Dywagacje na temat Czasu

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Martinoo
Pasjonat
Pasjonat
Dywagacje na temat Czasu

Postautor: Martinoo » 02 paź 2007, 22:46

Coś mnie tchneło bo od dobrych kilkunastu miesiecy, kiedy patrze na zegar zawsze jest 22:22. Nie wiem czym to jest spowodowane, moze jakiś wewnętrzny zegar biologiczny...
Tak mnie tchneło dalej i zaczynam myśleć(nie czesto mi sie to zdarza):

Pojecie czasu zostało wymyślone przez człowieka. Kiedy ktoś wypowiada słowo "czas" to każdy wie o co chodzi. Ale jak sie zastanowić jak go zdefiniować to juz gorzej, przynajmniej ja nie potrafie. Mamy zegarki, sekundy lecą... moment jakie sekundy. Tak naprawde sekunda to wytwór ludzi. Ktos wymyslił sobie jakas odległość pomiędzy 2 punktami teraźniejszosci i nazwał go sekunda. Może na Wikipedii wiedzą coś wiecej...

...pewno że wiedzą:
Kant pisze:Czas i przestrzeń są apriorycznymi formami naszej zmysłowości. Mają one swoje źródło w podmiocie i stosują się do wszystkich zjawisk (tzn. zmysły dostarczają wrażeń już ukształtowanych czasoprzestrzennie). Czas (i przestrzeń) ukazują się nam w doświadczeniu jako realne, jednak podczas transcendentalnej analizy okazują się "być" idealne – stają się niczym, gdy chcemy je rozważać niezależnie od doświadczenia.

Heidegger pisze:Czas nie "jest" obecny ani w podmiocie, ani też w przedmiocie; nie jest wewnątrz bytu, ani na jego zewnątrz i "jest" on "wcześniej" od wszelkiej subiektywności oraz obiektywności, ponieważ stanowi warunek możliwości nawet dla owego "wcześniej". Jak więc czas w ogóle "jest"?

Husserl pisze:Strumień czasu oglądany w swym czystym przepływie staje się tożsamy z samą świadomością (transcendentalną i absolutną). Ostateczne źródło czasu stanowi tym samym świadomość, która uobecnia się sobie samej – będąc źródłem czasu jest źródłem wszelkiego istnienia nadając mu sens. "Ja jestem" = istnieje strumień świadomości, w nim Ja objawia się sobie samemu za pośrednictwem i pod postacią czasu.

Wiecej poczytacie na
Definicje czasu

Z tego co tu wyczytałem zdaje sie być że nie jestem pierwszy zastanawiający sie nad pojęciem czasu. Coraz bardziej mistyczne to dla mnie słowo. A mistyka ta zawiera sie w tym co kryje sie za słowem czas niz za samymy wyrażeniem.

Tyle pytań we łbie a człowiek taki gupi i do tego nieduzo czasu ma zeby sie dowiedzieć...
Awatar użytkownika
tarantula
Weteran
Weteran
Postautor: tarantula » 02 paź 2007, 22:48

Martinoo pisze:Coś mnie tchneło bo od dobrych kilkunastu miesiecy, kiedy patrze na zegar zawsze jest 22:22.

Mam tak samo <boje_sie> albo 13.13 ; 16.16 itd
"Babcia Weatherwax nigdy się nie gubiła.
Zawsze doskonale wiedziała, gdzie się znajduje,
czasem tylko nie była pewna, gdzie jest wszystko
inne."
Awatar użytkownika
Kotek_Szarobury
Bywalec
Bywalec
Postautor: Kotek_Szarobury » 02 paź 2007, 22:54

A wiecie że jest taki przesąd, że jeśli nienaumyślnie trafi się np. na 11.11 to życzenie się spełni <king> Co prawda na mnie to nie podzialalo <wsciekly> ale co tam. To nie wina czasu tylko stających zegarków, względnie małej pojemności godziny w minuty / doby w godziny.
Don`t worry, be happy
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 04 paź 2007, 23:39

Martinoo pisze:zaczynam myśleć(nie czesto mi sie to zdarza):

Ekhm...
Martinoo pisze:mistyka ta zawiera sie w tym co kryje sie za słowem czas

Życie.

Czas, to takie spojrzenie za plecy... co z nim zrobiliśmy, jak go spozytkowaliśmy.
I NIE dla siebie, tylko dla innych. Bo dla siebie "zawsze" żremy.

Sekundy są decydujące, ale dziesiątki lat są oceniającymi te sekundy :)
Fajnie spojrzeć w tył.

Kiedyś się powtarzał, teraz już nie :)
KOCHAJ...i rób co chcesz!

Wróć do „Wszystkie inne tematy”