Automata musimy wiedziec od kogo kupujemy - inaczej moze to byc loteria , Bowiem technika obsługiwania automatu jest troche inna niz manuala .
Nigdy w automacie nie dajemy jezeli auto sie toczy na pozycje N , co robimy, albo wielu ludzi robi w manualu , jest z górki dają czesto na neutral (luz)
Zmieniając biegi z przedniego na wsteczny czyli z pozycji D na pozycje R i odwrotnie - zawsze czekamy az układ zareaguje , nastapi pełne przeniesienie napedu , zawsze trzymamy nogę na pedale hamulca !Hamulec jest elemetem (w obecnych skrzynkach automatycznych ) sterujacym tez pracą skrzynki.
Nigdy nie przełaczamy lewarka w pozycje P jezeli koła pojazdu sie choc troche toczą!
Stojac na swiatłach na biegu D np. trzymamy nogę na hamulcu - nie przełaczamy lewarka w pozycje N - wiele skrzynek tego nie lubi .
Olej w skrzynkach automatycznych w znacznej wiekszosci podlega wymianie , jak również filtr olejowy, który sie miesci w srodku w skrzynce biegów.
Anomalia w tek kwesti - prosze bardzo
audi i skrzynka tiptronic - audi pisze w swych danych serwisowych, ze olej nie podlega wymianie , ale audi stosuje skrzynkę której producentem jest firma ZF a ta pisze wyraznie , ze olej podlega wymianie i tu wszystko zalezy od eksploatacji - od 30000 km do 12000 km . Dlaczego audi ludziom podaje dane jakie podaje

tego to ja juz nie wiem
MERCEDES i jego skrzynka ... wezmy typ 722.6 olej do tej skrzynki w chwili wyprodukowania modeli w 210 np w ktorej ta skrzynka była stosowana był o specyfikacji 236.10 lub 236.12 . Jednak - ze wzgledów , ze wlasciciele dosć czesto skarżyli sie na wady tych skrzynek , olej do niej został zmieniony , MB chyba - kazało opracowac specjalny olej do tych skrzynek i nie tylko tych i na dzis ! olej do niej powinien byc o specyfikacji 236.14 ten sam olej jest juz i pracuje w skrzynkach 6 stopniowych . Wlanie tam czegokolwiek innego konczy powoli lub szybciej zywotnosc skrzynki. Tak jest w kazdej skrzynce ! jak audi - gdzie specyfikacja jest tak samo wazna - jak w MB , a i renault zapewne też .
Ile kosztuje wymiana oleju w serwisie , jezeli juz klient kumaty i taką zleci ? to zalezy ale na dzis , a było znacznie drozej około - dynamiczna 1900 zł - statyczna 800 zł .
Stad powstały warsztaty niby znajace sie na rzeczy i wymieniajace owe oliwy w skrzynkach - problem w tym , ze guzik sie znają. Taki wielki w naszej okolicy znany Pan od MERCEDESA a chciał wlac do mojej skrzynki olej o specyfikacji 236.9 Bo ... oni wszystkim taki leją i jest dobrze ! juz współczuje nastepnym wlascicielom owych samochodów - wszak takiej skrzynki szlag nie trafi od razu
Poziom oliwy ... bardzo wazna rzecz - ale jak ja sprawdzic ? jak nowoczesne skrzynki nie maja - jak starszego typu - bagnetu do zrobienia pomiaru ? W audi robi sie to za pomocą przelewu mierzać Vag-iem temperaturę oleju bo to bardzo istotne. To ze skrzynka sucha i sie nigdzie nie poci nie oznacza ze poziom w niej oliwy jest prawidłowy , a musi takowy byc inaczej postepuje powolna degradacja , a co najwazniejsze podczas jazdy wcale nie czuc , ze cos sie dzieje , no chyba, ze oliwy jest juz bardzo mało , to to odczujemy.Przelanie oleju ponad stan - tez moze gwałtownie nawet zakonczyc prace skrzynki . Wyglada strasznie ? tylko dla kompletnego laika , ktos kto ma juz dwie rece i potrafi wymienic sobie klocki hamulcowe i oliwe w skrzynce da rade wymienic - ja to robie w godzine , ale w 30 minut też dał bym rade. Są jednak skrzynki nie majace miski olejowej i korków spustowych tam juz trzeba fachowca . TAKĄ SKRZYNKE MIALEM W SAFRANIE 1997 ROK
Wiec ... jezeli kupisz samochód od kogos kto wie co i jak , prawdopodobienstwo cieszenia sie automatem wysokie .
Koszta napraw skrzynek automatycznych - moje doswiadczenia w tej kwesti .
Wychodza one, biorac pod uwage skrzynki które dane mi było naprawiac, nie az tak zle , bo oscyluje cena w granicach 3500 żł jednak wszystko zalezy co sie zepsuło ! za multitronica zapłaciłem własnie 3500 zł za fordowska 2500 zł za pontiaca 800zł
![.[:D]. [:D]](./images/smilies/zadowolony.gif)
w MB koszta podobne /
Ktos powie drogo !
ale ale ...policzmy koszty naprawy sprzegieł w manualu - pamietajmy ze automat jest zintegrowany - tworzy całosc
w manualu jak nam skrzynka nie padnie , co też sie zdarza i wcale nie tak żadko , to sprzegła padają i to czesto . Nowoczesne samochody mają juz sprzegła dwu masowe ...i teraz drogi czytelniku wejdz na allegro i sprawdz ile kosztuje spzregło kompletne dwu masowe np. do forda , BMW , vw , CZY TEŻ WSPOMNIANEGO TU Renaulta . Sama dwu masa to koszt powyzej 2000 zł do tego tarcza sprzegła i docisk + robocizna i wychodzi podobnie jak za naprawde automatu
![.[:D]. [:D]](./images/smilies/zadowolony.gif)