Aborcja
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
- jamaicanflower
- Maniak
Poza tym, widać, że dla Ciebie kobieta z momentem zajścia w ciążę przestaje być pełnoprawnym człowiekiem, widzisz w niej tylko worek na dziecko. Jej życie nie liczy się, byleby dziecku było dobrze. Ale są kobiety, dla których ważniejsze jest ich życie, wolność wyboru niż urodzenie dziecka. I trzeba to uszanować, zapewnić im ludzkie warunki, by mogły zadecydować 
// Life is...
zatraconyŚwiatNagichSłów,PudłoStarychMyśli,
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
chcęWiedziećPierwszaJakiJestŚwiatBezNocy
jakiŚwiatBezNocy
więcWyjęSzeptemDoWieczornegoMilczenia
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
jamaicanflower pisze:Jeśli kobieta decyduje się na aborcję, to chciałabym, by przed zabiegiem wiedziała co robi i czym to grozi
grozi-srozi
syndrom "poaborcyjny" to mit
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
- pani_minister
- Administrator
Ustawa w takiej formie, w jakiej jest, sprawia, że każdy, kto ma trochę grosza i chce usunąć ciążę - zrobi to bez problemu. Tak samo zresztą, jak w Irlandii - zakaz usuwania ciąży, a do Wielkiej Brytanii leci się godzinę na byle dokumencie ze zdjęciem. W weekend można zabieg załatwić i jeszcze na zakupy skoczyć. Na niemożność wyboru cierpią zaś tylko ci ograniczani przez środki finansowe. Jak wszędzie.
A szczerze mówiąc obowiązująca ustawa jest ostatnią rzeczą, która mogłaby mnie powstrzymać przed ewentualnym zabiegiem. Zupełnie inne rzeczy brałabym pod uwagę podejmując decyzję.
A szczerze mówiąc obowiązująca ustawa jest ostatnią rzeczą, która mogłaby mnie powstrzymać przed ewentualnym zabiegiem. Zupełnie inne rzeczy brałabym pod uwagę podejmując decyzję.
- jamaicanflower
- Maniak
TedBundy pisze:syndrom "poaborcyjny" to mitNikt kto chce dziecka nie zdecyduje się na zabieg,nikt kto tej ciąży nie chce nie dotrwa do jej końca. Co tu dywagować.
A skąd masz te fałszywe dane? Ja czytałam na ten temat i jest masa kobiet, które wpadają w depresję po dokonaniu aborcji. Są przecież takie, które w depresję wpadają po urodzeniu, jeden przypadek mam w rodzinie, co dopiero po aborcji. Kobieta, ktora chce dziecka może mieć aktualnie dramatyczną sytuację w domu, bo na przykład wszyscy namawiają ją, by usunęła ciąże, albo nie ma wsparcia rodziny, a partner grozi, że się jej pozbędzie, gdy zdecyduje się urodzić. Z kolei kobieta, która tego dziecka nie chce po urodzeniu lubn po rozmowie z psychologiem może zmienić zdanie. Moim zdaniem, tam, gdzie są wątpliwości jest nadzieja na zachowanie płodu przy życiu i powinno się tę szansę wykorzystać i podać rękę, by po urodzeniu kobieta nie była zdana na siebie samą. Ale faktycznie, trudno dywagować, gdy ma się czarno-biały światopogląd
// Life is...
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
W ktorym miejscu niby ta pogarda jest? Czekam.pani_minister pisze:Mav, nie wiem, jak Ty godzisz taką skalę pogardy dla ludzi
Sąd Apelacyjny w Poznaniu podtrzymał wyrok dożywotniego więzienia dla 23-letniego Szymona Kalinowskiego, skazanego za zabójstwo swojej dziewczyny w ciąży. Sąd uznał również, że zabójstwo kobiety w ciąży to zabójstwo i kobiety i pozbawienie życia nienarodzonego dziecka.
http://wiadomosci.onet.pl/1502022,11,item.html
jamaicanflower pisze:..powtarzanej nagminnie powinna pomyśleć o sterylizacji, nie aborcji. Ja rozumiem, że wpadka może się zdarzyć raz, ale gdy ktoś traktuje aborcję jako pogotowie antykoncepcyjne, to jego lekkomyślność powinna skreślać szansę na rozmnażanie się i mnożenie głupoty.
Taka mała uwaga a gdzie to jest napisane że kobiety które są za aborcją no nifomanki co aborcję traktują jak środek antykoncepcyjny. Skąd te absurdalne wnioski. Zwolennicy świadomej aborcji to ludzie rozumni którzy znają swój organizm i jego działanie i takie stwierdzenie sprowadza je do mianownika przygłupa i nieuka który nie wie co mówi. Przepraszam bardzo chyba ktoś tu pisze o sobie
Pegaz pisze:To że masz kompleksy na jakimś tle nie znaczy że twoje dziecko będzie takie samo.
Od kiedy bycie świadomym rodzicem jest kompleksem. To chyba ten co odbiera moje prawo do decydowania o moim rodzicielstwie ma jakieś kompleksy skoro siłą chce przekonać mnie do swoich racji. Widać cienkie ma argumenty a jak dla mnie zupełnie nietrafne i nie poparte w żaden sposób. Religia nie jest wykładnią życia, bynajmniej mojego.
Maverick pisze:Po co w ogóle im pomoc finansowa?? Chcesz powiedziec ze ja mam placic dlatego ze jakas obca baba ktorej nawet nie mialem okazji przeleciec chodzi z brzuchem? Niech pomaga jej finansowo zapylacz
Właśnie krzyczeć to każdy potrafi ale jak przychodzi co do czego to chętnego do finansowego poparcia swoich przekonań nie ma. Brawo.
I nic nie wiem i nic nie rozumiem
I
iąż wierzę biednymi zmysłami
Ze ci ludzie na drugiej półkuli
Muszą chodzić do góry nogami
"Julian Tuwim"
I

"Julian Tuwim"
Jestes kobieta wiec wybaczam Ci ze nie rozumiesz co mialem na mysli. Chodzi mi o to ze nie widze potrzeby pomagania obcym mi osobom. Jak poczuje taka potrzebe to znajde jakas fundacje i im wplace kase, a poki co to nie wykorzystuj brzucha do zamachu na moj portfel.szilkret pisze:Właśnie krzyczeć to każdy potrafi ale jak przychodzi co do czego to chętnego do finansowego poparcia swoich przekonań nie ma. Brawo
Maverick pisze:Jestes kobieta wiec wybaczam Ci ze nie rozumiesz co mialem na mysli. Chodzi mi o to ze nie widze potrzeby pomagania obcym mi osobom. Jak poczuje taka potrzebe to znajde jakas fundacje i im wplace kase, a poki co to nie wykorzystuj brzucha do zamachu na moj portfel.szilkret pisze:Właśnie krzyczeć to każdy potrafi ale jak przychodzi co do czego to chętnego do finansowego poparcia swoich przekonań nie ma. Brawo
W aspekcie aborcyjnym ja zwolennik aborcji - dzieciobójca kiedy zdecyduję się na dziecko nie zamierzam liczyć na niczyją pomoc jedynie na siebie. Bo gdy to dziecko bedzie miało się urodzić to w odpowiednim dla niego warunkach.
Sorki ale na drapane nie liczyłam, nie liczę i nie bedę liczyć.
O swój portfel z mojej strony o ironio nie musisz się martwić ale radzę ci zastanowić się nad podobnymi tobie obrońcami albowiem stare powiedzenie mówi że kto mieczem wojuje ten od miecza ginie ...
I
"Julian Tuwim"
I

"Julian Tuwim"
szilkret pisze:Od kiedy bycie świadomym rodzicem jest kompleksem.
Świadomym rodzicem możesz być jak będziesz miała dzieci..
Po aborcji możesz być świadomym zabójcą nienarodzonego dziecka..
szilkret pisze:O swój portfel z mojej strony o ironio nie musisz się martwić ale radzę ci zastanowić się nad podobnymi tobie obrońcami albowiem stare powiedzenie mówi że kto mieczem wojuje ten od miecza ginie ...
I wzajemnie.. (tym mieczem może być eutanazja na życzenie zachłannej rodzinki akurat wtedy kiedy w wieku powiedzmy lat 70ciu zaczniesz cieszyć się życiem)
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
- jamaicanflower
- Maniak
szilkret pisze:Taka mała uwaga a gdzie to jest napisane że kobiety które są za aborcją no nifomanki co aborcję traktują jak środek antykoncepcyjny. Skąd te absurdalne wnioski. Zwolennicy świadomej aborcji to ludzie rozumni którzy znają swój organizm i jego działanie i takie stwierdzenie sprowadza je do mianownika przygłupa i nieuka który nie wie co mówi. Przepraszam bardzo chyba ktoś tu pisze o sobie
A gdzie to jest napisane, że wszystkie kobiety poddające się aborcji to takie w pełni świadome, dojrzałe do tej decyzji kobiety, a nie zaszczute, przerażone dziewczątka, nie wiedzące co z tą nieszczęsną ciążą począć? Czy ją począć? Teraz to rzeczywiście wcieliłaś idealistyczną w swej treści bajkę w szare, nie zawsze piękne i logiczne, życie. Poza tym, potraktowałaś fragmentarycznie moją wypowiedź, dla przypomnienia dopowiem, że odniosłam ją nie do zwolenniczek aborcji, a do kobiet, które wpadek mają na swoim koncie więcej niż jedną i aborcja zaczyna przypominać w ich przypadku sposób na antykoncepcję. I spuść z tonu, bo zaczynasz być nieco agresywna
// Life is...
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
Bo szilkret to takie dziecko pani Senyszyn I innych biedronek byle dużo mówić..
i jeszcze więcej..i jeszcze raz..zaślepione feministycznym fanatyzmem..
Bez obrazy oczywiście bo nie można cię winić za to że uległaś aborcjofilii.
Przecież teraz każdy pseudo oświecony musi być zwolennikiem aborcji, eutanazji, a i nutka uwielbienia dla homoseksualizmu nie zaszkodzi..
i jeszcze więcej..i jeszcze raz..zaślepione feministycznym fanatyzmem..
Bez obrazy oczywiście bo nie można cię winić za to że uległaś aborcjofilii.
Przecież teraz każdy pseudo oświecony musi być zwolennikiem aborcji, eutanazji, a i nutka uwielbienia dla homoseksualizmu nie zaszkodzi..
- pani_minister
- Administrator
Pegaz pisze:Bez obrazy oczywiście bo nie można cię winić za to że uległaś aborcjofilii.
W takim samym stopniu jak Ty aborcjofobii

Pegaz, nie przekonasz mnie. Ja mogę przyznać Ci rację, że po zabiegu będę dzieciobójczynią. Będę nią dla Ciebie, bo masz taki a nie inny światopogląd, tego nie zmienię i nie czuję takiej potrzeby. Jednak Ty też nie jesteś w stanie zmienić moich poglądów, od aborcji począwszy, a na homoseksualizmie skończywszy.
A swoją drogą uzasadnianie aborcji tym, że warunków dla dziecka nie ma świadczy o tym, że matka tak naprawdę tego dziecka nie chce. I to właśnie ten fakt, a nie brak oszczędności na studia, jest głównym powodem zabiegu.
A ja na prawde nie chce mojej sasiadki z dolu. Wkurza mnie babsko. Mozna aborcje wykonywac do 60 roku zycia? Bo jak tak to ja zglaszam!pani_minister pisze:A swoją drogą uzasadnianie aborcji tym, że warunków dla dziecka nie ma świadczy o tym, że matka tak naprawdę tego dziecka nie chce. I to właśnie ten fakt, a nie brak oszczędności na studia, jest głównym powodem zabiegu.
- pani_minister
- Administrator
Mav, nie wiem, jak Ty godzisz taką skalę pogardy dla ludzi
W ktorym miejscu niby ta pogarda jest? Czekam.
Maverick pisze:Jestes kobieta wiec wybaczam Ci ze nie rozumiesz co mialem na mysli.

Pegaz pisze:więc o co tyle krzyku?
O to, że obecna ustawa uderza w tych najbiedniejszych - rodziny patologiczne, pijackie, narkomańskie, melinarskie, z piątką i więcej dzieci - których nie stać na aborcję, a więc w te rodziny, które właśnie pod żadnym pozorem NIE POWINNI MIEC WIęCEJ ALBO W OGóLE NIGDY NIE POWINNY MIEć DZIECI.
O to chodzi Pegazie, że obecna ustawa nie zmusi do rodzenia tych kobiet i ich partnerów, którzy - jak twierdzicie - są "wygodni" lub wpadli przypadkowo/z głupty. Tych więc osobników, którzy ostatecznie mogliby wychować w miarę zdrowego fizycznie i psychicznie potomka. Takich bowiem będzie jakoś stać na zabieg.
Obecna ustawa PROMUJE DZIECI W BECZKACH PO KAPUśCIE I LEżąCE MARTWE NA śMIETNIKACH.
Jest to ustawa zła i w gruncie rzeczy i co do zasady homoseksualna - przedmiotowo traktująca płciowość i kobiety (wiadomo dzięki komu - Kościół Katolicki - główne gniazdo pedalstwa).
swoją drogą,ostatnio dym jest o to,że na Słowacji sterylizowali Cyganów
Często wbrew ich woli
Robiono to przed 89 r, czasem robi się i dziś
a wracając do meritum: to naprawdę rzadkie przypadki, gdy aborcja była traktowana jako środek antykoncepcyjny. Nawet w czasach PRL,gdy istniało prawo do przerywania ciąży na życzenie kobiety. Niesamowite,ale wówczas już naprawdę były dostępne pigułki
, mimo że pare nędz umysłowych propagandę wywiera na młodzież,iż na półkach stał wyłącznie ocet
Jak wiecie,od dawna jestem zdania iż powinno się jak najwięcej rodzić białych dzieci, obywateli naszego kraju. Bo rasa wymiera,starzejemy się. Naprawdę,tysiące młodych małżeństw, młodych ludzi chcą mieć dzieci. Więc stwórzmy im warunki, by kobieta w ciąży była traktowana przez państwo jak świętość,a nie piąte koło u wozu. Dzieci nie rodzą się dlatego,że ktoś z reguły ma taki kaprys i całą swą egzystencję będzie chciał poświęcić na pławienie się w konsumpcyjnym hedoniźmie, ale ze strachu o byt. Dziecko kosztuje. I to sporo. Jeżeli to się nie zmieni, dojdzie do paranoicznej sytuacji - ludzie dobijający trzydziestki, chcący rozwijać się zawodowo będą się obawali mieć potomstwo (strach o utratę pracy,socjalny byt etc), na potęgę będzie się mnożyć patologia i gówniarstwo kilkunastoletnie. To nie jest normalne.
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)

a wracając do meritum: to naprawdę rzadkie przypadki, gdy aborcja była traktowana jako środek antykoncepcyjny. Nawet w czasach PRL,gdy istniało prawo do przerywania ciąży na życzenie kobiety. Niesamowite,ale wówczas już naprawdę były dostępne pigułki

Jak wiecie,od dawna jestem zdania iż powinno się jak najwięcej rodzić białych dzieci, obywateli naszego kraju. Bo rasa wymiera,starzejemy się. Naprawdę,tysiące młodych małżeństw, młodych ludzi chcą mieć dzieci. Więc stwórzmy im warunki, by kobieta w ciąży była traktowana przez państwo jak świętość,a nie piąte koło u wozu. Dzieci nie rodzą się dlatego,że ktoś z reguły ma taki kaprys i całą swą egzystencję będzie chciał poświęcić na pławienie się w konsumpcyjnym hedoniźmie, ale ze strachu o byt. Dziecko kosztuje. I to sporo. Jeżeli to się nie zmieni, dojdzie do paranoicznej sytuacji - ludzie dobijający trzydziestki, chcący rozwijać się zawodowo będą się obawali mieć potomstwo (strach o utratę pracy,socjalny byt etc), na potęgę będzie się mnożyć patologia i gówniarstwo kilkunastoletnie. To nie jest normalne.
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
a tak trochę z innej beczki - czy ojciec ma prawo decydować według Was o życiu swego nienarodzonego dziecka? czy tylko kobieta?
na razie wszyscy kręcimy się wokół kwestii wyboru i decyzji dziewczyny. jeśli facet chce, żeby dziecko żyło, a kobieta chce aborcji, to zdanie mężczyzny wcale się nie liczy, bo to nie jego ciało? a jak jest odwrotnie?
weźmy w tym pytaniu pod uwagę "wpadkę", fakt, że partnerzy zostają ze sobą, daliby radę utrzymać dziecko, ale kobieta nie czuje się matką/ w drugim wypadku mężczyzna nie poczuwa się do roli ojca.
po prostu ciekawi mnie Wasze zdanie na ten temat
ja na razie wstrzymam się z odpowiedzią 
na razie wszyscy kręcimy się wokół kwestii wyboru i decyzji dziewczyny. jeśli facet chce, żeby dziecko żyło, a kobieta chce aborcji, to zdanie mężczyzny wcale się nie liczy, bo to nie jego ciało? a jak jest odwrotnie?
weźmy w tym pytaniu pod uwagę "wpadkę", fakt, że partnerzy zostają ze sobą, daliby radę utrzymać dziecko, ale kobieta nie czuje się matką/ w drugim wypadku mężczyzna nie poczuwa się do roli ojca.
po prostu ciekawi mnie Wasze zdanie na ten temat
nadia pisze:Maverick,
A odpowiedz na pytanie, czy gdyby Twoją żonę zgwałcono, to kazał byś jej urodzić to niczemu niewinne dziecko z gwałtu ? A potem,czy adoptowałbyś albo wychowywałbyś onoż ?
Oczekuję odpowiedzi...
Zatem ja Ci odpowiem , ale ja to dwie rózne odpowiedzi , odpowiedz z wieku jaki mialem a w którym Wy -Ty , treraz jestescie i odpowiedz z wieku w którym ja teraz jestem, a Wy dopiero bedziecie ! Ma odpowiedz pokaze bezsens wypowadania sie w tym temacie , bowiem wszystko sie zmienia ...
zaczynajmy :
jesli by chciala urodzic to dziecko to był by za tym , by tak sie stało - ale jak mialem lat 20 -scia absolutnie nie

tak adoptował bym je i wychowywał i pokochał jak swoje wlasne , ale majac lat 20- cia , absolutnie nie !
reszta w domysle .... Ci którzy mysla nad ustawa aborcyją doskonale o tym wiedzą , jak jest u ludzli , to ze dzis mówia i mysla tak , nie oznacza , ze takowe myslenie pozostane stałe do koncą , dlatego temat o aborcji jest tak trudny .
Sam jestem za aborcją , za tym by to kobieta decydowala o swej , ze tak powiem dupie , ale pod kontrolą organów scigania , by nie było , ze ma ktos kaprys i se wyskrobie

poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Zwoelnnicy aborcji nie uwazaja tego dziecka za istote ludzka tylko za jakies nic nie znaczace komorki i porownuja je do naskorka czy innych absurdalnych rzeczy. Wiec oni oczywiscie odpowiedza ze ojciec nie ma prawa decydowac o tym.velvet pisze:a tak trochę z innej beczki - czy ojciec ma prawo decydować według Was o życiu swego nienarodzonego dziecka? czy tylko kobieta?
Zdanie tych dla ktorych nienarodzone dziecko jest czlowiekiem nie jest istotne, poniewaz oni w ogóle odrzucaja aborcje jako taka, gdyz nie mozna skazywac na smierc niewinnych ludzi, a aborcja jest wyrokiem smierci.
Pegaz pisze:Świadomym rodzicem możesz być jak będziesz miała dzieci..
Świadomym rodzicem stajesz się od dnia kiedy postanowisz mieć dziecko. To jest proces wieloetapowy. Uważasz że jak kobieta chodzi w ciąży nie jest rodzicem??? Jest nim dopiero jak urodzi dziecko tak
Pegaz pisze:Bo szilkret to takie dziecko pani Senyszyn I innych biedronek byle dużo mówić..
Pani Seneszyn to bardzo inteligentna i wykształcona kobieta i zapewniam cię że z takim tekstem jak teraz oświadczyłeś jedynie że nigdy nie dojdziesz w swoim samouświadomieniu do takiego poziomu jak ona. Radziłabym nie obrażać nikogo na podstawie wyznawanych zasad. Bo świadczy to tylko o głupocie i braku tolerancji.
Jakoś porównania do dzieciobójców i nawiązania do Hitlerów na mnie nie działają i jeszcze bardziej mnie przekonują że niektórzy mylą pewne pojęcia.
nadia pisze:O to chodzi Pegazie, że obecna ustawa nie zmusi do rodzenia tych kobiet i ich partnerów, którzy - jak twierdzicie - są "wygodni" lub wpadli przypadkowo/z głupty. Tych więc osobników, którzy ostatecznie mogliby wychować w miarę zdrowego fizycznie i psychicznie potomka. Takich bowiem będzie jakoś stać na zabieg.
Bardzo słuszna uwaga. Biedni ludzie z pijackich rodzin latają do kościoła i co rok to prorok. Ale tym panom na górze nie chodzi o roboli ale o ludzi wykształconych, elitę tego światka która nie chce mieć dzieci i rzeczywiście stać ją na aborcję i to robią.
Zaostrzenie nic nie da bo będziemy mieli więcej dzieci robotników niż inteligentów to niczego nie zmieni.
Zaostrzenie co najwyżej pociągnie za sobą zakazanie antykoncepcji i dopiero wtedy staniemy sfrustrowanym społeczeństwem w którym zamiast normalnie utrzymywać równowagę psychofizyczną poprzez uprawianie seksu będziemy narzucać sobie reżim który w naturalny sposób wypaczy nas jako ludzi. Wystarczy popatrzeć na kościół i księży uwikłanych w "problem celibatu".
I
"Julian Tuwim"
I

"Julian Tuwim"
Bogaty ! zawsze dokona aborcji jesli bedzie mial taki zamysł , wiec ustawa na pewno nie jest skierowana do takich ludzi , bowiem oni i prowo kupic potrafią , lub obejsc . Ci którzy ustanawiają zakaz aborcji musieli by byc kretynami by tego nie wiedziec ! Zatem - chodzi im wlasnie o ta klase srednia i biedna , by to ona rodziła owe dzieci , ich łatwo zakazami powstrzymac przed aborcją . No i mammy przeniesione z kleru - Drodzy parafianie !
i chodzi o to by parafianów , było jak najwiecej
..... reszta w domysle <browar>

..... reszta w domysle <browar>
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
pani_minister pisze:A skąd. Przecież właśnie o tym cały czas dyskutujemy: o tym, czy kobieta ma prawo decydować o urodzeniu dziecka. Skoro uważasz, że powodem dla aborcji może być wstręt do dziecka poczętego z gwałtu, to dlaczego powodem takim nie miałby być wstręt do dziecka poczętego z głupoty? Uczucie to samo. Więc albo kobieta niezgwałcona powinna mieć takie samo prawo do zabiegu, jak ta, którą skrzywdzono - albo obie powinien obejmować zakaz. Okoliczności poczęcia to detal, ważniejsze jest nastawienie potencjalnej matki do potomka.
No ,coz nie zgodze sie.Kobieta ,zgwałcona o czekujaca dziecka(uraz potraumatycznym ,przezyciu ,okolicznosci zapłodnienia to ,nie jest detal),co za tym idzie zupelnie inne sa odczucia takiej kobiety w ciazy niz kobiety ,ktora jest w ciazy ze swim ,partnerem ,w noramlnym szczesliwym zwiazku.Dla mniwe to oczywiste ,tu nic nie ma do tlumaczenia.
[ Dodano: 2007-03-14, 10:40 ]
Maverick pisze:Sąd uznał również, że zabójstwo kobiety w ciąży to zabójstwo i kobiety i pozbawienie życia nienarodzonego dziecka.
Dokladnie ,i uwazam ze sąd uznal prawidlowo.Tylko NIE MYL pojecia aborcji (w poczatkowym okresie ciazy) w ekstremalnych ,przypadkach z pojeciem zabicia kobiety w ciazy przez jej faceta.to diametralnie dwie rozne rzeczy.
[ Dodano: 2007-03-14, 10:43 ]
Maverick pisze:A ja na prawde nie chce mojej sasiadki z dolu. Wkurza mnie babsko. Mozna aborcje wykonywac do 60 roku zycia? Bo jak tak to ja zglaszam!
Kolejny przyklad na mylenie pojec.Niestety.
Lili...."QUOD ME NUTRIT ME DESTRUIT"
"Kiedy nie mialam już nic do stracenia dostałam wszystko"
Kiedy o sobie zapomniałam ,odnalazłam samą siebie
Kiedy poznalam upokorzenie i całkowitą uległość stałam sie wolna."
"Kiedy nie mialam już nic do stracenia dostałam wszystko"
Kiedy o sobie zapomniałam ,odnalazłam samą siebie
Kiedy poznalam upokorzenie i całkowitą uległość stałam sie wolna."
A j sie zgadzam z Pania Minister. Wazne jest zachowanie logiki. Jesli zakazujemy aborcji, to dlatego ze uznajemy to ksztaltujace sie dziecko za czlowieka. Wowczas oczywistym staje sie fakt, ze bez wzgledu na przyczyne zaplodnienia dziecko to nie tylko zasluguje ale takze musi podlegac ochronie prawnej.Lilith78 pisze:No ,coz nie zgodze sie.Kobieta ,zgwałcona o czekujaca dziecka(uraz potraumatycznym ,przezyciu ,okolicznosci zapłodnienia to ,nie jest detal),co za tym idzie zupelnie inne sa odczucia takiej kobiety w ciazy niz kobiety ,ktora jest w ciazy ze swim ,partnerem ,w noramlnym szczesliwym zwiazku.Dla mniwe to oczywiste ,tu nic nie ma do tlumaczenia.
Zas gdyby z jakichs wzgledow przyjac, ze to dziecko nie jest czlowiekiem to aborcja powinna byc legalna na kazde widzimi sie kobiety podobnie jak zabieg liposukcji czy przedluzania wlosow...
Ty Lilith proponujesz by stosowac kare smierci na... dziecku ktore niczemu nie jest winne ze poczal je gwalciciel. Spojrz przez chwile nie przez pryzmat swojej macicy a przez pryzmat dziecka - drugiej osoby. I wreszcie: wiecej logiki.
No chyba zeby przyjac ze co prawda dziecko w lonie matki czlowiekiem nie jest, ale mozna je zabic tylko wowczas gdy powstalo przez gewalt a nie rpzez widzimi sie, bo uznajemy ze aborcja jest czyms zlym i w ten sposob chcemy to ograniczyc. Ale to bylby stosunek nielogiczny, poniewaz skoro uznaje sie ze jest to cos zlego to powinno byc zakazane calkowicie, a nie w polowie.
To zalozmy taka sytuacje:Lilith78 pisze:Tylko NIE MYL pojecia aborcji (w poczatkowym okresie ciazy) w ekstremalnych ,przypadkach z pojeciem zabicia kobiety w ciazy przez jej faceta.to diametralnie dwie rozne rzeczy.
Aborcja jest legalna do powiedzmy tego 6 tygodnia. Jestes w ciazy, w 5 tyogdniu. Ktos cie pobije w wyniu czego poronisz. Zgadzasz sie rozumiem z tym, ze powinien on odpowiadac jak za zwykle pobicie, bez dodatkowej odpowiedzialnosci za pozbawienie zycia dziecka?
szilkret pisze:Świadomym rodzicem stajesz się od dnia kiedy postanowisz mieć dziecko. To jest proces wieloetapowy. Uważasz że jak kobieta chodzi w ciąży nie jest rodzicem???
Dziewczyno zwróć uwagę na słowo rodzic mające swoją genezę od porodu czy też jak wolisz urodzenia, a nie od zajścia w ciąże wtedy byłby to płodziciel a nie rodziciel.
szilkret pisze:Radziłabym nie obrażać nikogo na podstawie wyznawanych zasad. Bo świadczy to tylko o głupocie i braku tolerancji.
pewnie i dlatego że nie lubie pani seneszyn jestem homofobem i bóg wie czym jeszcze bo uraziłem twoje guru.
szilkret pisze:nawiązania do Hitlerów
gdzie ja do hitlerów nawiązałem?
szilkret pisze:Zaostrzenie nic nie da bo będziemy mieli więcej dzieci robotników niż inteligentów
Ja jestem przeciwnikiem tak zaostrzenia jak i rozluźnienia..
A ty prezentujesz pogląd (podobnie jak pani S.) że decyzja o aborcji powinna zależeć od widzi mi się nieodpowiedzialnej kobiety która zamiast pomyśleć (razem z partnerem) o skutkach wspóżycia teraz myśli o zabraniu życia niewinnemu dzieciakowi.
Maverick pisze:Wazne jest zachowanie logiki.
I znowuż ta męska logika, która prowadzi do absurdalnych wniosków...

Bo Mav, skoro zarodek jest człowiekiem, to dlaczego kobiecie nie przyznają zasiłku pogrzebowego w przypadku poronienia ? Dlaczego nie można pochować zarodka na cmentarzu i wyprawić mu katolickiego pogrzebu ? Przecież to człowiek i należy mu się równość wobec prawa, no nie ?
nadia pisze:Bo Mav, skoro zarodek jest człowiekiem, to dlaczego kobiecie nie przyznają zasiłku pogrzebowego w przypadku poronienia ? Dlaczego nie można pochować zarodka na cmentarzu i wyprawić mu katolickiego pogrzebu ? Przecież to człowiek i należy mu się równość wobec prawa, no nie ?
Dlatego że mamy delikatnie mówiąc niedoskonałe prawo.
Ale gdyby się któraś pani uparła pewnie i do pogrzebu można by doprowadzić.
Wróć do „Wszystkie inne tematy”