lollirot pisze:Najłatwiej będzie, jak sobie podpatrzysz taką torebkę
Ale ja pije herbate sypana

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
lollirot pisze:Najłatwiej będzie, jak sobie podpatrzysz taką torebkę
lollirot pisze:O jaaaa! Ile tam jest filcu! No, tego nie widziałam!<zakochany>
złotooka kotka pisze:A co z filcu robisz?
lollirot pisze:Jeszcze nic. PRZYMIERZAM SIĘNo bo patrz np. tu , albo tu
![]()
złotooka kotka pisze:Do rzeczy:
klej - ja uzywam zwyklego wikolu, ktory zostal mi z remontu, albo kleju do drewna TYTAN. Nakladam klej do sloiczka, dolewam wody tak do konsystencji smietany. Potem sloiczek zakrecam i uzywam w razie potrzeby, dobrze sie przechowuje. Oczywiscie sa specjalne kleje do decu, moze i lepsze, ale osobiscie uzywam tylko wikolu, wysycha na przezroczysta warstwe, nie zolknie, a ma niezwykla przewage cenowa, litr to wydatek okolo 10zl.
Lakier - ja mam Domalux - akrylowy (bezapachowy w zielonej puszce) i poli (do parkietow, kiedys czerwona puszka). Podobno bardzo dobry jest Domaluk poliuretanowo-akrylowy albo 3V3(w formie zelu-mozna klasc grubsze warstwy) czy Syntilor.
Teraz roznica: akrylowy - nie smierdzi, szybko schnie, pedzle myjesz woda, ale daje cieniusienkie warstwy, ktorych trzeba nakladac naprawde duzo.
poli - dokladnie przeciwnie od akrylu, cuchnie potwornie, narzedzia trzeba czyscic rozpuszczalnikiem, ale daje swietny polysk, grubsza warstwe i mozna nalozyc na kraka (bo krak dwuskladnikowy jak Sottile firmy Stamperia, dwuskladnikowy DALA, werniksy pekajace maimeri - czyli wszystkie kraki dajace delikatne, jakby porcelanowe, spekania sa wrazliwe na wode, wiec trzeba dac 1 warswe poli i dopiero pozniej lakierowac akrylem)
Jesli na razie nie planujesz tak krakac to kup akrylowy, mimo wszystko bardziej przyjazny w uzyciu.
Farby - ja mam duze maimeri (mezu kiedys kupil do malowania swoich modeli) ale mu zabralam.Ogolnie potrzebne sa jakies akrylowe farby, czasem rossmann ma w promocji bardzo tanio, albo po prostu jakies ze sklepu dla plastykow. Sloiczek czy tubka - Twoj wybor. Oprocz tego potrzeba bialej farby na podklad. Wszyscy twierdza, ze powinna to byc EMALIA (do drewna i metalu). Ja mam jednak EMULSJE (taka do scian) i bezproblemowo robie, wiec nie wiem. Ale uzywam jej tylko jako zagruntowanie drewna, potem maluje maikami.
Oczywiscie wszelkie malarskie dodatki jak rozne pedzle (b. miekki do lakieru!), zmywaki kuchenne, pociete na kawalki - swietnie sie nimi naklada farby na duze powierzchnie albo lakieruje poli-nie trzeba myc pedzla tylko mozna od razu gabeczke wywalic, jakies podkladki do mieszania farb - uzywam plastikowych podstawek pod doniczki, w ksztalcie plaskiego talerzyka. Plus dobre nozyczki i papier scierny, powiedzmy o numerach 240, 600 i 1000. Dodatkowo przydaja sie jeszcze tasmy maskujace o roznych szerokosciach, walek malarski, pasta BHP, rekawiczki jednorazowe etc.
No i serwetki lub papier jako motyw. Serwetki takie zwykle stolowe, przykleja sie tylko wierzchnia, zadrukowana warstwe. Papier moze byc specjalny do decu albo scrapow, a nawet taki do pakowania prezentow.
Oczywiscie jeszcze przedmioty - najlatwiej chyba zaczac od drewna - szkatulki, chusteczniki, deseczki, drewniane szczotki itd. Czesto jakies fajne drewienka mozna trafic w sklepach wszystko" po 5zl", "po 2,50" etc. Mozna poprobowac na szkle np. buteki po winie, plastiku - ja namietnie ozdabiam okragle pudeleczka na patyczki do uszu z Rossmanna.
To sa rzeczy 100% niezbedne.
Tych niezbednych troche mniej, jest mnostwo; kraki kilku rodzajow, porporiny, wypelniacze, patyny, opozniacze, media do swiec, do tkanin, do porcelany (wypalanie motywu), bejce, konturowki etc. Mozna by tak dlugo wymieniac.
Z rzeczy podstawowych mozna spokojnie zrobic swietne prace, ale jesli chcesz cos ponad minimum to kup bejce i krak. Bejce polecam DRAGONA bo jest tania, dobra i ma ogromny wybor kolorow.
A krak? Tu trudno mi doradzic. Najprostsze sa jednoskladnikowe dajace efekt farby oblazacej ze starosc (mi sie to nie podoba, nigdy nie uzywalam). Potem nieklopotliwe sa "medium" czy "classic" Stamperii (wlasciwie dzialaja tak samo, ja nakladam classic tak jak powinno sie medium i wyglada prawie identycznie) Te mozna polakierowac od razu akrylem.
No i najtrudniejsza jest gama krakow dwuskladnikowych, dajacych efekt porcelany. Kilka firm je robi, roznia sie ksztaltem pekniec etc. Ja mam firmy DALA, ale ciagle nie umiem osiagnac spekan jakie bym chcialaWiec osobiscie uwazam, ze dwuskladnikowe raczej nie na pierwszy ogien, bo mozna sie zniechecic.
Spekania wypelnia sie np. porporina, Lacca Scurente, bitum, pigmentem. Ja wypelniam cieniami do powiek - nie narzekam sobie.
Chyba wszystko, jakby co to pytaj dalej
A jeszcze sklepy internetowe z decu asortymentem. Oczywiscie jest mnostwo innych, wiec tylko dla przykladu:
http://www.serwetki.xip.pl/
http://www.drewlandia.com.pl/ http://www.drewnianadolina.pl/
http://decoupage.art.pl/
http://www.kaiem.pl/sklep2/
złotooka kotka pisze:Ja drewienka kupuje na drewlandii, czasem w sklepach wszystko po 5(2,50; 4)zl, farby w plastycznym, kraki i inne media w sklepach internetowych, lakiery, farbe podkladowa etc. w sklepach z materialami budowlanymi.
tarantula pisze:Tak czytam i patrze i...nie dam rady, to bardziej skomplikowane niz mezczyzni
Dzindzer pisze:Lolli i napisz coś więcej o tych magnesikach, chyba, ze to tajny patent
Dzindzer pisze:oooo i jakaś siec na mole ma ta deseczka
lollirot pisze:Zrobiłam lepsze zdjęcie tej lawendowej torebki
Wróć do „Wszystkie inne tematy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 222 gości