gotuje ktoś z was?

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 17 lip 2007, 13:12

złotooka kotka pisze:Wlasnie chce to zrobic. I dlatego pytam co mam tam nasypac.

nie mam mieszanki w domu, to Ci nie powiem. sprawdź, jak będziesz na zakupach :)
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Marissa
Weteran
Weteran
Posty: 1864
Rejestracja: 30 maja 2006, 11:46
Skąd: XxX
Płeć:

Postautor: Marissa » 17 lip 2007, 13:30

złotooka kotka, wejdz na strone kamisa i tam znajdziesz skladniki do przyprawy meksykanskiej.
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Posty: 1141
Rejestracja: 06 maja 2005, 15:26
Skąd: Lenenja
Płeć:

Postautor: złotooka kotka » 17 lip 2007, 13:34

Marissa, niech Cie usciskam <przytul>
Ze tez o tym sama nie pomyslalam <palant>
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
Marissa
Weteran
Weteran
Posty: 1864
Rejestracja: 30 maja 2006, 11:46
Skąd: XxX
Płeć:

Postautor: Marissa » 17 lip 2007, 13:41

złotooka kotka pisze:Marissa, niech Cie usciskam <przytul>
Ze tez o tym sama nie pomyslalam <palant>

Ha, fajnie ze sie na cos przydalam :D

A w ogole to uwielbiam meksykanska kuchnie.
Kiedys zrobilam Chilli Corn Cake - i chetnie zrobilabym to jeszcze raz, tylko duzo bardziej ostrzejsze :D
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 17 lip 2007, 13:41

wejdz na strone kamisa i tam znajdziesz skladniki do przyprawy meksykanskie

najprostsze rozwiązania są najlepsze, a ja bym do sklepu leciała :D
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Evo
Zaglądający
Zaglądający
Posty: 11
Rejestracja: 27 lut 2007, 20:38
Skąd: Katowice
Płeć:

Postautor: Evo » 17 lip 2007, 19:28

Witam.

Jutro mam zamiar zrobic skrzydelka kurczaka z grilla, nie mam niestety przepisu na marynate.
Jesli znacie jakis dobry przepis na marynate, sprawdzony to bardzoe bede wdzieczny jesli go podacie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Posty: 5286
Rejestracja: 10 kwie 2005, 18:40
Skąd: stąd ;)
Płeć:

Postautor: Yasmine » 17 lip 2007, 20:38

pisałam to już gdzieś, ale nie w tym temacie, wiec napisze tu :D.

Pycha tortilla :D.

Na jedną tortille potrzebny jest:
1 gotowy placek do tortilli (pszenny lub pełnoziarnisty)
kilka łyżek kukurydzy z puszki
3 pomidory z puszki bez skorki
2 liście salaty
bazylia
łyżka oleju
kawałki piersi z kurczaka
panierka do kurczaka z (łagodna z knorra, wystarczy mięso pomoczyć w wodzie i obtoczyć)
sos czosnkowy (ja uwielbiam Develey)


Rozgrzewam dwie patelnie. Na jednej kładę placek do tortilli (bez tłuszczu) a na drugiej łyżkę oleju na której smażę kawałki kurczaka obtoczone w panierce . Do gotowej piersi wrzucam kukurydzę razem z pokrojonymi pomidorami bez skorki i wszystko suto przyprawiam bazylią.
Na rozgrzany placek do tortilli kładę sałatę a następnie mieszankę z drugiej patelni. Dodaje do tego troszkę sosu czosnkowego i zawijam, a później w folie.
Smacznego :D. Pycha to jest i nie jest tuczące o dziwo, a bardzo sycące ;).
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 18 lip 2007, 10:12

głupio mi to podawać jako przepis, może raczej sugestia ;)
arbuza wydłubujemy ze skórki, miksujemy, przecedzamy pestki. mocno schładzamy, dodajemy lód. i tyle :D

aha, ile kosztują placki do tortilli?
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Posty: 1141
Rejestracja: 06 maja 2005, 15:26
Skąd: Lenenja
Płeć:

Postautor: złotooka kotka » 18 lip 2007, 12:13

aha, ile kosztują placki do tortilli?

Nie mam pojecia, bo zrobienie ich jest banalnie proste, wiec nigdy nie kupowalam. To wlasciwie ciasto jak na pierogi, wykrojone duze kolko i opieczone na suchej patelni (albo w piekarniku).
Tu http://www.restaurants.pl/przepisy/kuchmistrz/taco.htm jest calkiem fajny przepis na tortille i taco.

Jeszcze podam przepis na moje wczorajsze ciasto. Choc moze "ciasto" to za duzo powiedziane. Tworzy to raczej rodzaj batonika. Ale jest prosciutkie i smak ma obledny.
1 szklanaka maki
0,5 kostki masla
1/4 szklanki cukru.
Make wymieszac z cukrem, dodac rozpuszczone (przestudzone maslo). Ja pieklam w malej tortownicy, ale troche byla za mala. Temperatura 180 stopni przez 15-20 minut (ja dalam 15 minut i potem jeszcze na troche zostawilam do podsuszenia w wylaczonym piekarniku.
Na ostudzonym ciescie rozsmarowac 0,5 puszki toffi z ugotowanego mleka (gotowac 3h zamknieta puszke, pilnujac zeby byla cala pokryta woda)
Na wierch polewa - na oko - 3/4 czekolady 90% kakao, troche cukru, lyzka wody, 1/3 kostki masla. Rozpuscic w malym rondelku, polac ciasto.
Robione z moimi modyfikacjami z przepisu: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65748865.html
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 18 lip 2007, 12:46

na dziś mam w planach zupę marchewkową z imbirem oraz krówki-mordoklejki :D
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Posty: 1141
Rejestracja: 06 maja 2005, 15:26
Skąd: Lenenja
Płeć:

Postautor: złotooka kotka » 18 lip 2007, 12:47

lollirot pisze:krówki-mordoklejki :D
Jak robisz? Bo za mna kiedys chodzily, ale nie umiem zrobic :(
Za zupke podziekuje, bo dodatek imbiru przyprawia mnie o mdlosci.
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 18 lip 2007, 12:54

a ja dzisiaj owoce wcinam
a jak mi sie juz tak bardzo zechce to łososia na parze sobie zrobie
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 18 lip 2007, 12:55

złotooka kotka pisze:Jak robisz? Bo za mna kiedys chodzily, ale nie umiem zrobic :(

jeszcze nie robiłam, ale znalazłam na gronie link do przepisu, który kilka osób pochwaliło: http://www.wikikuchnia.org/wiki/Kr%C3%B3wki
zrobię z połowy porcji, żeby sprawdzić czy ma to sens w ogóle. i bez smaków, bo ja same krówki lubię :) dam znać, czy przeżyłam <szczerbaty>
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Posty: 5286
Rejestracja: 10 kwie 2005, 18:40
Skąd: stąd ;)
Płeć:

Postautor: Yasmine » 18 lip 2007, 19:28

lollirot pisze:aha, ile kosztują placki do tortilli?

Zwykle pszenne 8 złotych (jest ich tam 8, ), a pełnoziarniste 10 złotych (są 4 takie ogrooooomne). W Tesco :D.

[ Dodano: 2007-07-18, 19:36 ]
A ja podam jeszcze przepis na ciasto czekoladowe. Bardzo proste i podobno pyszne (tak mówił mój i moja mama, ja nie jadłam, tylko robiłam :D).

Składniki:
kostka masła
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki esencji waniliowej
3 jajka
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 szklanka mleka
gotowa polewa czekoladowo-orzechowa, taka do rozpuszczania w garnku z gorącą wodą,


Masło, cukier i esencję waniliową dać do miski i ucierając dodawać roztrzepane jajka i mleko a także mieszankę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Wylać ciasto do natłuszczonej blachy (dosyć mała kwadratowa blaszka). Piecze się około 40 minut w ok.200 stopniach. Jak się już upiecze, to czekamy aż wystygnie i polewamy polewą, a później do lodówki :).
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 23 lip 2007, 11:04

chciałam zrobić to:

Penne w sosie orzechowym
Składniki:
* Penne
* Orzechy włoskie
* Masło
* Śmietana 30%
* Parmezan
Makaron gotujemy. Na maśle podsmażamy orzechy włoskie uważając, aby nie spalić masła. Zalewamy je śmietaną i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Dorzucamy ugotowane penne, mieszamy posypując startym parmezanem.
_________________

Tylko waham się: czy te orzechy to nie będą twarde? jakieś dobre rady?
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
on-czyli-kto
Zaglądający
Zaglądający
Posty: 24
Rejestracja: 29 cze 2006, 00:43
Skąd: Zdechlina
Płeć:

Postautor: on-czyli-kto » 23 lip 2007, 16:21

nie gotuję raczej ale mam dobry patent:
-piersi z kuraka panierować w płatkach Nestle Cornflakes [trzeba trochę rozdrobnić ale nie na miał] i smażyć normalnie

POLECAM
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 23 lip 2007, 17:05

dobrych rad nie było, więc zrobiłam sama. sosik orzechowy pierwsza klasa <jestdobrze2>
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Mijka
Weteran
Weteran
Posty: 2895
Rejestracja: 22 sie 2005, 23:44
Skąd: Śląsk
Płeć:

Postautor: Mijka » 23 lip 2007, 18:08

ja nie gotuje, w tym nic sie nie zmienilo. ale dobrze zjesc lubie :) jak juz w ogole jest to cos dobrgo :)
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 09 sie 2007, 10:51

kochani, co pasuje do polania cukinii w cieście? chcę zrobić na obiad, a sama wydaje mi się trochę za sucha.
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 09 sie 2007, 13:08

ja teraz bym do wszystkiego dawala sos koperkowy, albo czosnkowy, albo czosnkowo-koperkowy
do tego cukiniaka pewnie tez.
Chetnie poczekam az ktos poda jakis sos, bo mnie tez to zainteresowało
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 09 sie 2007, 13:43

na razie wymyśliłam, że część cukinii zetrę drobno na tarce i uduszę na papkę z bulionem, czosnkiem i ziołami.

[ Dodano: 2007-08-09, 13:57 ]
i jakąś surówę, i nie będzie suche :)
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Posty: 1141
Rejestracja: 06 maja 2005, 15:26
Skąd: Lenenja
Płeć:

Postautor: złotooka kotka » 09 sie 2007, 15:17

ochani, co pasuje do polania cukinii w cieście? chcę zrobić na obiad, a sama wydaje mi się trochę za sucha.

Pomidorowy. Z przetarta cukinia, czosnkiem i ziolami. Taki pikantny. :)

A co mozna zrobic na obiad z ziemniakow? (byle nie placki/kluski/frytki/puree/pieczone/etc.)
Bo mi juz pomyslow zbraklo :(

Niech mi ktos przypomni zebym w wolnej chwili wrzucila zalegle przepisy, zwlaszcza na likierek.
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 09 sie 2007, 15:23

zeżarłam pół cukinii przy krojeniu, surowej. pycha :D
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 09 sie 2007, 18:06

złotooka kotka pisze:Pomidorowy. Z przetarta cukinia, czosnkiem i ziolami. Taki pikantny. :)

oo to fajne
zeżarłam pół cukinii przy krojeniu, surowej. pycha :D

żarłok :P
złotooka kotka pisze:zwlaszcza na likierek.

dawaj na likierek, Koooocia na likierek przepis daj , Kociaaaaaa
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 09 sie 2007, 19:38

pyyyyszna ta cukinia w cieście! <aniolek> sosik zrobiłam, ale jest zbędny. nie jest suche. mniaaaaaaaaaam!
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Posty: 1141
Rejestracja: 06 maja 2005, 15:26
Skąd: Lenenja
Płeć:

Postautor: złotooka kotka » 10 sie 2007, 16:08

Konfitura z cebuli.
Wersja I
1/2 kg czerwonej cebuli
lyzka oleju
400ml wina czerwonego wytrawnego
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
listek laurowy
2 lyzki miodu
2 lyzki keczupu
sol, pieprz, ocet balsamiczny do smaku

Cebule pokroic, podsmazyc na oleju. Zalac winem, dodac przyprawy i dusic 30 minut.
Goraca konfiture przelozyc do sloikow i zamknac. POrzechowywac w lodowce okolo tygodnia.

Wersja II
1 kg obranych cebul
400 g cukru trzcinowego
200 ml wytrawnego bialego wina (najlepiej Bordeaux)
100 ml octu winnego
200 g rodzynek
sok z 2 cytryn
3 gozdziki
sol

1. Cebule pokroic w drobna kostke. Wrzucic do duzego, glebokiego
rondla. Podlac sokiem z cytryny. Dodac cukier. Dusic na slabym ogniu,
czesto mieszajac.

2. Gdy masa cebulowa zacznie lekko brazowiec, dodac rodzynki i
gozdziki. Nastepnie podlac winem i octem winnym. Posolic do smaku i
dusic na slabym ogniu tak dlugo, az caly plyn wyparuje.

3. Ciepla konfiture napelniac do sloiczkow.



Domowy "Baileys"
1/4-1/2 l wodki (ja daje szklanke wodki lub 1/2 szklanki spirytusu)
1 puszka mleka skondensowanego slodzonego- ugotowana (okolo 3h)
1/2 szklanki smietanki kremowki lub mleka (najbardziej mi pasuje pol na pol mleko i smietanka. Albo samo mleko).
2 plaskie lyzeczki kawy rozpuszczalnej - rozpuszczonej w malenkiej ilosci wody.


Skladniki zmiksowac w blenderze. Najlepiej smakuje po "przegryzieniu" przez noc w lodowce. Mozna oczywiscie delikatnie eksperymentowac ze skladnikami. Mysle, ze niezle mogloby byc z kakao.
Uwazac zeby w alkoholizm nie wpasc <pijak> Mi to grozi jak przy zadnym innym alkoholu. Chyba sobie pojde strzelic kieliszeczek, bo mi slinka cieknie od samego pisania :D
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 10 sie 2007, 16:29

złotooka kotka pisze:Domowy "Baileys"

o, jaki prosty. chyba szczelę sobie taki ;-)
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 11 sie 2007, 19:26

Kocia świetne przepisy
Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Posty: 1525
Rejestracja: 15 lip 2004, 12:22
Skąd: Dublin
Płeć:

Postautor: Elspeth » 11 sie 2007, 19:34

Baileys'a sobie chętnie w któryś weekendzik zrobię. Żeby w niedzielę móc sobie takiego popijać <aniolek> Uwielbiam go. Dzięki złotooka :* Jak masz przepisy np na dobre nalewki czy wódki smakowe to napisz :) Chętnie przetestuję.
Non! Rien de rien... Non ! Je ne regrette rien !
Awatar użytkownika
Marissa
Weteran
Weteran
Posty: 1864
Rejestracja: 30 maja 2006, 11:46
Skąd: XxX
Płeć:

Postautor: Marissa » 13 sie 2007, 13:00

Co moge zrobić z ćwiartki arbuza bo już z tydzień w lodówce leży... <hmm>

Wróć do „Wszystkie inne tematy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 572 gości