Prawa/Lewa??
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Prawa/Lewa??
Jaką rękapiszecie?? Ja jestem leworęczny. Takich osob znam dosłownie jak na lekarstwo. Jak myślicie czy wykrzystanie ręki ma jakiś wpływ na charakter człowieka??
Kiedyś słyszałem, że dyslektycy są przeważnie leworęczni. :564:
Kiedyś słyszałem, że dyslektycy są przeważnie leworęczni. :564:
Nie jestem i nie bylam dyslektykiem, a jestem leworeczna. Niezaleznie czy w bylam w podstwowoce, w LO czy teraz na studiach - zawsze znajdzie sie jeszcze kilka osob w klasie/na roku. I patrzac na tych ludzi moge powiedziec, ze nie ma jednej charkterystyki. I nie sadze, ze leworecznosv ma jakis wplyw...
Sporo wyboitnych osob bylo leworecznych - teraz nie podam konkretow - pozniej poszukam
.
Nie wiem skad sie to bierze. Ale wiem, ze tolerancji zbytniej to kiedys nie odczuwalam z tego powodu. Chociazby od mojego najukochanszego pod sloncen dziadka, ktory probowal mnie nauczyc pisac prawa. Dawal kartke i dlugopis, a ja lecialam za fotel, pisalam lewa i mu potem wmawaialam, ze to prawa :p Mialam z 6 lat chyba.
Znam ze 2 osoby, ktore sa obureczne - tzn. byly lewo, ale nauczyly sie byc tez prawo. Co jest dobre na dluuugich wykladach, gdzie jest masa notowania
Sporo wyboitnych osob bylo leworecznych - teraz nie podam konkretow - pozniej poszukam
Nie wiem skad sie to bierze. Ale wiem, ze tolerancji zbytniej to kiedys nie odczuwalam z tego powodu. Chociazby od mojego najukochanszego pod sloncen dziadka, ktory probowal mnie nauczyc pisac prawa. Dawal kartke i dlugopis, a ja lecialam za fotel, pisalam lewa i mu potem wmawaialam, ze to prawa :p Mialam z 6 lat chyba.
Znam ze 2 osoby, ktore sa obureczne - tzn. byly lewo, ale nauczyly sie byc tez prawo. Co jest dobre na dluuugich wykladach, gdzie jest masa notowania
Jest i trzecia opcja oburęczność i jest najfajniejsza ...
I Engu jak z reguły ma rację - ja tę trudnę sztukę opanowałem tylko w "dziedzinie kosza" i to tylko z bliskich odległości

Normalnie jestem skończonym prawusem, a lewą nawet fajki nie umiem zapalić.
A wpływu moim zdaniem nie ma to żadnego.
Słyszałem, że jeszcze 50 lat temu w polskich szkołach na siłę uczono pisania prawą - i stąd pewnie jeszcze pozostałości poglądów, że to ma jakiś wpływ itd. - niepoważne :570:

Ja tylko pisze lewa - wszystkie inne rzeczy robie jak praworeczni. Nie potrafilabym np ciac nozyczkami trzymanymi w lewej rece. Albo kroic nozem w lewej rece. Predziej bym sobie krzywde zrobila... Choc jest jedna rzecz, do ktorej uzywam obu rak - chrzaniony badminton na wf'ie (leniwe te francuzki - moglismy miec kurcze siatkowke lub cos innego ambitnego)
...
Ostatnio zmieniony 19 paź 2004, 09:55 przez foxy_lady, łącznie zmieniany 1 raz.
People are all the same
And we only get judged by what we do
Personality reflects name
And if I'm ugly then
So are you
And if I'm ugly then
So are you
Jestem smaja. Jedyna w swpojej rodzinie i podoba mi sie. Mojego faceta strasznie kreci jak pisze lewa reka
Reszt rzeczy robie przewaznie prawa a jak kroje cos lewa to rodzice nie patrza bo boja sie ze zaraz sobie reke odkroje
NIe wiem czy to przez leworecznosc ale umiem pisac w odbiciu lustrzanym. wlasciwie od zawsze umialam.
Reszt rzeczy robie przewaznie prawa a jak kroje cos lewa to rodzice nie patrza bo boja sie ze zaraz sobie reke odkroje
NIe wiem czy to przez leworecznosc ale umiem pisac w odbiciu lustrzanym. wlasciwie od zawsze umialam.
People are all the same
And if I'm ugly then
So are you
And if I'm ugly then
So are you
Podobno kiedyś uważano że leworęczność jest chorobą o podłożu psychicznym. Stosowano różne leczenia w tym hipnozę
Teraz traktuje się to jako cecha wrodzona i stara się nie przestawić człowieka tylko przystosować do niego środowisko...
Ale myślę, że potrafiłbym się nauczyć. Kiedyś nie umiałem ten tego lewą ręką i w ogóle jakoś koślawo mi to wychodziło, ale już po paru razach nabrałem wprawy

Teraz traktuje się to jako cecha wrodzona i stara się nie przestawić człowieka tylko przystosować do niego środowisko...
Ale myślę, że potrafiłbym się nauczyć. Kiedyś nie umiałem ten tego lewą ręką i w ogóle jakoś koślawo mi to wychodziło, ale już po paru razach nabrałem wprawy
When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen. (...)
You may think you can fly, but you'd better not try. People can fly

Ja jestem praworęczna.
Co do leworęcznych to podobno leworęczni mają większy iloraz inteligencji, są bardziej systematyczni i ludźmi zwykle bardzo mądrymi. Kiedyś nawet uważano, że bycie leworęcznym jest już łatwą przepustką do tzw. inteligencji.
Co do leworęcznych to podobno leworęczni mają większy iloraz inteligencji, są bardziej systematyczni i ludźmi zwykle bardzo mądrymi. Kiedyś nawet uważano, że bycie leworęcznym jest już łatwą przepustką do tzw. inteligencji.
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
Triniti19 pisze:Co do leworęcznych to podobno leworęczni mają większy iloraz inteligencji, są bardziej systematyczni i ludźmi zwykle bardzo mądrymi. Kiedyś nawet uważano, że bycie leworęcznym jest już łatwą przepustką do tzw. inteligencji.
Inteligencji to mi raczej nie brakuje :p Ale z ta systematycznoscia, uhm, nie, to nie ja
Za to wiecie, osoby z najwyzsza srednia (i w mojej podstawowce i w LO) byly leworeczne. Choc raz zdarzyl sie totalny dyslektyk.
Wg mnie nie ma zasad. A ktoro "recznym" sie jest nie ma na to wplywu...
Ja jestem praworęczna.
Co do osób lewostronnych to nie ma żadnych chyba jakis negatywnych symptomów, tyle tylko, ze większość rzevzy itp. jest przystosowana w świecie dla osób prawostronnych, np. klamki w drzwiach czy inne rzeczy. Dlatego, aby było łatwiej w przyszłości to uczy sie dzieci juz od małego np. kopac piłke prawą nóżką, czy trzymać łyżeczke w prawej rączce. Kiedys miałam cos o tym na wykładach.
Co do osób lewostronnych to nie ma żadnych chyba jakis negatywnych symptomów, tyle tylko, ze większość rzevzy itp. jest przystosowana w świecie dla osób prawostronnych, np. klamki w drzwiach czy inne rzeczy. Dlatego, aby było łatwiej w przyszłości to uczy sie dzieci juz od małego np. kopac piłke prawą nóżką, czy trzymać łyżeczke w prawej rączce. Kiedys miałam cos o tym na wykładach.
Martyna pisze: (...) większość rzeczy (...) jest przystosowana w świecie dla osób prawostronnych, np. klamki w drzwiach (...)
Klamka w drzwiach przystosowana jest dla prawo i leworęcznych... dla praworęcznych od wewnątrz, dla leworęcznych od zewnątrz
....a, i jaka to jest osoba prawostronna? Może chodzi tu o opcje polityczne (prawicowość) albo postępowanie zgodnie z prawem (prawość; na odwrót do opcji politycznych).
PS. sorry, że się przyczepiłem
When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen. (...)

Wróć do „Wszystkie inne tematy”