Postawa Polaków

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postawa Polaków

Postautor: Andrew » 12 lis 2004, 08:59

Wczoraj Obierałem samochód z Leszna , wczesna godzina ranna włucze sie po okolicach jadac do Włoszakowej , to taka miejscowaosc gdzie miałem odebrac coś ! i tak wpadło mi w oko to ze w niektórych budynkach domach wiszą Polskie flagi w innych nie , jadać w drodze powrotnej rozgladałem sie juz za owymi flagami , .Tam na terenie przylegajacych do Wrocławia Leszna , ilosc flag w oknach była jeszcze jako taka , po wjechaniu w teran okregu Gliwice Zabrza Ruda Sląska ilosc tych flag stawała sie coraz mnejsza !! I tu moje zdziwienie i przemyslenie , dlaczego polacy nie wywieszaja w tak waznym wydawało by sie dla nich swiecie flag w oknach by w ten sposób zamanifestować ową wolnosc , niepodległosć !!
Czyzby pozostało to po komunizmie gdzie flag wywieszanie trzeba było robić !! czy swoiste odreagowanie ? a teraz nie musze to nie wywiesze ??? ale skoro tak to powinno byc przeciwnie ! mam wolną wole robie co chcę to wywieszam !! chocby dla uszanowania tych wszystkich co walczyli , czy też pogineli za wolnosć naszą i wasza , jak sie to mówi .Co bypowiedziele nasi dziadowie gdyby sie teraz obudzili i zobaczyli ze w wywalczonej przez wolnosci niepodleglosi Polase , ludzie nie wywieszają flag narodowych dla uczczenia tego ???
Zobaczmy jak jest w innych Panstawach , ti wszyscy jakby wiemy jak jest ???? jest znacznie lepiej ! dlaczego !
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
DREADMAN
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: DREADMAN » 12 lis 2004, 10:54

kto tam by ich wiedzial ale to prawda powoli wywieszanie flag na znak niepodleglosci zanika ;)
Ptaszniki to Moja Pasja :D I mam Kilka nA Sprzedaz [;
Awatar użytkownika
Triniti19
Weteran
Weteran
Postautor: Triniti19 » 12 lis 2004, 13:25

Może dlatego, że dla większości Polaków dzień niepodległości jest odpoczynkiem, wolnym i mało kto przejmuje się tym co to za dzień. U mnie w mieście również jest bardzo mało flag. Też się kiedyś nad tym zastanawiałam czemu tak jest. po prostu chyba mamy taką już mentalność. Ale znowu na plus niech będzie fakt, że dużo osób uczestniczy w przeróżnych uroczystościach związanych z obchodami Dnia Niepodległości.
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 12 lis 2004, 15:24

W Wawie jesteśmy mocno oflagowani :) Na każdym budynku jest po 15 biało-czerwonych płucien. Nie chcę nic mówić, ale to na Śląsku są ludzie, którzy się z narodem polskim nie identyfikują. Im bliżej chyba do szwabów, a w Narodowym Spisie Statystycznym w rubryce narodowość wpisywali: Ślązak...
When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen. (...)
You may think you can fly, but you'd better not try. People can fly

Obrazek
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 12 lis 2004, 16:09

Obowiązek wywieszania flagi państwowej w święto narodowe dotyczy wszystkich właścicieli bądź zarządców budynków!
Brak flagi jest karalny!
Na zachodzie jest to egzekwowane, a u nas coraz mniej...
Kara karą, a przyzwoitość ludzka przyzwoitością.
KOCHAJ...i rób co chcesz!
Awatar użytkownika
DREADMAN
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: DREADMAN » 12 lis 2004, 16:59

ale jaja za flage kara :D
Ptaszniki to Moja Pasja :D I mam Kilka nA Sprzedaz [;
Awatar użytkownika
saint
Uzależniony
Uzależniony
Re: Postawa Polaków

Postautor: saint » 12 lis 2004, 19:27

krzys pisze:Wczoraj Obierałem samochód z Leszna , wczesna godzina ranna włucze sie po okolicach jadac do Włoszakowej , to taka miejscowaosc gdzie miałem odebrac coś ! i tak wpadło mi w oko to ze w niektórych budynkach domach wiszą Polskie flagi w innych nie , jadać w drodze powrotnej rozgladałem sie juz za owymi flagami , .Tam na terenie przylegajacych do Wrocławia Leszna , ilosc flag w oknach była jeszcze jako taka , po wjechaniu w teran okregu Gliwice Zabrza Ruda Sląska ilosc tych flag stawała sie coraz mnejsza !! I tu moje zdziwienie i przemyslenie , dlaczego polacy nie wywieszaja w tak waznym wydawało by sie dla nich swiecie flag w oknach by w ten sposób zamanifestować ową wolnosc , niepodległosć !!
Czyzby pozostało to po komunizmie gdzie flag wywieszanie trzeba było robić !! czy swoiste odreagowanie ? a teraz nie musze to nie wywiesze ??? ale skoro tak to powinno byc przeciwnie ! mam wolną wole robie co chcę to wywieszam !! chocby dla uszanowania tych wszystkich co walczyli , czy też pogineli za wolnosć naszą i wasza , jak sie to mówi .Co bypowiedziele nasi dziadowie gdyby sie teraz obudzili i zobaczyli ze w wywalczonej przez wolnosci niepodleglosi Polase , ludzie nie wywieszają flag narodowych dla uczczenia tego ???
Zobaczmy jak jest w innych Panstawach , ti wszyscy jakby wiemy jak jest ???? jest znacznie lepiej ! dlaczego !

Krzys a czy ty ta flage wywiesiles skoro sie polaką dziwisz ?
Ja nie wywiesilem choc by z powodu ze nie mam a i jakos na zakup za ok70 polskiej flagi plus zamontowanie uchwytu nie mam ochoty
Zygam osobami nie szanujacymi cudzej prywatnosci !!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 12 lis 2004, 19:42

Tak wywiesiłem , jako forma buntu ! a twa wypowiedz jest nijala !
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 12 lis 2004, 19:45

No w Warszawie faktycznie dużo flag, ale zależy gdzie. Przesiedziałam u faceta 3 dni na bliskim Żoliborzu (przy kościele Popiełuszki), to pełno, ale akurat w tej dzielnicy to wiadomo dlaczego. Przypuszczam, że to samo jest na Mokotowie i Ochocie w okolicach Uniwersyteckiej.

Kiedy mieszkałam we Włochach, to z szoku wyjść nie mogłam: willowa dzielnica, a flag jak na lekarstwo. Za to na 1 maja - zawsze, ale zdejmowane... 2!

Według mnie to pozostałe nawyki po komunizmie. Przypuszczam, że większość Polaków nie wie, skąd ten 11 listopada w ogóle się wziął. Skoro nie wiedzieli, kiedy wybuchło Powstanie Warszawskie, to skąd to mają wiedzieć - przecież to odleglejsze :(
Awatar użytkownika
saint
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: saint » 12 lis 2004, 19:52

krzys pisze:Tak wywiesiłem , jako forma buntu ! a twa wypowiedz jest nijala !

forma buntu czegos juz nie rozomie Najpierw wspominasz o tych co walczyli za nie podleglosc teraz mowisz o formie buntu wiec czym byla wypowiedz wczesniej Pewnie znowu nie czytam miedzy wieszmi ale na moje oko przeczysz sam sobie miedzy jednym a drugim postem Wyjasnij mi prosze cie jaki bunt mas zna mysli ?
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 12 lis 2004, 20:19

Ja nie mialem wywieszonej, bo mieszkam w bloku i i tak byla na kaltce wywieszona.
Awatar użytkownika
dziubek317
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: dziubek317 » 12 lis 2004, 20:20

hardcore ja mieszkam na slasku w zabrzu,jestem polka nie slazaczka.urazila mnie twoja wypowiedz.zabrze tez bylo oflagowane krzys.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 12 lis 2004, 20:29

Nie tak jednak jak zachodnie miasta ! no i w jakiej ilosci i kto wywiesił !
Awatar użytkownika
saint
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: saint » 12 lis 2004, 20:44

No jak to kto Krzys ty wywiesiles <lol>
I czy doprosze sie odpowiedz na moj post
Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 12 lis 2004, 21:53

mrt pisze:Przesiedziałam u faceta 3 dni na bliskim Żoliborzu (przy kościele Popiełuszki)(

Czyli na 'JORDANKU' :!:
Moja ex mieszka tam :!: Jak byłem z nią, to koło tego kościało przechodziłem z 10 razy dziennie (w tym 3 razy na spacer z jej pieskami) :549: :549: :549:
When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen. (...)
You may think you can fly, but you'd better not try. People can fly

Obrazek
Awatar użytkownika
szopen
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: szopen » 14 lis 2004, 23:28

za komuny flagi trzeba było wywieszac jako swoisty manifest poparcia partii i w ogóle państwa socjalistycznego, no to ludziom tak zostało, a że teraz się za bardzo nie utożsamiają z państwem i politykami (bo i czemu?) to nie wywieszają flag
tak mi się wydaje, ale mogę się mylić :)

pozdrawiam
Cuda się zdarzają. Co potwierdzi każdy programista :)

pozdrawiam

Wróć do „Wszystkie inne tematy”