Minal rok

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 03 kwie 2006, 15:27

jabłoń pisze:Że do upadku komunizmu się przyczynił to DLA MNIE źle - chrześcijaństwo jest komunistyczne ze swej istoty.... on to zaprzepaścił zamiast zreformować.

No ale komunizm jest areligijny, również ze swej istoty :) Co miał reformować? Przecież solidarystyczne postulaty nauczania społecznego Kościoła są jasno sformułowane. To wyjątkowa mieszanka idei socjalistycznych, konserwatywnych i liberalnych, jedyna w swoim rodzaju.

jabłoń pisze:A że był kimś... no trudno oczekiwać od papieża żeby był przeciętny. Tam są wyższe wymagania ! A on moim zdnadniem im nie sprostał

No ale jednak co innego reprezentowali sobą Wojtyła, albo Jan XXIII, a co innego np nieszczęsny Pius XII.

jabłoń pisze:P.S. Fajny podpis
Dzięki :)
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 03 kwie 2006, 15:34

Sir Charles pisze:Oprócz znaczącego wkładu w obalenie komunizmu (oczywiście pierwsze miejsce w tej kwestii ma Gorbaczow

drugie, drugie :D Prym w tej materii należy do Reagana i CIA :)

Sir Charles pisze:Z drugiej strony jego autorytatywny styl kierowania Kościołem, konserwatyzm, odejście od ducha posoborowego, stosunek do antykoncepcji, kult maryjny - to wszystko składa się w moim mniemaniu na regres

plus potępienie teologii wyzwolenia, niestety.....Cóż, prym wśród papieży IMHO należy do Jana XXIII. Albino Luciani miał szansę również mu dorównać...ale szacunek należy również oddać pontyfikatwi Wojtyły: oprócz tego, o czym wspomniał powyżej Charlie, był naszym rodakiem i kochał Tatry :D Poza tym osobę, która na temat gór miała identyczne zdanie jak i ja, nie mogę nie darzyć odrobiną sympatii :)
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
jabłoń
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: jabłoń » 03 kwie 2006, 16:07

Sir Charles pisze:jabłoń napisał/a:
Że do upadku komunizmu się przyczynił to DLA MNIE źle - chrześcijaństwo jest komunistyczne ze swej istoty.... on to zaprzepaścił zamiast zreformować.

No ale komunizm jest areligijny, również ze swej istoty Co miał reformować? Przecież solidarystyczne postulaty nauczania społecznego Kościoła są jasno sformułowane. To wyjątkowa mieszanka idei socjalistycznych, konserwatywnych i liberalnych, jedyna w swoim rodzaju.

Miałam na myśli, że poparł obalenie w Polsce ustroju, w którym ludzie w istocie mieli "solidarystyczne postulaty" znacznie bardziej zrealizowane niż teraz ....

to, że kościół jako instytucja ma aktualnie lepiej to nie znaczy że "chrześcijaństwo" jest pełniej realizowane jako religia... smutne....

Ale dobra. Zapewnie w porównaniu do poprzednich papieży to był o niebo lepszy .... i wykształceńszy :)

Szkoda tylko, że nie mógł wprost oprzeć się propagowaniu swojej próżności no i, ze tak długo "trwał" na stanowisku... <pijak> <pijak>

TedBundy pisze:plus potępienie teologii wyzwolenia, niestety.....Cóż, prym wśród papieży IMHO należy do Jana XXIII. Albino Luciani miał szansę również mu dorównać..

Co to znaczy: IMHO ????
"Bądźmy niewolnikami prawa, abyśmy mogli być wolni."
Cyceron (Cicero Marcus Tullius, 106-43 p.n.e.)
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 03 kwie 2006, 16:42

jabłoń pisze:Co to znaczy: IMHO

cóż, to moje minimalne skażenie dekadencką modą ;) - imho - to skrót angielski od "in my humble opinion" - czyli moim skromnym zdaniem
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/

http://michalpasterski.pl/

http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
ptaszek
Weteran
Weteran
Postautor: ptaszek » 03 kwie 2006, 17:36

Ja nie widzę, żeby cokolwiek zrobił oprócz promocji własnej osoby.

Ty nie, ale rzesze ludzi wiele mu zawdzięczają. Są to głównie osobiste doświadczenia, ale tego niektórzy prawdopodobnie nie zrozumieją.
Poza tym wychodził do ludzi - to już dużo. Jego poprzednicy wozili się lektyką i byli "nietykalni" dla wiernych. Zupełnie jak istoty nie z tego świata.

A czy coś się zmieniło? W indywidualnych przypadkach - tak. Zbiorowo raczej nie.
Najbardziej mnie załamali właśnie kibice <zalamka> :/ Wielka pozówa i nic więcej.
"Jeśli traktujesz życie ze śmiertelną powagą, nie licz na wzajemność" [A. Mleczko]
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 03 kwie 2006, 18:19

Jablonko, spadlas z jablonki?

POdaj mi kiedy papiez byl prozny?
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "

hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
..::WdOwA::..
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: ..::WdOwA::.. » 03 kwie 2006, 19:07

Haro pisze:Byl i jest wielkim czlowiekiem

Tak, ale zauważcie, że moze był wielkim człowiekiem, ale cały dzień jego śmierci i następny tydzień było wielkie zintergowanie. Cała Polska i świat dla paieża. Ale czy ktokolwiek pomyślał o ludziach, którzy umierali w tym samym czasie,a w większym cierpieniu? Cozywiscie, ze nie. Bo Papież był najważniejszy. Nie mówię, że był czy jest niewazny. Bo był i będzie, ale qrde ludzie! Nie róbcie z niego Boga...
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 03 kwie 2006, 19:09

no bez jaj , zrobił to samo co hitler w swoim czasie z swoim narodem , tyle ze On (Papierz) w dobrej wierze , umial uwiesc tłumy.
Był Wielki jednak - mimo wszystko
Kazdy moze myslec co chce , historia jednak bedzie go wspominac zawsze jako jednego z najwiekszych Papierzy swiata i to jest niezaprzeczalne i niepodwazalne
Tak jak Hitlera za zbrodniarza
Marwi mnie , iż nie nakazał skromnego pogrzebu ....czy sie rozumiemy o co mi chodzi ??
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2006, 19:14 przez Andrew, łącznie zmieniany 1 raz.
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 03 kwie 2006, 19:13

moon pisze:Nie tylko. Nie byl autorytetem. Wręćz go nie lubiłam ale w zeszłym roku w ciagu kilku dni wiele zrozumiałam. Z tego co we mnie.

z powodu jego smierci cos zrozumialas ?
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
Awatar użytkownika
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: ..::WdOwA::.. » 03 kwie 2006, 19:14

Andrew pisze:Był Wielki jednak - mimo wszystko

No mówię, ze z tym sie zgodzę. Ale qrczaki no wiesz ilu ludzi wtedy umierało? Niekoniecznie na środkach przeciwbólowych, ale w telewizji i innych środkach przekazu medialnego nikt nie wspominał. To mnie wqrza. A do tego nie popierał aborcji...ale to osobny temat...
Awatar użytkownika
Sasetka
Maniak
Maniak
Postautor: Sasetka » 03 kwie 2006, 20:04

Jak tak przeczytalam te wasze posty to zrobilo mi sie niedobrze. I nie skomentuje tego, bo naprawde szkoda mi slow. A Ojciec SWIETY zrobil dla Polski wiecej, niz kiedykolwiek ktokolwiek dla naszego kraju.I kazdy z was wiele mu zawdziecza. Zrobil ogromnie duzo ogolnie dla calego swiata. Naprawde jak czytam posty w stylu Wstreciuchy, Jablonki i reszty (odnosnie tego tematu) to mi sie tego forum odechciewa :/ Aha i jeszcze jedno: zmienil mnie, choc przed jego smiercia nie bylam gorliwa katoliczka.... po prostu zaglebilam sie w Jego slowa, polecam wszystkim, ale to takie szalenie popularne na tym forum : wypowiadac sie na temat na ktory sie nie ma zielonego pojecia:).
Gdzie jestescie przyjaciele moi? Odplyneli w sinej mgle... Kogo to obchodzi kiedy boli?
Tylko Ciebie... kiedy idzie zle :*
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 03 kwie 2006, 20:10

Asiula pisze:Naprawde jak czytam posty w stylu Wstreciuchy,

bo nie rozumiesz ich sensu i prosze Cie uprzejmie nie porownuj moich postow do postow jablonki czy "reszty" - z calym szacunkiem dla jablonki reszty i Ojca sw.
Asiula pisze:polecam wszystkim, ale to takie szalenie popularne na tym forum : wypowiadac sie na temat na ktory sie nie ma zielonego pojecia:).

szalenie popularnym tez na tym forum, jest twierdzic , ze ktos nie ma o temacie zielonego pojecia , apropo
Asiula pisze:nie skomentuje tego,

badz konsekwentna
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 03 kwie 2006, 20:15

Wstreciucha pisze:z powodu jego smierci cos zrozumialas ?
Tak. Bo wtedy dopiero zwróciłam tak naprawde na niego uwage. I pare rzeczy pojełam.
I mysle ze nie tylko ja. I dlatego tak cos zrobil cos sie zmienilo, ale tego nie widac bo to sie w ludziach zmienilo jednostak i nie kazdy ma to wypisane na czole.
Awatar użytkownika
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: ..::WdOwA::.. » 03 kwie 2006, 20:30

Asiula pisze:A Ojciec SWIETY zrobil dla Polski wiecej, niz kiedykolwiek ktokolwiek dla naszego kraju.

A wiesz, ze w tym kraju, kazdy ma prawo do właśnego zdania? <aniolek>
I mysle ze nie tylko ja.

No i racja. Ale nie mów, że zrobił coś wielkiego dla świata, bo on po prostu był. Tak samo jak Ty, Wstręciiucha, ja i kazdy inny. I jak kazdy, który w tym samym momencie umieral w mękach. ale oni odeszli na dalszy plan. I nikt nie pytał, czy qrde boli!
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 03 kwie 2006, 21:57

jabłoń pisze:Ja nie widzę, żeby cokolwiek zrobił oprócz promocji własnej osoby.

To gdzie Ty bylas jak Cie nie bylo? Na Marsie? Jestes po prostu niedouczona i malo inteligentna. Jakas ksiazke o papiezu w raczke i czytac a jak nie dziala to uderzac sie po glowie az moze cos wejdzie.
jabłoń pisze:Że do upadku komunizmu się przyczynił to DLA MNIE źle - chrześcijaństwo jest komunistyczne ze swej istoty

Dziewczyno, czy Ty wiesz COKOLWIEK o chrzescijanstwie???
jabłoń pisze:A on moim zdnadniem im nie sprostał !!

W ktorym miejscu? Na przyklad wtedy, kiedy 30 marca wyszedl do okna, chcac cos powiedziec, lecz nie mogl bo zlamala go choroba?
jabłoń pisze:wykształceńszy

<mlotek>
..::WdOwA::.. pisze:Ale czy ktokolwiek pomyślał o ludziach, którzy umierali w tym samym czasie,a w większym cierpieniu?

A czy teraz ktos o nich mysli? Nie zrozum mnie zle, tez nie podoba mi sie idea umierania co 3 sekundy dziecka w Afryce. Ale to kwestia ludzkiej obojetnosci. W tym miejscu chwala dla Bono z U2 za zainicjowanie One. Zreszta, Bono swoja droga tez podziwial papieza, po jego smierci ukazal sie na jednym z koncertow z rozancem, ktory kiedys wreczyl mu papiez i dziekowal mu za inspiracje.

A co do swiata. FIDEL CASTRO pojawil sie w bramach kosciola pierwszy raz od czterdziestu paru lat na wiesc o smierci papieza. I niech mi ktos powie, ze ten czlowiek nie mial impaktu na innych.
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
Awatar użytkownika
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: ..::WdOwA::.. » 03 kwie 2006, 22:05

runeko pisze:A czy teraz ktos o nich mysli?

Nie i dlatego mnie to wqrza...Bo o Nim mówili, pisali. O niczym innym. Ale za Chiny nikt nie wspomni o innych. i to mnie irytuje wręcz...
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 03 kwie 2006, 22:12

..::WdOwA::.. pisze:Nie i dlatego mnie to wqrza...Bo o Nim mówili, pisali. O niczym innym. Ale za Chiny nikt nie wspomni o innych. i to mnie irytuje wręcz...

Dziwne te twoje pretensje, zawsze tak bylo ze jest oddawana czesc ludziom znanym, ktorzy przyczynili sie dla ogolu i zapisali w historii, a co maja mowic w mediach, ze zmarl maly murzynek w zambii, albo ze zginal chlopak w wypadku na lokalnej drodze ? no bez przesady. Nie da sie mowic o kazdej smierci, wystarczy ze ich rodzina ich pochowa i oddaje im czec, po co gadac o tym w telewizji albo gdzies.
Ręce me do szabli stworzone, nie do kielni.
Awatar użytkownika
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: ..::WdOwA::.. » 03 kwie 2006, 22:15

Nie rozumiesz...wiesz ile osób w tym samym czasie umierało???nawet nie jestes w stanie policzyc. To po co mówili o Nim? Przecież On też mógł umierać w spokoju. A poza tym trąbienie o tym to już w ogóle przesada. nie myśli się (o mówieniu juz nie wspomne) o innych. Bo On był najwazniejszy i koniec. To jest wqrzajace...
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 03 kwie 2006, 22:36

Fakt za duze halo bylo, ale umarł ktos Wielki.
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 03 kwie 2006, 22:36

Asiula pisze:I kazdy z was wiele mu zawdziecza.

Zapytaj się Mozambijczyków czy innych Somalijczyków czy im dobrze z ich kilkudziesięcioprocentowym w skali populacji HIV-em.

Asiula pisze:Naprawde jak czytam posty w stylu Wstreciuchy, Jablonki i reszty (odnosnie tego tematu) to mi sie tego forum odechciewa :/

Nie wiem - ja też się mogę tu zaliczać? :D
soul of a woman was created below
cubasa
Weteran
Weteran
Postautor: cubasa » 03 kwie 2006, 22:41

jabłoń pisze:Konkretnie ? Podróżował. I co jeszcze ?

...i drapał sie po siwiźnie, nie? <hyhy>
Andrew pisze:Nie chciał bo wyboru nie mial , bo cholota stała i wołała go by wyszedł wiedzac jak sie czuje ! ale cóz ludzie mysla tylko o sobie

No jasne. To wszystko wina ludzi <hyhy>
jabłoń pisze:Papież to praca jak każda inna a on był niezdolny do pracy przez ostatnie dwa lata co najmniej.

Użytkowniczko jabłoń, czy Ty widzisz róznicę między pracą a "papieżowaniem"?

Ty chcesz ,aby wszystko było na jedno kopyto - czy to Kowalski z Koziej Wolki czy Papież każdemu powinno być po równo.
Ktoś wynajdzie teleportację, eliksir nieśmiertelności czy cokolwiek - to nieważne. Bo znajdzie sie taka jabłonka i powie, że on To zrobił dla pieniędzy, dlatego należy go potępić. Ktoś może starać się o rękę jabłonki, ale jabłonka powie, że on chce jej tyłka :P Dasz jabłonce samochód to ona nie weźmie, opieprzy cię, że chcesz ją w ten sposób zabić :P Jabłonka Ty myślisz o wszystkim na opak :/
Andrew pisze:Marwi mnie , iż nie nakazał skromnego pogrzebu ....czy sie rozumiemy o co mi chodzi

Wielkiemu Człowiekowi należy się wielki pogrzeb. Nie należy robić czegoś na siłe.
..::WdOwA::.. pisze:Ale czy ktokolwiek pomyślał o ludziach, którzy umierali w tym samym czasie,a w większym cierpieniu? Cozywiscie, ze nie. Bo Papież był najważniejszy. Nie mówię, że był czy jest niewazny. Bo był i będzie, ale qrde ludzie! Nie róbcie z niego Boga...

Jakiego Boga :> Odszedł człowek, ktory zrobił coś dla ludzkości. Mówiono o nim tak samo jak o Kuroniu, Niemenie, czy ofiarach katowickiej katastrofy. Tylko dużo więcej, bo Papież jest człowiekiem, ktory łączy narody w zwiazku z czym jego smierc ma zupelnie inny wymiar. Papieża zna prawie każdy chrześcijanin, prawie kazdy wyznawca islamu, prawie każdy człowiek na ziemi. Nie sposób o nim nie mówić. To byloby irracjonalne. Skoro jest popyt na tę informację to w dziennikach jest serwowana na różne sposoby. Tak to działa.

[ Dodano: 2006-04-03, 22:42 ]
..::WdOwA::.. pisze:Nie rozumiesz...wiesz ile osób w tym samym czasie umierało???
A Ciebie teraz obchodzi, ze Ty siedzisz sobie przed kompem a w tym czasie zmarło ponad 100 osob? :>
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 03 kwie 2006, 23:22

..::WdOwA::.. pisze:Nie i dlatego mnie to wqrza...Bo o Nim mówili, pisali. O niczym innym. Ale za Chiny nikt nie wspomni o innych. i to mnie irytuje wręcz...
Wspominają, nie przesadzaj. Bo niby skąd wiesz o tych umierających z głodu?
..::WdOwA::.. pisze:Nie rozumiesz...wiesz ile osób w tym samym czasie umierało???nawet nie jestes w stanie policzyc. To po co mówili o Nim? Przecież On też mógł umierać w spokoju.
Dzięki temu, że pokazywano (zresztą za jego zgodą) jego cierpienie i śmierć, to do części ludzi dotarło, że coś takiego jak śmierć w ogóle jest. Bo umieranie to dziś temat tabu (najlepszy dowód - rodzice uczniów z klasy mojego brata swego czasu nie zgodzili się na omawianie lektury "Oskar i pani Róża"). Tendencja jest taka, żeby starszych ludzi izolować, nie patrzeć na ich cierpienie. Umierają w samotności.

Pokazano, że człowiek umierający nie jest be, nie jest "trędowaty".
Awatar użytkownika
Haro
Weteran
Weteran
Postautor: Haro » 03 kwie 2006, 23:27

..::WdOwA::.. pisze:No i racja. Ale nie mów, że zrobił coś wielkiego dla świata, bo on po prostu był. Tak samo jak Ty, Wstręciiucha, ja i kazdy inny. I jak kazdy, który w tym samym momencie umieral w mękach. ale oni odeszli na dalszy plan. I nikt nie pytał, czy qrde boli!

Co Cie swedzi? No dziewczyno, nie osmieszaj sie. Jan Pawel II dla wielu osob, choc obcy czlowiek, byl na tyle blisko, by moc oplakiwac Go nie tylko w sercu, ale w TV, itp. Zrobil dla calego swiata ogromnie duzo. Dlaczeog wiec mam rozkminiac nad tymi, ktorzy w tym czasie umierali w jeszcze wiekszym bolu, skoro to On byl dla mnie wyjatkowo bliskim czlowiekiem, by zaplakac nad Jego smiercia i wspominac to wszystko co dla nas zrobil? Nawet dla takiej jablonki. Twoje podejscie jest naprawde zabawne. Dlaczego cieszysz sie na codzien, dlaczego sie usmiechasz skoro tak wieloe ludzi na swiecie w tym samym momencie umiera? Dlaczego jesz obiad, kiedy w Etiopii co 5 minut umiera z glodu okolo 40 osob? Pff, daj sobie spokoj...
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 03 kwie 2006, 23:27

Andrew pisze:no bez jaj , zrobił to samo co hitler w swoim czasie z swoim narodem , tyle ze On (Papierz) w dobrej wierze , umial uwiesc tłumy.

Wydaje mi sie Andrew ze to dosc znaczaca roznica :D

Nie problem "uwiesc" gromadke gimnazjalistow zeby zrobili cos glupiego, problem ich uwiezc zeby zrobili cos dobrego :) :D

No co to chyba dobry przyklad:D

Nadal nie dostalem odpowiedzi ;]

/edit

A wlasnie... czy to papiez byl prozny? Czy to co zrobily media chcialas nazwac prostactwem?
Wiesz, mnie to tez WKUR WIA, ze jest dzien rocznicy smierci papieza, a w tv na 20 minut wiadomosci 15 jest o nim. Gdzie nie klikniesz(bynajmniej w polskiej tv) wszedzie papiez. po prostu sam sposob i ilosc przekazywanych informacji na ten temat byla wedlug mnie duzo za duza. A czy ktos z was pomyslal, co by nam powiedzial JP2 gdyby przeczytal ten temat teraz? To proponuje wiecej na siebie ponaskakiwac, najlepiej wezcie sie ustawcie gdzies miedzy katowicami a elblagiem na walke jak kibice ^^ ludzie opanujcie sie... niech sobie jablonka pisze co chce, jej prawo nienawidzic papieza a kochac hitlera ;] ja tez hitlera cenie, za sposob organizacji swojej armii i uwielbiam czytac ksiazki o nim, ale nie jestem nim zafascynowany, nie popieram jego idei i nie uwazam za pozytywnego bohatera, aczkolwiek gdyby nie byl pomylony, moglby osiagnac znacznie wiecej :) i co tez mnie zjedziecie za to co napisalem? Wezcie sie lepiej piwka napijcie i na osobnosci pomyslcie czego wam brakuje co bylo w ojcu swietym, bo mi brakuje jego poczucia humoru i szczescia w oczach. PEACE :P
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2006, 23:37 przez Hyhy, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "

hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 03 kwie 2006, 23:31

Każdy tu tak pisze o Papieżu, jedni za, drudzy przeciw. A czy ktoś, poza wypowiedziami pokazywanymi w tv, czytał coś Jego autorstwa poza "Pamięcią i tożsamością"?Tak się o Nim wypowiadamy, a nawet nie wiemy co mówił... :/

A jabłonce współczuję... Jak będzie umierać Twoja matka na Twoich oczach, to będziesz myśleć o tym, że na drugim końcu świata ktoś umiera z głodu? Weź już nic tu nie pisz lepiej...
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
Haro
Weteran
Weteran
Postautor: Haro » 03 kwie 2006, 23:34

O smierci innych pisala akurat Wdowa. Ale swietny przyklad, bo dla mnie Jan Pawel II (od urodzenia) byl kims tak waznym, jak czlonek mojej rodziny. Dlatego plakalem samotnie w pokoju po Jego smierci. Na pokaz? Dla sasiada, ktory moze stac teraz w oknie z lornetka i patrzec? Nie, plakalem, bo Go zalowalem. Plakalem bo cieszylem sie i smucilem, ze odszedl. Plakalem, bo byl mi bardzo bliski. Plakalem, bo w sercu dziekowalem mu za wszystko co dla nas zrobil.
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 03 kwie 2006, 23:53

Olivia pisze:A czy ktoś, poza wypowiedziami pokazywanymi w tv, czytał coś Jego autorstwa poza "Pamięcią i tożsamością"?Tak się o Nim wypowiadamy, a nawet nie wiemy co mówił...
Piszta za siebie, dobra? :P ;)
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 03 kwie 2006, 23:54

mrt pisze:Piszta za siebie, dobra? :P ;)

Akurat na Ciebie liczyłam, że czytałaś. Ale z przeciętnym człowiekiem jest jak napisałam.
"Miarkuj złość.

Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 03 kwie 2006, 23:56

A Jabłonka to świętsza od Dalajlamy :P
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 03 kwie 2006, 23:57

mrt pisze:A Jabłonka to świętsza od Dalajlamy :P

Taa Niczym żelazna dziewica pełna cnót, w tym tej głównej kobiecej cnoty. <aniolek>
"Miarkuj złość.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”