Miltonia pisze:Dla przykladu, pomoc kelnera w danii zarabia okolo 1,5 tys euro/miesiecznie. Duzo, prawda? a z drugiej strony mam tam znajomych, Dunczykow i wiem, jak wyglada tam zycie. Zeby miec dom, wyslac dzieci do szkoly itd, musza pracowac dwie osoby. A maja bardzo dobre stanowiska. Jedyna rozniac, to pewnosc pracy, stabilizacja, wieksza pewnosc, ze sie splaci kredyt.
OK, każdy kraj ma swoją specyfikę... lepiej lub gorzej, ale potencjalnie możliwości każdy ma, KAŻDY ... u nas niestety nie ...
Miltonia pisze:To duze rozwarstwienie, ktore sprawia, ze biedni widza bogactwo i tez tak chca, nie wiedza dlaczego oni tak nie moga. To tez szybkie przemiany i to, ze czesc dorobila sie szybko i czesto nielegalnie, ze nie ma pokolen, ktore cos budowaly, rodzinnych pokoleniowych interesow, poszanowania prawa i wlasnosci. To wszystko sprawia, ze zyje sie ciezej. My chcemy szybko, duzo, latwo, nie ma u nas kultu pracy. Dlatego dobrze, ze wyjezdzaja, tam sie tego naucza i moze z ta wiedza wroca tutaj.
Uczciwą pracą niczego sie nie dorobisz poza garbem ... tak to naprawdę wygląda ...
Jak ci ktoś załatwi dobrą "fuchę" typu stanowisko w dobrej firmie to możesz być tępym burakiem, kretynem co na studia się dostał dzieki dodatkowym "punktom za pochodzenie" i buty zostawiać przez drzwiami przed apartamentem za 2 mln zł ... ale masz ...
Znam wielu młodych, zdolnych, pasjonatów którzy biedę klepią i czarną robią robotę za tych własnie buraków-wiesniaków w gajerkach co premie, bonusy i służbowe fury za ich pracę biorą od dawna ... a taki człowieczek zarabia 1500zł i musi za to się utrzymać ...
Pracując w różnych miejscach nie spotkałem jeszcze miłego, inteligentnego, dobrze wychowanego i kulturalnego człowieka
z klasą na stanowisku kierowniczym ...
Taki ktoś nie pomoże komuś tylko sobe poprawi - będzie miał się kim wysługiwać ... bo ktoś od roboty być musi ...
I w cale się nie dziwię że nie można sobie w tym kraju pracy znaleźć - nie ma jak... chyba że masz odrobinę szczęścia ... ale zawsze trafić się moze szef-kretyn i masz problem ...