Lucid Dreaming, czyli Świadome Śnienie

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 03 lut 2005, 22:14

kociak pisze:
Hardcore pisze:według mnie to jest bardzo trudne, żeby się obudzić we śnie....
jeśli się to nawet udaje to jest to chyba gdzieś pod koniec snów, kiedy jesteś już wypoczęty...
A według mnie to jest banalnie proste. "Odskakuję" kiedy chcę. Jeśli jesteś tak padnięty, że nie możesz się obudzić to raczej snów nie ma bo jesli jest silne zmęczenie to snów zazwyczaj nie ma.
.

hahaha no nie mogę... jak jest się padniętym to sny są i to częstsze i bardziej intensywne... tylko wtedy trudniej jest je zapamiętać
a jestem pewien, że Ty tak za każdym razem się w śnie nie budzisz, bo większości snów nie da się spamiętać. Jeśli umiałabyś za każdym razem osiągnąć Lucid Dream to była byś prawdziwym fenomenem.
Wiedz, że ta tematyka i pokrewne nie są mi obce.
When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen. (...)
You may think you can fly, but you'd better not try. People can fly

Obrazek
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 03 lut 2005, 22:19

Dobrze. Może ja się nie znam.
Ale kurde faza REN występuje ok. 7-9 h snu.

A jak ja mam dużo roboty i padam na pyszczek to a)żadna siła mnie nie ruszyb)śpię 2-4 h.

Albo snów nie pamiętam, albo nie mam.
Ale one nawet nie mają się kiedy pojawić. Przynajmniej w moim przypadku.
Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 03 lut 2005, 22:21

Faza REN nie występuje w 7-9 godzinie tylko miej więcej po godzinie występuje co 15 minut... i się falowo w nią wchodzi i się z niej wychodzi.

Obrazek
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 03 lut 2005, 22:24

Dokladnie. Inaczej ja w ogóle bym nie mial snow bo zadko kiedy spie powyzej 7 godzin, a sny jednak mam :)
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 04 lut 2005, 14:16

a wiecie ze jak jest taki przerabanie dlugi sen ktory sie konczy dzwonieniem (a po ocknieciu okazuje sie ze to budzik) to caly ten sen przysnil nam sie miedzy zadzwonieniem budzika a przebudzeniem? :) w tym swiecie czas jest zupelnie wzgledny :D
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 04 lut 2005, 15:47

Dokladnie! Bo jak zaczyna dzwonic budzik odzyskujemy troche swiadomosci i dzieki temu pamietamy sen.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 04 lut 2005, 22:57

Ja już zamilknę, bo jak wspominałam to się nie znam... :570:

W każdym razie ja chcę jakiś fajny sen kurcze no!Może dziś dłużej pośpię, bo juz książki po nocy czytać nie będę :D Skończyła się... :567:
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 05 lut 2005, 12:02

Ja tez czasem mam jak to nazywacie w miare swiadome snienie. Ale to jest tylko i wylacznie nad ranem tuz przed obudzeniem.
I kociak - co z tego ze faza REN w ktorej sie sni wystepuje czesto przez cala noc. I tak pamietasz tylko ten sen podczas ktorego sie obudzisz. Tych sprzed kilku godzin albo nawet kilku nastu minut juz nie. Wiec ciezko powiedizec ze wtedy swiadomie snisz, jak nie mzona stwierdzic co snisz :)
Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 05 lut 2005, 13:41

powyżej 15 minut wstecz już nie pamiętamy niczego...
dlatego warto jest to ćwiczyć... można przygotować sobie koło łóżka kartkę i długopis
i jak tylko odzyskasz świadomość, nawet całkowicie zaspany, szybko spisujesz cały swój sen (wydarzenia, osoby, miejsca, nawet kolory jakie dominowały w jakimś momencie). Spisujesz tylko hasła, główne wątki. Jak napiszę sobie "jaskini 4, grzyby, drzewka, stary szaman" to bardziej mi się przypomina ten wątek i wem już, że:
[i tu część jednego z moich snów, których zapisywałem]
w 4 czteropomieszczeniowej jaskini (pomieszczenia rozchodziły się w 4 strony łącząc w jednym miejscu, jakby piątym pomieszczeniu, gdzie było wyjście na powierzchnię), w której był taki lekki półmrok, była ładna polanka (prawie sterylna) i w kątach pomieszczeń rosły niewielkie choinki (prawdopodobnie młode Świerki). Pod nimi rosły psychodeliczne grzyby z gatunku (psilocybe semilanceata), piękne okazy, było ich od groma i w każdej z 4 części jaskini. Zacząłem je zbierać, miałem ich tyle, że nie miałem już gdzie ich chować, a jeszcze widziałem kolejne. I tu właśnie była ukazana moja niemoc i jakaś taka pazerność, żeby wziąść wszystko co tylko znajdę, a nie zostawił dla innych.. Jak wychodziłem z jaskini to przy wyjściu (gdzie nie było już ładnej trawki, tylko taki typowy surowy klimat jaskini) spotkałem szamana. Był kolekcjonerem psy grzybków z całego świata i był ich ogromnym znawcą. Wiedział po co przyszedłem i tylko się uśmiechnąłwidząc co zebrałem. w ogóle to wyglądało jakby on to wszystko wychodował na potrzby ludzkości, a raczej tej części, która zrozumiała sens istnienia (?). Wszystko owiane było taką swoistą magią.

Obrazek
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 06 lut 2005, 20:16

Tych sprzed kilku godzin albo nawet kilku nastu minut juz nie. Wiec ciezko powiedizec ze wtedy swiadomie snisz, jak nie mzona stwierdzic co snisz
No pewnie. Ale ja mówię wobec tego jedynie o śnie, który pamiętam. Czyli może i ostatnim przed obudzeniem.
Kurde sny to ciekawa sprawa. Jeśli tak jak mówi HC pamięta się tylko ostatnie 15 min to fajna sprawa, że w tym czasie mieści się sen z rozbudowaną fabułą trwającą do kilku dni nawet i to dość szczegółową.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 06 lut 2005, 21:19

Jasne ze sie miesci, bo czlowiek mysli bardzo szybko, a poczucia czasu w trakcie snu nie ma :)
Evestrum
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Evestrum » 13 lip 2005, 12:02

Jakie REN w******??? Ren to takie zwierze albo rzeka taka. Chodzi wam o REM-etap snu charakteryzujący się szybkimi ruchami gałek ocznych.
Jeśli ktoś mówi, że nie może zapamiętać swoich snów to radzę po prostu CHCIEĆ!.
2 tygodnie chcenia i moge prawie zagwarantować co najmniej 1 LD.
OBE natomiast to zupełnie inna bajka...:) W moim przypadku przynajmniej, po udanej eksterioryzacji mam euforię przez cały dzień i dosłownie nic nie jest w stanie mnie zdołować. :D :D To lepsze od orgazmu śmiem twierdzić nawet...
Nikt mnie nie zachęca, gadać jednak będę, bo mi się tak chce, że wytrzymać nie zdolen jezdem.
Awatar użytkownika
fish
Weteran
Weteran
Postautor: fish » 13 lip 2005, 15:19

Bez wyzwisk Evestrun bo będzie ostrzeżenie. Wyciąłem Twój kawałek.
"Ludzie twierdzą, że Ziemia jest okrągła. Ale jak nie chcesz, wcale nie musisz im wierzyć." - Forrest Gump
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 13 lip 2005, 16:08

Krzych(TenTyp) pisze:Tak swiadome śnienie bardzo często lubię sobie śnić ze latam niesamowite uczucie

też tak mam co pieknego..
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 14 lip 2005, 01:27

Pegaz pisze:
Krzych(TenTyp) pisze:Tak swiadome śnienie bardzo często lubię sobie śnić ze latam niesamowite uczucie

też tak mam co pieknego..

To se polatajcie w realu !
Zajebista sprawa <aniolek2>
KOCHAJ...i rób co chcesz!
Awatar użytkownika
Krzych(TenTyp)
Weteran
Weteran
Postautor: Krzych(TenTyp) » 14 lip 2005, 14:18

Evestrum pisze:mam euforię przez cały dzień i dosłownie nic nie jest w stanie mnie zdołować.

Kurcze ja tak somo gdzieś napisałem słowo w słowo :D
Ale są czasami takie przypadki jak muj kumpel. Wstał z łużka i olał brachola.... no coment
Ja np chciałem wyjść odlać sie na dwór o 3.00 w nocy.. Niby nic dziwnego ale nic z tego nie pamiętam, mama mnie uratowała :D
H, man runs over a woman in his car, whos fault is?
Well...
Why is the man...
Driveing in the kitchen ?
Awatar użytkownika
fifi
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: fifi » 14 lip 2005, 14:57

Ja kiedyś tak miałam i bardzo chciałam przestać. Po takiej nocy czułam sie, jakbym w ogóle nie spała- nie miałam tej przerwy w świadomej egzystencji. Było to bardzo męczące. przyznam się jednak że same z siebie te sny nie przyszły. najpierw nauczyłam sie je śnić. Teraz pracuję nad kontaktem z własną podświadomościa.
Obrazek
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 14 lip 2005, 15:30

A jak sie tego nauczyc?
Awatar użytkownika
Zuber
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Zuber » 14 lip 2005, 16:10

a ja mam jakies dziwne sny prorocze ;/ tyle ze jak sie obudze to nic nie pamietam albo kompletnie o tym zpominam... a pozniej jak to cos sie stanie to sam do siebie mowie ze juz gdzies widziałem tą sytuacje i wtedy sie rysuje bardzo dokładny obraz ze snu i to wcale nie jest fajne :/ naszczescie nie mam takich snow zbyt czesto :] najlepiej lubie słuchac jak mi mowia ze moja siostrzenica lunatykuje raz weszła do kibelka i wołała "mamo" do klozetu tak jak by jej tam szukała jak mi opowiadali to myslałem ze nie wytrzymam :]
"Such a lonely day
And it’s my
The most loneliest day of my life..."
SOAD - Lonely Day
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 14 lip 2005, 18:25

Zuber pisze:tyle ze jak sie obudze to nic nie pamietam albo kompletnie o tym zpominam... a pozniej jak to cos sie stanie to sam do siebie mowie ze juz gdzies widziałem tą sytuacje i wtedy sie rysuje bardzo dokładny obraz ze snu i to wcale nie jest fajne

To nie ma nic wspolnego ze snem, raczej z jego brakiem. Tzn, jak jestes zmeczony, niewyspany itd, to czasem mozg odbiera obraz z jednego oka ciut pozniej niz z drugiego. I zdaje Ci sie, ze widziales to KIEDYS, a widziales to ulamek sekundy temu. Zjawisko nazywa sie "deja vu" (juz widziane).

Nie wierze, ze nigdy nie slyszales o deja vu :>
Ostatnio zmieniony 14 lip 2005, 19:36 przez Sir Charles, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krzych(TenTyp)
Weteran
Weteran
Postautor: Krzych(TenTyp) » 14 lip 2005, 19:32

charlie81 pisze:Zjawisko nazywa sie "deja vu" (juz widziane).

No tylko że to jest tak ze nie oczy myslą tylko mózg :] <browar> też o tym syłyszałem na Discovery

Well...

Why is the man...

Awatar użytkownika
AlicE!
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: AlicE! » 15 lip 2005, 13:16

Czyli cały czas jestem zmęczona, bo de ja vu mam baaaaardzo często;/;/

http://gwiezdne-wrota.veryrichman.info/?id=1
tutaj znajdziecie artykuły o obee, ld, hipnozie i wszystkich podobnych rzeczach. Mi samej
troche trudno uwierzyć w LD, ale znajomy ponoć takie rzeczy przeżywa i stale mnie namawia zebym zaczeła ćwiczyć..hm......
We śnie kiedyś duuuzo latałam a to nie było ld, moze dlatego niezabardzo w to wierze:P
Zuber, prorocze sny? Ty siebie słyszysz? Naoglądałeś sie za duzo 'Niedowiary':DD
Awatar użytkownika
Zuber
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Zuber » 15 lip 2005, 14:13

de ja vu wiem co to jest ale nie to mi chodzi bywa tak ze rano mowie starszej co mi sie snilo i to po jakims czasie sie dzieje a de ja vu to sie zbyt czesto zdarza...
"Such a lonely day

And it’s my

The most loneliest day of my life..."

SOAD - Lonely Day
Awatar użytkownika
fifi
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: fifi » 15 lip 2005, 14:39

czy jednoocy też maja de ja vu? :>
Obrazek
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 15 lip 2005, 14:40

fifi pisze:czy jednoocy też maja de ja vu? :>
Nie powinni :)
Awatar użytkownika
AlicE!
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: AlicE! » 16 lip 2005, 12:20

Deja vu to nagła zmiana w matrixie...Znaczy agenci sa w poblizu i trzeba uciekac:D
Evestrum
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Evestrum » 20 lip 2005, 13:25

Fish- czy to naprawde było wyzwisko?? bądźmy poważni...
Maverick - www.astraldynamics.pl/ - a potem od linku do linku
AlicE! - uwierz bo to fakt. Ld wyćwiczysz w tydzień, trzeba tylko chcieć :)
Krzychu - <browar> <browar> :D
Nikt mnie nie zachęca, gadać jednak będę, bo mi się tak chce, że wytrzymać nie zdolen jezdem.
Awatar użytkownika
AlicE!
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: AlicE! » 24 lip 2005, 19:50

Evestrum doznałam szoku...
Nie wierzyłam w to... A to mi się przydarzyło... I to dwie noce z rzędu...
Jednego wieczoru rozmawiałam o tym z kumplem i zrobiłam tak jak radził...Dokładnie tak stało się potem we śnie:D Jedno tylko co mi się nie udaje: kiedy zrozumiem że snię, natychmiast się budzę!!
w następnym ld napadł mnie facet z nozem... Gadałam niego[czy do siebie samej?] ze tego nie zrobi bo to tylko sen...No i mnie nie zabił, wręcz przeciwnie nawet... <aniolek2>
Przede wszystkim zrozumiałam ważną rzecz: Nie muszę sobie uświadamiać ze śnię.
I tak spełni się wszystko o czym pomyślę we śnie, czy to dobre czy złe.

Tak samo było wcześniej z lataniem...
Ale nie wiem dlaczego ćwiczenia nic mi nie dają! Autosugestia daje odwrotny skutek...
Sen przychodzi sam...Dopiero wtedy mogę nim kierować. Sama nie potrafię go sprowadzić. Co do OBE tez mam pełno wątpliwości, ale moze będzie jak z LD, przyjdzie samo?
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 24 lip 2005, 20:13

Evestrum pisze:Maverick - www.astraldynamics.pl/ - a potem od linku do linku

Ale link cos nie dziala
Awatar użytkownika
Krzych(TenTyp)
Weteran
Weteran
Postautor: Krzych(TenTyp) » 24 lip 2005, 22:13

Ostatnio zdałe sie na fantazje i śnią mi sie takie zeczy ze byscie nie uwiezyli ze takie historie siedzą w głowie, tak poczciwego i szarego krzysia :D

Well...

Why is the man...

Wróć do „Wszystkie inne tematy”