Podesle Ci cos.
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Ale można to z pełną świadomościa odrzucić. I wtedy przestaje być to ważne, ma się gdzieś. Jak z wiarą w Boga. Można? Można.Miltonia pisze:I nie jest tak, ze to nie obchodzi. Mozesz o tym nie myslec, nie czuc, jak wiekszosc spoleczenstwa, ale nie znaczy to, ze nie jest to wazne. Jestes uksztaltowany przez ta kulture, przez ten kraj i tego juz nie zmienisz nigdy. Wiec nie masz wyjscia...
Maverick pisze:W kazdym razie nie uwazam kogos za podludzia bo jest czarny. Co nie znaczy ze bede go wital tutaj z otwartymi ramionami. Moge go tu nawet nie chciec. mam takie prawo.
Sir Charles pisze:Trans-Atlantyk
Miltonia pisze:Jezyk w jakim mowisz, czytasz, historia rodziny i kraju ksztaltuja Cie przeciez inacze. Przeciez wiesz.
mrt pisze:Ale można to z pełną świadomościa odrzucić. I wtedy przestaje być to ważne, ma się gdzieś. Jak z wiarą w Boga. Można? Można.
Bo można mieć inną hierarchię wartości - nie rasa, nie naród, nie historia, a np. człowiek - bez znaczenia, jakiej narodowości.
Za jakąś pieprzoną ziemię ludzi mordowano. Za język ludzie się zabijali. A po to, żeby Marysia Konopnicka mogła swoją wielce patriotyczną Rotę napisać, dzieci do sierocińca oddała. Coraz częściej się zastanawiam, czy to tego warte.
FlyingDuck pisze:Rzeczywiście warta polecenia?
Miltonia pisze:I ja mowilam o ksiazkach naukowych, a nie o Gombrowiczach...
Miltonia pisze:Jest to naturalny mechanizm,
Miltonia pisze:A ze gdzies przynalezec trzeba, to chyba wiadomo, tez o tym jest mnostwo, radze zglebic socjologie, psychologie, historie itd.
Miltonia pisze: Bo gdybys mieszkal w innym miejscu, to tamta kultura inaczej by to uksztaltowala i np. bilbys sie za swiete kolko czy inne - wstaw sobie dowolne.
Miltonia pisze:Mozna tylko myslec, ze sie odrzucilo.
Miltonia pisze:A dlaczego swoje sie ceni bardziej? Bo swoje!!!!! Jest to naturalny mechanizm, tysiace eksperymentow bylo o tym, najbardziej prosty to taki, ze ludzi dziela losowo na dwie grupy i od razu nam sie wydaje, ze moi sa lepsi, ze to co my wymyslimy jest madrzejsze, ze tamci to obcy i gorsi.
Narzucasz jedną z teorii, np. tę o superego. A ludzie po studiach czasem nie dają sobie pewnych rzeczy narzucić, bo nie przyjmują ich z automatu.Miltonia pisze:Nie rozumiem, czemu nalezy to tlumaczyc ludziom na/po studiach
Jak brak argumentów, to najlepiej zwalić coś na sferę pod- nad- czy innej obok-świadomości. Nawet dyskutować się nie o tym nie da, bo to tak jakby z egzorcystą o wypędzaniu duchów gadać - raczej się nie dogadamy, a on zawsze może stwierdzić, że durna jestem, bo podstawowych rzeczy nie przyjmujęMiltonia pisze:Mozna tylko myslec, ze sie odrzucilo. Poczytajcie sobie o superego, to wiedziec bedziecie. Eeee, podstawowa wiedza z zakresu ksztaltowania sie kultury, swiadomosci itd.
Kolejna manipulacja - dla kogo podstawowa? Kto ustalił, że podstawowa? W Dekalogu napisali czy Nostradamus oznajmił?Miltonia pisze:Poczytajcie sobie o superego, to wiedziec bedziecie. Eeee, podstawowa wiedza z zakresu ksztaltowania sie kultury, swiadomosci itd.
Maverick pisze:Taki co w USA jest od pokolen i nie pamieta juz kultury swoich przodkow mieszkajacych w szalasach.
mrt pisze:Ale można to z pełną świadomościa odrzucić. I wtedy przestaje być to ważne, ma się gdzieś. Jak z wiarą w Boga. Można? Można.
Bo można mieć inną hierarchię wartości - nie rasa, nie naród, nie historia, a np. człowiek - bez znaczenia, jakiej narodowości.
Nie przecenia - a to różnica. Trudno jedną spośród x koncepcji psychologicznych uznać za jedynie słuszną. To tak jakby powiedzieć, że Platon miał rację mówiąc, że istnieje niebo wartości, a innych filozofów zanegować.Miltonia pisze:Mrt, niczego nie narzucam. Tylko mowiac o czyms, nalezaloby miec wiedze o pewnych mechanizmach. Jesli sie tej wiedzy nie uznaje,
Jak kulą w płotMiltonia pisze:Jesli sie tej wiedzy nie uznaje, bo tak, bo papiez z ambony nie przyklasnal, to juz nie moj problem. Mozna uwazac, ze Ziemia jest plaska, przeciez o tym tez w Dekalogu nie pisza....
Miltonia pisze:Proponuje wyjechac na troche z kraju, moze wtedy byscie na to inaczej spojrzeli.
TedBundy pisze:nie mam nic przeciwko kolorowym ktoeryz sie porzadnie zachowuja, przestrzegaja prawa, pracuja nie kradna, takich toleruje
Miltonia pisze:Aaaa, to jak rozumiem bez znaczenia by bylo dla Was, ze teraz mowilibysmy po niemiecku czy rosyjsku, bo przeciez nie narod, nie rasa, ale czlowiek.
Miltonia pisze:Niemcy troszke bardziej cywilizacyjnie rozwinieci byli i pewnie sa,
Miltonia pisze:wiec niech podbijaja, zamienimy gorsze, to nasze, na ich lepsze. Tylko to sie z czyms wiaze, wlasnie z ogromna zaleznoscia i tego nie pojmujecie. Wlasna kultura i narod daja najwieksza wolnosc (pomijam dyktatury itd)..
To do Mrt? ;DDMiltonia pisze:Jesli sie tej wiedzy nie uznaje, bo tak, bo papiez z ambony nie przyklasnal, to juz nie moj problem.
TedBundy pisze:ja stalem sie rasista dopiero tutaj w Anglii; a stalem sie bo kolorowi sa tutaj rasistami, i nie znosza bialych;
TedBundy pisze:managerem byl Hindus, zostawil tych swoich hindudsow i pakistanczykow, oni nawet polowy tego ni wyrabiali co Polacy, Slowacy i litwini, kolorowi pracowali z rekami w kieszeniach, jeden nawet sobie w pracy dywanik rozkladal i sie modlil, wolno mu bylo, niewazne ze wyrabial 40% normy; bialych trzeba bylo zwolnic, kolorowych zostawic 2
TedBundy pisze: niedawno w kawiarence interenotowej usiadl obok mnie murzyn, caly czas glosno zul gume, az mu slina ciekla z ust, obrzydzenie mnie wzielo jak tak siedzialem, na koniec wyplul ja na wykladzine, pozneij jeszcze pakistanczyk jadl batonki nad klawiatura, okruchy sypaly sie miedzy klawisze, zwrocilem mu uwage, nie pomoglo, powiedzialem obsludze podeszli do niego powiedzieli ze niewolno jesc, a on ze jest kolorowy i zglosi gdzies rasizm wobec niego, jakas dyskryminacja w tej kawiarence jest wedlug niego;
TedBundy pisze:niedawno wydal corke za maz, corka lat 19, ziec lat ponad 50, raz rozwiedziony i wdowiec, corka go niewidziala tylko na zdjeciu ale ojciec kazal i musi;
nadia pisze:No chyba, że ktoś zna "od dziecka" kilka języków - wtedy może sobie pozwolić na bardziej swobodny wybór w tej kwestii.
Maverick pisze:To broncie naszej kultury obiema rekami i nogami, bo jak wpadnie tu inna kultura, to nie da wam takiej swobody zachwycania sie innoscia jak nasza.
Maverick pisze:Ja mowiac o Polsce mam na mysli caloksztalt lacznie z tradycjami, kultura itd.
DaKID pisze:moj pra dziadek przelewal krew za ten kraj moj dziadek przelewal krew za ten kraj
DaKID pisze:w duchu zawolam jebac cyganow
DaKID pisze:tych ktorzy na nich glosuja
Na niego? Czy przeciwko Tuskowi?
Sir Charles pisze:Tylko zjednoczeni wokół wartości, które są dla wszystkich europejczyków wspólne, wokół których budowaliśmy od lat - a my, uwstecznieni socjalizmem, dalej budujemy -współczesny dobrobyt, wokół idei-symbolu wysłowionego przez Voltaire'a ("nienawidzę twoich pogladów, ale oddam życie byś mógł je głosić"), odeprzemy inwazję muzułmańskich despotów, którzy chcą zakwefić nasze żony i córki
TedBundy pisze:Nie rozumiesz?
TedBundy pisze:Nie ma wolności dla wrogów wolności,
Maverick pisze:Tak sie tlumaczSir Charles pisze:Bo ja np nie głosowałem na Tuska, tylko przeciwko Kaczyńskiemu
Sir Charles pisze:Dlatego w obronie wolności należy - rzecz jasna suwerennie- poświęcić suwerenność państwa, co zresztą się odbywa
Wróć do „Wszystkie inne tematy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 143 gości