kot_schrodingera pisze:mi kazał zrobić i wziąć fakturę.
Kto widnieje jako nabywca na fakturze, Ty czy firma?
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
chyba nigdy nie pracowałeś. W budowlance 99% pracowników ma w szafkach umowy o dzieło podpisane na tydzień. Gdy przychodzi inspekcja wyciągają je i mówią że pracują tu od tygodnia.Maverick pisze:A swoja droga inspekcji pracy boi sie kazdy.
Maverick pisze:A swoja droga inspekcji pracy boi sie kazdy.
Oczywiście, że tak. Zwraca się za badania dopiero po podpisaniu umowy.kot_schrodingera pisze:Czy może nie zwrócić ci kosztów badań lekarskich?
Zawsze jest informacja jakie to stanowisko.Maverick pisze:No ale dal Ci jakies skierowanie jakiego stanowiska to dotyczy?
Wyśmiałabym go na miejscu tej firmy.Maverick pisze:Powiedz ze jak nie odda to zadzwonisz do inspekcji pracy.
Czyli stała umowa. Ale w dużej części robi się za swoją kasę, a potem są zwroty. U mnie ludzie z Warszawy robią w jednym miejscu, ale moje oddziały np. nie mają stałej przychodni, robią za własną kasę, a do mnie jak wraca podpisana umowa (bo przyszły pracownik też może się rozmyślić) dopiero wysyłam fakturę do rozliczenia.Maverick pisze:Jak mnie kiedys wysylali na badania to nie musialem za nie placic bo firma sie z lekarzem rozliczala swoimi kanalami.
Ale przed podpisaną umową nie jest to jeszcze pracodawca.Olivia pisze:zgodnie z art. 229 paragraf 6 Kodeksu Pracy koszty wstępnych badań lekarskich pokrywa pracodawca.
Gorzej jak ktos zezna ze widzi tego czowieka tam w pracy od miesiaca.kot_schrodingera pisze:chyba nigdy nie pracowałeś. W budowlance 99% pracowników ma w szafkach umowy o dzieło podpisane na tydzień. Gdy przychodzi inspekcja wyciągają je i mówią że pracują tu od tygodnia.
Wg tej interpretacji nie musialby w ogole zwracac, bo badanie bylo robione jak nie byl pracodawca.księżycówka pisze:Ale przed podpisaną umową nie jest to jeszcze pracodawca.
To do sadu pracy.księżycówka pisze:Wyśmiałabym go na miejscu tej firmy.
księżycówka pisze:Wyśmiałabym go na miejscu tej firmy.
Maverick pisze:księżycówka napisał/a:
Ale przed podpisaną umową nie jest to jeszcze pracodawca.
Wg tej interpretacji nie musialby w ogole zwracac, bo badanie bylo robione jak nie byl pracodawca.
przecież bucowi nie daruję. O ile nie przyjmie mnie do pracy. Co okaże się w poniedziałek. Ponieważ miał do piątku załatwić sprawę w PUPie (praca jest refundowana) i zadzwonić do mnie a nie zadzwonił to rozważam wszystkie opcje.Olivia pisze:kot_schrodingera, tak?
shaman pisze:Poważny pracodawca najpierw pyta o stan zdrowia
kot_schrodingera pisze:Ponieważ miał do piątku załatwić sprawę w PUPie (praca jest refundowana)
Po co?Maverick pisze:To do sadu pracy.
pozostaje zatem jedno rozwiązanie. Pociąć bucowi opony. Komplet kosztuje zapewne więcej niż 150 zł.księżycówka pisze:Ale jeśli firma nie zwróci to nie zwróci.
prawdopodobnie na podpisaniu umowy z PUP. Stanowisko jest refundowane. PUP daje kasę, za to firma nie może zlikwidować stanowiska przez 2 lata.Olivia pisze:A na czym polega to "załatwienie sprawy"?
prawdopodobnie na podpisaniu umowy z PUP. Stanowisko jest refundowane. PUP daje kasę, za to firma nie może zlikwidować stanowiska przez 2 lata.Olivia pisze:A na czym polega to "załatwienie sprawy"?
księżycówka pisze:Pół roku czekać na rozprawę ewentualną żeby odzyskać kilkadziesiąt złotych.
księżycówka pisze:Ale jeśli firma nie zwróci to nie zwróci. PIPa się w takie rzeczy babrać nie będzie, a sąd pracy się zwyczajnie nie opłaca.
shaman pisze:Myślę jednak, że w przypadku posiadania dowodu na osobiste opłącenie fv oraz skierowania z firmy na badania, sprawa jest na korzyść Błażeja. Nie potrafię przytoczyć jednak precedensu, więc może nie...? To byłoby wyjątkowo smutne.
przecież może jeździć z dziuramiMaverick pisze:Wez gwozdz 20cm i dobrze zaostrz. Wbij w kazdy element karoserii. Kasacja auta.
Jedz ogarniaj funta jak to OSTR spiewa.kot_schrodingera pisze: księżycówka, to na co mi takie państwo?
kot_schrodingera pisze:księżycówka, to na co mi takie państwo?
Jedz ogarniaj funta jak to OSTR spiewa.
Wróć do „Wszystkie inne tematy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 118 gości