Oto Polska właśnie...

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
lorenzen
Maniak
Maniak
Postautor: lorenzen » 24 lis 2004, 12:10

Co do taktyki, tj. tego jaka powinna być, Niemców - pełna zgoda Mav. i na szczęście, że hitler był debilem. A w kontekście Francuzów, bo to od nich się zaczął topik, to porównajmy sobie ich postawę choćby z propozycją Piłsudskiego z 1934r. prewencyjnego pojechania Niemiaszkom po karkach z dwóch stron...
Co do tej pomocy Mav - o ile pamiętam konwoje (uzbrojenie i żywność) szły bodaj od 1942r. do jakiegoś niezamarzającego portu (chyba Archangielsk).
Nawet gdyby to byłą przesada (facecik, który mnie tym terroryzował był amerykanistą) , to bez udziału Stanów wygrana z hitlerowcami na froncie zachodnim, nawet przy ich wlace na dwa fronty i kłopotach z Ruskimi nie była pewna.
:564:
;)...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 24 lis 2004, 12:13

Fakt. Mogloby sie skonczyc tak, ze Anglia by padla, a jedynie Ruscy by skopali tylek Niemcom i wszedzie bylaby komuna :) Ale ciezko to stwierdzic.
Awatar użytkownika
Aga
Maniak
Maniak
Postautor: Aga » 24 lis 2004, 17:45

No, słuchajcie po co gdybać!!
Zresztą odbiegliście od tematu.
Mnie osobiście strasznie wkurza to że Polacy sie co chwile wygłupiają na arenie międzynarodowej. Nasi Eurodeputowani zostali okrzyknięci niedawno chuliganami przez Parlament Europejski, Kuba Wojewódzki zrobił z nas debili na Idolu Światowym, a ostatnio jak byłam w Grecji to jedyne osoby które coś kradły w sklepach były Polakami. A jak wchodziłam do sklepu i ekspedient poznał że jestem Polką to łaził za mną krok w krok, mimo że jedyna rzeczą jaką w życiu ukradłam to 1 był klocek lego w przedszkolu!!
To tak wkurzające! Czy nasz naród nie może się przedstawić chociaz raz z dobrej strony??
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 24 lis 2004, 18:00

Jak osly chodza do wyborow,m a normalnym ludziom sie nie chce i za malo jest noprmalnych glosow to potem wchodzi taki LPR czy Samoobrona do Parlamentu Europejskiego... Wstyd. A Kuba Wojewodzki kolejny idiota.
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 24 lis 2004, 19:54

Co do Amerykanow i pomocy Rosji... przeciez Amerykanie pomagali ale Anglikom... Roscy mieli dosyc fabryk za Uralem.

Mav... gdyby nie pomoc amerykańska (we wszyskich dziedzinach wyposażenia, od czołgów-po konserwy) byłaby dupa blada. Ruscy nie zdążyliby uruchomić fabryk za Uralem, bo Niemcy zajęliby Ural.
Ocenia się, że amerykanie dostarczyli do Rosji 10% sprzętu wojskowego Armii Czerwonej. Np. samych "latawców" 5500szt.
As lotnictwa - Pokryszkin (62 szwabów) latał na P-39 Airacobra, a Wrocław Rosjanie zdobyli na czołgach Sherman.
Mój stary opowiadał, że gdy pytali ruskich co znaczy (zamalowane wytłoczenie na wieżyczce) "USA" - rusek podrapał się w głowę i odpowiedział: Ubijom Sukinsyna Adolfa :556:
KOCHAJ...i rób co chcesz!
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 24 lis 2004, 20:37

Sherman... nie wiem czy ten czolg istotnie przyczynil sie do zwyciestwa Aliantow... W porownaniu z czolgami III Rzeszy to byl taki maly komar...
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 24 lis 2004, 21:14

Wolałbym Shermana niż pepeszę na sznurku.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 24 lis 2004, 22:38

Niby tak ale Rosjanie mieli swoje czolgi lepsze od shermanow.
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 24 lis 2004, 23:34

Ale zanim mieli jakiekolwiek czołgi nie mieli nic! (jakieś tankietki) i nie mieliby ich w ogóle (czyt. nie zdążyliby wyprodukować T-34) gdyby nie przypłynęły Shermany.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 24 lis 2004, 23:35

Dobra mniejsza z shermanami. Jedne z najgorszych czolgow II wojny swiatowej, wiec nie ma co sie o nie klocic :)
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 24 lis 2004, 23:42

No wiem, ale narobili ich w cholerę, a nie otwarli jeszcze frontu, no to za ocean.
Oki :564:
To może o Polsce? Właśnie? ;)
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 24 lis 2004, 23:47

O Polsce to juz szkoda gadac :) rece opadaja na to co sie w niej dzieje...
Ale i tak nie bede na platformersow glosowal :564:
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 25 lis 2004, 00:07

A jesli nie oni to kto?
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 25 lis 2004, 00:46

Jak to kto - UPR :)
Awatar użytkownika
Triniti19
Weteran
Weteran
Postautor: Triniti19 » 25 lis 2004, 10:42

Ja będąc pare razy za granicą nie spotkałam się ze złymi skojarzeniami związanymi z Polską. No może oprócz paru sytuacji w Niemczech (ale tutaj winowajcami głównie byli młodzi niemcy). Troche chyba przesadzone są twoje opinie. Wbrew pozorą nasz kraj wielu obcokrajowców bardzo lubi, lubi także Polaków. Np. w Hiszpanii polacy mają bardzo dobrą opinie, w Anglii również. Sami Niemcy uważają nas za naród bardzo pracowity. A te przykłady które napisałaś Aga to chyba nie wynikają z przyczyn naszych obywatelii ale z tego, że mało się wie o kulturze innego kraju i powiela się stereotypy.

Tak na końcu wiecie, że powinno się zmienić słynne hasło "Pojedź do Polski, twój samochód tam jest" na "Pojedź do Francji, twój samochód tam jest". Niedawno czytałam w gazecie o szajce która kradła samochody z Polski do Francji :).
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 25 lis 2004, 10:57

Taa... Pamiętam, jak mnie zawsze rozwalało twierdzenie, że Polacy kradną nałogowo samochody. Bo ja wiem, czy najczęściej akurat my? Zważywszy na to, że najwięcej samochodów kradnie się w Wielkiej Brytanii, to nie sądzę. Na cholerę komu kierownica po prawej stronie?
Awatar użytkownika
lorenzen
Maniak
Maniak
Postautor: lorenzen » 25 lis 2004, 16:53

Heh, bo to żadne twierdzenie, czy hasło - po prostu głupi kawał niemieckiego dowcipnisia, a to że my się tym przejmujemy ponad miarę to problem.
Kompleksy, zaniżona ocena własna i brak dystansu, umiejętności żartowania z samych siebie.
A przecież poważne wiadomości ze świata mówią, iż boją w UE się zalewu pracowitych Polaków - tak więc spoko, wszędzie pełno leserów jak i u nas, ba nawet sądzę, iż więcej, bo o wiele już nie muszą walczyć.
:564:
;)...
Awatar użytkownika
mariusz
Weteran
Weteran
Postautor: mariusz » 25 lis 2004, 18:43

Byłem w kilku krajach za granicą i w każdym sądzono, ze Polacy piją wiele alkocholu. Najbardziej spodobało mi się w Anglii, gdzie myślano w kategoriach" W Polsce jest mafia. Jeżeli kogoś stać aby tu przyjechał to na pewno jest z mafii;) Angliczy często wyobrażają sobie polskę jako rolniczy kraj, w wieżbami płaczącymi i chłopami orającymi pługiem pole... Po prostu nie mają zielonego pojęcia jak tu jest. Teraz po przystąpieniu do UE, traktują nas juz jako cywilizowany kraj. W Niemczech polacy uchodza za złodzieji samochodow, oraz dobrych specjalistuw, jeżeli chodzi o budownictwo.
Fakt faktem, na zachodznie ludzi enie znają naszej kultury, czesto wierzą w stereotypy.
Awatar użytkownika
lorenzen
Maniak
Maniak
Postautor: lorenzen » 25 lis 2004, 18:53

Mariusz:
Byłem w kilku krajach za granicą i w każdym sądzono, ze Polacy piją wiele alkocholu.

No w tym coś jest jeśli chodzi o mocny alkohol, a raczej było, bo i wino z prawdziwego zdarzenia można taniej kupić.
Słyszałem ostatnio autentyczne rosyjskie powiedzenie w tym kontekście - Szto dla Niemca smiert, dla Ruskawo żyzń - hehe, ale podobno w Irlandii, czy Szkocji też wcale nieźle garują... :564:
Ale wracając do topiku, to wszystko przecież bzdety, choć jeśli mają nas zmienić na lepsze, to pożyteczne.
Kolejny przykład słyszałem Anglika (gdzieś koło 25) mówiącego , że będąc w Polsce dowiedział się, iż w Anglii o 17 obowiązkowo się pija herbatę :570:
;)...
Awatar użytkownika
mariusz
Weteran
Weteran
Postautor: mariusz » 25 lis 2004, 19:01

Z ta cherbatką to tez nie do końca tak jest. Mówi sie ż anglicy pijają niewiadomo ile chrbaty... Prawda jest taka, ze piją jej tyle samo co my. Na pewno znajdzie się kilka domów w których pije się po 10 filiżanek dziennie. Reszta pije normalnie jak my.

Najbardziej podobała mi sie sytuacja kiedy będąc w Anglii pokłóciłem sie z moim nauczycielem angielskiego, o to co jest najwiekszym krajem na świecie... Ja twierdziłem ze Rosja a on ze Kanada.
No comment.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”