program w delphi

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
malique
Zaglądający
Zaglądający
program w delphi

Postautor: malique » 29 maja 2005, 19:19

Pomocy ma tu ktos zielone pojecie jak za pomoca ImageList i menu glownego zrobic program ktory wyswietki obrazek np mam w menu miec zakladke kolor kart a w podmenu karo,pik itp i po kliknieciu pik ma sie wyswietlic odpowiedni znaczek z karty, pomocy (albo chociaz jak uzyc imagelist)
Smutno Ci...? a moze budyn?
Awatar użytkownika
Bender
Weteran
Weteran
Postautor: Bender » 29 maja 2005, 20:56

a co mowi pomoc delphi na temat imagelist ?
zainteresuj sie metoda GetImage

jest to barzo proste do wykazania ale margines tego forum jest zamaly zeby to zapisac ;)

ja tam zarzucilem popelnianie programow w GUI
teraz czyste C++
Cyniczny zlosnik i przesmiewca (C)
Awatar użytkownika
malique
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: malique » 29 maja 2005, 21:44

W pomocy nie ma imagelist jest tylko image a co do twojej rady to dziekuje ale po pierwsze delphiego mam w szkole a po drugie C++ to dla wiekszych glowek niz moja hihih ja jednak wole pisac stronki www a nie programy co do tego imaglist to glupie pytanko ale jak go w ogóle uzyc bo ja wogle jestem za glupiutka zeby nawet do tego dojsc bo samo menu to proscizna
Awatar użytkownika
Bender
Weteran
Weteran
Postautor: Bender » 30 maja 2005, 01:14

a guglałaś ?
wpisz

Kod: Zaznacz cały

delphi imagelist example
pelno wyskoczy
wybrac sobie cos latwo

c++ jest ok
za to nie rozumiem po jakiego grzyba borland zmienil podejscie w builderze - jest zupelnie inaczej niz w delphi - w dodatku duze male litery maja znaczenie przy nazwach obiektow i metod wrrrrrr

to ja juz wole pisac skrypty w VS+WSH :P
Cyniczny zlosnik i przesmiewca (C)
Awatar użytkownika
malique
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: malique » 30 maja 2005, 13:56

Pozwole odpowiadziec sobie na wlasne pytanie moze komus sie przyda:

eby użyć ImageList musisz ją najpierw załadować obrazkami - robi sieto poprzez dwukrotne klikniecie na ten komponent i w nowootwartym oknie klika się ADD wskazuje bitmapkę (ewentualnie bawi opcjami transparent color i fill color)

Aby pokazać jakieś obrazki z menu głównym musisz ustawić właściwość Images komponentu MainMenu na ImageList1 i następnie przy każdej opcji menu głównego można wybrać obrazek poprzez ustawienie odpowiedniego numerka we właściwości ImageIndex np jak ustawisz 1 to zostanie wyświetlony przy tej opcji obrazek 2 z ImageList(numeracja obrazków w imageList jest od zera) - aby obrazek zniknał musisz w to miejsce wpisać -1
by Artur

Wróć do „Wszystkie inne tematy”