księżycówka pisze:Trzeba było robić na pupie - tam nie ma nawet prawa boleć.
A z tym to różnie...
aniania pisze:A okaleczyć i spartolić to Ci mogą nawet w najlepszym salonie tatuażu...
To w takim razie nie jest to "najlepszy salon tatuażu". Ja wszystkie swoje robię w Jade Dragon Tattoo w Chicago, można zaguglać. Są tak dobrzy, że gwiazdy pokroju Eminema czy Kid Rock'a przylatują dziargać się specjalnie do nich. W takim miejscu nie pracuje byle kto a błędy wynikałyby raczej z winy niewiedzących czego chcą, lub ruszających się podczas zabiegu klientów. To, że ktoś nabawi się infekcji lub schodzi mu tusz jest w 99,9% przypadków z winy złego dbania o tatuaż, lub defektów w systemie immunologicznym klienta, jeżeli mamy do czynienia z renomowanym salonem. Nie masz pojęcia jak ludzie nie mają pojęcia jak dbać o tatuaż i jak olewają rady artysty. Przez pierwsze dwa tygodnie mycie mydłem antybakteryjnym trzy razy dziennie, póżniej nakładanie specjalnej maści, koniecznie bez dodatku wazeliny. Tylko bawełniane ciuchy, które nie ocierają, skóra nie może stykać się z alkoholem, a i spożycie alkoholu powinno być minimalne przez pierwsze tygodnie bo alkohol wysusza skórę. Witamina E doustnie, żadnego drapania ani odrywania strupków jeżeli się pojawią. Później też przydaje się regularne mycie i bezzapachowy balsam- nawet do ośmiu tygodni po zabiegu. Żadnego opalania, solarium i basenu przez dwa miesiące. U mnie, po prawie miesiącu nadal potrafi swędzieć okolica tatuażu- wtedy myję ją ciepłą wodą z mydłem i smaruję właśnie bezzapachowym balsamem. Naprawdę, jeżeli komuś wdaje się infekcja lub tatuaż "odpada" jest to w przeważającej większości tylko i wyłącznie jego wina, jeżeli tatuaż był wykonany w sanitarnych warunkach. Poza tym, "odchodzenie tuszu" jest normalnym zjawiskiem i jeżeli zostawi się to w spokoju, nie wsadza paluchów i trzyma okolice tatuażu czystą i nawilżoną, to skończy się to tylko zejściem wierzchniej wartwy naskórka i tatuaż pozostanie takiej samej jakości i koloru, co pierwszego dnia. Wiem, bo sama przez to niedawno przechodziłam.