17:57

C!3k4w4 pisze:czemu ludzie nie są zadowoleni z tego co posiadają, ale chcą mieć jeszcze więcej?
moze i sa ale swiat idzie do przodu i ludzie tez nie stoja w miejscu, rozwijaja sie. rzeczy materialne posrednio motywuja cie do pracy.
Chcesz miec rodzine i zapewnic jej byt wiec myslisz o zakupie jakiegos domu samochodu aby ulatwic swoje zycie.
chcesz miec jakis kosmetyk bizuterie itd to zbierasz fundusze. wyznaczas sobie jakis cel i droge jak to osiagnac. skonczyly sie czasy sredniowiecza i wymiany towarowej, teraz rzadzi kasa i kazdy jej potrzebuje. najwazniejsze to nie zatracic sie w tym wszystkim.
C!3k4w4 pisze: chcą mieć wszystko, posiadać wszystkie rzeczy materialne, przez co stają się egoistami...
to ze masz duzo rzeczy materialnych nie czyni cie egoista.

sa rzeczy ktorych nie mozna mierzyc miara PLNow najwazniejsze jest aby mie tego swiadomosc, lecz w zyciu musisz zachowac zdrowy materializm i egoizm aby moc kiedys zajac sie rzeczami ktore ktore sa wazne dla ciebie pomimo braku wartosci materialnej
"Nie ma spać,
Nie ma oddychać
Żyć nie ma"
Awatar użytkownika
Yenna
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Yenna » 28 sty 2007, 18:36

Nie ma żadnego złotego środka jak nie popaść w materializm lub egoizm. Sama się musisz tego nauczyć. Ja np się nie nauczyłam egoistką jestem i nie potrafię nie być. A jeżeli chodzi o materializm to w dzisiejszym świecie wszyscy jesteśmy materialistami. Każdy chce coś mieć, jakoś żyć i życie sobie ułatwiać. Byleby tylko kolejne rzeczy, jakie mieć pragniemy, markowe samochody, domy, awanse i pieniądze nie stały się sensem naszego życia, jego celem i treścią.
Nie lubię jak spływa w dół spod mokrych rzęs, Dotykając prawą kroplą ust - Zielony deszcz. Jak zalewa policzki i parzy jak lawa, Co z wulkanu gorącym wodospadem spada.
Awatar użytkownika
Kermit
Weteran
Weteran
Postautor: Kermit » 28 sty 2007, 19:07

wiadomo ze kazdy chce miec wiecej i lepiej. To normalne. Nei bede spal pod mostem czy jezdzil maluchem bo nei chce byc materialista. Smieszne :/
So understand;
Don't waste your time always searching for those wasted years,
Face up...make your stand,
And realise you're living in the golden years.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 28 sty 2007, 19:41

C!3k4w4 pisze:chcą mieć wszystko, posiadać wszystkie rzeczy materialne, przez co stają się egoistami...

nie słyszałam byktoś chciał posiadać wszystko
nie sadze by egoizm powstawał w wyniku pragnienia czego sie da
C!3k4w4 pisze:czemu ludzie nie są zadowoleni z tego co posiadają, ale chcą mieć jeszcze więcej?

bo może nie potrafia sie cieszyć
chociaz chęcposiadania czegoś więcej nie wykucza zadowolenia z tego co sie ma
C!3k4w4 pisze:czasem boję się, że popadnę w materializm i egoizm

nie wiem czym dla ciebie jest materializm. Napisz prosze
a egoista w jakims stopniu jest każdy
Awatar użytkownika
C!3k4w4
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: C!3k4w4 » 01 lut 2007, 16:36

Kermit pisze:wiadomo ze kazdy chce miec wiecej i lepiej. To normalne. Nei bede spal pod mostem czy jezdzil maluchem bo nei chce byc materialista. Smieszne :/

O ludzie nie o to mi chodzi: tutaj co napisałeś/aś chodzi o rzeczy potrzebne do życia... mnie chodzi o to, że jeśli ludzie mają dajmy na to 1 rzecz, to chcą mieć jeszcze jedną taką samą i drugą... chodzi o pierdołki
Kij CI w oczko
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 01 lut 2007, 17:23

C!3k4w4 pisze:mnie chodzi o to, że jeśli ludzie mają dajmy na to 1 rzecz, to chcą mieć jeszcze jedną taką samą i drugą... chodzi o pierdołki

no mam w domu paczkę pistacji a chce kolejne, jestem zła i zepsuta materialistka

Dziewczyno chcesz byc zrozumiana to pisz zrozumiale dla innych. Piszesz o jakis rzeczach i za cholere nie wiem o co chodzi. Przykład jakis podaj
Awatar użytkownika
unlucky_sink
Maniak
Maniak
Postautor: unlucky_sink » 02 lut 2007, 18:45

Dzindzer pisze:no mam w domu paczkę pistacji a chce kolejne
Dżin podziel się <lol2>
C!3k4w4 pisze:ale jakie są rady lub czym się kierować by nie popaść bądź nie dołączyć do wad społeczeństwa?...
wad spoleczenstwa? :O Ja bym proponowała żebyś zdefiniowała egoizm, a póżniej możemy dyskutować dalej.
C!3k4w4 pisze:jestescie zalosni
grzeczniej proszę-nikt Cię tu nie obrazal <browar>
"Mężczyzna kolo 30 czy 40 nie wiąże się z mlodszą kobietą dla jej jędrnego ciala i przeklutego języka. To czysta propaganda. Wiąże się z nią, by móc stać się tym,kto spieprzy jej życie." T. Parsons
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 02 lut 2007, 18:53

unlucky_sink pisze:Dzindzer napisał/a:
no mam w domu paczkę pistacji a chce kolejne
Dżin podziel się

a bardzo chetnie :) <podaje troche pistacji sprawdzając czy nie ma pustych łupek >
unlucky_sink pisze:Ja bym proponowała żebyś zdefiniowała egoizm, a póżniej możemy dyskutować dalej.

no nie możemy, bo dla panny jestesmy załośni :]

C!3k4w4 pisze:jestescie zalosni

bo nie rozumiemy twoich uktrytych idei

Wybacz odwykłam od takiego stylu pisnia ak Twój, zrozum to nie jest gimnazjum, tu nie każdy rozumuje tak jak Ty
Awatar użytkownika
unlucky_sink
Maniak
Maniak
Postautor: unlucky_sink » 02 lut 2007, 18:59

Dzindzer pisze:a bardzo chetnie <podaje troche pistacji sprawdzając czy nie ma pustych łupek >
Dżin bardzo dziękuję <przytul> Ja mogę zaproponować brie i lampkę wina :>
Dzindzer pisze:no nie możemy, bo dla panny jestesmy załośni
emocje ją poniosły-też kiedyś chciałam zbawić świat :>
"Mężczyzna kolo 30 czy 40 nie wiąże się z mlodszą kobietą dla jej jędrnego ciala i przeklutego języka. To czysta propaganda. Wiąże się z nią, by móc stać się tym,kto spieprzy jej życie." T. Parsons
Awatar użytkownika
C!3k4w4
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: C!3k4w4 » 02 lut 2007, 19:02

Dobra po kolei... po pierwsze nie jestem w gimnazjum lecz w liceum... p odrugie nie traktujcie mnie jak idiotke... zycie dalo mi w kosc i jakos z tego wyszlam... na dodatek, ja nie wiem po co to forum jest dla wszystkich... moga sie tu wszyscy logowac... ale jesli loguja sie tu mlodsi to wy starsi macvie wrazenie, ze piszemy bez zensu, taka jest prawda... i nie cytujcie tu niczego, bo to by była kolejna próba, badz pretekst, zeby znowu objezdzac... to, ze dzisiejsza mlodziez jest tak glupia to nie oznacza, ze ja tez jestem taka, ze ja do tej glupiej sie zaliczam... przeciwnie... a jesli mam jakiekolwiek watpliwosci tego typu badz innego, to szukam porady... tylko cytujecie i nic wiecej... nie dajecie zadnej sensownej odpowiedzi.. wiele mlodych ludzi pyta i chce rozsadnej odpowiedzi. ale wy to traktujecie jakbysmy byli jeszzcze istotami malo rozumnymi... tematy egoizm, seks itp... nie dziwcie sie ze takie pytania zadajemy, bo jestesmyy mlodzi i chcemy takze waszej opinii, rady... a nie typu "odmawiam kategorycznie tego" lub "pistacje"... no bez przesady... mlodzi ludzie nie sa jeszcze doswiadczeni wiec o taie rzeczy pytaja doroslych... a wy z tego, iz jestescie doswiadczeni, nie powinniscie sie chwalic, lecz dawac porady... dziekuje

[ Dodano: 2007-02-02, 19:05 ]
tak jestescie zalosni... nawet piszac zdania typu "ja tez chcialam kiedys zbawic swiat" i kto tu jest dzieckiem>?! no kto, powiedzcie mi... ja tu pisze serio, a dorosli sie nabijaja... i tu sie pojawia niedojrzalosc!
Kij CI w oczko
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 02 lut 2007, 19:12

unlucky_sink pisze:Ja mogę zaproponować brie i lampkę wina :>

no taka pysznościa to ja nigdy nie pogardze :)
C!3k4w4 pisze:po pierwsze nie jestem w gimnazjum lecz w liceum...

upss przepraszam, zmyliłaś mnie swoim foszkiem :]
C!3k4w4 pisze:ja nie wiem po co to forum jest dla wszystkich...

po to by wszyscy nawte tacy jak Ty mogli tu pisac :)
C!3k4w4 pisze:ale jesli loguja sie tu mlodsi to wy starsi macvie wrazenie, ze piszemy bez zensu

piszesz mało konkretnie, tak, ze prawie nie wiadomo o co cichodzi, o egoizm niby, tylko, ze mam wrażenie, ze sama nie wiesz co to jest.
C!3k4w4 pisze:i nie cytujcie tu niczego,

tylko, że ja bardzo lubie cytowac :]
C!3k4w4 pisze:... nie dajecie zadnej sensownej odpowiedzi..

bo nie wiemy na co, dziewczyno pisz jaśniej i konkretniej
C!3k4w4 pisze:a wy z tego, iz jestescie doswiadczeni

Mam dopiero 24 lata nigdzie nie pisze, ze jestem jakas bardzo doświadczona, bo kurcze co to jest za wiek by sie tak czuc
Awatar użytkownika
C!3k4w4
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: C!3k4w4 » 02 lut 2007, 19:15

no bez przesady... to wy nie potraficie odbierać młodzieży, czpeiacie się niepotrzebnie słówek... są to proste tematy i normalnie piszę, chyba jakos inaczej już się nie da... no chyba, że jesteście na tyle nie rozumnymi istotami, żeby nie wiedzieć o co chodzi...
Kij CI w oczko
Awatar użytkownika
unlucky_sink
Maniak
Maniak
Postautor: unlucky_sink » 02 lut 2007, 19:23

C!3k4w4 pisze:to, ze dzisiejsza mlodziez jest tak glupia to nie oznacza, ze ja tez jestem taka,
Nikt nie powiedział, że jesteś głupia,, po prostu, twój sposób pisania nie jest dla wszystkich zrozumiały.
C!3k4w4 pisze: pytania zadajemy, bo jestesmyy mlodzi i chcemy takze waszej opinii, rady
ale my chcemy Ci odpowiedzieć, chcemy Ci pomóc czy doradzić, tylko wyjaśnij nam dokładnie o co chodzi.
C!3k4w4 pisze:ja tu pisze serio, a dorosli sie nabijaja...
nie nabijam się. Chcesz wyjaśnienia. Proszę: Pewnych spraw nie da się wyjaśnić w paru zdaniach- oczywiście można ogólnikowo, ale domyślam się, że oczekujesz bardziej rozbudowanej odpowiedzi. Zachęcam do przeczytania jakiejś książki na temat egoizmu, czy też materializmu, zapewne jest wielu którzy porwali się na napisanie. A jeśli chodzi o zbawianie świata... Miałam na myśli, że mając 15-16 lat również wydawało mi się, że ludzie za wielką uwagę przykładają do pieniędzy i wcale mi się to nie podobało.

Fakt, że młodzież chce mieć jak najwięcej, nie oznacza, że są egoistami. Jeśli mogę sobie pozwolić na coś co lubię to dlaczego nie kupić?
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 02 lut 2007, 19:55

a ja Ci odpowiem, poważnie :) Bo to ciągle dylematy w stylu "być czy mieć". Nie miałem problemów z wychwyceniem przekazu Twego postu. Widzisz, IMO wszystko zależy od tego jak podchodzi się do rzeczy materialnych,dóbr doczesnych etc. Jak się je traktuje, jak się je ceni, czy są celem czy może środkiem do spełniania pewnych celów. Cywilizacja konsumpcji, ten wypaczony aż do śmieszności wzorzec Zachodu nie ułatwia podejmowania właściwych,rzetelnych wyborów. Formuuje jasny przekaz - "mam,czyli jestem. I chcę więcej". Chcę nosić taki ubiór, jaki prezentuje nowa kolekcja, jeździć takim wozem, jaki widać było w najnowszej produkcji filmowej czy światowej prezentacji. Przykłady można mnożyć,analogie ciągnąć w nieskończoność.
Czy jestem materialistą? Kiedyś tylko dialektycznym ;), obecnie - tak, jak najbardziej. Ale mnie wykrzywiła rzeczywistość i zdaje sobie z tego sprawę. Lata młodości. Teraz się stopniowo z tego leczę. A uściślając - leczy mnie z tego moja lepsza połowa. Albo się chociaż staram.
pozdr
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/

Wróć do „Wszystkie inne tematy”