Mam takie pytanie - chodzi o takie naklejki:
http://www.allegro.pl/item257874042_dwi ... _t_n_.html
o ktorych mysle zeby sobie zamowic. Czy w razie wypadku (odpukac) lekarz ma prawo udzielic pomocy na podstawie informacji z naklejki na dowodzie? Czy ma prawo i obowiazek pobrac moje organy?
I jak jest z tatuazem na nadgarstku - kolezanka ma takowy z grupa krwi - czy to upowaznia do odpowiedniego dzialania?
Grupa krwi
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Grupa krwi
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "
hyhy e(L)o
hyhy e(L)o
Hyhy pisze:Czy w razie wypadku (odpukac) lekarz ma prawo udzielic pomocy na podstawie informacji z naklejki na dowodzie?
Absolutnie nie ma prawa
Hyhy pisze:I jak jest z tatuazem na nadgarstku - kolezanka ma takowy z grupa krwi - czy to upowaznia do odpowiedniego dzialania?
Też nie
Podstawą do działania jest odpowiednie zaświadczenie potwierdzające grupę krwi.
Hyhy pisze:Czy ma prawo i obowiazek pobrac moje organy?
Z tym jest tak samo
Hyhy, pomyśl - gdybyś był lekarzem, to zaufałbyś tatuażowi i naklejce na dowodzie? ;DD
Tak ciężko 2 x oddać krew w celu zbadania jej na grupę?
Ja noszę w torebce zalaminowaną kartkę ze starego dowodu, na której mam pieczątkę z grupą krwi wbitą przez stację krwiodawstwa - wygląda wiarygodniej?

"Cause we all have wings, but some of us don’t know why"
Joe Cocker
Joe Cocker
- pani_minister
- Administrator
Mona pisze:gdybyś był lekarzem, to zaufałbyś tatuażowi i naklejce na dowodzie?
Ja bym zaufała. Dla mnie tatuaż jest równie wiarygodny, co kartka ze starego dowodu, na której nawet nazwiska nie ma
Ostatnio zmieniony 25 paź 2007, 19:17 przez pani_minister, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawo chyba ma, ale nie ze względu na naklejkę. Nie wiem Charlie powinien wyjaśnić jak to jest z prawnej strony. Mi wydaje się, że jeśli nie zostałeś wpisany gdzieś tam do rejestru przeciwników pobrania organów to nie mogą ich pobrać. W przeciwnym razie mogą śmiało ale i tak niestety pytają rodziny. Poza tym jeśli chodzi o stwierdzenie grupy krwi w takich przypadkach raczej chyba zlecają to badanie na cito.
Non! Rien de rien... Non ! Je ne regrette rien !
Ma prawo dysponować nimi wedle swej najlepszej medycznej wiedzy, aczkowlwiek w praktyce nie korzysta się zupełnie z tego przywileju, pozostawiając tą decyzję rodzinie.
A co do pozostałych kwestii, to chyba coś jednak jest na rzeczy, gdyż ratownicy w przypadku ofiary, o której absolutnie nic nie wiedzą, przeszukują zawsze jej ubranie w poszukiwaniu leków i innych rzecz (np. kosetk cukru), które mogłyby jakieś schorzenie sugerować, więc myślę, że z pewnością nie zlekceważyliby żadnej informacji, chociaż zapewne musieliby ją potwierdzić... W wosjku np. normalne jest, że żołnierz przyklejają sobie grupę krwi taśmą klejącą do buta, no ale to przecież nie to samo.

Szczecin Floating Garde 2050 Project.
Gdybym mial powazny nagly wypadek i sekundy do smierci a pomogla by tylko NATYCHMIASTOWA transfuzja i ktos mialby przy sobie dowod os z taka naklejka (oczywiscie bylby podobny) to zdecydowalbym sie to zrobic tylko na podstawie takiej naklejki - wiedzac, ze za 2 min zanim jakis policjant mi powie, tak - to tenMona pisze:Hyhy, pomyśl - gdybyś był lekarzem, to zaufałbyś tatuażowi i naklejce na dowodzie?
W ogole to uwazam ze takie cos jak gr krwi powinna byc obowiazkowo badana i wpisywana do dowodu podczas jego wyrabiania.
Lekarz sprawdza torebke, znajduje portfel z dowodem, nie widzi laminowanej folii z pieczatka od stacji krwiodawstwa?Ja noszę w torebce zalaminowaną kartkę ze starego dowodu, na której mam pieczątkę z grupą krwi wbitą przez stację krwiodawstwa
Tak samo w prawku powinna byc gr. krwi.
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "
hyhy e(L)o
hyhy e(L)o
Elspeth pisze:Świstek sobie wsadzą w dupę
Właśnie

Hyhy pisze:Lekarz sprawdza torebke, znajduje portfel z dowodem, nie widzi laminowanej folii z pieczatka od stacji krwiodawstwa?![]()
Pech!

Hyhy pisze:Tak samo w prawku powinna byc gr. krwi.
Tak samo, jak obowiązkowe powinny być badania stomatologiczne
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Może wystosujemy apel do Tuska?

;DD
"Cause we all have wings, but some of us don’t know why"
Joe Cocker
Joe Cocker
Wróć do „Wszystkie inne tematy”