konflikt: Warszawa-Kraków (??)

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 31 gru 2004, 08:53

Maverick pisze:(...)
Ja generalnie najbardziej nie lubie tych palantow z wiejsckiej.
(...)
Najlepsi to sa ci co mieszkaja pod Warszawa, do centrum w-wy jada z 40 minut ale chwala sie jak cholera po calej polsce ze w stolicy mieszkaja :) Ci sa najgorsi :)
w ogóle to ja moge patrzec stereotypem. Na kazdy temat. Ale jak kogos np poznam, to on sie spod tego stereotypu wylamuje, jakby go nie dotyczyl :) Bo go znam, innych nie - jakbym poznal, moze bym zdanie tez zmienil :)

No akurat w tym przypadku nazwa ulicy jest adekwatna do poziomu ludzi tam pracujących :D

Ja mieszkam w Warszawie (dzielnica Białołęka - jeśli cokolwiek to Ci Mav coś mówi :P) i sama trasa autobusem i metrem na uczelnie zajmuje plus minus godziny i 10 minutek.
Jeśli chodzi o tych z pod Warszawy to w klasie w liceum jak gdzieś napiałem to była połowa osób. Ale tylko pamiętam jeden przypadek kiedy kumpel na jakiejś imprezie powiedział jakiejś dziewczynie, że z Warszawy jste. Wszyscy później się śmiali że wyparł się swojego pochodzenia :D
When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen. (...)
You may think you can fly, but you'd better not try. People can fly

Obrazek
Awatar użytkownika
fish
Weteran
Weteran
Postautor: fish » 31 gru 2004, 12:58

Ja sie Mav spotkałem z tym określeniem i uslyszałem je właśnie w Poznaniu. Byłem tam na jakiejś imprezce z 10 lat temu :)
Ale było to tylko powiedziane w tym sensie abym wiedział jak nas nazywają.
Ogólnie było bardzo sympatycznie.
"Ludzie twierdzą, że Ziemia jest okrągła. Ale jak nie chcesz, wcale nie musisz im wierzyć." - Forrest Gump
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 31 gru 2004, 13:13

To widze ze okreslenie dosc stare :) Bo ja sie niedawno dowiedzialem.
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 31 gru 2004, 13:21

Nigdy nie spotkalam sie z jakims dziwnym odbiorem warszawiakow!!! Ja zachowuje sie normalnie i mnie inni tak traktuja. Moze tylko czesciej zatrzymuje mnie drogowka, szczegolnie w Gdansku i Katowicach :), ale i tak panowie sa ujmujaco mili, a ja jezdze nieprzepisowo wiec jest ok.
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 01 sty 2005, 04:59

A ja zazdroszczę, bo w Krakowie była fajna impreza na starówce i był smok. O!
A W-wy, PKN czy starówki to nikt nie pokazał.
Wszystcy co lepsi się zjechali do Krakowa.
W ogóle dużo artystów nie lubi nawet grać w Wawie, bo ponoć gorsza publika.
Czyżby yło możliwe, że aż tyle osób ulega stereotypom?
Ja tego nie rozumumiem. Urodziłam się tu, wychowałam, to miejsce w jakiś sposob jest moim domem i mam się go wyrzekać i kłamać bo Wawa jest ogólnie nielubiana?Absurd!
Awatar użytkownika
yogiber
Bywalec
Bywalec
Postautor: yogiber » 01 sty 2005, 11:55

wiecie co, wydaje mi sie ze w obecnej chwili malo kto z warszawy lubi sie chwalic ze mieszka w stolicy

ech taka wiocha :)

pamietam jak bylismy w bielawie na festiwalu
kumpel odrazu mi powiedzial zebym nie mowil ze jestem z warszawy i zebym nasciemnil cos
jak ktos sie pytal skad jestesmy
to mowilismy ze nie wazne :)
god hates us all
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 01 sty 2005, 12:12

w Krakowie była fajna impreza na starówce

No właśnie... starówka jest u Was, w Wa-wie.
U nas jest Stare Miasto!!!
(jeśli ktoś mówi "starówka", to wiem, że jest to warszawiak) :D :D :D
Kochajmy się ludziska :564:
KOCHAJ...i rób co chcesz!
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 01 sty 2005, 17:20

Ja też nie wiem, dlaczego gadacie, że się Warszawiaków nie lubi. Raz mnie spotkało coś niemilego i bylo to, niestety, w Krakowie. Ale to było dawno i nieprawda. Nigdy nie ukrywam, że mieszkam w Wawie i nie mam z tego powodu nieprzyjemnosci. Może to jednak kultura i obycie świadczą o czlowieku...

Do ulubionej knajpy przychodza ludzie z Krakowa, którzy tu pracują i wynajmuja mieszkanie. Jednych się lubi, innych nie, ale to tak jak tych stąd. Nigdy nosa nie zadzierają, czasami się podrażnimy :P

Ja sama urodziłam się w Łodzi, w Wawie mieszkam od 22 lat, bo ojczym był stąd. Mam swoje antypatie, jeśli chodzi o przyjezdnych. Parę razy pokłóciłam się z koleżankami na studiach, bo niezaleznie od tego, skąd były, za wszelka cenę usiłowały zaczepić się w Wawie, choć niekoniecznie były u siebie skazane na bezrobocie. Wręcz przeciwnie: często tu siedziały bez pracy, byle tylko tam nie wracać. Finał jest taki, że zaniżają pensje, bo dla nich zarobić 1000 czy 1500 zł to świat i ludzie. To samo dotyczy dojeżdżających do pracy z Łodzi własnie, a nie daj Boże z jakichś Skierniewic. Nic do nich nie mam, poza jednym: tu zarabiają, tam wydają.
Ostatnio zmieniony 01 sty 2005, 17:35 przez mrt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 01 sty 2005, 17:26

No tak, z Krakowa tez do stolycy za chlebem sie przenosza, odwrotnie jakos nie bardzo. Wiec czy warto tak pluc na ta Stolyce?
A mrt poruszylas zupelnie inna kwestie przy okazji: Warszwa vs reszta Polski. Przez to, co opisalas, warszawiacy robia sie coraz czesciej ksenofobami. I to nie z powodu bezsensownych przesadow, ale "walki o zycie". Niestety.
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać

przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 01 sty 2005, 18:35

yogiber pisze:wiecie co, wydaje mi sie ze w obecnej chwili malo kto z warszawy lubi sie chwalic ze mieszka w stolicy

ech taka wiocha :)

pamietam jak bylismy w bielawie na festiwalu
kumpel odrazu mi powiedzial zebym nie mowil ze jestem z warszawy i zebym nasciemnil cos
jak ktos sie pytal skad jestesmy
to mowilismy ze nie wazne :)
Ja się nie chcę tym chwalić gdzie mieszkam, bo uważam, że nie mam czym. Jednakze przykre jest dla mnie zatajanie tego.
Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 01 sty 2005, 21:26

Ja się tego nie wstydzę. Szczególnie jak jestem poza to jestem dumny z tego, że mogę powiedzieć, że jestem z Warszawy. Może to właśnie ludzidenerwuje, że się tym chwalę. Ja myślę, że jest czym, a nawet się tym szczycę.

Fragment ze strony 'Kabaretu Moralnego Niepokoju':
"Domem kabaretu stała się jednak, zrównana z ziemią w krwawej pacyfikacji powstania Warszawa, o której mieszkańcy innych miast nie draśniętych ani jednym pociskiem, mówią bezmyślnie, że jest brzydka i zła."

Obrazek
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 02 sty 2005, 00:00

Ja się tego nie wstydzę. Szczególnie jak jestem poza to jestem dumny z tego, że mogę powiedzieć, że jestem z Warszawy. Może to właśnie ludzidenerwuje, że się tym chwalę. Ja myślę, że jest czym, a nawet się tym szczycę.

Właśnie HC... czym się szczycisz?
Dlaczego to takie wyjątkowe miejsce? Dlaczego nie takie jak każde inne, tylko TAKIE wyjątkowe?
Chyba trafiłeś w sedno. Właśnie nie miejsce, tylko ludzie z tego miejsca szczycą się... no właśnie - czym?!
Jest tyle fajnych miejsc w tym kraju...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 02 sty 2005, 00:23

Ja jestem z Poznania, urodzilem sie tu i mnie sie tu podoba. moge tu mieszkac. W-wa moze byc, ale tak na dzien lub dwa. Nie wiem czy jakbym tam byl dluzej to by mi sie podobalo... Takie to jakies bezplciowe :)
HC - m.in. o to bezsensowne szczycenie sie tez chodzi. Bo czym sie tu szczycic? Nie chodzi tu juz nawet o stolice, mysle ze jakby ktos sie szczycil ze z Poznania jest bylby tak samo zle odebrany, a ze robia to zazwyczaj Warszawiacy...
No coz :) Wschod i zachod :D Pamietam jak ktos mial waty o to ze buduje sie autostrade berlin (a raczej Swiecko) - Poznan, a nie ma Poznan - Warszawa :)

O, wlasnie mi sie przypomnial kawal. pewnie pamietacie.
Co Warszawiak, MAzur i Slazak znalezli lampe, potarli i wylecial dzin.
Powiedzial ze maja 3 zyczenia czyli 1 na lebka. Wpierw Mazur - chcial aby Mazury byly czyste, zeby przyjezdzali sami uprzejmi i bogaci turysci itd. I zostalo spelnione.
Potem Warszawiak - chcial aby jego cudowne i najlepsze na swiecie (a na pewno w Polsce) miasto otoczyc wielkim murem od calej reszty tego badziewiastego kraju. No i Warszawa zostala otoczona murem.
Potem Slazak - Dzinie, opisz mi ten mur. Dzin opisuje "wysoki na 2km, szeroki na 3km, mysz sie nie przeslizgnie". No to mam zyczenie - nalej wody do pelna :diabel2:
Awatar użytkownika
szopen
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: szopen » 09 sty 2005, 23:19

a tak troche z innej beczki, gdziebyście woleli mieszkać jakbyście mieli wybór : w mieście czy na wsi ? uwzględniajac wszystkie plusy i minusy oczywiscie :)
Cuda się zdarzają. Co potwierdzi każdy programista :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 09 sty 2005, 23:35

Miasto.
Ja kocham miasto. Wieś jest dla mnie miejscem chwilowego i niezbyt częstego odpoczynku od miejskiego zgiełku.
Moja koleżanka zachwyca się nad krajobrazem wiejskim. A ja widzę piękno w Warszawie. I nie tylko odwiedzając znane miejsca i powszechnie uważane za piękne. Widzę piękno Warszawy w zwykłym codziennym życiu. Minusem tego jest jednak bark spokoju. Dlatego tak cenię dom, który jest dla mnnie azylem, oazą spokoju.
W oóle całe życie mieszkam w mieście. Może to dlatego. Wieś mi się podoba tylko rekreacyjnie. W mieście mam wszystko czego potrzebuję i wszędzie mam blisko, miasto tętni życiem!
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 09 sty 2005, 23:45

Popieram Kociaka w zupelnosci - ja musze czuc ta "melodie miasta" zeby zyc... :P
Wielkie wrazenie zrobil na mnie pod tym wzgledem Paryz - to jest dopiero miasto pelna geba, no cos niesamowitego :D
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
ptaszek
Weteran
Weteran
Postautor: ptaszek » 11 sty 2005, 15:47

Mysiorek pisze:

Właśnie HC... czym się szczycisz?
Dlaczego to takie wyjątkowe miejsce? Dlaczego nie takie jak każde inne, tylko TAKIE wyjątkowe?
Chyba trafiłeś w sedno. Właśnie nie miejsce, tylko ludzie z tego miejsca szczycą się... no właśnie - czym?!
Jest tyle fajnych miejsc w tym kraju...

Równie dobrze Ty Mysiorku możesz być dumny że pochodzisz z takiego a nie innego miasta :) Ja też się cieszę, że jestem z Warszawy, ale równie dobrze mogłabym się cieszyć że jestem z Krakowa, Poznania, Gdańska czy nawet zwykłej wsi otoczonej lasami. Każde miejsce ma jakieś swoje uroki i swoją historię. Ja np. uwielbiam spacerować Krakowskim Przedmieściem, Nowym Światem i po Starówce... Wtedy czuję niesamowitą atmosferę jaką spowite jest to miasto - wyobrażam sobie, że tymi samymi ulicami spacerował Prus obmyślając kolejny rozdział "Lalki"... Tymi ulicami biegli ku wyzwoleniu z granatami powstańcy, tam niedaleko z głową na karabinie zginął Baczyński, a w miejscu w którym stoję może płynęła w imię wolności strużkami krew. Pomagają mi o tym wszystkim pamiętać książki, pamiętniki, wiersze, fragment gąsienicy czołgu wetknięty w mur i kamienne tablice... I kocham to miasto. Mimo całego zgiełku i hałasu jaki w nim panuje.

Co do Paryża - miasto piękne i ciekawe, ale jak dla mnie nie do stałego pobytu. Jest po prostu zbyt przepełnione, ciasne. Jest tu masa interesujących miejsc i zabytków, a tym samym rzesze wygłodniałych turystów. Tempo życia zdaje się być jeszcze szybsze niż w Warszawie. Gdy wróciłam do swojego miasta, mogłam trochę odetchnąć przestrzenią.
"Jeśli traktujesz życie ze śmiertelną powagą, nie licz na wzajemność" [A. Mleczko]
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 11 sty 2005, 18:09

Ja chce mieszkac docelowo w Paryżu. Jakieś 5 lat mi potrzebne i fru! I wcale nie dlatego, że to takie romantyczne, tylko po prostu.

Najpiekniejszy jest Budapeszt. A co do wsi - czemu nie... Tylko musialabym miec jakiś wolny zawód (niby mam). Najbardziej nie lubię małych miast. Albo wszystko, albo nic. Warszawa mi pasuje.
Awatar użytkownika
szopen
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: szopen » 12 sty 2005, 01:03

ja mieszkam na wsi, ale mam bardzo blisko do miasta, i generalnie taki uklad mi pasuje, na codzien mam cisze i spokoj itp., generalnie wszystkie uroki zycia na wsi, ale jak tylko potrzebuje sie zabawic czy "odchamić" :) to mam rzut beretem do miasta, w sumie teraz to mozna powiedziec ze mieszkam w miescie bo studiuje, ale nie wyobrazam sobie zycia bez wypadow na spokojna wies co jakis czas :)
Cuda się zdarzają. Co potwierdzi każdy programista :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 12 sty 2005, 17:26

ptaszek pisze:. Tymi ulicami biegli ku wyzwoleniu z granatami powstańcy, tam niedaleko z głową na karabinie zginął Baczyński, a w miejscu w którym stoję może płynęła w imię wolności strużkami krew. Pomagają mi o tym wszystkim pamiętać książki, pamiętniki, wiersze, fragment gąsienicy czołgu wetknięty w mur i kamienne tablice...

straszna martyrologia, pamiec o przeszlosci to jedno, ale jak slysze sformulowanie "plynela w imie wolnosci struzkami krew" to mam odruch wymiotny... :563:
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 12 sty 2005, 18:30

ptaszek pisze:Równie dobrze Ty Mysiorku możesz być dumny że pochodzisz z takiego a nie innego miasta :)

Pewnie, że mogę, ale się tym nie obnoszę, nie robię tego, ani mi to nie jest potrzebne.
A szczycenie się... przecież szczyt oznacza, że jest NAJ ! ... i nie ma czegoś lepszego w ogóle.

A gdzie, po za swoim miejscem na ziemi moglibyście, chcielibyście mieszkać??
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 12 sty 2005, 20:26

Mysiorek pisze:A gdzie, po za swoim miejscem na ziemi moglibyście, chcielibyście mieszkać??

Jezeli chodzi o Polske, (biore pod uwage tylko wieksze miasta) to w gre wchodzi przede wszystkim Wroclaw. Widzialem wszystkie obecne miasta wojewodzkie z wyjatkiem Rzeszowa i Lublina ale Wroclaw po prostu mnie oczarowal. Niesamowite miasto i pomimo ze jestem lokalnym patriota :P to z cala odpowiedzialnoscia przyznaje ze we Wroclawiu po prostu czuje sie Europe, a Kraków jest w porownaniu do Wroclawia po prostu zasciankowy (pomimo rzecz jasna niepowtarzalnego klimatu...)

Takze odpowiadajac na pytanie - po trzykroc Wroclaw ! :) :564:
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 12 sty 2005, 22:48

No to koniecznie jedź do Lublina! :) Jedno z moich ulubionych miast. Sami studenci :P Tylko tego dziwacznego napuszenia brak. Po prostu wyobraź sobie miasto z akademicką atmosferą wszędzie, gdzie się nie ruszysz :)
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 12 sty 2005, 23:08

Hmm... aż tak Lublina miło nie odebrałem, choć, przyznam, fajny jest.
Ale Wrocław... tam czułem atmosferę. Naprawdę zauroczył mnie.
Podobał mi się i Kołobrzeg i Otwock - takie miasto w lesie.
Jelenia Góra - też!
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 12 sty 2005, 23:09

Jelenia Góra to chyba najbardziej zachodnie miasto w Polsce :) dawno bylam, ale tak mi się od razu ze szwabskimi miasteczkami skojarzyło. Poza tym, że słusznie, to jeszcze klimat podobny :)
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 13 sty 2005, 15:08

Ja bym najchętniej mieszkała w Milanówku.
To takie małe miasteczko pod Wawą. Stanowi dla mnie krainę dzieciństwa i mam do tego miejsca duży sentyment.
A jeśli nie tam to Warszawa lub Kraków.
Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 13 sty 2005, 19:43

Milanówek... też mam tam dalekich krewnych :)
A z miast Polski, to uwielbiam Toruń, bo jest piękny i klimatyczny, Zieloną Górę też bardzo lubię, a co do Lublina to fakt, że to chyba najbardziej akademickie miasteczko w Polsce :)

Obrazek
Awatar użytkownika
fish
Weteran
Weteran
Postautor: fish » 04 lut 2005, 09:36

No, ja jestem z Warszawy ale ten kawałek będzie tu pasował :)
Załączniki
prezent-Kr-dla-Wy.jpg.jpg
Prezent Krakowa dla Warszawy :)
prezent-Kr-dla-Wy.jpg.jpg (32.8 KiB) Przejrzano 5777 razy
"Ludzie twierdzą, że Ziemia jest okrągła. Ale jak nie chcesz, wcale nie musisz im wierzyć." - Forrest Gump

Wróć do „Wszystkie inne tematy”