Maverick pisze:A co bys powiedziala na CV wyslane w pliku tekstowym WORD? Dla mnie to np kompletny brak profesjonalizmu.
Mav może źle się wyraziłam. Ja nie mówię, że CV elektroniczne, mailowe czy przez aplikacje generalnie jest super profesjonalne. Ja mówię, że to jest WYGODNE. O to np u mnie w firmie chodziło - o szybkość i sprawność przetwarzania tego chłamu (bo w większości to chłam, a ludzie wysyłają byle wysłać). Dlatego mówię - wszystko zależy gdzie.
Ja np nie wyobrażam sobie dopuścić do pracy biurowej kogoś komu się testu z danych aplikacji nie zrobi choćby 30minutowego.
Tak samo te zbiorowe rozmowy - są ok, pewnie. Tylko, że do jakiegoś kiepskiego call center - szybko, wygodnie, odsiać i już. Ale na stanowiska wymagające np myślenia już raczej niekoniecznie.
No i te CV i LM jak widać wyżej - są firmy, a przede wszystkim stanowiska gdzie zwraca się większą uwagę na jedno bądź drugie. I nie ma tu szczególnych reguł.
Dlatego powtarzam - wszystko zależy od tego gdzie uderzamy - jaka branża, jaki sektor, jaka firma. Od tego zależy jak i co napisać i jak to przekazać. Tak samo proces rekrutacji.
Mijka pisze:Księżycówka, skoro oceniałaś takowe, powiedz na co zwracać uwagę. Nie chodzi mi o podstawy, ale może pamiętasz coś, co przykuło Twoją uwagę w treści/formie cv kandydata?
Ja tego nie oceniałam. Mi co najwyżej próbowano to wciskać. Nigdy nie zajmowałam się miękkim HRem więcej niż w zakresie wstępnych szkoleń informacyjnych dla nowozatrudnionych czy wspomagania procesu rekrutacyjnego np. na drugim etapie rozmów. I to też były stanowiska niższego i średniego szczebla.