Czy akceptujecie alkohol?

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 16 maja 2006, 15:33

Optymistka :-) pisze:A czy ktos powiedział ze Ty nie masz?
Nom.
Każdy ma :P i każdy myśli tak jak chce
Ni nie kazdy. Kazdy ma mozg, nie kazdy rozum.
karol

Postautor: karol » 16 maja 2006, 15:45

Rozum też ma kazdy , bowiem co dla jednego dobre i odpowiednie , dla innego byc takim nie musi .Nawet pies ma rozum - wiec co dopiero człowiek .
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 16 maja 2006, 15:48

karol pisze:Nawet pies ma rozum
<hahaha> Skad Tys to wziął? Pies rozumu nie ma. Psem instynkty kieruja. To zwierze. jeszcze sie taki na swiecie taki bilog ani etolog nie trafil co by rozum u psa znalazl! ;P
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 16 maja 2006, 15:56

karol pisze:Widac psa nie miałas nigdy , ja smiem twierdzic inaczej .
Mam nie tylko psa. Ale wiedz tez jako taka w zakresie rozumu u zwierzat mam.
karol pisze:ja smiem twierdzic inaczej
To Nobla Ci! <lol> A na jakiej podstawie?Obserwacji domowego pupilka? <lol>
karol

Postautor: karol » 16 maja 2006, 16:07

Sarkazm u Ciebe widac króluje , szkoda .Popraw sie też z pisowni ,zjadasz za duzo literek , a jako rozumna istota nie powinnas <aniolek>
Instynkt - potrzebny nam jest do przetrwania . To zachowania, odruchy bezwarunkowe .Wiemy np. by do ognia reki nie wkładac , strach jest nam przypisany od urodzenia , jak nam , tak zwierzętom .
Ale skoro pies wie np. o której godzinie ma wyjsc po mnie na dworzec PKP i czekac tam na mnie , to trudno mówic tu o instynkcie .Tak samo jak reakcja na obcych nie znanych mu , jak i znanych mu ludzi ale przez nas nie lubianych , których to wszak przyjmujemy kulturalnie .Moze Ty masz psa głupiego ?
Co wiec nazywamy madroscią , mozliwosc liczenia ? tego psa też da sie nauczyć , tak samo jak człowieka , tyle ze nie w tak zaawansowanej formie
Wiec co to jest madrosc ?
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 16 maja 2006, 16:11

ROZUM, filoz.: 1) w antropologii św. Augustyna i w augustynizmie : ruch, którym umysł przechodzi od jednego poznania do drugiego, by je skojarzyć bądź rozłączyć; 2) wg św. Tomasza z Akwinu intelekt czynny, ujęty w funkcji rozumowania jako myślowego dyskursu od przesłanek do wniosków, towarzyszącego rozumieniu, powstającemu w intelekcie możnościowym; 3) wg R. Descartes'a: umysł jako podmiot indywidualnego postrzegania, pamięci, wyobrażeń i uczuć. Zagadnienie r. jest centr. problemem każdego racjonalizmu.

My nie o mądrości a o rozumie. Wiec dam definicje zebys wiedzial o czym mówimy. Z encyklopedii PWN.
karol pisze:pies wie np. o której godzinie ma wyjsc po mnie na dworzec PKP i czekac tam na mnie , to trudno mówic tu o instynkcie .
Ano trudno. Bowiem to przyzwyczajenie, wyuczony nawyk.
karol pisze:reakcja na obcych nie znanych mu , jak i znanych mu ludzi ale przez nas nie lubianych
To juz instyknt. W jedym pies widzi zagrozenia, od innego czuje "przeciwnika", inny mu nie lezy a niekotrych lubi. Zakladamz e pierwszy raz widzi na oczy bo do niektorych mogl sie przyzwyczaic.

[ Dodano: 2006-05-16, 16:14 ]
Czy moze bardziej przejrzysta definicja lepsza :
rozum m IV, D. -u, Ms. ~mie; lm M. -y, D. -ów
1. «władza poznawcza umysłu ludzkiego, zdolność myślenia, poznawania, wykrywania związków zależności między postrzeganymi rzeczami, zjawiskami i formułowania sądów, orzekania o tych zjawiskach i zależnościach; umysł, inteligencja»

Z słownika jezyka polskiego PWN.
karol

Postautor: karol » 16 maja 2006, 16:16

Pies - Rozumi !! co do niego sie mówi
Skoro rozumie - to znaczy , ze ma pewien rozum .
Jesli mu powiem przynies kapcie , to je przyniesie , piwo ...też itd. Wyuczone ? oczywiscie , a człowiek nie jest wyuczony ?
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 16 maja 2006, 16:20

karol pisze:oczywiscie , a człowiek nie jest wyuczony ?
Czlowiek ma rozum wrodzony a rozwija go wraz z biegiem zycia.
karol pisze:Pies - Rozumi !! co do niego sie mówi
Pies zna komendy, rozroznia krzyk od szeptu, widzi slyszy czuje. Stad pewne rzeczy wie.

[ Dodano: 2006-05-16, 16:22 ]
Ok koncze na teraz bo powinnam sie uczyc zeby w wieku 42 lat nie miec takich braków wiedzy podstawowej. :]
presio
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: presio » 16 maja 2006, 16:58

Optymistka :-) pisze:Jestem jego dziewczyną, która bardzo martwi sie o niego...

marudzisz!! i on jesczez jest z tobą????
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 16 maja 2006, 17:56

presio pisze:i on jesczez jest z tobą????
Nie Ty jeden sie dziwisz ;)
karol

Postautor: karol » 16 maja 2006, 18:21

moon pisze:Pies zna komendy, rozroznia krzyk od szeptu, widzi slyszy czuje. Stad pewne rzeczy wie.

komendy? a kto mu takie wydawał , wydaje , nauczył ich ? Ty za wiele na tresure psów sie napatrzyłaś <aniolek>
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 16 maja 2006, 18:29

karol pisze:Ty za wiele na tresure psów sie napatrzyłaś
J ana nia nie patrze. Nudna jest.
Przeczytaj cale zdnie anie tylko pierwsze dwa slowa :P
karol

Postautor: karol » 16 maja 2006, 18:49

moon pisze:
karol pisze:Ty za wiele na tresure psów sie napatrzyłaś
J ana nia nie patrze. Nudna jest.
Przeczytaj cale zdnie anie tylko pierwsze dwa slowa :P

Ja nie mam problemów z zrozumieniem , czego o Tobie jednak powiedziec - w tym temacie, sie nie da ! <aniolek> <hahaha2>
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 16 maja 2006, 19:24

Serio?
To wyjasnij dlaczego pies o ktorym piszesz od szczeniaka, odkad chodzil przynosil piwo i kapcie? I nigdy nie uzyles komendy "przynieś kapcie", która mogłby zapamietac? :>

Andrew zalecam pare ksiazek a nie wgapianie sie w biednego pieseczka ;)
karol

Postautor: karol » 16 maja 2006, 19:32

Moon - ksiazki prawdy ci nie powiedzą , jedynie domniemania
A człowiek ? odkad chodził to przyniusł by ci kapcie gdybyś mu nie pokazała co to jest ?- nie ! Nie wiedział by nawet co to mama i tata , gdybyś mu tego nie wytłumaczyła .
dlaczego wreszcie umiesz mówic ? bo sie nauczyłaś , nauczono Cię.
Daj lepszy przykład , bo to co piszesz ma sie niestety ni jak .
Widac nigdy nie mialaś madrego psa ! <browar>
Prosze mnie nie mylic z Andrew
Optymistka :-)

Postautor: Optymistka :-) » 16 maja 2006, 21:44

Wy widocznie nie wiecie czym jest prawdziwa miłość...
Moon...ja zauważyłam że wpieprzasz się w to co niepotrzeba... Bo moze jednak Ty nie masz rozumu skoro napisałaś ze jest tutaj napisane że Ty go nie masz... (Chodzi mi o wcześniejsze posty) jakbyś nie wiedziała... bo teraz to ja zaczynam mieć wątpliwości... <aniolek> :?
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 16 maja 2006, 23:23

karol pisze:Prosze mnie nie mylic z Andrew
Dajze se siana. I ja i wszcy tu widza i slysza ze to Ty.
Moon - ksiazki prawdy ci nie powiedzą , jedynie domniemania
Ksiazki SF moze nie, ale zamieszczone w odpowiednich ksiazkach wyniki ekperymento badan to sa fakty a nie domniemania. Takich nei widziales jeszcze?Wiec mowie poczytaj. :]
karol pisze:A człowiek ? odkad chodził to przyniusł by ci kapcie gdybyś mu nie pokazała co to jest ?- nie ! Nie wiedział by nawet co to mama i tata , gdybyś mu tego nie wytłumaczyła .
dlaczego wreszcie umiesz mówic ? bo sie nauczyłaś , nauczono Cię.
Ja zdolnosc mowy mam wrodzona. Co to kapcie moglam uslyszec zwyczajnie i zapamietac. Psa tego trzeba uczyc specjalnie. Bo ja mam rozum a pies nie.

Wiec pytam po raz drugi bo odpowiedz nie dales.
To wyjasnij dlaczego pies o ktorym piszesz od szczeniaka, odkad chodzil przynosil piwo i kapcie? I nigdy nie uzyles komendy "przynieś kapcie", która mogłby zapamietac?

Optymistka :-) pisze:Moon...ja zauważyłam że wpieprzasz się w to co niepotrzeba...
A mnei Twoje zdanie lata i powiewa. <aniolek>
Optymistka :-) pisze:Wy widocznie nie wiecie czym jest prawdziwa miłość...
Tak tak a Ty wiesz najlepiej. :] Spoko i tak byc moze. Daj znac jak Cie kopnie w dupe - bo kopnie na bank :] Wtedy pogadamy :]
Optymistka :-) pisze:Bo moze jednak Ty nie masz rozumu skoro napisałaś ze jest tutaj napisane że Ty go nie masz...
A po polsku pisac umiesz?
Optymistka :-) pisze:Bo moze jednak Ty nie masz rozumu skoro napisałaś ze jest tutaj napisane że Ty go nie masz...
Bo moze i ktos tak powiedzial, ale co ja jestem?Mam sie byle kim przjmowac? :| ;P
Optymistka :-)

Postautor: Optymistka :-) » 20 maja 2006, 23:46

Nie poddam się tak łatwo...
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 21 maja 2006, 01:27

Optymistka :-) pisze:Nie poddam się tak łatwo...
To sie nie poddawaj :] Poczekajmy az on sie podda w tym zwiazku :]
Awatar użytkownika
paula19
Maniak
Maniak
Postautor: paula19 » 01 cze 2006, 11:54

moon pisze:
karol pisze:Nawet pies ma rozum
<hahaha> Skad Tys to wziął? Pies rozumu nie ma. Psem instynkty kieruja. To zwierze. jeszcze sie taki na swiecie taki bilog ani etolog nie trafil co by rozum u psa znalazl! ;P

Nie wiesz co mówisz.
Dziś w nocy mój pies tak strasznie ujadał. Wyszłam więc na balkon i odruchowo się pytam co jest? A Misek zacza szczekac w kierunku zarośli, a potem patrzył na mnie. Ja mówie ( tez odruchowo) o co ci chodzi, jest noc. A ten jakby zacza sie wkurzać i nie odpuszczał. Dalej szczeka na krzaki potem patrzy na mnie. Zeszłam i okazało sie ze pijak leży pod drzewem.

Pies wie dużo i dużo rozumie. Nikt mi nie powie że to sa zwierzeta głupie... Za dużo było takiech różnych przypadków w moim zyciu.

Kiedyś nawet mój wcześniejszy zwierzak, gdy byłam jeszcze w podstawówce nie dał mi wyjść z domu. Zachowywał się jak głupi, szczekał, gryzł tarasował mi droge. Wyszłam i na pasach potracił mnie rowerzysta. Skonczyło sie szpitalem, pęknięciem podstawy czaszki, wstrzasem mózgu.

Psy tez wyczuwają rózne niebezpieczeństwa.
... każda dziewczyna powinna nosić głowę wysoko, z tego powodu, że jest kobietą, że była dla Stwórcy doskonale skończoną poprawką do spartaczonego Adama.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 01 cze 2006, 14:09

paula19 pisze:Psy tez wyczuwają rózne niebezpieczeństwa.
No... bo to psy :D
Wyobraz sobie ze moja tez ma odruchy "ludzkie". Jednak psy rozumu nie maja. Wiem co mowie. Doucz sie. :)
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 01 cze 2006, 16:02

moje trzy koty mają o wiele więcej rozumu niż niektórzy moi znajomi :D :D Mądre bestie...
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
onlyjusti
Maniak
Maniak
Postautor: onlyjusti » 01 cze 2006, 16:37

Optymistko wszystko musi byc z umiarem a młodość nieusprawiedliwia skłonności do alkoholizmu, śpania itp. Kazdy wiek jest dobry na dojrzałe podejście do pewnych spraw :)
OnlyJusti
Awatar użytkownika
Imperator
Moderator
Moderator
Postautor: Imperator » 01 cze 2006, 16:40

ja tam akceptuję alkohol... <diabel> <diabel> <diabel>
Żyję tym co czuję, z życia biorę to, co mi smakuje.
Szukam i znajduję. Nie dołuję, kiedy mi brakuje.
Lubię, siebie lubię, co chcę robię i co myślę mówię.
Prostą idę drogą i niczego już nie boję się.
Awatar użytkownika
Fenix_
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Fenix_ » 10 cze 2006, 13:14

i jak tam optymistko sytuacja ? co z tym twoim biednym chlopakiem sie dzieje ? wiesz co ja w jego wieku tez umawialem sie z kumplami na wypad gdzies, zeby tylko sie napic...szukalem tylko okazji do tego... dzis juz nie mam takich sklonnosci :P i moze on z tego tez wyrosnie no ale wiesz co ja np sam do tej pory pije w weekendy, czasem zdarzy sie nawet 5 piwek no ale ja moge pozwolic sobie na taka ilosc gdyz nie jestem nawalony po tym... a na codzien nie szukam okazji na napicie sie ... weekend przychodzi to mozna sie piwka napic :D takze ze zabraniasz mu co te 5 dni pic piwka z jednej strony nie rozumiem ale z drugiej w koncu on ma 16 lat ...a co do ostatniej akcji ze przyszedl nawalony no to cos nie tak ma w glowce...ja noigdy nawalony nie przyszedlem w tym wieku do domu ..w sumie do dzis nie mailem takie akcji ze przyszedlem nawalony... takze na razie moze i towarzystwo w jakim przebywa sklania go do tego ze tak a nie inaczej postepuje ... zeby nie czuc sie gorszym pije tak i tyle co oni, miejmy nadzieje, ze mu przejdzie ....
Awatar użytkownika
Rish
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Rish » 10 cze 2006, 13:26

Ja akceptuje ale w malych ilosciach...u mnie na miesiac to ze 2 piwka schodza bo mam jakis moralny wstret do picia...czasem jak jest okazja to sie nawale mocniej ale nie lubie siebie takim stanie.
A czemu pije alkohol to cholera go wie...gorzkie to jak cholera i zadna przyjemnosc to gowno pic...ludzie to chyba tylko pija po to zeby sie odwazniejszymi stac bo innego sensu picia nie widze a zreszta co ja tu bede ideologie robil...kazdy pije z innego powodu
Obrazek
Awatar użytkownika
Teardrop
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Teardrop » 10 cze 2006, 14:09

wszystko jest dla ludzi,alkohol też,tylko trzeba umiejętnie z niego korzystać :) Optymistka :-) jezeli Twój chłopak pije zeby sie zrobic w cztery litery,nie potrafi się kontrolować i jeszcze np. prowokuje po alkoholu bójki ( ilu takich jest <pijak> ) to nie dziwie Ci się ze nie chcesz zeby pił. ale jesli zachowuje się w porządku,chce się po prostu w taki a nie inny sposób wyluzowac, myśle ze nie powinnaś mieć nic przeciwko.jak wyzej:wszystko jest dla ludzi. :)
Ostatnio zmieniony 11 cze 2006, 00:00 przez Teardrop, łącznie zmieniany 1 raz.
W walce o lepsze życie czas mija mi. Od narzekania nie wyzdrowiał jeszcze nikt. Załamałeś się - to wykopałeś sobie grób. Chcesz odpoczywać, to nie czekaj tylko coś w tym celu rób
megane
Maniak
Maniak
Postautor: megane » 10 cze 2006, 22:03

Jeśli chłopak ewidentnie przesadza to masz prawo mu uwagę zwrócić, i choćby ze względu na to, że go prosisz powinien przystopować. Jeśli to kontroluje.
16 lat... to jakby nie patrzeć dziecko jest jeszcze... Pewnie robi różne rzeczy po %.

A co do pytania w temacie... Ja tam lubię pójść na piwko (albo nawet kilka) w babskim gronie :D, na imprezach (jak jest dużo ludzi) tez za kołnierz nie wylewam, ale tyle żebym wiedziała co robię... Na odwagę nie potrzebuje, mam wystarczająco do życia :>.
Natomiast mój facet nie pije (chyba, że we dwójkę czasem jakieś winko, ale też niedużo) wcale. Czasem jak ma chwile z jakimiś znajomymi wyjść do piwko, ale nie dzieje się to często (kilka razy do roku?).
I nie lubi kiedy ja piję, co biorę pod uwagę - stąd też teraz w ogóle alkohol ograniczam, nie tylko jak się z nim spotykam... I nie uwazam, że to jakaś ingerencja w moją wolność ;>
Jagienka06
Weteran
Weteran
Postautor: Jagienka06 » 10 cze 2006, 22:08

ze wzgledu na to, ze jestem corka alkoholika, wiec jesli zobacze ze moj facet ma podobne tendencje od razu out. bez zadnych tlumaczen.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 10 cze 2006, 22:14

agna 24 pisze:ze wzgledu na to, ze jestem corka alkoholika, wiec jesli zobacze ze moj facet ma podobne tendencje od razu out. bez zadnych tlumaczen.
Zgadzam sie i mam to samo. Mialam dziadka alkoholika, mam ojca alkoholika, brata alkoholika i wujka alkoholika. Wiec popieram, ale realne tendencje a nie urojenia jakies. :)

Wróć do „Wszystkie inne tematy”