Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Gliniarze stoją w szpalerze przed demonstracją. Miarowo walą pałkami w tarcze. Nagle jeden krzyczy do drugiego:
- Sierioża, widzisz tę starą babę w sukience w kwiaty?!
- No, widzę!
- Ani mi się waż jej ruszyć! To moja teściowa! Jest MOJA!
W społeczności Afroamerykanów zawrzało, domagają się interwencji samego prezydenta Barracka Obamy. Wnuki mają płacić za przywóz swoich niewolniczych przodków!
Cała afera wybuchła za sprawą pewnej firmy przewozowej ze stanu Maine o ponad 300 letniej tradycji. Niegdyś firma zajmowała się przewozami morskimi, obecnie samochodowymi wewnątrz USA.
Z powodu kryzysu firma popadła w kłopoty finansowe, klienci nie chcą lub nie mogą płacić za przewozy towarów i ludzi. Firma wpadła jednak na sposób pozyskania pieniędzy od dawnych klientów.
Powołując się na orzeczenie sądu w sprawie Owen przeciw Smith z 1890 roku firma dochodzi roszczeń finansowych jeszcze z początku XIX wieku. Do domów pewnej grupy Afromerykanów pukają przedstawiciele firmy żądając zapłaty za przewóz ich przodków z Afryki do Ameryki z lat 1801-18015.
Firma dowodzi, że ich przodkowie przybyli do USA za darmo!!! Firma żąda sum od 15 000 do 90 000 dolarów, które zawierają już odsetki od przeterminowanych zobowiązań. Organizacje afroamerykańskie są oburzone, mówi się o dyskryminacji. Kilku przedstawicieli firmy zostało już pobitych. Sprawą ma zająć się Sąd Najwyższy i sam prezydent.
Humbug.pl nie wierzy w powyższe doniesienia, ale czyż w Stanach nie jest możliwe wszystko?
Wróć do „Wszystkie inne tematy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Agnieszka i 315 gości