jak zadziałac!? Rozprawa w sądzie.

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

karol

jak zadziałac!? Rozprawa w sądzie.

Postautor: karol » 18 sty 2005, 09:34

No poniewaz mój syn kiedyś chciał sobie kupić buty na Allegro , to też takowego zakupu dokonał , tyle ze butów takowych nie dostał , bo tamtego zamkneli za takie własnie nie wysyłanie takowych butów !! mój syn ma skonczone lat 16 pisze to bo to bardzo istotne w tym temacie ! juz był na przesłuchaniu na policji złozył zeznania , jako poszkodowany itd i jest oki .Ale teraz przyszło zawiadomienie z sadu i z prokuratury o terminie rozprawy głównej , z rzecz bedie miala sie w Szczecinku a rozprawa 10.03 2005 . wiem ze to zawiadomienie , ale nie chce doprowadzic do tego by dostał wezwanie , na tą rozprawe , jak to pominać cos mi tu pisza , ze pokrzywdzony moze dzialać jak oskarzyciel posiłkowy , ...co to takiego ???
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 18 sty 2005, 09:52

No skoro koles juz jest na policji to wyrok jakis dostanie. A o co Ci konkretnie chodzi? Bo nie zorzumialem. Z oskarzycielem posilkowym?
karol

Postautor: karol » 18 sty 2005, 10:00

Rany !!!!!! o to, zeby nie musiał jechać na tą rozprawe ! do Szczecinka
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 18 sty 2005, 10:11

No tak, rozprawa... Nie mam pojecia. Gracja chyba prawo studiuje :D
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 18 sty 2005, 10:51

no niestety obowiazuje (zreszta od niepamietnych czasow) zasada ze gosc jest sadzony w "swoim" rejonie czyli tam gdzie jest zameldowany... (powod idzie za sądem pozwanego)

natomiast to ze moze dzialac jako oskarzyciel posilkowy to nie ma nic wspolnego z ewentualnym stawieniem sie lub niestawieniem na rozprawe...

zeznania zlozone na policji musi powtorzyc w sądzie bo inaczej bedzie je mozna sobie o kant dupy potluc...

jak ojciec wroci popoludniu to sie go dopytam...
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Martyna
Maniak
Maniak
Postautor: Martyna » 18 sty 2005, 11:51

Jeśli to jest zawiadomienie, to nie trzeba się stawiać na sprawie. Może dostać wyrok bez stawiennictwa Twojego syna. Jeśli to jest zawiadomienie to nie znaczy, że bedzie tez wezwanie. Więc raczej chyba nie ma się czym martwić.
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 18 sty 2005, 11:54

Martyna pisze: Może dostać wyrok bez stawiennictwa Twojego syna.

moze ale nie musi - im wiecej takich jak Twoj syn bedzie swiadczylo przeciw niemu tym wieksza szansa ze go zamkna...
Awatar użytkownika
fish
Weteran
Weteran
Postautor: fish » 18 sty 2005, 12:12

Nie musi się Karolku stawić na rozprawie.
To jest zawiadomienie, że może wytąpić w sądzie jako pokrzywdzony i jeśli będzie chciał zeznawać to sędzia, prokurator ale też adwokat oskarżonego będą mu mogli zadawać pytania.
Ale olać to, złozył zeznania i to wystarczy, prokurator to odczyta i po kłopocie.
No, chyba, że mu się coś jeszcze przypomniało, macie jakieś nowe dowody itp. to warto wtedy censored udupić.
"Ludzie twierdzą, że Ziemia jest okrągła. Ale jak nie chcesz, wcale nie musisz im wierzyć." - Forrest Gump
karol

Postautor: karol » 18 sty 2005, 13:41

To wszystko to ja wiem , mnie chodzi o to jak sie wymigac od tego gdy takowe wezwanie dostanie !! przeciez nie pojade do Szczecinka , tam jest swiadków w tej sprawie 150 osób , ale zakładam najgorsze ze akurat mój syn dostanie wezwanie na rozprawe ...nie mam zamiaru tam jezdzić !!! o to chodzi ! :564:
Awatar użytkownika
fish
Weteran
Weteran
Postautor: fish » 18 sty 2005, 13:59

Wymigać będziesz się mógł tylko zwolnieniem lekarskim jeśli dostanie wezwanie i liczyc na to, że nastepnego nie przyślą.
"Ludzie twierdzą, że Ziemia jest okrągła. Ale jak nie chcesz, wcale nie musisz im wierzyć." - Forrest Gump
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 18 sty 2005, 18:54

no niestety obowiazuje (zreszta od niepamietnych czasow) zasada ze gosc jest sadzony w "swoim" rejonie czyli tam gdzie jest zameldowany... (powod idzie za sądem pozwanego)
A nie czasem tam gdzie rzeczone przestepstwo/wykroczenie zostalo popelnione? Cos mi sie wydaje ze jednak tam.
cubasa
Weteran
Weteran
Postautor: cubasa » 18 sty 2005, 19:01

No własnie, też mi się wydaje Mav, że tak jest. Tam gdzie dochodzi do popelnienia "przestepstwa" sprawa jest załatwiana w tym sadzie rejonowym
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 18 sty 2005, 20:20

a moze... - dobra jestem na pierwszym roku dopiero :P (tak jak napisalem bylo w starozytnosci i sredniowieczu :D )

natomiast mam juz wszystko co potrzebne:
- za zgoda stron (takze oskarzonego) lub w razie "niedajacych sie usunac okolicznosci" zeznania swiadka moga zostac odczytane na rozprawie (ale przez sedziego a nie prokuratora)
- jeszcze jednym sposobem unikniecia stawienia sie osobistego jest wyslanie prosby do sadu w szczecinku o wyrazenie zgody na przesluchanie przez sad rejonowy odpowiedni dla miejsca zamieszkania Karola (jego syna) i wtedy ten sad dostarcza tamtemu zeznania
- natomiast po prostu niestawienie sie na rozprawe moze sie zakonczyc kara grzywny lub nawet przymusowym doprowadzeniem...

i jeszcze jedno - jezeli chlopak ma 16 lat to musi jechac z nim ktos z opiekunow prawnych (najprawdopodbniej Karol albo jego zona)

pozdr :564:
karol

Postautor: karol » 18 sty 2005, 20:25

karol nie pojedzie , ani zona bo są oboje bezrobotni i nie mają na to srodków ! poza tym nie spierac mi sie tu o miejsce popełnienia przestepstwa , gdybyscie troche ruszyli muzgownicami to wiedzieli byscie gdzie do niego doszło , tu specyfika serwisu Allegro!
dzieki wszystkim !!!! :564:
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 18 sty 2005, 20:27

poza tym nie spierac mi sie tu o miejsce popełnienia przestepstwa , gdybyscie troche ruszyli muzgownicami to wiedzieli byscie gdzie do niego doszło , tu specyfika serwisu Allegro!
Doszlo tam z jakiego miejsca sie koles logowal na allegro.
karol

Postautor: karol » 18 sty 2005, 20:33

Nie ........ z jakiego wysyłasz przesyłki , i miejsca zamieszkania ! delikwenta !
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 18 sty 2005, 20:34

co nie zmienia faktu ze jezeli jest wezwanie do Szczecinka to jest tak jak napisalem
Awatar użytkownika
gracja
Maniak
Maniak
Postautor: gracja » 18 sty 2005, 22:44

Kary porządkowe

Art. 285. (Kodeksu postepowania karnego)
§ 1. Na świadka, biegłego, tłumacza lub specjalistę, który bez usprawiedliwienia nie stawił się na wezwanie organu prowadzącego postępowanie albo bez zezwolenia tego organu wydalił się z miejsca czynności przed jej zakończeniem, można nałożyć karę pieniężną w wysokości do 3.000 złotych.
§ 2. W wypadkach określonych w § 1 można ponadto zarządzić zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie świadka.

Art. 286. Karę pieniężną należy uchylić, jeżeli ukarany dostatecznie usprawiedliwi swe niestawiennictwo lub samowolne oddalenie się. Usprawiedliwienie może nastąpić w ciągu tygodnia od daty doręczenia postanowienia wymierzającego karę pieniężną.

Z doświadczenia wiem, że kara nałożona świadkowi za niestawiennictwo oscyluje na ok. 300 - 500 zł.
Pozdrawiam Karolu i obys nie musiał tam sie pojawiać :D

Zwolnienie lekarskie składane przed sądem powinno wyglądac tak : :)
Załączniki
DZ U.jpg
DZ U.jpg (43.83 KiB) Przejrzano 6011 razy
Evestrum
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Evestrum » 25 sty 2005, 09:33

Powód może wysłać do sądu wniosek o prowadzenie postępowania również podczas niobecności powoda.
Świadek w procesie stawić się musi, chyba, że przedstawi zwolnienie lekarskie albo jego stawienie się na rozprawę jest nimożliwe co musi potem udowodnić, bo w innym wypadku zostanie na niego nałożona kara pieniężna mogąca wynosić max. równowartość monimalnego wynagrodzenia miesięcznego(ok.830zł) ale zwykle dają tak z 500zł.
Nikt mnie nie zachęca, gadać jednak będę, bo mi się tak chce, że wytrzymać nie zdolen jezdem.
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 25 sty 2005, 11:14

Evestrum pisze:Powód może wysłać do sądu wniosek o prowadzenie postępowania również podczas niobecności powoda.
Świadek w procesie stawić się musi, chyba, że przedstawi zwolnienie lekarskie albo jego stawienie się na rozprawę jest nimożliwe co musi potem udowodnić, bo w innym wypadku zostanie na niego nałożona kara pieniężna mogąca wynosić max. równowartość monimalnego wynagrodzenia miesięcznego(ok.830zł) ale zwykle dają tak z 500zł.

toz napisalem to samo tylko nieco wyzej :) :564:
Awatar użytkownika
kurek
Maniak
Maniak
Postautor: kurek » 25 sty 2005, 14:53

ja bym radzil sie skontaktowac z prokuratorem prowadzacym sprawe...
..moze nie trzeba bedzie go wzywac skoro jest 150 innych swiadkow...
Zamykam oczy i udaje ze nie widze...
Zatykam uszy i udaje ze nie slysze...
Zamykam serce i udaje ze nie czuje...
To nie jest yba najlepsza modlitwa...
.:LZY:.
Awatar użytkownika
gracja
Maniak
Maniak
Postautor: gracja » 25 sty 2005, 15:19

Toz chyba i ja cos wspominalam ;) Evestrum, z calym szacuneczkiem, czytaj poprzednie posty. :564:

Wróć do „Wszystkie inne tematy”