Czasami. Ale czasem mimo zabezpieczen moze do niego dojsc przeciezA mi sie wydaje ze odpowiedzialnie to jest kiedy nie dopuscimy do zarodka.
Aborcja
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Ostatnio w jednym z tematów powrócić temat aborcji a sama chciałam się w tym temacie wypowiedzieć.
Więc jak dla mnie aborcja powinna być zalegalizowana ale głównie dlatego aby osoby które obecnie wykonują taki zabieg w obskurnych miejscach mogły to zrobić bez obaw o swoje zdrowie. Ale ja osobiście nie wykonałabym zabiegu. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji choć na pewno byłoby ciężko to nie potrafiłabym chcieć "zabić" swoje nienarodzone dziecko.
Mav wypowiedział się, że zapłodniona komórka nie powinna mieć praw. Otóż jest to pewien problem. Jakiś pół roku temu była taka sprawa iż złodzieł próbował ukraść samochód pewnej kobiecie w ciąży. Ona się broniła więc on ją przewrócił i pare razy uderzył. To nienarodzone dziecko zmarło a matce się nic nie stało. Złapano tego złodzieja ale odpowiadał tylko za próbe kradzieży samochodu oraz naruszenie nietykalności osobistej. Nie można było mu postawić zarzutu zabójstwa dziecka bo przecież ono nie ma żadnych praw. Więc jednak zapłodniona komórka powinna mieć pewne prawa.
Więc jak dla mnie aborcja powinna być zalegalizowana ale głównie dlatego aby osoby które obecnie wykonują taki zabieg w obskurnych miejscach mogły to zrobić bez obaw o swoje zdrowie. Ale ja osobiście nie wykonałabym zabiegu. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji choć na pewno byłoby ciężko to nie potrafiłabym chcieć "zabić" swoje nienarodzone dziecko.
Mav wypowiedział się, że zapłodniona komórka nie powinna mieć praw. Otóż jest to pewien problem. Jakiś pół roku temu była taka sprawa iż złodzieł próbował ukraść samochód pewnej kobiecie w ciąży. Ona się broniła więc on ją przewrócił i pare razy uderzył. To nienarodzone dziecko zmarło a matce się nic nie stało. Złapano tego złodzieja ale odpowiadał tylko za próbe kradzieży samochodu oraz naruszenie nietykalności osobistej. Nie można było mu postawić zarzutu zabójstwa dziecka bo przecież ono nie ma żadnych praw. Więc jednak zapłodniona komórka powinna mieć pewne prawa.
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
- Sir Charles
- Weteran
popieram triniti19. aborcja powinna byc legalna aby zlikwidowac podziemie i zapewnic rownoczesnie wplywy skarbowi panstwa (zreszta podobne zdanie mam nt miekkich narkotykow ale to niewazne), ale to nie znaczy ze aborcja jest dobra! problem jest bardzo zlozony i naprawde nie rozumiem ludzi ktorzy maja do niego tak jednostronne podejscie jak Mav, bo jak spiewa kazik(chyba kazik i chyba tak to leci):
"Tylko faszysta widzi swiat przez czarnobiale szkla
I jesli jednoznacznie postrzegamy ludzi faszystą jestes ty faszystą jestem ja"
"Tylko faszysta widzi swiat przez czarnobiale szkla
soul of a woman was created below
Aborcja to baaardzo śliski temat!!!
ale:
"aborcja powinna byc legalna aby zlikwidowac podziemie i zapewnic rownoczesnie wplywy skarbowi panstwa"
tego k... nie zaakceptuję!!!
Wg Ciebie aborcja powinna byc legalna aby zlikwidowac podziemie i zapewnic rownocześnie wplywy skarbowi państwa
? - jeszcze tego brakowało, żeby państwo czarpało zyski z aborcji.
Jeżeli tak by było tobym pierwszy postulował, żeby wszystkie żony, córki, wnuczki, posłów, ministrów prezydentów itp itd przynajmniej raz w miesiącu się skrobały, żeby zapewnić Państwu odpowiednie dochody.
ale:
"aborcja powinna byc legalna aby zlikwidowac podziemie i zapewnic rownoczesnie wplywy skarbowi panstwa"
tego k... nie zaakceptuję!!!
Wg Ciebie aborcja powinna byc legalna aby zlikwidowac podziemie i zapewnic rownocześnie wplywy skarbowi państwa
Jeżeli tak by było tobym pierwszy postulował, żeby wszystkie żony, córki, wnuczki, posłów, ministrów prezydentów itp itd przynajmniej raz w miesiącu się skrobały, żeby zapewnić Państwu odpowiednie dochody.
- Sir Charles
- Weteran
zupelnie mnie lato nie zrozumiales i bardzo mi przykro z tego powodu. prawda jest taka: jezeli kobieta chce urodzic to nikt jej w tym nie przeszkodzi a jezeli nie chce to nikt jej nie przeszkodzi w aborcji. natomiast przyjmujac zalozenie ze kobieta chce tej aborcji dokonac to chyba lepiej zeby to sie odbylo legalnie i w godziwych warunkach no a poza tym czemu lepiej zeby zarabial czlowiek ktory lamie prawo niz zeby zarabialo panstwo???
- Sir Charles
- Weteran
no wiem o co chodzi, rzeczywiscie tutaj powstaja mozliwosci naduzyc. ale pominmy ten podatek. chodzi mi tylko o tak zwana inflacje prawa czyli: jezeli nie przestrzega sie danego przepisu (bo i tak wiadomo gdzie i za ile mozna dokonac aborcji tyle ze jest to nielegalne) i nie ma mozliwosci jego wyegzekwowania - bo niby jak - to jest to przepis zly bo obniza szacunek spoleczenstwa do prawa i ustawodawcy! (jak juz pisalem z marihuana jest bardzo analogiczna sytuacja, juz nie mowiac o tym do czego doprowadzila prohibicja w USA w 1pol XX wieku...
Dylematy aborcyjne są mi znane z autopsji.
Teraz, ten okaz aborcyjny, ma 12 lat i jest naszą dumą.
A pomyśleć, że było tak blisko.
I w sumie żyje na naszą chwałę dzięki mnie!!!
Pieprzyć prawo... to dodatek. Jak któś chce sie pozbyć dziecka to i tak się go pozbędzie. :573:
Wszystko rozgrywa się w głowach partnerów i tu się podejmuje decyzja!
Wyrok lub życie!
Teraz, ten okaz aborcyjny, ma 12 lat i jest naszą dumą.
A pomyśleć, że było tak blisko.
I w sumie żyje na naszą chwałę dzięki mnie!!!
Pieprzyć prawo... to dodatek. Jak któś chce sie pozbyć dziecka to i tak się go pozbędzie. :573:
Wyrok lub życie!
KOCHAJ...i rób co chcesz!
Czyli wszystkie dzieci to faszysci, bo wlasnie dzieci widza swiat na czarno - bialo i tego im strasznie zazdroszcze, bo szarosc to najgorszy odcien!"Tylko faszysta widzi swiat przez czarnobiale szkla
Moje podejscie jest proste - ludziska i tak to robia wiec powinno byc legalne boproblem jest bardzo zlozony i naprawde nie rozumiem ludzi ktorzy maja do niego tak jednostronne podejscie jak Mav
dokladnie! Jak nie beda chcieli to i tak nie zrobia mimo legalnosci zabiegu. Poza tym przed aborcja mozna by zamowic wizyty z psychologiem czy psychiatra, nie wiem kto bylby lepszy, bo nikt inny jak on bedzie umial powiedziec co taka osobe czeka od strony psychiki, oraz w pewnym stopniu okresli czy sobie z tym poradzi.Pieprzyć prawo... to dodatek. Jak któś chce sie pozbyć dziecka to i tak się go pozbędzie.
Wyrok lub życie!
Mnie sie podoba feministyczne haselko: "nie chcesz aborcji, to jej sobe nie rob".
Poza tym gdyby RU-486 bylo legalne to aborcji byloby mniej.
Mysle że wielu z nas stało przed takim dylematem...szczególnie dawno temu, kiedy antykoncepcja nie sitniała praktycznie w ogóle... mój Skarb ma 8 lat i zapewne zrobie wszystko aby nigdy nie musiał stanąć twarzą w twarz z takim problemem....Wszystko rozgrywa się w głowach partnerów i tu się podejmuje decyzja!
Wyrok lub życie!
Ogólnie rzecz biorąc jesli ktoś bedzie bardzo chciał usunąć dziecko, nic ani nikt nie stanie mu na drodze...każdy z nas wie, że niby nielegalna a jednak ogólnie dostepna.
"...Najlepszym przyjacielem jest ten , kto nie pytając o powód twego smutku , potrafi sprawić , że znów wraca radość..."
Nie rozumiem w czym problem z tą aborcją -
Jesli komuś sumienie, religia, wychowanie, itd nie pozwala się skrobać, brać środków antykoncepcyjnych, współżyć przed ślubem itd to przecież NIKT GO NIE ZMUSZA !
Ma wolny wybór i może samodzielnie decydować o sobie, swoim życiu i swoich najbliższych.
Problem zaczyna się gdy się komuś innemu, kto ma odmienne poglądy staramy się narzucić nasz punkt widzenia.
Zbawianie naszych dusz na siłę, dbanie o naszą moralność, mimo że nas to nie obchodzi ... kościół i jego sługusy dbają o dusze całej reszty, co żyje w grzechu i rozpuście ...
i najchętniej zrobili by z polski państwo wyznaniowe ...
taki Iran...
Po co ?
Jesli komuś sumienie, religia, wychowanie, itd nie pozwala się skrobać, brać środków antykoncepcyjnych, współżyć przed ślubem itd to przecież NIKT GO NIE ZMUSZA !
Ma wolny wybór i może samodzielnie decydować o sobie, swoim życiu i swoich najbliższych.
Problem zaczyna się gdy się komuś innemu, kto ma odmienne poglądy staramy się narzucić nasz punkt widzenia.
Zbawianie naszych dusz na siłę, dbanie o naszą moralność, mimo że nas to nie obchodzi ... kościół i jego sługusy dbają o dusze całej reszty, co żyje w grzechu i rozpuście ...

taki Iran...
Po co ?
- Sir Charles
- Weteran
A jak juz usunac sie nie da, bo kasy brak to nowo narodzone w worek i do smieci - tak sie konczy zakaz aborcji
i co Mav ty bys tak zrobil z dziewczyna jakbyscie nie mieli kasy?? kiedy wlasciwie dla Ciebie jest ten moment ze "te kilka komorek" zaczyna tworzyc pelnowartosciowe zycie? bo przeciez roczne dziecko tez nie ma swiadomosci istnienia - czyli zabilbys je z rownie zimna krwia co embriona w pierwszym etapie ciazy??
Czyli wszystkie dzieci to faszysci, bo wlasnie dzieci widza swiat na czarno - bialo i tego im strasznie zazdroszcze, bo szarosc to najgorszy odcien!
jestes pewien Mav? chcialbys np. zeby normalne filmy wygladaly jak bajki dla dzieci? czemu szarosc to najgorszy odcien? jest wiele rodzajow szarosci od lekko zabrudzonej bieli az do leciutko niepelnej czerni. i to jest prawdziwe zycie. a biel i czern same w sobie nie istnieja bo nie moga istniec, bo sa ze swej natury zbyt radykalne. Ty tez jestes radykalny Mav jestes rownie radykalny co LPR tylko po drugiej stronie barykady. sprobuj przestac miotac gromy i przyjrzec sie z boku....
Jesli chcialbym miec dziecko to juz od samego poczatku te komorki bylyby dla mnie bezcenne, co nie zmienia faktu ze nie mozna ich nazwac czlowiekiem! Nie sa w stanie samodzielnie funkcjonowac, wiec nie moga byc pelnowartosciowym zyciem.kiedy wlasciwie dla Ciebie jest ten moment ze "te kilka komorek" zaczyna tworzyc pelnowartosciowe zycie?
Jak aborcja bedzie legalna to potanieje.i co Mav ty bys tak zrobil z dziewczyna jakbyscie nie mieli kasy??
Oczywiscie ze nie moga istniec, co nie zmienia faktu ze milo by bylo gdyby istnialy. Zgadnij, czemu jak byles dzieckiem to wszystko bylo prostrze? Wiesz, od dzieci mozna sie wiele nauczyc.jestes pewien Mav? chcialbys np. zeby normalne filmy wygladaly jak bajki dla dzieci? czemu szarosc to najgorszy odcien? jest wiele rodzajow szarosci od lekko zabrudzonej bieli az do leciutko niepelnej czerni. i to jest prawdziwe zycie. a biel i czern same w sobie nie istnieja bo nie moga istniec, bo sa ze swej natury zbyt radykalne
Jestem radykalny bo jestem zwolennikiem legalizacji aborcji? A Ty jestes przeciwnikiem, wiec tez zes radykal.Ty tez jestes radykalny Mav jestes rownie radykalny co LPR tylko po drugiej stronie barykady
- Sir Charles
- Weteran
Jesli chcialbym miec dziecko to juz od samego poczatku te komorki bylyby dla mnie bezcenne, co nie zmienia faktu ze nie mozna ich nazwac czlowiekiem! Nie sa w stanie samodzielnie funkcjonowac, wiec nie moga byc pelnowartosciowym zyciem.
no wiec pytam sie kiedy
Jestem radykalny bo jestem zwolennikiem legalizacji aborcji? A Ty jestes przeciwnikiem, wiec tez zes radykal
nie jestes radykalny BO jestes zwolennikiem tylko dlatego ze bedac zwolennikiem jestes w tym swoim "zwolennictwie" bardz daleko posuniety. ja nie jestem radykalem juz chociazby z tego powodu ze waham sie - w niektorych przypadkach widze potrzebe uzasadnionego dokonania aborcji, w innych jestem przeciwko bo tak czy inaczej to cos stanie sie kiedys czlowiekiem... mam nadziej ze kwestia radykalizmu jest wyjasniona...
Zgadnij, czemu jak byles dzieckiem to wszystko bylo prostrze?
no i wlasnie chociazby dlatego zycie seksualne czlowieka rozwija sie z czasem - bo jest ono bardzo skomplikowane. (jakby bylo inaczej to by pewnie nie bylo tego forum...) wiec dziecko dla ktorego wszystko jest proste to pierwszy a nie docelowy (jakbys Mav chcial ) etap naszego zycia. i wlasnie ze wzgledu na swoj dwubiegunowy sposob widzenia swiata dzieci nie sa dopuszczane do waznych decyzji, uzywajac takiego widzenia nie mozna obiektywnie rozpatrzyc sprawy.
Ja nei chce aby dwukolorowe widzenie swiata bylo docelowym etapem. Chociaz wiesz co, moze to by bylo takie proste ze dla nas nieosiagalne? Ja tam wierze w to ze cos moze byc tylko zle lub tylko dobre. Zastanawianie sie jest zle, bo potem masz dylematy. Trudno mi teraz przytoczyc wlasciwy przyklad na poparcie mojej tezy ale jednak w swiecie byloby mniej zlego. Bo prawda jest taka, ze od urodzenia czlowiek jest dobry, to z wiekiem uczy sie tego skur*wysynstwa...
A co do radykalizmu - podaj mi choc jeden sensowny argument dla ktorego aborcja mialaby byc zabroniona.
I zdaje sobie sprawe, ze nie mozna postrzegac swiata w 2 kolorach, bo wiele spraw nie jest do konca jasnych, choc bo ja wiem, moze jestesmy tym juz na tyle przesiaknieci, ze nie wyobrazamy sobie zycia bez szarosci? No bo on ja zgwalcil, bo ona go prowokowala, pili razem w barze, dawala jasne sygnaly, poszli razem do jego domu... No ale dziewczyna sie w polowie rozbierania rozmyslila... A on sie nie opanowal i sprawe dokonczyl... Szarosc widze! Szarosc!
A co do radykalizmu - podaj mi choc jeden sensowny argument dla ktorego aborcja mialaby byc zabroniona.
Wtedy kiedy po wyjeciu z lona matki jest w stanie przezyc.no wiec pytam sie kiedy
I zdaje sobie sprawe, ze nie mozna postrzegac swiata w 2 kolorach, bo wiele spraw nie jest do konca jasnych, choc bo ja wiem, moze jestesmy tym juz na tyle przesiaknieci, ze nie wyobrazamy sobie zycia bez szarosci? No bo on ja zgwalcil, bo ona go prowokowala, pili razem w barze, dawala jasne sygnaly, poszli razem do jego domu... No ale dziewczyna sie w polowie rozbierania rozmyslila... A on sie nie opanowal i sprawe dokonczyl... Szarosc widze! Szarosc!
Jaki radykalizm ?
Czy złe jest to że Mav ma ugruntowane poglądy, nie poddaje się manipulacji i naciskom, ba nawet przymus prawny nie zmienił jego zdania w temacie ?
To prawo jest złe, nie daje możliwości wolnego wyboru ... zakłada tylko jedną słuszną opcję światopoglądową... bez dyskusji ... a szkoda ...
Księżulkom, starym babciom emerytkom i innym takim nie szkodzi legalność aborcji a to głównie oni głos zabierali w tej sprawie ...
Czy złe jest to że Mav ma ugruntowane poglądy, nie poddaje się manipulacji i naciskom, ba nawet przymus prawny nie zmienił jego zdania w temacie ?
To prawo jest złe, nie daje możliwości wolnego wyboru ... zakłada tylko jedną słuszną opcję światopoglądową... bez dyskusji ... a szkoda ...
Księżulkom, starym babciom emerytkom i innym takim nie szkodzi legalność aborcji a to głównie oni głos zabierali w tej sprawie ...
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2004, 14:04 przez eng, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sir Charles
- Weteran
. Chociaz wiesz co, moze to by bylo takie proste ze dla nas nieosiagalne? Ja tam wierze w to ze cos moze byc tylko zle lub tylko dobre. Zastanawianie sie jest zle, bo potem masz dylematy.
"Najlepsze co można zrobic dla prostego czlowieka to natychmiast go skomplikowac" ta opinia jest takze moim pogladem i nic tego nie zmieni
chociazby pozniejsze wyrzuty sumienia. zreszta powtarzam - nie powinna. mnie tylko Mav szokuje ze Ty nie masz zadnego dylematu moralnego w tej sprawie.
eng pisze:Ma wolny wybór i może samodzielnie decydować o sobie, swoim życiu i swoich najbliższych.
Niezle masz poglady. Dobrze jednak, ze jest cos takiego jak prawo, a jesli nie prawo, to jakies normy spoleczne, cos nad czym przez wiele wiekow pracowali madrzejsi ludzie od nas wszystkich tutaj.
Przeczytaj sobie to swoje zdanie, a jak nie trafi do Ciebie, to jeszcze raz i jeszcze. Gdyby tak bylo, ze czlowiek zyje sam sobie i moze sobie robic co chce i decydowac o zyciu swoich najblizszych, to zyli bysmy w kompletnym bezprawiu, anarchii. Az strach pomyslec co by bylo...
DO MAVERICKA:
Skad Ty wytrzasnales poglad, ze kilka czy juz potem kilkaset komorek to nie jest zycie? Ze nie moga samodzielnie funkcjonowac? A noworodek, a niemowlak czy potem kilkuletnie dziecko jest w stanie samodzielnie funkcjonowac? Nie... no to zabijajmy i male dzieci. Nalezaloby sie zastanowic co tu zrobic, by uswiadomic mlodym kobietom jak sie zabezpieczac przed ciaza. Najtansze tabletki (skuteczne) mozna kupic za 5 zlotych! Jak juz sie ktos chce koniecznie bawic w sex. Czemu matki boja sie rozmawiac ze swoimi corkami. Dzis w szpitalu widzialem 15letnia dziewczyna...siedziala z matka i obie wpadly w histerie, bo dziewczyna jest w 4 miesiacu....
A na marginesie...widzialem tez dzis skrobanke..tak, w Polsce prawo pozwala ja wykonywac w kilku przypadkach. Niektorzy o tym nie wiedza (czytajac poprzednie posty tak stwierdzam), ze ofiara gwaltu moze usunac ciaze, ze jezeli plod w maciy jest martwy rowniez mozna usunac, jesli ciaza zagraza zyciu matki takze.
Sluchajcie poglad typu: i tak wszyscy to robia, to zalegalizujmy to, jest irracjonalny. Wszysyc pija, pijmy; wszyscy cpaja, to cpajmy. Gwalca, wiec i my gwalcmy...itd itd...
Jest to zycia ale nie jest to czlowiek! I nie chodzi mi tu o funkcjonowanie takie jak Ty to odebrales, a o takie ze po wyjsciu na swiat bedzie w stanie przezyc (ssajac cycka matki oczywiscie). A taki 3 miesieczny plod to raczej nie bedzie w stanie... Poza tym aborcje robi sie do pewnego tygodnia.Skad Ty wytrzasnales poglad, ze kilka czy juz potem kilkaset komorek to nie jest zycie? Ze nie moga samodzielnie funkcjonowac? A noworodek, a niemowlak czy potem kilkuletnie dziecko jest w stanie samodzielnie funkcjonowac? Nie... no to zabijajmy i male dzieci.
Daj spokoj z takimi tabletkami. Chcesz zeby dziewczynie wasy i broda wyroslyNajtansze tabletki (skuteczne) mozna kupic za 5 zlotych! Jak juz sie ktos chce koniecznie bawic w sex.
No coz, ma nauczke dziewczyna. Trzeba sie bylo zabezpieczac.Dzis w szpitalu widzialem 15letnia dziewczyna...siedziala z matka i obie wpadly w histerie, bo dziewczyna jest w 4 miesiacu....
No to jest oczywiste chyba...A na marginesie...widzialem tez dzis skrobanke..tak, w Polsce prawo pozwala ja wykonywac w kilku przypadkach. Niektorzy o tym nie wiedza (czytajac poprzednie posty tak stwierdzam), ze ofiara gwaltu moze usunac ciaze, ze jezeli plod w maciy jest martwy rowniez mozna usunac, jesli ciaza zagraza zyciu matki takze.
Tu nie chodzi o robienie tego co wszyscy a o to ze MOZESZ to zrobic.Sluchajcie poglad typu: i tak wszyscy to robia, to zalegalizujmy to, jest irracjonalny. Wszysyc pija, pijmy; wszyscy cpaja, to cpajmy. Gwalca, wiec i my gwalcmy...itd itd...
I teraz zastanowmy sie chwileczke. Dlaczego tak wlasciwie aborcja jest mozliwa w przypadku gwaltu? Przeciez mogla postinor wziasc... Ja bym zakazal, a co, to tez zycie. A jezeli juz jest dozwolone to powinna obowiazywac pewna konsekwencja. Skoro ona moze to inne tez powinny moc! Bo tak defakto to nie ma roznicy czy zarodek powstal w skutek gwaltu czy normalnie. Wazny jest efekt czyli niechciana ciaza.
A tak na koniec:
jakie Ty masz prawo decydowac o macicach milionow kobiet? To dana kobieta spodziewa sie dziecka, to jej macica, to jej swiat, to jej psychika wiec do cholery niech to ona decyduje! Ludzi nie mozna do czegos zmuszac, czasy komuny minely kiedy to panstwo wiedzialo jak dla obywatela bedzie najlepiej. Teraz sam obywatel wie jak bedzie dla niego najlepiej a panstwo ma mu to umozliwic!
Tak na marginesie, to zalegalizowalbym kazdy narkotyk, twardy tez. Przynajmniej bylyby przebadane i by wiadomo bylo jaki skutek maja. I wiecie co? dealerzy by podniesli strajk!
uwazam ze aborcja jak najbardziej powinna byc zalegalizowana... znam siebie i wiem ze ja raczej nie poddalabym sie aborcji bo moja psychika raczej by tego nie wytrzymala ale uwazam ze kobiety (ewentualni rodzice) powinni miec wybor... nie sadze zeby legalizacja aborcji przyczynila sie do jakiegos drastycznego wzrostu zabiegow itp. ale jak wiadomo aborcja jest za dobra karta przetargowa w rozgrywkach politycznych i raczej marne szanse na jej legalizacje... a lekarze na tym zbijaja kokosy 
Non! Rien de rien... Non ! Je ne regrette rien !
- Sir Charles
- Weteran
charlie81 - to ze jestem wielkim zwolennikiem legalizacji aborcji wcale nie oznacza ze skorzystalbym z niej w przypadku wpadki! Ja chce tylko by panstwo dalo obywatelom wybor, bo te sprawy rozpatruje sie indywidualnie, a nie na posiedzeniu w sejmie.
i chyba sie wreszcie Mav dogadalismy bo pod tym podpisuje sie oboma rekami
teraz zastanowmy sie chwileczke. Dlaczego tak wlasciwie aborcja jest mozliwa w przypadku gwaltu? Przeciez mogla postinor wziasc... Ja bym zakazal, a co, to tez zycie. A jezeli juz jest dozwolone to powinna obowiazywac pewna konsekwencja. Skoro ona moze to inne tez powinny moc! Bo tak defakto to nie ma roznicy czy zarodek powstal w skutek gwaltu czy normalnie. Wazny jest efekt czyli niechciana ciaza.
no i z tym takze sie zgadzam. jezeli ustawodawca chcialby byc konsekwentny to albo mozna albo nie. i juz. ale niestety kazda ustawa jest jakims tam kompromisem, dlatego nasza ustawa aborcyjna jest jaka jest...
ale jak wiadomo aborcja jest za dobra karta przetargowa w rozgrywkach politycznych
wiec wlasnie, patrz wyzej...
a lekarze na tym zbijaja kokosy
i tylko dlatego powinna byc zalegalizowana co nie znaczy dostepna dla kazdego komu sie nie chcialo wlozyc gumki ani tym bardziej leciec po postinor...
jasiu pisze:eng pisze:Ma wolny wybór i może samodzielnie decydować o sobie, swoim życiu i swoich najbliższych.
Niezle masz poglady. Dobrze jednak, ze jest cos takiego jak prawo, a jesli nie prawo, to jakies normy spoleczne, cos nad czym przez wiele wiekow pracowali madrzejsi ludzie od nas wszystkich tutaj.
Przeczytaj sobie to swoje zdanie, a jak nie trafi do Ciebie, to jeszcze raz i jeszcze. Gdyby tak bylo, ze czlowiek zyje sam sobie i moze sobie robic co chce i decydowac o zyciu swoich najblizszych, to zyli bysmy w kompletnym bezprawiu, anarchii. Az strach pomyslec co by bylo...
OK, zgodnie z twoją opinią pozbawmy ludzi wyboru ! Są za głupi i się nie znają na niczym ... trzeba myśleć za nich ... podobnie myśleli faszyści, komuniści i inni tacy porąbańcy ...
Mają kupowac tylko proszek jedengo producenta, nakaz zgodny z prawem, bo przecież łatwo jest ustanowić w tym kraju prawo zgodne z czyimś prywatnym interesem ...
Różnica polega na tym że mając wolny wybór decydujemy o samych sobie ... ty zakazujesz tego BO TY MASZ RACJĘ.
Wyklepałeś sobie teksty od Marka Jurka i innych inteligentnych inaczej oszołomów, którzy maniakalno-obsesyjnie chcą zbawiać macice wszystkich polek ... a jak nie polka to won za granicę - do izreaela ... tam gdzie jej miejsce ... tolerancja godna prawdziwego katolika ...
Nie ma to nic wspołnego z anarchią.
Osobiście jestem zwolennikiem aby kobieta miała wybór, to jej 'dupa' i nie można jej zakazać decydowania ... ani prawo ani kosciół, ani nikt poza własnym sumieniem.
Jestem także zwolennikiem eutanazji - jeśli ktoś chce może odebrac sobie życie i powinno być mu to dane zgodne z prawem ...
W dupie mam doktrynę kościoła, że to bóg jest włąścicielem mojego życia - ja sam się z życiem zmagam i wara mu do tego ... niech się zajmie swoim własnym ... jesli oczywiscie w ogóle istnieje, a nie jest to tylko sposób paru sprytnych na rządzenie masami głupków, manipulację ...
A księżulki zamiast martwić się o zbawienie mojej duszy i mojej kobiety niech się zajmą lepiej własnymi dziećmi ...
legalizacja:
w przypadku gwałtów
w przypadku zagrożenia życia matki
nic więcej, nawet nie potepiam kobiet,które usunęły dziecko, ale ja sama bym tego nie zrobiłabym, nie byłabym w stanie żyć z takimi wyrzutami sumienia
jak wykazuja badania, wikeszosc takich kobiet przezywa potęzna depresje,ktora nie zawsze mija.
w przypadku gwałtów
w przypadku zagrożenia życia matki
nic więcej, nawet nie potepiam kobiet,które usunęły dziecko, ale ja sama bym tego nie zrobiłabym, nie byłabym w stanie żyć z takimi wyrzutami sumienia
jak wykazuja badania, wikeszosc takich kobiet przezywa potęzna depresje,ktora nie zawsze mija.
Bo kobieta przed aborcja i po powinna byc pod opieka psychologa czy psychiatry! Dlaczego nikt nie korzysta z ich pomocy, a to przeciez oni beda w stanie powiedziec czy kobieta sobie z tym poradzi, bo moze sie okazac ze mniejszym wysilkiem psychicznym bedzie dla niej urodzenie i oddanie do adopcji niz usuniecie...
I tu nasowa sie mysl by wprowadzic obowiazkowe wizyty u specjalistow, ale przeciez ludzie mysla sami za siebie i jezeli wczesniej na ten pomysl nie wpadli to ich problem, dlatego mozna by to jedynie zasugerowac.
Natasza, Ty bys sobie nie zrobila aborcji, ale dlaczego zabraniasz tego innej kobiecie ktora by to zrobila bez wahania?
) bo mimo wszystko chyba mniej szkod w organizmie bedize po RU niz aborcji. Nie mowiac juz o tym, ze i przyszle dziecko jest mniej rozwiniete wtedy.
I tu nasowa sie mysl by wprowadzic obowiazkowe wizyty u specjalistow, ale przeciez ludzie mysla sami za siebie i jezeli wczesniej na ten pomysl nie wpadli to ich problem, dlatego mozna by to jedynie zasugerowac.
Natasza, Ty bys sobie nie zrobila aborcji, ale dlaczego zabraniasz tego innej kobiecie ktora by to zrobila bez wahania?
A jak to ustalisz jak wpadla? Moze nie zdolala dostac postinoru, moze sie zabezpieczali w inny sposob i zawiodlo? Powinny byc legalne wczesnoporonne (ktos wie do ktorego tygodnia mozna je stosowac? Bo jak kobieta nie wie ze zaszla to moze przegapici tylko dlatego powinna byc zalegalizowana co nie znaczy dostepna dla kazdego komu sie nie chcialo wlozyc gumki ani tym bardziej leciec po postinor...
- Sir Charles
- Weteran
caly problem polega na tym ze potrzebny jest ginekolog (tzn nie wiem cos slyszalem o sposobach na domowa aborcje...wiecie cos o tym??) bo gdyby to byla rownie samodzielna decyzja co np obgryzienie paznokcia to nikt by sie tak nie bulwersowal - wszystkie kobiety by to robily albo nie robily w zaleznosci od systemu wartosci, sumienia, okolicznosci itd.
A troche z innej beczki - zawsze podaje sie przyklady ze gwalt itp. a przeciez to jest jakis ulamek procenta przypadkow, a ciaze u 14latek biora sie zazwyczaj nie z gwaltu tylko Z BRAKU EDUKACJI SEKSUALNEJ. wiec... to powinna byc akcja zakrojona na szeroka skale, o cykl owulacyjny i sposoby zapobiegania powinni pytac w szkole albo co...
(tylko ze najpierw trzeba zdjac krzyze ze scian...)
A troche z innej beczki - zawsze podaje sie przyklady ze gwalt itp. a przeciez to jest jakis ulamek procenta przypadkow, a ciaze u 14latek biora sie zazwyczaj nie z gwaltu tylko Z BRAKU EDUKACJI SEKSUALNEJ. wiec... to powinna byc akcja zakrojona na szeroka skale, o cykl owulacyjny i sposoby zapobiegania powinni pytac w szkole albo co...

Wróć do „Wszystkie inne tematy”