Aborcja

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 25 mar 2007, 10:32

Maverick pisze:Dopoki uwazam
no własnie. Nie napisałeś "dopóki jest" - to tylko twoje zdanie. Moje jest inne. A mimo to wg ciebie nie mam do niego prawa choć jestm wolnym obywatelem. Za drobniejsze sprawy zaczynano wojny domowe...
Maverick pisze: Bo nie mozna legalizowac mordowania ludzi argumentujac to tym ze jak sie nie bedzie ich mordowac legalnie to bedzie sie ich mordowac w podziemiach.
ostanio był proces ws zabójstwa matki w ciąży. Morderca dostał karę za aborcję a nie za zabójstwo dziecka nienarodzonego. Zrównywanie aborcji i morderstwa jest nadużyciem. Bo póki płód nie przeżyje sam poza organizmem matki są jednym organizmem.
Maverick pisze:Poza tym nie wiem jak teraz wyglada KK w tej materii, ale kobieta ktora wykonuje nielegalnie aborcje powinna isc do wiezienia.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 12082.html cały problem w tym że nawet jeśli kobieta ma prawo ratować swoje zdrowie (w przypadku gdy jest zagrożone w poważnym stopniu) to to prawo jest martwe. Bo ginekolodzy boją się że jakiś propboszcz przylepi mu metkę aborcjonisty. Nawet jak usunę ciążę pozamaciczną. A takich nie chowa się w poświęconej ziemi... Ciekawe że płody poniżej trzeciego miesiąca też chowają proboszczowie pod płotem. Czyli nie jest to dla nich człowiek ??
Maverick pisze:Niech oddadza do adopcji.
co za nie trafiony pomysł !! myślicie że dziecko oddaje się tak łatwo ?? Może wam...
Maverick pisze:Chyba ze aborcje sie robi na zasadzie sztuczego wywolania porodu...
tylko po co ?? W ten sposób każdy poród mozna nazwać aborcją... tylko że ten w 9 miesiącu uzasadnioną <zalamka>
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.
I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.
/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 25 mar 2007, 11:48

Blazej30 pisze:no własnie. Nie napisałeś "dopóki jest" - to tylko twoje zdanie. Moje jest inne. A mimo to wg ciebie nie mam do niego prawa choć jestm wolnym obywatelem
Sa ludzie ktorzy uwazaja innych za podludzi co nie znaczy ze tak jest.
Blazej30 pisze:ostanio był proces ws zabójstwa matki w ciąży. Morderca dostał karę za aborcję a nie za zabójstwo dziecka nienarodzonego. Zrównywanie aborcji i morderstwa jest nadużyciem. Bo póki płód nie przeżyje sam poza organizmem matki są jednym organizmem.
Bo takie prawo mamy. Poza tym nienarodzone dziecko to osobny organizm i nie wiem skad Ci sie wzielo ze moze byc jednym organizmem z matka.
Blazej30 pisze:Ciekawe że płody poniżej trzeciego miesiąca też chowają proboszczowie pod płotem. Czyli nie jest to dla nich człowiek
A o czyms takim jak chrzest slyszales?
Blazej30 pisze:co za nie trafiony pomysł myślicie że dziecko oddaje się tak łatwo Może wam...
To mial niby byc argument jakis??
Blazej30 pisze:tylko po co W ten sposób każdy poród mozna nazwać aborcją... tylko że ten w 9 miesiącu uzasadnioną
Aborcja (od łac. abortio – poronienie) – celowe, przedwczesne zakończenie ciąży, skutkujące śmiercią ludzkiego zarodka lub płodu. Wiec nie filozuj ;)
Awatar użytkownika
Ania82
Bywalec
Bywalec
Postautor: Ania82 » 25 mar 2007, 11:51

Maverick napisał/a:
A to przepraszam, dzieci naleza do rodzicow czy do rzadu?

No to jest chyba raczej jasne, że do rodziców, i z tego m. in. względu ani rząd ani kościół nie powinni się mieszać do spraw, jakimi jest np. aborcja. Pośrednio jednak to rząd przyczynia się do różnych dziwnych rzeczy... Chociażby i do tego, że ok. 40% mojej wypłaty jest pobierane na różne świadczenia, w tym również podatki. Faktem jest, że mam z tego różne korzyści (jedne mniejsze, drugie troszkę większe), ale i są też minusy.
Ale podam tu taki przykład: rodzina - chłopak, który na rękę dostaje ok. 800 zł, dziewczyna, która nie mając pracy zaszła w ciążę, dostanie jednorazowo 1000 zł "becikowego" a później po ok. 40 zł (!) na m-c na wychowanie dziecka, ich rodziny, które, przypuśćmy, wyparły się swoich dzieci, bo nie takiej przyszłości dla nich chcieli- i jak niby mają się z tego utrzymać??

Maverick pisze:No i? To ma byc argument za zabijaniem? Niech oddadza do adopcji.

W mojej wypowiedzi to nie był argument przemawiający za aborcją, tylko przedstawiający, według mnie, to, w jaki sposób rząd "pomaga" w zakładaniu rodziny.
Co do różnicy pomiędzy aborcją w "podziemiu" a legalną, to uważam, że lekarz wykonujący ją w "podziemiach" jest nastawiony tylko i wyłącznie na zysk, więc, że to tak ujmę, zwisać mu będzie dobro i zdrowie pacjentki, po prostu wykona aborcję i tyle, a jeśli rzecz by się działa w legalu, to podejrzewam, że lekarz dokładniej wytłumaczyłby możliwe powikłania itp...
Zaq pisze:Ciekawi mnie ilu spośród zagorzłych zwolenników zakazu aborcji zdecydowało by się rodzić (ewentualnie namawiać bliską osobę do porodu) gdyby wiedziało, że dziecko będzie ciężko upośledzone lub poród przyczyni się do znacznego pogorszenia zdrowia?

Chociaż nie jestem zagorzałym zwolennikiem zakazu aborcji, nigdy nikogo nie namawiałabym do usunięcia ciąży. Ani tym bardziej do urodzenia w takim przypadku, jak napisałeś... A jeśli by to mnie dotyczyło?? Nie umiem odpowiedzieć w tym momencie na to pytanie.
"Pesymista widzi ciemny tunel, optymista widzi światełko w tunelu, realista widzi pociąg, maszynista widzi 3 debili na torach..."

Obrazek
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 25 mar 2007, 12:12

Ania82 pisze:Co do różnicy pomiędzy aborcją w "podziemiu" a legalną, to uważam, że lekarz wykonujący ją w "podziemiach" jest nastawiony tylko i wyłącznie na zysk, więc, że to tak ujmę, zwisać mu będzie dobro i zdrowie pacjentki, po prostu wykona aborcję i tyle, a jeśli rzecz by się działa w legalu, to podejrzewam, że lekarz dokładniej wytłumaczyłby możliwe powikłania itp...
Zapewne masz racje. Tylko dlaczego mam sie przejmowac zdrowiem kobiet lamiacych prawo?
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 25 mar 2007, 12:26

Maverick pisze: Tylko dlaczego mam sie przejmowac zdrowiem kobiet lamiacych prawo?
bo są obywatelami, ludźmi. W ten sposób to mozna wytłumaczyć i rozstrzeliwanie jeńców. Czy każda aborcja to przestępstwo?? czy usunięcie ciąży pozamacicznej to tez przestępstwo ??
Maverick pisze:Sa ludzie ktorzy uwazaja innych za podludzi co nie znaczy ze tak jest.
zrównałeś mnie właśnie z faszystami. powiem krótko - może spotkamy się w sądzie...
Maverick pisze: Poza tym nienarodzone dziecko to osobny organizm i nie wiem skad Ci sie wzielo ze moze byc jednym organizmem z matka.
bo mają powiązany system krwionosny i nerwowy. W pewnym sensie do pewnegp momentu byliśmy z naszymi matkami jednym.
Maverick pisze:A o czyms takim jak chrzest slyszales?
a oczymś takim jak człowiek nie szłyszałeś ?? O ile wiem to nazywa się to humanitaryzm. Czyli wg ciebie stajemy się ludźmi tylko gdy jesteśmy katolikami ?? Poczytaj antygonę.
Maverick pisze:To mial niby byc argument jakis??
jeśli to nie jest argument to współczuję Ci <glaszcze>
Maverick pisze:skutkujące śmiercią ludzkiego zarodka lub płodu.
więc już nie dziecko poczęte ?? <diabel>

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 25 mar 2007, 12:45

1. Jezeli ktos lamie prawo i np napada na bank to jak mu ochroniarz rozwali leb kilkoma kulkami - wybacz - nie bede plakal.
2. Wiele razy pisalem ze jedynie gdy zagrozone jest zycie matki mozna dopuscic aborcje. Bo robi sie to dla ratowania jej zycia a nie dla kaprysu, wygody czy rownie durnych powodow.
3. W sadzie za zrownanie z faszystami? Smialo :) Podalem tylko przyklad ze sa ludzie ktorzy uwazaja innych za podludzi, sa ludzie ktrzy uwazaja ze innie ludzie w ogóle ludzmi nie sa. Nie wiem czy to zrownanie. Moim zdaniem uwazanie kogos za podczlowieka nie jest takie zle jak calkowite pozbawianie kogos czlowieczenstwa...
4. Organizm (ustrój) - istota żywa charakteryzująca się procesami życiowymi (przede wszystkim przemianą materii). Nienarodzone dziecko bez watpienia jest istota zywa i wykazuje sie przemiana materii :) Poza tym nienarodzone dziecko ma oddzielny system krwionosny (choc moze to miales na mysli piszac powiazany).
5. Chodzilo mi to to ze nie pochowa ksiadz nie katolika na cmentarzu katolickim... A dopoki nie ma chrztu to nie ma katolika.
6. Ja nie mowie ze dziecko do adopcji oddac jest latwo, ale nie jest to niemozliwe.
7. To byla definicja z wikipedii. Zarodek lub plod ludzki to oczywiscie nienarodzone dziecko.
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 25 mar 2007, 12:59

Maverick pisze: Jezeli ktos lamie prawo i np napada na bank to jak mu ochroniarz rozwali leb kilkoma kulkami - wybacz - nie bede plakal.
porównujesz matkę walczacą o życie z bandytą ??
Maverick pisze: Wiele razy pisalem ze jedynie gdy zagrozone jest zycie matki mozna dopuscic aborcje.
i drwiłeś że kobiety chcą usówać ciążę z powodu psujących się zębów ?? jakoś ci niewierzę
Maverick pisze:nie dla kaprysu, wygody czy rownie durnych powodow.
rozumiem że życie samotnej matki, bez matury i pracy wychowującej iężko upośledzone dziecko to bajka ?? życzę ci żebyś zasmakował więc tej bajki...
Maverick pisze:Podalem tylko przyklad ze sa ludzie ktorzy uwazaja innych za podludzi, sa ludzie ktrzy uwazaja ze innie ludzie w ogóle ludzmi nie sa
ale ja niezaprzeczam że dziecko to dziecko. Tylko mam dylemat ze stawianiem życia zlepka komórek nad życiem matki.
Maverick pisze: Nie wiem czy to zrownanie.
poczułem się zrównany <belt>
Maverick pisze: Moim zdaniem uwazanie kogos za podczlowieka nie jest takie zle jak calkowite pozbawianie kogos czlowieczenstwa...
a czy to nie to samo ??
Maverick pisze:wykazuje sie przemiana materii
guz mózgu też ma przemianę materii - to za szeroka definicja <cisza>
Maverick pisze: A dopoki nie ma chrztu to nie ma katolika.
a nie katolik to nieczłowiek ?? jemu nie należy się pochówek?? czy może zostawić go krukom ??

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 25 mar 2007, 13:05

Blazej30 pisze:a nie katolik to nieczłowiek jemu nie należy się pochówek??
Nalezy sie. Ale nie wymagaj od ksiedza zeby niekatolikow na cmentarzu katolickim chowal. To tak jakbys na cmentarzu katolickim chcial muzlumanina pochowac.

1. Nie porownuje bandyty z matka ktorej zycie jest zagrozone poprzez ciaze. Poza tym ja calkiem serio pisze ze zgadzam sie na aborcje w przypadku zagrozenia zycia (nie zdrowia bo ono jest zawsze zagrozone) matki.
2. Zycie dziewczyny bez matury to nigdy bajka nie bedzie ;) Jak urodzi uposledzone dziecko to tym bardziej. Jednak to kiepski argument za zabiciem tego dziecka. Analogicznie mozna zabic i sama matke skoro ma takie ciezkie zycie...
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 25 mar 2007, 13:13

Maverick pisze: Ale nie wymagaj od ksiedza zeby niekatolikow na cmentarzu katolickim chowal.
tylko jeśli jest to jedyny cmętarz w gminie to jest i publiczy. A wtedy to satanistę mozna tam pochować. Często kler stosuje tą forme nacisku wobec "niepokornych". przykładem pochówek pewnego lekarza parę lat temu...
Maverick pisze:nie zdrowia bo ono jest zawsze zagrozone
więc rozumiem że można upośledzic twoje zdrowie w imię czyjegoś dobra ?? <diabel> :D
Maverick pisze:Analogicznie mozna zabic i sama matke skoro ma takie ciezkie zycie...
rozumiem więc że adoptujesz kiedyś dziecko z muskowiscytozą ??

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 25 mar 2007, 15:34

O ile to nie cmentarz nalezacy do kosciola to wobec tego ksiadz nie ma nic do gadania. Nie znam sie na cmentarzach ;)
Blazej30 pisze:więc rozumiem że można upośledzic twoje zdrowie w imię czyjegoś dobra
Naduzyles. Inna jest sytuacja gdy utrata czesci zdrowia nastepuje wskutek ciazy i chcac temu zapobiec trzebaby zabic 2 czlowieka a inna jak ktos kogos pozbawia zdrowia bo cos tam...
Blazej30 pisze:rozumiem więc że adoptujesz kiedyś dziecko z muskowiscytozą
O ile bede mogl miec wlasne dzieci to zapewne nie adoptuje nawet zdrowego, ale sa ludzie ktorzy czuja powolanie do adopcji...
nadia
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: nadia » 25 mar 2007, 15:46

Maverick pisze:Ania82 napisał/a:
Ale podam tu taki przykład: rodzina - chłopak, który na rękę dostaje ok. 800 zł, dziewczyna, która nie mając pracy zaszła w ciążę, dostanie jednorazowo 1000 zł "becikowego" a później po ok. 40 zł (!) na m-c na wychowanie dziecka, ich rodziny, które, przypuśćmy, wyparły się swoich dzieci, bo nie takiej przyszłości dla nich chcieli- i jak niby mają się z tego utrzymać??
No i? To ma byc argument za zabijaniem? Niech oddadza do adopcji.

Ale ja jako obywatel nie chcę płacić podatków na "hodowanie" w domach dziecka potomstwa osób, w najlepszym wypadku nieodpowiedzialnych i nieporadnych, w najgorszym wypadku pijaków, narkomanów itp. Z których to dzieci z winy złego ich wychowania w polskich domach dziecka albo genów później wyrastają "ludzie" - podobni rodzicom o w/w cechach.

Jako obywatel wolę natomiast płacić na przejaw odopowiedzialności, czyli w mojej opinii - aborcję zarodka takich rodziców.

Jaki mamy pożytek z człowieka w ujęciu biologicznym, skoro wyrośnie z niego potwór w ujęciu psychicznym ? Taki człek się najwyżej jako mięso armatnie w wojsku przyda, albo baranek do pasienia i dojenia przez pasterzy z KK.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 25 mar 2007, 16:16

nadia, masz calkiem niezle zadatki na faszystke z zacieciem totalitarnym.
Nic dziwnego skoro jestes zwolenniczka rozluznienia moralnosci w postaci liberalizmu obyczajowego oraz demoralizacji systemu socjalistycznego. Inaczej Twojego posta skomentowac sie nie da, bo zionie od niego brak sacunku dla ludzkiego zycia.
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 25 mar 2007, 16:56

nadia pisze:Jesteś słodziutki Mav. Może się umówimy ?
i zrozum tu człecze kobietę <evilbat>
Maverick pisze: bo cos tam...
nie bo coś tam - bo twoja nerka uratuje komuś życie
Maverick pisze:O ile bede mogl miec wlasne dzieci to zapewne nie adoptuje nawet zdrowego, ale sa ludzie ktorzy czuja powolanie do adopcji...
nie chodzi o samą adopcję lecz o fakt uprzyjemnienia sobie życia opieką na poważnie chorą osobą. Nie odnoszę się tu do tych osón ani ich opiekunów. Podziwiam ich nawet. Lecz dlatego że jedni niosą swój słasny krzyż a drudzy robią to z własnego wyboru

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 25 mar 2007, 18:09

nadia pisze:Jesteś słodziutki Mav. Może się umówimy ?
CV ze zdjeciem (bikini) na priv.
Blazej30 pisze:nie bo coś tam - bo twoja nerka uratuje komuś życie
To niech mi za nia zaplaci <evilbat>
Awatar użytkownika
Ania82
Bywalec
Bywalec
Postautor: Ania82 » 25 mar 2007, 22:30

nadia pisze:Ale ja jako obywatel nie chcę płacić podatków na "hodowanie" w domach dziecka potomstwa osób, w najlepszym wypadku nieodpowiedzialnych i nieporadnych, w najgorszym wypadku pijaków, narkomanów itp. Z których to dzieci z winy złego ich wychowania w polskich domach dziecka albo genów później wyrastają "ludzie" - podobni rodzicom o w/w cechach.

No według mnie to tacy ludzie, którzy oddają dziecko do adopcji, bo wiedzą, że go nie dadzą rady wychować, w większości przypadków nie są nieporadni i nieodpowiedzialni, a wręcz przeciwnie. Ci, którym się nie chce pofatygować, wyrzucają noworodki na śmietnik, itp...
Blazej30 pisze: i zrozum tu człecze kobietę <evilbat>

Nie martw się Blazej30, chociaż jestem kobietą, to czasami sama nie nadążam. <glaszcze>
"Pesymista widzi ciemny tunel, optymista widzi światełko w tunelu, realista widzi pociąg, maszynista widzi 3 debili na torach..."

Obrazek
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 26 mar 2007, 00:01

Takich nieporadnych narkomanow da sie wyleczyc tylko w jeden sposob - pozabojac. Ktos ma jakis pomysl na pomoc dla tych ludzi? Bo oni nawet na obiad do OPS nie potrafia przyjsc trzezwi.
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "

hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
R1
Maniak
Maniak
Postautor: R1 » 26 mar 2007, 00:18

To ja tak a'propos tematu. Widzieliście stronę http://barbara.giertych.pl/ ? Ciekawa jest ta lista muszę przyznać. Spójrzcie np. na nr 4752.
I'm used to eat naughty girls without any eye movement ;)
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 26 mar 2007, 08:15

Maverick pisze:To byla definicja z wikipedii. Zarodek lub plod ludzki to oczywiscie nienarodzone dziecko.

Widze, ze slabo orientujesz sie w swiecie. Nawet tworca Wikipedii kazal ludziomm traktowac te definicje bardzo lajtowo, poniewac KAZDY moze tam wpisac to, co chce, co moze oznaczac, ze artykul o tym byl nawet twojego autorstwa.
Maverick pisze:Nalezy sie. Ale nie wymagaj od ksiedza zeby niekatolikow na cmentarzu katolickim chowal. To tak jakbys na cmentarzu katolickim chcial muzlumanina pochowac.

Gdyby kosciol katolicki byl naprawde tak wielki, dobry i milosierny, to chowano by kazdego na katolickich cmentarzach, a tak jest podzial na lepszych i gorszych.
Maverick pisze:Analogicznie mozna zabic i sama matke skoro ma takie ciezkie zycie...

Mav, czy ty czasem czytasz to, co piszesz? Zycie to dar od Boga, prawda? Wiec o czym mowisz? Jaka analogia? Gdzie?
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 26 mar 2007, 08:27

runeko pisze:Gdyby kosciol katolicki byl naprawde tak wielki, dobry i milosierny, to chowano by kazdego na katolickich cmentarzach, a tak jest podzial na lepszych i gorszych.

jakich lepszych - gorszych ?
jesty podzial na zaledwie - katolików i innowierców .
i słusznie ,ze na katolickim nie chowają innych nacji .
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 26 mar 2007, 08:29

Po pierwsze- katolik to nie nacja, a wiara.
Po drugie i nastepne- kosciol glosi milosc blizniego. Sa w zyciu sytuacje podbramkowe, gdzie kosciol i tak olewa wszystkich, nawet swoich wlasnych. Amen.
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 26 mar 2007, 09:44

Niekoniecznie. Moralnosc kosciola jest w duzym stopniu czynnikiem w dyskusji o aborcji. Tylko jest problem z ta wlasnie moralnoscia.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 26 mar 2007, 17:23

Runeko cos Ty sie tak krk przyczepila? Idz do muzlumanow i powiedz ze jestes zydowka i chcesz sie u nich pochowac <hahaha> Na Ziemi jest TYLE miejsca. Naprawde sa miliardy hekratow ziemi gdzie mozna sie pochowac. A jak ktos mimo to nie znajdzie to niech sie skremuje i wskoczy na kominek. Wiec nie szukaj dziury w calym.
runeko pisze:Mav, czy ty czasem czytasz to, co piszesz? Zycie to dar od Boga, prawda? Wiec o czym mowisz? Jaka analogia? Gdzie?
Wyrwalas z kontekstu. Tam jest analogia, przeczytal calosc.

Co do wikipedii, nie podoba Ci sie ta definicja to nzajdz lepsza. Poki co to jedyna ktora sie tu pojawila. Nawet bakteria jest organizmem a nienarodzone dzecko ma nim nie byc? Bez przesady...
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 26 mar 2007, 18:41

runeko pisze: Moralnosc kosciola jest w duzym stopniu czynnikiem w dyskusji o aborcji.
głęboko powiedziane. Bo w końcu Kościół składa się z ludzi. A ci aniołami nie są. I mażyłbym o tym żebyśmy z równą gorliwością zabrali się do pożatków z księżmi pedofilami. Łatwo więc o napiętnowanie i inne skrajne zachowanie. Jak byłaby przyjęta na wsi 13 dziewczyna która urodzi dziecko po gwałcie?? jak wyrzutek. Raz że zgwałcona, dwa że w ciąży, trzy że oddała do adopckji. Mozna powiedzieć że życie dziecka liczy się najbardziej. a gdzie prawa ofiary ?? jeśli chcecie mówic co mają robić ludzie w takich przypadkach to radzę ograniczyć się do swojego życia. Od reszty wara <mlotek> Zreszta kościół nigdy nie starał się składać się tylko ze świętych - no np św.Piotr - użył miecza. Bycie chrześcijaninem nie przesądza o byciu dobrym. Np taki Kolbe. To jak umarł - to było wielkie. Natomiast niezapominajmy że był rasistą, antysemitą, bigotem. Niewiemy co kierowało wtedy nim na placu apelowym. Z pewnością nie odnosiło się to wtedy do wyznawanych przez niego poglądów. Ale to rozsądzi już Pan.

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 26 mar 2007, 19:12

Tak. Mordujmy dzieci bo wsrod ksiezy sa pedofile. Super <hahaha>
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 26 mar 2007, 19:17

Maverick, myślałem że stać cię na więcej <zalamka> skończyły się argumenty ?? chodzi mi chronienie własnej grupy i szukania wroga na zaewnątrz...

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 26 mar 2007, 19:20

Blazej30 pisze:skończyły się argumenty
Liczba argumentow zarowno za jak i przeciw zawsze w kazdym temacie jest ograniczona. A nie pisalem zadnego argumento bo i Ty nie napisales w poscie powyzej.
Blazej30 pisze:chodzi mi chronienie własnej grupy i szukania wroga na zaewnątrz...
??
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 26 mar 2007, 19:36

Maverick pisze:sie tak krk przyczepila?

Krakowa? :?

Ja to w sumie do pewnego stopnia rozumiem... Z jednej strony człowieczeństwo komórek płodu na sztandarach, do tego nawet spermy nie godzi się marnować, invitro jest dyskusyjne - a z drugiej strony ten zlepek komórek, o który boje się toczy, nie może nawet być na cmentarzu pochowany, bo godzien nie jest, bo nagle nie jest człowiekiem wystarczająco. Faktycznie coś tu zgrzyta. Mi osobiście ten zgrzyt zwisa, bo za pochówkiem na cmentarzu katolickim nie tęsknię, ale trzeba przyznać, że nekropolii komunalnych jest w tym kraju dużo mniej, niż katolickich, co może często okazywać sie problematyczne. Zresztą przypomina mi to o pochówku mojego kuzyna, który niestety urodził się martwy. W drodze wyjątku ksiądz zgodził się na pochowanie maleństwa w rodzinnym grobowcu - ale wyryć jego imienia na nagrobku już nie pozwolił. Ot, kolejny paradoks.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 26 mar 2007, 19:47

Dlaczego Wy nie rozumiecie ze aby byc pochowanym na cmentarzu katolickim trzeba nalezec do wspolnoty katolickiej? Czyli byc katolikiem. Malo tego, samobojcow tez nie chca chowac, bo to grzech smiertelny. I nikt nie kwestionuje tego ze samobojca jest czlowiekiem, albo muzlumanin, zyd czy ateista. Cmentarz katolicki jest dla katolikow i kropka. To proste jak budowa cepa i nie wiem czego tu mozna nie rozumiec.
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 26 mar 2007, 20:08

Moralnosc i zasady, ktore mi wpajano przez cale zycie gryza sie z istota podludzia nie-katolika. Tyle.
Czy dzieciatko malutkie, tym bardziej takie, ktore urodzilo sie niezywe, a jest dzieckiem rodziny katolickiej, ktora cale zycie pokladala nadzieje w Bogu nie zasluguje na pochowek na ich cmentarzu? Czy nie jest ono tworem tej katolickiej rodziny?
Mysle, ze za bardzo rzucila Ci sie na glowe wizja dantejskiego piekla z nieochrzczonymi dziecmi w jednym z kregow. Nie wierze, po prostu nie wierze w to, ze Bog zsyla male, niewinne dzieciateczka, czasem nawet nienarodzone do piekla tylko dlatego, ze nie byly ochrzczone. Po prostu nie.

Sa dogmaty Mav, faktycznie. Ale nie mozna byc fanatykiem.
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 26 mar 2007, 21:12

Maverick pisze:Dlaczego Wy nie rozumiecie ze aby byc pochowanym na cmentarzu katolickim trzeba nalezec do wspolnoty katolickiej?

Ale nie trzeba być członkiem wspólnoty, żeby wysłuchiwać od księży i katolików, co ze swoim potomkiem powinno się zrobić :] To jest właśnie fascynujące w całej sprawie.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”