Nowa matura

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
krzyniu
Maniak
Maniak
Postautor: krzyniu » 09 wrz 2004, 15:14

Na obronie pracy 1 pytanie jest z samej pracy, a reszta i tak z calej wiedzy.
to nie prawda nauczyciel moze zadawac tylko pytania w obrebie tematu...nie moze zadawac z czegos innego wiec jak masz temat o sarmatach to nie moze zapytac cie o antyk moze zapytac skad sie wywodza co powinienes wiedziec, a to ze zadawac pytania z wiedzy to bzdura i to pewne,

co do tematow to nie chodzi o prace zbiorowa bo tego nikt nie rozstrzygnie ale przeciez jak wchodzi 5 osob i kazdy 15 min ten sam temat to robi sie nudno i o to chodzi.
Poztym jak niby sprawdza ze praca jest twoja a np nie kolezanki z innej szkoly przeciez to to samo,

a tak w ogóle to ustny polsk ito ma byc tylko prezentacja do ktorej masz dolaczyc ramowy plan wypowiedzi
nic wiecej(ewentualnie pomoce jakies ilustracje albo cos )
to nie ma byc zadna obrona pracy i zadne pytania do wiedzy

a spradza czy praca jest twoja zadajc wlasnie te pytania...i tyle
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 09 wrz 2004, 15:19

Ale na obronie pracy sa 2 pytania z calosci wiedzy, wiec tu tez tak bedzie bo nie wierze by mieli az tak prosto. Zreszta wystarczy ze tamaty sa przekrojowe przez wszystkie epoki. Masz np temat "nurt klasyczny i romantyczny na przestrzeni dziejow" i juz masz wszystkie epoki do odpytania :D
Awatar użytkownika
krzyniu
Maniak
Maniak
Postautor: krzyniu » 10 wrz 2004, 09:58

to wszystko zalezy jaki wybierasz temat jesli wybrales temat ( jest taki )"zcharakteryzuj tworczosc i biografie wybranego przez siebie autora i uzasadnij dlaczeg on "
to nie ma bata
moga cie zapytac o epoke w ktorej zyl,a prosto ma nie byc bo wiedza ma byc sprawdzona na egzaminie pisemnym...jest to zupelnie inaczej zbudowane.Ustny to prezentacja (a nie obrona pracy )no i pisemny z wiedzy i wypracowania na dany temat...tyle
wg mnie jest duzo protsza jesli chodzi o zdanie samej matury...tylko jak sie ludzie na studia podostaja to ja nie wiem :/
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 10 wrz 2004, 10:24

Prezentacja, bla bla bla, tylk oze ocenia sie wiedze (do tego sie to zazwyczaj ogranicza).
A co do tworczosci autora, to przeciez on tworzyl w jakiejsc epoce, dajmy na to klasycznej, motywy i archetypy wzial z epok wczesniejszych, to co napisal powielalo sie w pozniejszych... Polski to nie chemia, tu wszystko jest powiazane, a udowodnij potem nauczycielowi ze nie jest. Nie udowodnisz.
Awatar użytkownika
Triniti19
Weteran
Weteran
Postautor: Triniti19 » 10 wrz 2004, 14:58

Mav po części masz racje, że bardzo ciężko jest udowodnić poloniście (polonistce), że dana epoka nie jest ze sobą powiązana ale myślę, że nauczyciele nie będą utrudniać życia ucznią. Wkońcu egazmin ustny będą sprawdzać nauczyciele którzy uczyli więc będą na pewno patrzyli "łaskawszym" okiem na swoich uczniów. No i nie będą zadawali takich powalonych pytań. No chyba, że podpadło się temu nauczycielowi.

I prosze mi tu nie straszyć tegorocznych maturzystów !! :).
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
Awatar użytkownika
kwjk
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: kwjk » 10 wrz 2004, 15:06

Jak to nauczyciele, którzy uczyli? Z tego co pamiętam miała być niezależna komisja...
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 10 wrz 2004, 19:50

Zreszta wystarczy ze tamaty sa przekrojowe przez wszystkie epoki.

wiekszosc tematów zamyka sie w obrebie jednej epoki!
Jak to nauczyciele, którzy uczyli? Z tego co pamiętam miała być niezależna komisja...
na ustnym sa w komisji dwie osoby z twojej szkoły i jedna osoba z innej(aby nie było przekretów)
Awatar użytkownika
krzyniu
Maniak
Maniak
Postautor: krzyniu » 10 wrz 2004, 22:24

Prezentacja, bla bla bla, tylk oze ocenia sie wiedze (do tego sie to zazwyczaj ogranicza).
A co do tworczosci autora, to przeciez on tworzyl w jakiejsc epoce, dajmy na to klasycznej, motywy i archetypy wzial z epok wczesniejszych, to co napisal powielalo sie w pozniejszych... Polski to nie chemia, tu wszystko jest powiazane, a udowodnij potem nauczycielowi ze nie jest. Nie udowodnisz.

w chemi to dopiero wszystko sie laczy...to byl temat przykladowy...sa tematy ktore nie sa zwiazane z zadna epoka
np jezyk polski w internecie ktory nawet moze byc ciekawe, te wszyskie emoty i w ogóle ...cos by sie wymyslilo
Cytat:
Zreszta wystarczy ze tamaty sa przekrojowe przez wszystkie epoki.

wiekszosc tematów zamyka sie w obrebie jednej epoki! Cytat:
na ustnym sa w komisji dwie osoby z twojej szkoły i jedna osoba z innej(aby nie było przekretów)

wszystko racja agata nie sieje plotek i mowi prawde
tak to wlasnie jest planowane...a co do tego nauczyciela z komisji to nie oszukujmy sie szkola chce wypasc jak najlepiej wiec podczas wymiany nauczycieli nie bedzie czegos takiego jak pytania "po chamsku zeby dobic"

i sposrod tych 300
znajdzie sie i taki na ktory nie beda nauczyciele wiedziec zbyt duzo bo to tylko ludzie wiec uwazam ze grunt to dobrze wybrac
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 10 wrz 2004, 22:47

Mnie sie nie chce wierzyc ze pytania beda tylk oz pracy. Jezeli tak to maja Was za debili, ze tak prosto bedzie mature zdac! No bo prace mozna sobie kupic...
Awatar użytkownika
Student
Weteran
Weteran
Postautor: Student » 12 wrz 2004, 21:30

Pisałem juz nowa mature :) jestem z tego rocznika co to tyle zamieszania mial , co miala byc ta reforma ale zmienily sie rzady z AWS na SLD i zostala jednak stara matura. Szczerze powiedziawszy nowa jest chyba latwiejsza , tylko wiecej przedmiotow do zdawania :)
Awatar użytkownika
kwjk
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: kwjk » 12 wrz 2004, 22:59

Nie zapominaj, że od "naszych czasów" nowa matura się trochę zmieniła... chociaż też uważam, że będzie łatwiejsza, niż stara.
star-aga

Postautor: star-aga » 18 lis 2004, 12:37

ja również zdaje mature te nowa w tym roku. Obowiązkowo trzeba zdac 3 przedmioty
-polski, język obcy wybrany i wybrany przedmiot (poziom podstawow + rozszerzony dla chetnych.) dodatkowo mozesz zdac jeszcze 3 przedmoity nie obowiazkowo, jakie chcesz.
Jeśli chodzi o mature ustną to zaczne od polskiego. Na polski dostalismy w tym roku tematy i musielismy je opracowac na min 14 stron, pozniej ten temat ktory opracowalas przedstawiasz na ustnym przed egzaminujacymi - 15 minut + 10 minut egzaminujacy zadaje ci pytania dotyczace twojej pracy, czyli ustny z polskiego trwa 25 minut dla kazdego.
Jeśli chodzi o jezyk obcy, ja zdaje angielski, na poziomie podstawowym jest: obrazek musisz go opisac i odpowiedziec na pytania egzaminujacego dotyczace obrazki oraz krotka rozmowa z nauczycielem, na poziomie podstawowym jest zestaw obrazkow ktore trzeba opisac i porownac oraz dostaje sie temat po angielsku oni daja ci 5-10 minut na opracowanie go a ty musisz pozniej go opowiedziec po angielsku

Wróć do „Wszystkie inne tematy”