Nom.Optymistka :-) pisze:A czy ktos powiedział ze Ty nie masz?
Ni nie kazdy. Kazdy ma mozg, nie kazdy rozum.Każdy mai każdy myśli tak jak chce
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
ROZUM, filoz.: 1) w antropologii św. Augustyna i w augustynizmie : ruch, którym umysł przechodzi od jednego poznania do drugiego, by je skojarzyć bądź rozłączyć; 2) wg św. Tomasza z Akwinu intelekt czynny, ujęty w funkcji rozumowania jako myślowego dyskursu od przesłanek do wniosków, towarzyszącego rozumieniu, powstającemu w intelekcie możnościowym; 3) wg R. Descartes'a: umysł jako podmiot indywidualnego postrzegania, pamięci, wyobrażeń i uczuć. Zagadnienie r. jest centr. problemem każdego racjonalizmu.
Ano trudno. Bowiem to przyzwyczajenie, wyuczony nawyk.karol pisze:pies wie np. o której godzinie ma wyjsc po mnie na dworzec PKP i czekac tam na mnie , to trudno mówic tu o instynkcie .
To juz instyknt. W jedym pies widzi zagrozenia, od innego czuje "przeciwnika", inny mu nie lezy a niekotrych lubi. Zakladamz e pierwszy raz widzi na oczy bo do niektorych mogl sie przyzwyczaic.karol pisze:reakcja na obcych nie znanych mu , jak i znanych mu ludzi ale przez nas nie lubianych
rozum m IV, D. -u, Ms. ~mie; lm M. -y, D. -ów
1. «władza poznawcza umysłu ludzkiego, zdolność myślenia, poznawania, wykrywania związków zależności między postrzeganymi rzeczami, zjawiskami i formułowania sądów, orzekania o tych zjawiskach i zależnościach; umysł, inteligencja»
Czlowiek ma rozum wrodzony a rozwija go wraz z biegiem zycia.karol pisze:oczywiscie , a człowiek nie jest wyuczony ?
Pies zna komendy, rozroznia krzyk od szeptu, widzi slyszy czuje. Stad pewne rzeczy wie.karol pisze:Pies - Rozumico do niego sie mówi
Dajze se siana. I ja i wszcy tu widza i slysza ze to Ty.karol pisze:Prosze mnie nie mylic z Andrew
Ksiazki SF moze nie, ale zamieszczone w odpowiednich ksiazkach wyniki ekperymento badan to sa fakty a nie domniemania. Takich nei widziales jeszcze?Wiec mowie poczytaj.Moon - ksiazki prawdy ci nie powiedzą , jedynie domniemania
Ja zdolnosc mowy mam wrodzona. Co to kapcie moglam uslyszec zwyczajnie i zapamietac. Psa tego trzeba uczyc specjalnie. Bo ja mam rozum a pies nie.karol pisze:A człowiek ? odkad chodził to przyniusł by ci kapcie gdybyś mu nie pokazała co to jest ?- nie ! Nie wiedział by nawet co to mama i tata , gdybyś mu tego nie wytłumaczyła .
dlaczego wreszcie umiesz mówic ? bo sie nauczyłaś , nauczono Cię.
To wyjasnij dlaczego pies o ktorym piszesz od szczeniaka, odkad chodzil przynosil piwo i kapcie? I nigdy nie uzyles komendy "przynieś kapcie", która mogłby zapamietac?
A mnei Twoje zdanie lata i powiewa.Optymistka :-) pisze:Moon...ja zauważyłam że wpieprzasz się w to co niepotrzeba...
Tak tak a Ty wiesz najlepiej.Optymistka :-) pisze:Wy widocznie nie wiecie czym jest prawdziwa miłość...
A po polsku pisac umiesz?Optymistka :-) pisze:Bo moze jednak Ty nie masz rozumu skoro napisałaś ze jest tutaj napisane że Ty go nie masz...
Bo moze i ktos tak powiedzial, ale co ja jestem?Mam sie byle kim przjmowac?Optymistka :-) pisze:Bo moze jednak Ty nie masz rozumu skoro napisałaś ze jest tutaj napisane że Ty go nie masz...
moon pisze:karol pisze:Nawet pies ma rozumSkad Tys to wziął? Pies rozumu nie ma. Psem instynkty kieruja. To zwierze. jeszcze sie taki na swiecie taki bilog ani etolog nie trafil co by rozum u psa znalazl! ;P
Zgadzam sie i mam to samo. Mialam dziadka alkoholika, mam ojca alkoholika, brata alkoholika i wujka alkoholika. Wiec popieram, ale realne tendencje a nie urojenia jakies.agna 24 pisze:ze wzgledu na to, ze jestem corka alkoholika, wiec jesli zobacze ze moj facet ma podobne tendencje od razu out. bez zadnych tlumaczen.
Wróć do „Wszystkie inne tematy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 268 gości