Prosze o szybka odpowiedz!

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Kermit
Weteran
Weteran
Prosze o szybka odpowiedz!

Postautor: Kermit » 10 sty 2007, 10:54

Witam!

Pracuje w pewnej firmie i od kilku dni zostalem przeniesiony do innego miejsca pracy na to samo stanowisko. Tutaj w zakres moich obawiazkow wchodzi jezdzenie autem dostawczym. Mam prawo jazdy. No ale...
Auto jest zupelnie niesprawne. Jechalem nim wczoraj: nie dziala hamulec - tylko szarpie - hamowac mam silnikiem. Skrzynia ledwo dziala, jedynka nie dziala, do tego: R gdzie 1, 1 gdzie 2, 2 gdzie 3, 3 gdzie 4. Na kierownicy sa luzy straszne, pozatym ayuto sciaga w lewo. Generalnie rzecz biarac auto po drodze nie jedzie lecz PŁYNIE. Musze nim jezdzic.

Druga sprawa to studia. Praktycznie 4 rok, zawsze na 4,5 ale kierownik wolnego nei da bo student juz jest, ale i nie zwolni. mysle ze po prostu jak nei przyjde do pracy da mi dyscyplinarne

Teraz pytanie do was:

Czy jezeli sie zwolnie beda tego jakies zle konsekwencje? Np. na swiadectwie pracy itp itd?Jakies zle konsekwencje
Pracuje tu 5 miesiecy wiec o zasilku nei ma mowy.
Zwolnic sie moge kiedy chce? bo slyszalem ze tylkow dniu wyplaty...
Mm umowe na 10 lat, z wypowiedzeniem 2 tygodniowym

Po prostu sie boje, ba jestem przerazony. Nich ktos wyskoczy mi pod kola, niech trzeba bedzie zachamowac. Co zrobie? wjade w kogos a potem do wiezienia i wyrzuty sumienia? Jako kierowca gdy jade autem uwazam ze samochod jest sprawny :/

P.S na 14 ide do pracy wiec czekam na odpowiedz
So understand;
Don't waste your time always searching for those wasted years,
Face up...make your stand,
And realise you're living in the golden years.
Awatar użytkownika
natasza
Weteran
Weteran
Postautor: natasza » 10 sty 2007, 11:24

Możesz rozwiązać umowę o pracę poprzez wypowiedzenie umowy o pracę ( z zachowaniem 2 - tygodniowego wypowiedzenia).
W okresie wypowiedzenia powinieneś chodzić do pracy, chyba, że pracodawca sam zwolni Cię z obowiązku świadczenia pracy.
Jeśli bardzo Ci zależy na tym, aby nie pracować w okresie wypowiedzenia, to możesz iśc na zwolnienie lekarskie. Wypowiedzenie możesz złożyć kiedy chcesz, a nie tylko w dniu wypłaty.

A jeśli chodzi o świadectwo pracy, to będziesz miał napisane, że to Ty się zwolniłeś (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem przez pracownika) i ile dni byłeś na zwolnieniu lekarskim ( o ile je weźmiesz).

Poza tym jeśli np. dzisiaj koniecznie nie chcesz iśc to pracy, to możesz wziąc urlop na żadanie lub brzydko mówiąc "załatwić sobie L4".
"Można być w kropli wody światów odkrywcą. Mozna wędrując dookoła świata przeoczyć wszystko."
Awatar użytkownika
Kermit
Weteran
Weteran
Postautor: Kermit » 10 sty 2007, 11:47

nie, pojde do pracy jak chca. Oni i tak wisza mi urlop za 5 miesiecy pracy.Powinni mi oddac?
So understand;

Awatar użytkownika
natasza
Weteran
Weteran
Postautor: natasza » 10 sty 2007, 13:12

Tak, możesz wykorzystać przysługujący Ci urlop albo wypłacą Ci go w ekwiwalencie pieniężnym.
"Można być w kropli wody światów odkrywcą. Mozna wędrując dookoła świata przeoczyć wszystko."
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 10 sty 2007, 13:22

Kermit, ja bym na twoim miejscu zmienił pracę. Niedość że możesz kogoś zabić to sam możesz wylądować pod pociągiem lub tirem. Ale zanim zwolniłbym się to jadąc tym gruchotem zatrzymałbym się przy najblizszym patrolu policji... Za takiego gruchota facet niewypłaciłby się do mońca życia. I tak powinno być...
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.
I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.
/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 10 sty 2007, 17:24

Kermit, normalnie wypowidasz umowe i bierzesz urlop na 2 tygodnie albo L4 i juz. Kase z urlopu Ci musza oddac. I koniec.

[ Dodano: 2007-01-10, 17:24 ]
A i wypowiedziec mozesz kiedy chcez z tym ze ponoc najlepiej jest odchodzic pod koniec miesiaca czy tygodnia - nie wiem czemu :?
Awatar użytkownika
natasza
Weteran
Weteran
Postautor: natasza » 10 sty 2007, 17:33

moon pisze:A i wypowiedziec mozesz kiedy chcez z tym ze ponoc najlepiej jest odchodzic pod koniec miesiaca czy tygodnia - nie wiem czemu
Bo okres wypowiedzenia kończy się w sobotę lub w ostatni dzień miesiąca (jeśli wypowiedzenie trwa tydzień / miesiąc lub ich wilokrotność).
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 10 sty 2007, 17:38

Swoja droga to ja bym chciala miec 2 tygodnie wypowiedzenia. Ja mam umowe na 3 lata i miesiac wypowiedzenia. :/
Awatar użytkownika
natasza
Weteran
Weteran
Postautor: natasza » 10 sty 2007, 17:40

moon pisze:Swoja droga to ja bym chciala miec 2 tygodnie wypowiedzenia. Ja mam umowe na 3 lata i miesiac wypowiedzenia. :/

Tym lepiej dla Ciebie, bo za okres wypowiedzenia nalezy Ci się wynagrodzenie. A na zwolnienie lekarskie możesz iśc, jak bardzo nie chcesz pracować. Nieładnie, ale możliwośc jest.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 10 sty 2007, 17:42

natasza pisze:Tym lepiej dla Ciebie, bo za okres wypowiedzenia nalezy Ci się wynagrodzenie.
Wiem ale co jakbym chciala przeskoczyc pracy do pracy? :/

[ Dodano: 2007-01-10, 17:42 ]
N o i nie cale wynagrodzenie...
Awatar użytkownika
natasza
Weteran
Weteran
Postautor: natasza » 10 sty 2007, 17:49

moon pisze:Wiem ale co jakbym chciala przeskoczyc pracy do pracy?

To niestety musisz czekać do czasu upłynięcia okresu wypowiedzenia.

Ale myślę, że jak nowemu pracodawcy zależy, to poczeka. :-)
Chociaż polski rynek pracy jest tak pełny obłędu, że kto wie.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 10 sty 2007, 17:54

natasza pisze:o niestety musisz czekać do czasu upłynięcia okresu wypowiedzenia.
Nowlasnie i to jest dla mnie problem wynikajacy z tego miesiaca :)
natasza pisze:Ale myślę, że jak nowemu pracodawcy zależy, to poczeka. :-)
A ja mysle ze za duzo jest chetnych zeby mial czekac :) Ja bym nie czekala.
Awatar użytkownika
Kermit
Weteran
Weteran
Postautor: Kermit » 10 sty 2007, 23:47

Gdyby policja mnie zatrzymala chyba ja bym, placil mandat - bo gdy jade autem akceptuje jego stan tecvhniczny. Mma go sprawdzic przed jazda... tak mi sie wydaje ...
So understand;

Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 11 sty 2007, 00:12

Kermit pisze:Gdyby policja mnie zatrzymala chyba ja bym, placil mandat - bo gdy jade autem akceptuje jego stan tecvhniczny.
Jak mojego tate capneli ostatnio za predkosc - wiozl jakiegos dyrektora i cholernie sie gosciowi spieszylo :/ to dostal mandat ale pokrywala go praca nie tata. Jemu sie dostalo 6 pkt za to :/
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 11 sty 2007, 08:43

Kermit pisze:Gdyby policja mnie zatrzymala chyba ja bym, placil mandat - bo gdy jade autem akceptuje jego stan tecvhniczny. Mma go sprawdzic przed jazda... tak mi sie wydaje ...

nigdy nie płaciłem mandatu za stan techniczny pojazdu , jak mnie pracodawca censored to podjezdzalem pod patrol policyjny i dawalem im dowód do reki by go zatrzymali wymieniajac powód jego im oddania , wracalem na szychte bez dowodu odstawialem auto i zglaszalem zdarzenie ! <aniolek>

Oni _policjanci wiedza jak pracodawcy dzialają , zatem nie dają mandatów za stan tewchniczny , tylko zabierają dowody rejestracyjne
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
wajdelota
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: wajdelota » 12 sty 2007, 10:50

Hej. Możesz dać wypowiedzenie z zachowanie TYGODNIOWEGO okresu wypowiedzenia. Pracujesz krócej niż rok, więc obowiązuje Cię tygodniowy okres wypowiedzenia. To, że pracodawca pisze na umowie takie coś, to haczyk na tych co prawa nie znają. Pracujesz w Polsce i obowiązują Cię polskie akty prawne.
Wypowiedzenie liczy się od poniedziałku. Czyli jak dasz we wtorek, to od przyszłego poniedziałku zaczynają Ci liczyć okres wypowiedzenia.
I jest drugie wyjście. :]
Możesz złożyć wypowiedzenie w trybie natychmiastowym. Masz do tego pełne prawo, gdyz jeżeli pracodawca nie zapewni Ci bezpiecznych warunków pracy itp. możesz odmówić mu pracy oraz złożyć wypowiedzenie. I gówno Ci może zrobić.
Według kodeksu, jeśli nie dostaniesz ubioru roboczego nie powinieneś przystąpić do pracy. A co dopoiero jak samochód niesprawny.
Pozdrawiam serdecznie i powodzenia.
Jeśli oznaką bycia prawdziwym mężczyzną jest upijanie się i sikanie do zlewu, to ja nie chcę być mężczyzną...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 12 sty 2007, 12:19

wajdelota pisze:Pracujesz w Polsce i obowiązują Cię polskie akty prawne
A jesli jest w ustawie czy kodeksie "chyba ze umowa stanowi inaczej"?
Awatar użytkownika
natasza
Weteran
Weteran
Postautor: natasza » 12 sty 2007, 14:41

Maverick pisze:
wajdelota pisze:Pracujesz w Polsce i obowiązują Cię polskie akty prawne
A jesli jest w ustawie czy kodeksie "chyba ze umowa stanowi inaczej"?

Jest tak, że:

Art. 18.

§ 1. Postanowienia umów o pracę oraz innych aktów, na których podstawie powstaje stosunek pracy, nie mogą być mniej korzystne dla pracownika niż przepisy prawa pracy.

§ 2. Postanowienia umów i aktów, o których mowa w § 1, mniej korzystne dla pracownika niż przepisy prawa pracy są nieważne; zamiast nich stosuje się odpowiednie przepisy prawa pracy.

Wiec umowa o pracę nie może być mniej korzystna niż prawo pracy.
Tak samo jest z resztą z porozumieniami, układami zbiorowymi pracy, regulaminami i statutami.

wajdelota pisze:Możesz dać wypowiedzenie z zachowanie TYGODNIOWEGO okresu wypowiedzenia. Pracujesz krócej niż rok, więc obowiązuje Cię tygodniowy okres wypowiedzenia.

Art. 33.

Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 14 sty 2007, 12:03

natasza pisze:Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.
Rozumiem to tak, ze jezeli jest to umowa na okres dluzszy niz 6 miesiecy (czas okreslony) to w umowie moze byc, ale nie musi, ze wypowiedzenie tej umowy bdzie z 2tygodniowym wyprzedzeniem.
Czyli jak nie przewidza tego w umowie to znaczy ze tego nie ma. A nawet jak przeiwdza to dotyczy to obu stron, i pracodawcy i pracownika.
Awatar użytkownika
Kermit
Weteran
Weteran
Postautor: Kermit » 16 sty 2007, 16:28

dostalem awans :|
So understand;

Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 16 sty 2007, 17:24

Kermit pisze:dostalem awans
<hahaha> Przezyles "probe samochodu" !
Awatar użytkownika
Kermit
Weteran
Weteran
Postautor: Kermit » 17 sty 2007, 19:42

ehhehe jak w "Star Treku" byla tam taka proba, Worf uzyl ja w jednym z odcinkow na kadecie ktory staral sie o awans. Dostala awans za to ze przerwala probe i miala odwage powiedziec ze test byl niesprawiedliwy. :)
So understand;

Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 sty 2007, 23:12

Kermit pisze:ak w "Star Treku" byla tam taka proba
Swoje zdanie kiedys pisalam - nawet Smerfy sa sensowniejsze od takich durnot ;P
Awatar użytkownika
Kermit
Weteran
Weteran
Postautor: Kermit » 18 sty 2007, 00:52

nie znasz sie :P

to naprawde BARDZO wartosciowy serial.
So understand;

Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 18 sty 2007, 09:07

Star Trek to legenda :> Mimo że fanbojem nie byłem nigdy, z przyjemnością lookałem od czasu do czasu
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
wajdelota
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: wajdelota » 18 sty 2007, 11:55

dobra, ale pochwal sie kim teraz tam jesteś :>
Jeśli oznaką bycia prawdziwym mężczyzną jest upijanie się i sikanie do zlewu, to ja nie chcę być mężczyzną...

Wróć do „Wszystkie inne tematy”