lollirot pisze:chyba maximum.
A tak, maksimum.
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Maverick pisze:W tym przypadku byloby tak samo, ze sad by zdecydowal ze musi mu sprzedac motocykl za 1zl.
Maverick pisze:To jak z umowami przedstepnymi przy sprzedazy nieruchomosci. Nie mozna zanizac na nich wartosci (zeby byly mniejsze oplaty notarialne) bo pozniej jak ktos jest nieuczciwy to wymusi sadownie sprzedaz za zanizona wartosc.
Hyhy pisze:A to nie jest tak ze jak w regulaminie/umowie nie ma o czyms mowy to dopiero obowiazuje kodeks cywilny?
No tak, chodzi tu o kupujacego motor? Tylko ze ja moge bedąc nabycą powiedziec w sadzie: prosze wysokiego sądaSir Charles pisze:Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć;
Gdybym wiedzial, ze sprzedajacy omylkowo popelnil blad i dowiedzialbym sie o tym fakcie od niego PRZED zakonczeniem licytacji to na pewno bylbym sklonny wycofac swoja oferte. Jednak bylem pewien, ze tak wlasnie mialo to wszystko wygladac, a sprzedajacy po zakonczeniu aukcji domagal sie mojej rezygnacji. Dlatego nie zgadzam sie z wyrokiem saduSir Charles pisze:Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).
Tylko musi to byc wyraznie napisane w tresci oferty i w mailu ktory przychodzi po wygranej aukcji. A tego tam nie bylo.Bender pisze:koszt wysylki wolno ci ustawic dowolny
Hyhy pisze:Tylko ze ja moge bedąc nabycą powiedziec w sadzie: prosze wysokiego sąda lol skad ja mialem wiedziec ze ten motor jest wart 7 tysiecy i omylkowo jego cena wynosi 1zl. Bylem pewien ze rozpoczela sie jego licytacja od 1zl i za 1 zl postanowilem go kupic. C
Hyhy pisze:Jednak bylem pewien, ze tak wlasnie mialo to wszystko wygladac,
Hyhy pisze:jaki blad. Moj kolega ma taki motor za 0,50gr <faktura> ?Sir Charles pisze:że mogłeś z łatwością błąd zauważyć, w związku z czym ten drugi ma prawo się wycofać.
Wróć do „Wszystkie inne tematy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 114 gości