SEN

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 20 mar 2004, 19:45

No to chyba nic dziwnego ze jeden jest bardziej rzeczywisty od drugiego? ;)
A to ze sie powtarzaja... Jakie?
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 20 mar 2004, 21:27

No to chyba nic dziwnego ze jeden jest bardziej rzeczywisty od drugiego?

ale mnie to własnie dziwi!! no bo czasem czuje sie tak jakby to co mi sie sni działo sie naprawde i ja w tym autentycznie uczestnicze a inne to tak jak zza mgły pamietam (moze to zalezy od głębokosci snu)

a co mi sie powtarza??mam czesto taki głupi sen ze jako dziecko ide z rodzicami do mojej babci i jestem przed domem jednej z moich babci a gdy wchodze do srodka okazuje sie ze jestem w domu tej drugiej babci
Awatar użytkownika
mariusz
Weteran
Weteran
Postautor: mariusz » 20 mar 2004, 21:49

Kiedyś mi sie śniło, że jechałem na rowerze wzdłuż błoń krakowskich. Pamiętam, że postanowiłem we śnie sprawdzić długość tej ulicy. We śnie wynosiła ona cos ok 1.5km.
Jakiś czas później jechałem ta tak z ciekawości postanowiłem sprawdzić długość tej drogi. Okazało się, że wszystko się zgadzało co do metra;) Widać sny mają coś z rzeczywistości. Pytanie tylko czym one są??
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 20 mar 2004, 22:07

Na te dlugosc jest wytlumaczenie :) Pewnie kiedys uslyszales to lub zakodowales w jakis sposob w podswiadomosci (chocby mimowolne spojrzenie na licznik w samochodzie) i we snie sie przypomnialo :d
Awatar użytkownika
mariusz
Weteran
Weteran
Postautor: mariusz » 20 mar 2004, 22:10

Raczej niemożliwe, bo wtedy byłem mały. Patrząc na licznik widziałem to samo co we śnie. (jakoś to się nazywa po francusku, ale nie wiem jak się to pisze de ja wu czy jakoś tak.)
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 20 mar 2004, 22:15

Ponoc deja vu jest poslizgiem w matrixie jak cos zmieniaja :>
Awatar użytkownika
mariusz
Weteran
Weteran
Postautor: mariusz » 20 mar 2004, 22:44

Ponoc deja vu jest poslizgiem w matrixie jak cos zmieniaja

Może, Któż to może wiedzieć;)
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 20 mar 2004, 22:49

Sny sa w ogóle nie poznane do konca. Tak samo jak ludzki mozg i cala psychika. W tej dziedzinie wiedzy mozna powiedziec ze jeszcze raczkujemy... Dzis kogos uwazamy za wariata bo widzi np duchy, a pozniej okazac sie moze ze one naprawde istnieja :d Mysleliscie co by bylo gdyby Jezus urodzil sie teraz? I zaczlal glosic ze jest synem Bozym? Trafilby bo czubkow ;)
Awatar użytkownika
mariusz
Weteran
Weteran
Postautor: mariusz » 20 mar 2004, 23:36

Przeciętny człowiek wykożystuje ok 30% możliwości swojego mózgu.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 21 mar 2004, 00:41

mariusz pisze:Przeciętny człowiek wykożystuje ok 30% możliwości swojego mózgu.

Sorki za wyrazenie ale piep*****.
Raz sie slyszy ze 7% raz ze 30%... Skad to sie wzielo? A ja mysle i sklaniam sie ku tej teorii ze przecietny czlowiek wykorzystuje 100% swojego mozgu! Co nie oznacza ze wykorzystujac 100% wykorzystuje wszystkie mozliwosci. Jak w silniko - korzystasz ze wszystkich cylindrow nawet jadac wolno...

Bo natura jest skapa i to co nie uzywane szybko zanika wiec gdybysmy wykorzystywali tylko np 30% to te 70% dawno by juz zanikowi uleglo!

Tak ze wykorzystujemy caly mozg ale niekoniecznie na najwyzszych obrotach :D
Awatar użytkownika
mariusz
Weteran
Weteran
Postautor: mariusz » 21 mar 2004, 06:51

NIe, nie, nie. Nasz mozg się rozwija. Jednak źle zrozumiałeś. Używamy 30% możliwości. To tak jakby jechać samochodem na wolnych obrotach.
Awatar użytkownika
gracja
Maniak
Maniak
Postautor: gracja » 27 mar 2004, 02:41

Maverick pisze:
Bo natura jest skapa i to co nie uzywane szybko zanika wiec gdybysmy wykorzystywali tylko np 30% mózgu to te 70% dawno by juz zanikowi uleglo!

Tak ze wykorzystujemy caly mozg ale niekoniecznie na najwyzszych obrotach :D

Jekbysmy wykorzystywali cały mózg, porozumiewalibysmy się telepatycznie, posiedlibysmy umiejetnosc teleportacji i nic co sie dzieje na ziemi i we wrzechswiecie nie byloby dla nas obce :)

Faza snów to faza REM (szybkich ruchów gałek ocznych), wystepuje zwykle nad ranem, dlatego jak spimy dluzej pamietamy sny.

W snach pojawiają się uczucia zupełnie nie znane z rzeczywistosci np. śniło mi się, ze jestem na wojnie jako mala dziewczynka uciekajaca miedzy zgliszczami. ten lęk.. :553:

Podobno jak się lata to podświadoma chęć oderwania się od realnego swiata, od rzeczywistosci - jakies problemy, z ktorymi nie dajemy sobie rady.

Poczytajcie Freuda i Junga (moich idoli:D), mieli sporo do powiedz. na ten temat...
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 02 paź 2007, 01:19

Sen jest cudownym stanem kiedy czlowiek nie mysli. Niestety po nim czlowiek sie budzi i wszystko wraca. Czasami mam ochote cale swoje zycie przespac.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”