Aborcja

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Tristram
Bywalec
Bywalec
Postautor: Tristram » 04 wrz 2007, 14:45

<hmm> Napisałem jedynie sprostowanie, że prawo NIE przewiduje żadnych surowszych kar za zamach na prezydenta, niż na zwykłego obywatela. A jeżeli ktoś nie odróżnia władzy ustawodawczej od sądowniczej, to ma spory problem <diabel>

A że w życiu jak to w życiu - wszystko wygląda inaczej, to już inna historia...
Był taki tekst, że "Karol Wielki był królem sprawiedliwym i nakazał, by oskarżonych najpierw sądzono, zanim się ich zabije." Podobnie zresztą, moim zdaniem, rzecz ma się do całego tematu traktującego o aborcji, ale swoje poglądy pozwolę zachować dla siebie i nie udzielać się w dalszej dyskusji <aniolek> .
Lepiej wiedzieć, że się myśli, niż myśleć, że się wie
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 04 wrz 2007, 15:05

PFC pisze:bo samobójstwo, to jednak coś innego niż zabójstwo. Moim zdaniem każdy ma prawo rozporządzać swym życiem w dowolny sposób, może się nawet zabić - jego wola, ale w przypadku aborcji objawia się pewna pozorność takiego rozumowania.

Moim zdaniem aborcja (w miarę wczesna) ma więcej wspólnego z samobójstwem niż zabójstwem. Poza tym też wszystko zależy od tego, czy za aksjologiczny punkt wyjścia przyjmiemy wartość każdego życia, wolność jednostki, czy też społeczną szkodliwość czynu.

Tristram pisze:Napisałem jedynie sprostowanie, że prawo NIE przewiduje żadnych surowszych kar za zamach na prezydenta, niż na zwykłego obywatela.

Ależ oczywiście że przewiduje. :) No chyba że dla Ciebie zagrożenie ustawowe minimum 12 lat pozbawienia wolności wcale nie jest surowsze niż minimum 8 lat :>
soul of a woman was created below
zawe
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: zawe » 04 wrz 2007, 18:12

Sir Charles pisze:Moim zdaniem aborcja (w miarę wczesna) ma więcej wspólnego z samobójstwem niż zabójstwem. Poza tym też wszystko zależy od tego, czy za aksjologiczny punkt wyjścia przyjmiemy wartość każdego życia, wolność jednostki, czy też społeczną szkodliwość czynu.
prawda jest taka, że problem jest złożony i dyskusja nigdy się nie skończy. Ponieważ każdy ma swoje argumenty a wszystko zbiega się do tego czy tą komórkę, zarodek czy inaczej to nazwiemy jest według nas dzieckiem czy nie. A każdy może punkt widzenia obrac według tego co dla niego wygodne/wiarygodne.

No i co dla nas jest ważniejsze, jaka wartość: życie (ochrona ponad wszelką cenę) czy wolność (chroniona ponad wszelką cenę).
Awatar użytkownika
PFC
Weteran
Weteran
Postautor: PFC » 04 wrz 2007, 19:00

No i co dla nas jest ważniejsze, jaka wartość: życie (ochrona ponad wszelką cenę) czy wolność (chroniona ponad wszelką cenę).

Moim zdaniem natura wszechświata jednoznacznie demonstruje, że wolność może istnieć wyłącznie w korelacji z elementem prawa, a nie może stać się ideą samą w sobie, gdyż żadne społeczeństwo długo by tego nie zniosło.

Sir Charles pisze:Poza tym też wszystko zależy od tego, czy za aksjologiczny punkt wyjścia przyjmiemy wartość każdego życia, wolność jednostki, czy też społeczną szkodliwość czynu.

Czyli jednym słowem mamy do wyboru dwie teorie: retrybutywną (Kant) i utlitarystyczną (Bentham)... Jest też jeszcze deteminizm w różny sposób pojmowany. ;) I każde z tych twierdzeń ma swoje słuszne racje. <hmm> Dodatkowo wszystko rozbija się o:

zawe pisze:do tego czy tą komórkę, zarodek czy inaczej to nazwiemy jest według nas dzieckiem czy nie.
Szczecin Floating Garde 2050 Project.
Awatar użytkownika
Animal
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Animal » 04 wrz 2007, 19:00

zawe pisze:No i co dla nas jest ważniejsze, jaka wartość: życie (ochrona ponad wszelką cenę) czy wolność (chroniona ponad wszelką cenę).

:? Chyba to oczywiste że Życie :? Życie może być bez wolności ale wolność nie może być bez życia to chyba oczywiste :?

Choć podejrzewam że autorce postu nie do końca o to chodziło.
Cokolwiek potrafisz lub myślisz, że potrafisz, rozpocznij to. Odwaga ma w sobie geniusz, potęgę i magię.
zawe
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: zawe » 05 wrz 2007, 11:00

nie, nie o to. Widzisz mówisz, że nie ma wolności bez życia, ale dla niektórych zycia bez wolności też nie ma...
Moim zdaniem natura wszechświata jednoznacznie demonstruje, że wolność może istnieć wyłącznie w korelacji z elementem prawa, a nie może stać się ideą samą w sobie, gdyż żadne społeczeństwo długo by tego nie zniosło
no tak, dlatego masz dyskusje. Chcą zmienić/ zapisać literą prawa, że aborcja ma być legalna. By jak ktoś nie chce, miał wybór.
Stąd między innymi ta dyskusja.
Awatar użytkownika
Ona_Mika
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Ona_Mika » 26 wrz 2007, 13:02

Jakby aborcja była legalna, to "głupie małolaty" używałyby tego jako środek antykoncepcyjny. Te biedne istoty chcą żyć i czym one są winne i muszą odpowiadać za błędy rodziców i to własnym życiem
http://skocz.com/Katalog/ - klikajcie, pomóżmy potrzebującym
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 26 wrz 2007, 13:13

Ona_Mika pisze:Jakby aborcja była legalna, to "głupie małolaty" używałyby tego jako środek antykoncepcyjny

jestes pewna, ze wiele osób wolało by zabieg tego typu niz np. uzywac prezerwatyw lub tabletek ??
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 26 wrz 2007, 16:55

Zaq pisze:za zamach na prezydenta prawo przewiduje surowsze kary niż za zamach na zwykłego człowieka.
I to ma swiaczyc o tym ze jego zycie jest wiecej warte? Nieprawda. Wyzsza kara wiaze sie z chaosem w panstwie jaki taki zamach wprowadza. Poza tym ja jako zwolennik KS jestem za jednakowymi karami dla wszystkich mordercow.
Dzindzer pisze:jestes pewna, ze wiele osób wolało by zabieg tego typu niz np. uzywac prezerwatyw lub tabletek ??
W Rosji rekordzistki maja ponad 20 aborcji zrobionych. Ale Ruskie maja bardziej liberalne prawo aborcyjne. W zasadzie mozna zabic dziecko z kazdego powodu u nich.
Awatar użytkownika
Zaq
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Zaq » 28 wrz 2007, 12:27

Maverick pisze:Ale Ruskie maja bardziej liberalne prawo aborcyjne. W zasadzie mozna zabic dziecko z kazdego powodu u nich.
Przecież aborcja na życzenie jest dostępna w całej Europie z kilkoma tylko wyjątkami.
"Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto! Cóż to była za wspaniała podróż!"
hemoth
Bywalec
Bywalec
Postautor: hemoth » 20 maja 2008, 19:22

W jaki sposób "robi" się aborcję. Czy jest to jakiś zabieg ginekologiczny czy po prostu zażywasz tabletkę i po wszystkim?
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 20 maja 2008, 19:28

A pogooglaj sobie, to łatwe. Można przeprowadzić zabieg, można tez łyknąć tabletkę wczesnoporonną ( u nas zakazane)
mlodyok1
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: mlodyok1 » 20 maja 2008, 20:18

Jestem przeciwny aborcji, ale mógłbym jeszcze starać się zrozumieć dziewczynę która zaszła w ciąże przypadkiem bo była nieświadoma itd. młodzież jest ciekawa czasami się jej myślenie wyłącza (sam jestem młody i też czasem nie pomyśle). Jestem wierzący, oczywiście że nie jestem święty bo nikt nie jest, ale według mojej religii istota która powstaje w wyniku połączenia plemnika i komórki jajowej posiada miano człowieka, i ja się z tym zgadzam. Dla mnie to maleństwo jest bardziej człowiekiem niż gwałciciele pedofile i innego typu zboczenia. Jeśli aborcja w Polsce stanie się kiedyś legalna to i tak będę przeciwny, można twierdzić ze to kobieta decyduje bo to ona nosi dziecko w brzuchu. Ale prawo to prawo i o ile się orientuje to w Polsce jest jeszcze demokracja co prawda kiepska ale jest, więc jeśli ponad polowa się nie zgadza to reszta musi się dopasować a zabicie nienarodzonego dziecka powinno być surowo karane. Ale to wszystko to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zuzia_:)
Początkujący
Początkujący
Postautor: Zuzia_:) » 25 maja 2008, 22:18

niby kobieta ma prawo decydowac o swoim ciele i o tym co zrobi jak zajdzie w ciaze. Z 2 strony jesli ktos nie jest gotowy na sex i jego konsekwencje-w tym ciaze, to niech go nie uprawia!!Czemu od razu zabijac dziecko, widzialyscie kiedys film jak dokonuje sie aborcji?To nieludzkie jak po kolei odrywa sie nozki, roczki, polecam film na ten temat
http://video.informacje.int.pl/07/07/niemy-krzyk/
nie latwiej urodzic i oddac to dziecko?Dla mnie aborcja jest nieludzka i tyle. Ale coz kazdy moze miec wlasne zdanie na ten temat.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 25 maja 2008, 22:27

Tu nie chodzi o odpowiedzialnosc w stylu "lepiej myslec przed seksem". Ochrona zycia nienarodzonego dziecka jest czyms wazniejszym. Bo takie dziecko zasluguje na obrone nawet w przypadku gwaltu a wowczas argument "mozna bylo myslec przed" sie nie sprawdza.
szarik
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: szarik » 26 maja 2008, 00:19

Chcesz zabijać Zabij się sama to moja dewiza ... dla kobiet któpre chcą dokonac aborcji.
Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to OJCZYZNA dla której chcemy żyć i pracować.
Stormy

Postautor: Stormy » 26 maja 2008, 10:29

szarik pisze:Chcesz zabijać Zabij się sama to moja dewiza ... dla kobiet któpre chcą dokonac aborcji.

ale dziecko wtedy tez umiera, wiec to problemu nie rozwiazuje - chcesz zabic, zabij sie po tym jak oddasz do adopcji - to juz bardziej, ale ta dewiza troche naciagana
Zuzia_:), musze obejrzec to co tu wleilas ale za bardzo sie boje szczerze mowiac, juz same komentarze pod filmem przyprawily mnie prawie o lzy, wole nie myslec o filmie nawet
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 26 maja 2008, 10:50

Niemy krzyk to prostacka propagandówka, aż dziw, że jeszcze ktoś się nim posiłkuje <diabel> Poza tym metody skrobankowej nie używa się już współcześnie, tylko tzw. wyssania płodu.
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 26 maja 2008, 10:54

TedBundy pisze:Poza tym metody skrobankowej nie używa się już współcześnie, tylko tzw. wyssania płodu.

a czy to bardzo zmienia postać rzeczy ??
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 26 maja 2008, 10:57

zupełnie nie zmienia, bo szczegóły techniczne mnie średnio interesują :) O posiadaniu (bądź nie) dziecka decyduje kobieta ze swoim partnerem. Tyle. Metod jest więcej, zdaje sobie sprawę:

a) farmakologiczna: RU-486 i misoprostol - do 7ego tygodnia,

b) metoda próżniowa - do 12ego tygodnia,

c) rozszerzenia i wyłyżeczkowania - do 12ego tygodnia,

d) rozszerzenia i rozkawałkowania - od 12ego do 16ego tygodnia,

e) amnioinfuzja soli fizjologicznej lub prostaglandyn - od 12ego do 24ego tygodnia,

f) dosercowy zastrzyk chlorku potasu w ciąży mnogiej - od 8ego tygodnia,

g) aborcja poprzez cięcie cesarskie - od 12ego tygodnia,

h) aborcja poprzez częściowy poród - od 16ego tygodnia.
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/

http://michalpasterski.pl/

http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 26 maja 2008, 18:19

mlodyok1 pisze:Dla mnie to maleństwo jest bardziej człowiekiem niż gwałciciele pedofile i innego typu zboczenia.
a ci pedofile to przypadkiem od zygoty nie zaczynali?
mlodyok1 pisze:Jeśli aborcja w Polsce stanie się kiedyś legalna
aborcja w Posce jest legalna w trzech sytuacjach. pewnie każdy zna je na pamięć.
mlodyok1 pisze:Ale prawo to prawo i o ile się orientuje to w Polsce jest jeszcze demokracja co prawda kiepska ale jest, więc jeśli ponad polowa się nie zgadza to reszta musi się dopasować a zabicie nienarodzonego dziecka powinno być surowo karane.
no właśnie demokracja dziś polega na tym że większość nie narzuca swoich poglądów dotyczących życia osobistego mniejszości. jest pewna sfera dotycząca życia osobistego w które państwo nie wkracza. a jeśli chodzi o sprawę aborcji to co z prawami kobiet? gdzie ich prawo do życia i zdrowia? ródź i zdychaj?
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.
I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.
/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
Golly Gee
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Golly Gee » 26 maja 2008, 18:25

Blazej30 pisze:a jeśli chodzi o sprawę aborcji to co z prawami kobiet? gdzie ich prawo do życia i zdrowia?
Nie rozumiem. A rodzenie to się wiąże z utratą zdrowia albo życia? (nie mówi o skrajnych wyjątakch) No i co jest nie tak z tymi prawami?
ale wkoło jest wesoło
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 26 maja 2008, 18:29

Golly Gee pisze:A rodzenie to się wiąże z utratą zdrowia albo życia?
no czasami tak. to mały promil. ale nawet wyrywając ząb pod narkozą można zejść.
Golly Gee pisze:No i co jest nie tak z tymi prawami?
jeśli pojawia się dziecko natychmiast prawo kobiety ulega zawieszeniu. mogę jechać do Iraku i jeśli uznam że jestem zagrożony mogę zabić pluton islamistów. jeśli jestem kobietą i mogę oślepnąć to trudno...
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.

I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.

/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
Golly Gee
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Golly Gee » 26 maja 2008, 18:54

Blazej30 pisze:jeśli pojawia się dziecko natychmiast prawo kobiety ulega zawieszeniu. mogę jechać do Iraku i jeśli uznam że jestem zagrożony mogę zabić pluton islamistów. jeśli jestem kobietą i mogę oślepnąć to trudno...
Błażej nie przesadzaj, mówisz o skrajnych przypadkach.

Blazej30 pisze:ale nawet wyrywając ząb pod narkozą można zejść.
Widzisz, dobrze prawisz, bo to jeszcze nie powód, żeby zabronić wyrywać zęby.
ale wkoło jest wesoło
mlodyok1
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: mlodyok1 » 26 maja 2008, 21:58

Blazej30 pisze:a jeśli chodzi o sprawę aborcji to co z prawami kobiet? gdzie ich prawo do życia i zdrowia? ródź i zdychaj?

Jeśli podejmuje decyzje o współżyciu u to znaczy, że liczy się z możliwością zajścia w ciąże, a jeśli nie przyjmuje tego do wiadomości niech zachowa wstrzemięźliwość i proste.
PS. Dla mnie aborcja to ucieczka od odpowiedzialności za swoje czyny.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2008, 22:02 przez mlodyok1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Przeciwnicy aborcji urządzili "piekło" zgwałconej

Postautor: Maverick » 07 cze 2008, 08:56

"Gazeta Wyborcza": Zgwałcona czternastolatka przyjechała do warszawskiego szpitala, by usunąć ciążę. Ale krok w krok za nią podążał ksiądz i działaczki z organizacji obrońców życia. Postawili zarzut nakłaniania małoletniej do aborcji, prokuratura bada sprawę. A zabieg się nie odbył.
Czternastoletnia Agata ma prawo do legalnej aborcji, gdyż ciąża jest wynikiem gwałtu. Potwierdziła to lubelska prokuratura.

Dziewczyna chciała dokonać aborcji w Lublinie, gdzie mieszka. Jednak dwa szpitale odmówiły. W jednym z nich podczas rozmowy dziewczyny i jej matki z ordynatorem nagle pojawił się ksiądz. Zaczął przekonywać nieletnią, że powinna urodzić.

Od tej pory księża, kobiety i psycholodzy z organizacji antyaborcyjnych nie dają jej spokoju. Dlatego matka Agaty poprosiła o pomoc Federację na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny, która pomagała znaleźć szpital, w którym dokonają zabiegu. Miał się odbyć w tym tygodniu przy ul. Inflanckiej w Warszawie. Dziewczyna przyjechała w środę rano. Według przedstawicielek Federacji następnego dnia w szpitalu pojawił się ksiądz z Lublina i kobiety z organizacji pro-life.

Według opowieści pracowników szpitala, gdy do lecznicy przyjechali przeciwnicy aborcji, rozpętało się piekło. To był koszmar - opowiada pracownica. - Oni ją zaszczuli. Prócz księdza pojawili się także dziennikarze albo z radia maryja, albo z Telewizji Trwam. A kobiety z organizacji antyaborcyjnej okupowały sekretariat.

Dyrekcja szpitala potwierdza, że pacjentka leżała na oddziale, ale do zabiegu nie doszło.

- Otrzymaliśmy faksem pismo z sądu, że zabieg nie może się odbyć, dlatego pacjentka została wypisana - mówi Janusz Siemaszko, dyrektor szpitala przy Inflanckiej. Jakie pismo? Dyrekcja nie chce pokazać, zasłaniając się tajemnicą lekarską. Nieoficjalnie "GW" dowiedziała się, że chodzi o postanowienie sądu rodzinnego o umieszczeniu małoletniej w Pogotowiu Opiekuńczym w Lublinie na czas zakończenia sprawy o pozbawienie matki Agaty władzy rodzicielskiej.

Postępowanie związane ze zgłoszonym podejrzeniem przestępstwa nakłaniania do aborcji prowadzi Prokuratura Warszawa Śródmieście- Północ. - Trwają przesłuchania świadków - mówi Agnieszka Muł, szefowa tej prokuratury.
http://wiadomosci.onet.pl/1764527,11,item.html

W sumie do zabiegu nie doszlo przez sad. Ale popieram dzialania tych ludzi. Co prawda wybiorcza musiala od razu nazwac ze urzadzili jej pieklo. Moze faktycznie mowienie o tym ze zaraz chce zabic dziecko jest pieklem ale chyba dla jej sumienia. Uwazam ze gwalt nie jest usprawiedliwieniem dla zabijania dzieci i powinno to zostac zakazane. Bo to nie wina dziecka ze powstalo w wyniku gwaltu i nie widze powodu by gwalciciela karaz wiezieniem a niewinne dziecko smiercia.
Awatar użytkownika
Zaq
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Zaq » 07 cze 2008, 10:46

Gdzie my, k**** żyjemy??? W Iranie???
Po prostu oburęczny zwis rąk.

Skoro 2 szpitale w Lublinie nie chciały dokonać aborcji to mogła pojechać na pobliską Ukrainę, gdzie jak w większości krajów europejskich nikt nie pyta o powody aborcji.
"Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto! Cóż to była za wspaniała podróż!"
Awatar użytkownika
Augusto
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Augusto » 07 cze 2008, 11:24

aborcje popieraja glownie zgnili , prozni ludzie, z gietkim kregoslupem moralnym, owijajac to jednoczesnie w mityczny "postep" chcac sie dowartosciowac
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 07 cze 2008, 12:55

Masakra jakaś. <boje_sie>
Jakim prawem takie dupki wtrącają się w nie swoje sprawy?
To decyzja JEJ a nie kurna matki, księdza czy durnych nikomu nie potrzebnych organizacji.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 07 cze 2008, 13:02

Albo mogla pojechac do Niemiec. Niemcy maja bogata tradycje w mordowaniu niewinnych wiec zapewne i z tym by nie bylo problemu. W kazdym razie nie dziwie sie ze nie chcieli jej tego zrobic. W koncu lekarz moze a przynajmniej powinien miecp rawo odmowic wykonania takiego zabiegu. W koncu nie mozna zmuszac czlowieka ktory uczyl sie xx lat ratowania zycia do tego by to zycie odbieral i zamienial sie w morderce.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”