Aborcja
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
- pani_minister
- Administrator
Maverick pisze:Ciekawe kiedy jest ten magiczny moment.
w większości krajów,które skodyfikowały tą sytuację - od 13 tyg ciąży.
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Jak dla mnie aborcja powinna być wyborem. Kobieta powinna mieć wybór. Aborcja była, jest i będzie, jeśli ją zalegalizują to będzie się przynajmniej odbywać w dobrych warunkach, sprawdzanych przez inspekcje służby zdrowia i nie będzie narażać pacjentek na powikłania.
To nie jest jedyny powód dla którego moim zdaniem aborcja powinna być legalna. Przede wszystkim wolność wyboru tu się liczy. I nie linczujcie mnie za egoizm kobiet, które z wygody nie chcą mieć dzieci. Bo mi chodzi o WYBÓR, o takie prawo.
To nie jest jedyny powód dla którego moim zdaniem aborcja powinna być legalna. Przede wszystkim wolność wyboru tu się liczy. I nie linczujcie mnie za egoizm kobiet, które z wygody nie chcą mieć dzieci. Bo mi chodzi o WYBÓR, o takie prawo.
Nie lubię jak spływa w dół spod mokrych rzęs, Dotykając prawą kroplą ust - Zielony deszcz. Jak zalewa policzki i parzy jak lawa, Co z wulkanu gorącym wodospadem spada.
zależy ile zapłacisz. Wtedy zafudują doskonałe warunk
Zadje sobie z tego sprawe ale jesli jednak coś by poszło nie tak to nie mam jak nawet walczyć z takim lekarzem na drodze sądowej bo aborcja nie jest legalna.
Maverick pisze:To powinna byc w Polsce legalna styrylizacja.
Sterylizacja!

Prosiaczek wspiął się na paluszkach i szepnął:
- Puchatkuuu...
- Tak Prosiaczku...?
- Nic, nic - rzekł Prosiaczek, biorąc Puchatka za
łapkę... - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś...
- Puchatkuuu...
- Tak Prosiaczku...?
- Sir Charles
- Weteran
Maverick pisze:Ciekawe kiedy jest ten magiczny moment. Szkoda tylko ze nie ma takiego momentu.

...i nie jest nim także zapłodnienie

[ Dodano: 2007-03-12, 21:29 ]
OneLove pisze:Sterylizacja! Powinna,na ochotnika bym się zgłosiła!
Ja też, ale najpierw bym co nieco zamroził - nigdy nie wiadomo co człowiekowi do głowy strzeli

soul of a woman was created below
- madzialenka
- Bywalec
Sir Charles Ty to sie akurat powinienneś rozmnozyć (pod warunkiem,że rozumek przekązesz potomstwu) .Ale znam osobników (osobniczki?) którzy powinni mieć z urzędu zapewnioną starylizacje!
Kurde zanim ktoś zostanie rodzicem to powinien test jakiś przejśc czy sie nadaje. Na studia trzeba egzaminy zdawać,nawet do gimnazjum a na rodzica nie
Rodzicem może być każdy a przecież nie każdy powinien (co widac np. w domach dziecka)
Kurde zanim ktoś zostanie rodzicem to powinien test jakiś przejśc czy sie nadaje. Na studia trzeba egzaminy zdawać,nawet do gimnazjum a na rodzica nie

Prosiaczek wspiął się na paluszkach i szepnął:
- Puchatkuuu...
- Tak Prosiaczku...?
- Puchatkuuu...
- Tak Prosiaczku...?
Ani zagniezdzenie sie zygoty w sciance macicy czyli faktyczne zajscie w ciaze. JEdnak ja wole na wszelki wypadek objac ochrona prawna za wiele niz za malo. rozumiesz?Sir Charles pisze:...i nie jest nim także zapłodnienie
Zakladajac ze plod to czlowiek nie ma mozliwosci wyboru. Jest tylko jeden wybor - urodzic.Yenna pisze: Bo mi chodzi o WYBÓR, o takie prawo
Podobno w Szwecji rozważa się możliwość finansowania aborcji dla obywatelek europejskich państw, w których jest to zakazane. Jeżeli to przejdzie, to Polki będa mogły się skrobać za cenę biletu do Szwecji.
"Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto! Cóż to była za wspaniała podróż!"
madzialenka pisze:jak cie nie stac na dziecko
a na ciaze, skoro na dziecko nie stac to myslisz, ze na ciaze bedzie stac
OneLove pisze:Ale znam osobników (osobniczki?) którzy powinni mieć z urzędu zapewnioną starylizacje!
tez znam niestey. a jak by co to zgłos mnie, powiedz, ze menel jestem ostatni, ja sie bekac na te okolicznośc nawet naucze
OneLove pisze:Rodzicem może być każdy a przecież nie każdy powinien (co widac np. w domach dziecka)
to juz moje kotyy maja lepiej ( te tymczasy), bo ja nie kazdemu dam.
Maverick pisze:Zakladajac ze plod to czlowiek nie ma mozliwosci wyboru. Jest tylko jeden wybor - urodzic.
to bardzo wasko na to patrzysz.
Napiszę krotko i konkretnie.Popieram aborcje tylko ,w ekstremalnych ,przypadkach.Tzn ,bardzo mlody wiek matki ,gwałt, ciaza ze zwiazku kazirodczego..i jeszcze np ,12 dziecko z kolei a co za tym idzie m oze byc slabe zdrowie matki ,tragiczna sytuacja ekonomiczna.
Lili...."QUOD ME NUTRIT ME DESTRUIT"
"Kiedy nie mialam już nic do stracenia dostałam wszystko"
Kiedy o sobie zapomniałam ,odnalazłam samą siebie
Kiedy poznalam upokorzenie i całkowitą uległość stałam sie wolna."
Andrew pisze:Lilith78 pisze:bardzo mlody wiek matki .
a co ci przeszkadza młody wiek matki , mają rodzic stare krowy![]()
młoda matka ma rodziców ....reszta w domysle
Mam na mysli ekstremalne przypadki ,np.11 lat(ostatnio bylo glosno o takim ,przypadku)np ,wiek ,od 11 do 14 ,15 , jak napisalam ,naprawde w ekstremalnych ,przypadkach.
Andrew pisze:
chcesz skrobac 11 - to latkę a nie lepiej jej urodzic ? dla wlasnego zdrowia jak psychicznego tak fizycznego
No ,co ty.11 latka ma urodzic??Nie bede komentowac.

Andrew pisze:
Jesli juz jest w ciazy , to oczywistym jest , ze ma , jesli jej zdrowiu to nie zagraza ! i jest do tego zdolna . To nie wymaga Twojego komentarza bo i jak bys to skomentowala ?
No po prostu ,11 latka nie powinna ,wrecz ,nie moze rodzic ,nawet gdy jest zdolna ,do tego fizycznie rozwinieta.To by byla patologia totalna!Jestesmy ludzmi doroslymi i przy dzisiejszych mozliwosciach po prostu nie mozna na takie cis pozwolic.I dodam ,jeszce ze w tym ,przypadku owa 11 lataka zostala zgwalcona ,przez pedofila.No nic dodac nic ujac!
Duzo tych wypadkow cos. I zadne z nich nie sa ekstremalne. Ekstremalny bylby gdyby zagrozone bylo zycie matki. Reszta to wygoda.Lilith78 pisze:Popieram aborcje tylko ,w ekstremalnych ,przypadkach.Tzn ,bardzo mlody wiek matki ,gwałt, ciaza ze zwiazku kazirodczego..i jeszcze np ,12 dziecko z kolei a co za tym idzie m oze byc slabe zdrowie matki ,tragiczna sytuacja ekonomiczna.
Bo takie jest twoje widzi mi sie?Lilith78 pisze:No po prostu ,11 latka nie powinna ,wrecz ,nie moze rodzic
- Sir Charles
- Weteran
Maverick pisze: JEdnak ja wole na wszelki wypadek objac ochrona prawna za wiele niz za malo. rozumiesz?
Co to znaczy "za wiele", co to znaczy "za mało". Już pisałem - nie ma tego punktu. A "na wszelki wypadek", to proponuję wprowadzić zakaz seksu do 25 roku życia. Na wszelki wypadek - żeby się 14-latki nie pieprzyły ;DD
soul of a woman was created below
Ja osobiście uważam że tak jak pisali inni poinna być legalna ponieważ to kobieta ma prawo o sobie decydować nie znaczy to wcale żeby aborcję traktować jako środek antykoncepcyjny. Aby aborcji było mniej należ wprowadzić edukację sexualną do szkół na której powinno się mówić o wszystkich formach antykoncepcji a nie tylko kalendażyku czy wstrzemięźliwości przedmałżeńskiej. W krajach gdzie postawiono na edukację sexulną i gdzie aborcję są legalne liczba aborcji jest bardzo mała.
Z biologicznego punktu widzenia kobieta która jest gotowa do zapłodnienia nie ważne ile ma lat , jest gotowa do urodzenia. Żyjemy w erze rozwoju cywilizacji, medycyny mediów. W dawnych czasach 14 rodziła dzieci albo umierała i nikt jakoś nie robił z tego halo. To żaden argument.
Gwałty i zboczenia także nie są argumentem.
Rozważamy świadomą decyzję o aborcji.
Nie może decydować o moim stanie zdrowie osoba która nie jest mną. To tak jakby ktoś kazał mi przebarwiać co roku włosy na jakiś kolor bo tak mu się podoba. Jak się włosy zniszczą co najwyżej zetnie się i odrosną.
Ale dziecko to nie włosy.
Łatwo kazać komuś coś zrobić nie ponosząc przy tym konsekwencji prawda. Skro te panie i panowie które optują za zakazaniem aborcji z każdej swojej ponsji niech przekażą jakiś grosz na domy dziecka i miejsca gdzie można by było godnie te dzieci wychować.
Ciekawa jestem kto by dał ze swojej kasy???? Skoro wszyscy tacy wierzący i wielce losem dzieci przejęci niech porzucone dzieci adoptują z domów dziecka i niech zapewnią im to co rodzić powinien skoro na ten temat tyle krzyczą i każą rodzić wszystkie jak leci.
Czekam na pokazanie nam grzesznym kobietom za aborcją jak należy według nauk kościoła postępować. Pokażcie jak dobrymi jesteście chrześcijanami bo jak na razie to wszyscy w gębie są dobrzy.
A ta krowa co najwięcej ryczy to najmniej mleka daje.
Gwałty i zboczenia także nie są argumentem.
Rozważamy świadomą decyzję o aborcji.
Nie może decydować o moim stanie zdrowie osoba która nie jest mną. To tak jakby ktoś kazał mi przebarwiać co roku włosy na jakiś kolor bo tak mu się podoba. Jak się włosy zniszczą co najwyżej zetnie się i odrosną.
Ale dziecko to nie włosy.
Łatwo kazać komuś coś zrobić nie ponosząc przy tym konsekwencji prawda. Skro te panie i panowie które optują za zakazaniem aborcji z każdej swojej ponsji niech przekażą jakiś grosz na domy dziecka i miejsca gdzie można by było godnie te dzieci wychować.
Ciekawa jestem kto by dał ze swojej kasy???? Skoro wszyscy tacy wierzący i wielce losem dzieci przejęci niech porzucone dzieci adoptują z domów dziecka i niech zapewnią im to co rodzić powinien skoro na ten temat tyle krzyczą i każą rodzić wszystkie jak leci.
Czekam na pokazanie nam grzesznym kobietom za aborcją jak należy według nauk kościoła postępować. Pokażcie jak dobrymi jesteście chrześcijanami bo jak na razie to wszyscy w gębie są dobrzy.
A ta krowa co najwięcej ryczy to najmniej mleka daje.
I nic nie wiem i nic nie rozumiem
I
iąż wierzę biednymi zmysłami
Ze ci ludzie na drugiej półkuli
Muszą chodzić do góry nogami
"Julian Tuwim"
I

"Julian Tuwim"
Nie kumasz. trudno.Sir Charles pisze:Co to znaczy "za wiele", co to znaczy "za mało". Już pisałem - nie ma tego punktu
Wlasnie napisalas ze lepiej zabic niz by mialy zyc w biedzie. Gratuluje pogladow gorszych od Hitlera!szilkret pisze:Łatwo kazać komuś coś zrobić nie ponosząc przy tym konsekwencji prawda. Skro te panie i panowie które optują za zakazaniem aborcji z każdej swojej ponsji niech przekażą jakiś grosz na domy dziecka i miejsca gdzie można by było godnie te dzieci wychować.
- Sir Charles
- Weteran
Maverick pisze:Nie kumasz. trudno.Sir Charles pisze:Co to znaczy "za wiele", co to znaczy "za mało". Już pisałem - nie ma tego punktuWlasnie napisalas ze lepiej zabic niz by mialy zyc w biedzie. Gratuluje pogladow gorszych od Hitlera!szilkret pisze:Łatwo kazać komuś coś zrobić nie ponosząc przy tym konsekwencji prawda. Skro te panie i panowie które optują za zakazaniem aborcji z każdej swojej ponsji niech przekażą jakiś grosz na domy dziecka i miejsca gdzie można by było godnie te dzieci wychować.
A ja gratuluję wyrywania z kontekstu zdania

I proszę nie porównywać aborcji do Hitlera bo się ośmieszasz

Owszem lepiej usunąć niż miało by żyć w biedzie.
I
"Julian Tuwim"
I

"Julian Tuwim"
- jamaicanflower
- Maniak
Piotr_Sz pisze:Ja osobiście uważam że tak jak pisali inni poinna być legalna ponieważ to kobieta ma prawo o sobie decydować nie znaczy to wcale żeby aborcję traktować jako środek antykoncepcyjny. Aby aborcji było mniej należ wprowadzić edukację sexualną do szkół na której powinno się mówić o wszystkich formach antykoncepcji a nie tylko kalendażyku czy wstrzemięźliwości przedmałżeńskiej. W krajach gdzie postawiono na edukację sexulną i gdzie aborcję są legalne liczba aborcji jest bardzo mała.
To tak w skrócie mój pogląd <browar>
Dodam jeszcze, że nie potępiam kobiet, które się na aborcję decydują. Nie mam pojęcia, jakim cudem one dźwigają to brzemię, ale według mnie, jeśli w ogóle nie czują najmniejszych wątpliwości czy to etycznych czy moralnych swego czynu, to nie aborcja im się należy, a sterylizacja. Sama bym się na nią nie pisała, ponieważ dla mnie każdy płód to już człowiek, bo w przyszłości nim się stanie. Poza tym, jestem świadoma tego, że gdybym taki embrion zlikwidowała, to zabrałabym życie człowiekowi, a i sobie bym je zniszczyła
// Life is...
zatraconyŚwiatNagichSłów,PudłoStarychMyśli,
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
chcęWiedziećPierwszaJakiJestŚwiatBezNocy
jakiŚwiatBezNocy
więcWyjęSzeptemDoWieczornegoMilczenia
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
- Sir Charles
- Weteran
- Maniak
szilkret pisze:Owszem lepiej usunąć niż miało by żyć w biedzie.
A dlaczego dajesz sobie prawo decydowania czy życie w biedzie nie może być szczęśliwe. Co z tego, że być może te 18 lat pożyje w niedostatku czy cierpieniu, jeśli potem ma możliwość zrobić coś z tym swoim życiem, wyrwać się z tego zaklętego kręgu nędzy i przeżyć wiele cudownych lat
PS. Czym nazywasz biedę, usprawiedliwiającą aborcję? Czy będzie nią 600 zł dochodów przeznaczonych na 6-osobową rodzinę?
[ Dodano: 2007-03-13, 12:30 ]
Sir Charles pisze:Naprawdę nie można mieszać bytów potencjalnych z rzeczywistymi. Działamy na obiektach istniejących, nie przyszłych. I takie działania powinniśmy wartościować.
Ja piszę o swoich poglądach, zbliżonych chyba do koncepcji Maverick'a: "
Maverick pisze:objac ochrona prawna za wiele niz za malo
Tyle, że ja bym nie karała aborcji. Po prostu moje poglady i sumienie nie pozwalają mi, bym stwierdziła: "Eh, dopóki (a nie wiemy do kiedy) jesteś embrionem, to się Ciebie pozbędę. Mam wybór - nie chcę być pojemnikiem na płód".
Bo dla mnie ten byt potencjalny jest tożsamy z rzeczywistym
// Life is...
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
A ja czuje ze lepsze skutki bedzie mialo zakwalfikowanie embriona jako czlowieka niz poczatek wartosciowania zycia ludzkiego.Sir Charles pisze:Naprawdę nie można mieszać bytów potencjalnych z rzeczywistymi
To moze na doroslych ludzi tez to przeniesiemy i nazwiemy to eutanazja? Wszak w Holandii jest juz eutanazja noworodkow, w Szwajcarii ludzi umyslowo chorych (jak za Hitlera). Zyjemy w pieknych czasach. Szkoda tylko ze jak bede stary i chory to bede sie bal o moje zycie ze mnie ktos podda eutanzji. Chyba ze wczesniej zrobia eutanazje za poglady.szilkret pisze:Owszem lepiej usunąć niż miało by żyć w biedzie.
Tworzycie precedensy.
jamaicanflower pisze:A dlaczego dajesz sobie prawo decydowania czy życie w biedzie nie może być szczęśliwe.
Dlatego że to moje ciało i ja decyduję co z nim zrobić. Jeśli moje dziecko ma żyć w nędzy to raczej w wieku 18 lat nie będzie żyło w dobrobycie. Naprawdę uważasz że będąc biedną osobą będę w stanie dobrze odżywić dziecko, wykształcić i zapewnić mu to co pozwoli wybić mu się z tego medialnego, pustego społeczeństwa. Bajki to są w książkach.
I
"Julian Tuwim"
I

"Julian Tuwim"
Wróć do „Wszystkie inne tematy”