Samochody, scigacze itd

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

lato
Bywalec
Bywalec
Postautor: lato » 11 sie 2004, 23:12

Odbiegnę może trochę od tematu, bo mówimy tu o samochodach niezwykłych, niespotykanych na codzień, samochodach o których marzymy (przynajmniej część z nas), ale moim zdaniem do sprawnego poruszania się po mieście w zupełności wystarcza "normalny" samochód, o mocy silnika 70-100KM np. Fiat Punto czy Skoda Fabia. Bo czy można w mieście wykorzystać możliwości mojego wymarzonego Astona Martina? Raczej nie.
pracocholik
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: pracocholik » 11 sie 2004, 23:27

Nie zgadzam się :)

Na miasto potrzeba tak ze 130KM w turbodieslu :D
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 11 sie 2004, 23:32

Co by nie mówic automatyczna skrzynia to jest to ! i nie ma zmiłuj sie , jezdze juz 5 tym automatem i nigdy na manual bym nie zamienił ! po co robic cos ....? co moze zrobic sie samo !! i to w dodatku wtedy kiedy chcemy ! nic inaczej ! to tylko ci co nie umią jezdzic autoamatami tak mówią , bo wydaje sie im ze umieją ! :547: chetnie poscigam sie tym samym autem z manualną i z automatem , zobaczymy jakie beda róznice !???
dodam iz .....dobrym automatem , no taki jaki mam w BMW -7 , GDZIE MAM JAZDE SPORT I NORMAL :P
Ostatnio zmieniony 11 sie 2004, 23:33 przez Andrew, łącznie zmieniany 1 raz.
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 11 sie 2004, 23:33

lato pisze:... moim zdaniem do sprawnego poruszania się po mieście w zupełności wystarcza "normalny" samochód, o mocy silnika 70-100KM np. Fiat Punto czy Skoda Fabia

No i dlatego własnie po mieście nie da się pojeździć ... za dużo zawalidróg w postaci Fiatów, Skod, i cholernych Daewoo Lanosów ...
bo po co komu 70-100 koni jak nawet nie potrafi przemieszczać się sprawnie po ulicach ...
a już szczytem są 'służbowe' poruszajace się jak dziś jedna pinda 40km/h Marszałkowską ... ani objechać, ani wyprzedzić bo w towarzystwie takich samych sierot na sąsiednich pasach, co to muszą jeździć i boją się przydusić ...
A tak poza tym to od kiedy sprzedawane w polsce 'w salonie' fiaty, skody i inne mają więcej niż 60 koni ? nikt takich nie kupuje, bo nie ma ich nawet w ofercie ... 1,4 góra 1,6 ;)

Przy okazji : Czy ktoś tak z ciekawości pytał w salonie Forda o Focusa RS ?
Bo jak usłyszałem odpowiedź to mi kapcie spadły - 'a co to za wersja ?' :P ;)
pracocholik
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: pracocholik » 11 sie 2004, 23:42

krzys pisze:Co by nie mówic automatyczna skrzynia to jest to ! i nie ma zmiłuj sie , jezdze juz 5 tym automatem i nigdy na manual bym nie zamienił ! po co robic cos ....? co moze zrobic sie samo !! i to w dodatku wtedy kiedy chcemy ! nic inaczej ! to tylko ci co nie umią jezdzic autoamatami tak mówią , bo wydaje sie im ze umieją ! :547: chetnie poscigam sie tym samym autem z manualną i z automatem , zobaczymy jakie beda róznice !???
dodam iz .....dobrym automatem , no taki jaki mam w BMW -7 , GDZIE MAM JAZDE SPORT I NORMAL :P

Już tak nie chwal tego szatańskiego wynalazku ;)
Doskonale umiem sobie poradzić z automatem - zarówno zmusić go do zmiany biegu w górę, jak i w dół. Nie mam problemu z przesiadką - czasem zmieniam automat/manual kilka razy dziennie i to zupełnie inne auta... Czego by nie powiedzieć moje podstawowe auto musi mieć manualną skrzynię - oczywiście na chwilę obecną - bo jak sam Krzysiu mówisz wszystko się zmienia :)

A co do ścigania się automat/manual w jednym aucie - proponuję chybionego IMO Mercedesa E 270 CDI...

EDIT:
enq pisze:No i dlatego własnie po mieście nie da się pojeździć ... (...) po co komu 70-100 koni jak nawet nie potrafi przemieszczać się sprawnie po ulicach ...

Trafiłeś w sedno sprawy - tu nie chodzi o inne auta w ruchu, tylko o ich kierowców. Ja potrafię zakatowanym dostawczakiem wybitnie niskiej mocy "wygrywać pojedynki" z praktycznie każdym autem na mieście :(
Przy okazji : Czy ktoś tak z ciekawości pytał w salonie Forda o Focusa RS ?
Bo jak usłyszałem odpowiedź to mi kapcie spadły - 'a co to za wersja ?'

A po co mocniejsze wersje, jak u nas auto musi być tanie - zauważ jak są wyposażone te auta :(

Ale to co piszesz wynika z niekompetencji sprzedawców - tak niestety jest nie tylko w branży motoryzacyjnej.
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 11 sie 2004, 23:57

pracocholik : mnie się udawało większość 'zrobić' podkręconym do 35 koni maluchem :)
Kierowcy bez 'drygu' do jazdy to zmora ... czasem mnie mocno trafia, ale potrafię się na szczęście opanować ...

U nas rzeczywiscie wyposażenie dużo nędzniejsze niż w reszcie 'zjednoczonej europy' ...
Ale to norma ... cła, podatki, akcyzy i inne Vaty dają tak wysoką cenę że lepiej wyjąc kilka bajerów żeby nie było że drogo ...
i tak średnia klasa u nas kosztuje ponad 100 tys, a kogo na to stać ...
no chyba że ktoś 'ma hopla i kupi sobie opla ' ;)

A nic mnie tak nie śmieszy jak mięśniak-dresik w tigrze :P;)

A co do automatów/manuali to nie byłbym taki pewien ... kiedy ty wciskasz sprzęgło w manualu i zmieniasz bieg automat wyrywa do przodu przy samej zmianie biegu ... poza tym w innych miejscach zmienia itd ... oczywiscie to zależy od skrzyni ...
To tak z moich doświadczeń z 4 automatami ... Neon, Windstar, Pontiac Firebird V8 i Pontiac GP V6 ;)
pracocholik
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: pracocholik » 12 sie 2004, 00:08

eng pisze:A co do automatów/manuali to nie byłbym taki pewien ... kiedy ty wciskasz sprzęgło w manualu i zmieniasz bieg automat wyrywa do przodu przy samej zmianie biegu ... poza tym w innych miejscach zmienia itd ... oczywiscie to zależy od skrzyni ...

Ja jestem... Biegi naprawdę nieźle umiem zmieniać, z reguły też zyskuję na zmianie :)
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 12 sie 2004, 00:16

pracocholik pisze:Ja jestem... Biegi naprawdę nieźle umiem zmieniać, z reguły też zyskuję na zmianie :)

Ale nie mówię o czasie zmiany tylko o reakcji skrzyni i silnika na zmianę ...
Jak dusisz drania ;) to komputer podtrzymuje obroty na wyskości max 1 biegu i wrzuca 2 ...
z różnicy obrotów i prędkości wynika 'gładki' kop, zryw o jakieś 15-20 km/h ...
Przy manualu tak zrobić nie dasz rady bo spalisz sprzęgło ... no chyba że rajdowe ;)

Dobra.. są gusta i guściki ... w/g mnie skrzynia sekwencyjna jest i tak górą nad manualem i automatem ;)
pracocholik
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: pracocholik » 12 sie 2004, 00:20

eng pisze:
pracocholik pisze:Ja jestem... Biegi naprawdę nieźle umiem zmieniać, z reguły też zyskuję na zmianie :)

Ale nie mówię o czasie zmiany tylko o reakcji skrzyni i silnika na zmianę ...
Jak dusisz drania ;) to komputer podtrzymuje obroty na wyskości max 1 biegu i wrzuca 2 ...
z różnicy obrotów i prędkości wynika 'gładki' kop, zryw o jakieś 15-20 km/h ...

Ale tylko dzięki temu że z zasady konwerter automatycznej skrzyni i tak cały czas dopuszcza poślizg "sprzęgła".

Przy manualu tak zrobić nie dasz rady bo spalisz sprzęgło ... no chyba że rajdowe ;)

Wszystko zależy od auta - są takie gdzie biegi zmieniasz przy w pełni wciśniętym pedale gazu bez problemu... Są takie gdzie trzeba troszkę odpuścić, no i są takie gdzie o szybkiej zmianie możesz pomarzyć :(

Dobra.. są gusta i guściki ... w/g mnie skrzynia sekwencyjna jest i tak górą nad manualem i automatem ;)

To jakie jeszcze komponenty auta przedyskutujemy - sens istnienia ABSu, ASRu/TCSu, ESP?? :D
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 12 sie 2004, 00:23

A zapomnieliscie o ASD!!!???
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 12 sie 2004, 00:25

pracocholik pisze:To jakie jeszcze komponenty auta przedyskutujemy - sens istnienia ABSu, ASRu/TCSu, ESP?? :D

No bez przesady :D:P chciałem zakończyć dyskusję ...
może osobny topic na tego typu tematy :)

Idę spać, jutro do roboty :555:
pracocholik
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: pracocholik » 12 sie 2004, 00:27

krzys pisze:A zapomnieliscie o ASD!!!???

Nie tylko... Wiele innych pominąłem. Ale widzę że i na wybitnie off-topic'owe tematy motoryzacyjne jest z kim pogadać - bardzo się z tego cieszę :)

eng pisze:No bez przesady chciałem zakończyć dyskusję ...

Na dzisiaj rozumiem?? ;)
może osobny topic na tego typu tematy

Nie bałagańmy tematami motoryzacyjnymi tego forum :D

Idę spać, jutro do roboty

Praca nie zając - uwierz mi... Wiem coś o tym :P
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 12 sie 2004, 00:33

Mnie też miło :)
Już nie bałaganię na forum :P
A praca jak to praca ... nie ucieknie, ale spóźniać się nie lubię ...

W sumie są tu dysputy na rózne tematy i to od nas uczestników forum zalezy co i jak ...
Widocznie dziś była 'faza' na motoryzację :)

Pozdrawiam

P.S. moze jutro znajdziemy sobie inny topic :D
lato
Bywalec
Bywalec
Postautor: lato » 12 sie 2004, 08:47

eng pisze:
lato pisze:... moim zdaniem do sprawnego poruszania się po mieście w zupełności wystarcza "normalny" samochód, o mocy silnika 70-100KM np. Fiat Punto czy Skoda Fabia

No i dlatego własnie po mieście nie da się pojeździć ... za dużo zawalidróg w postaci Fiatów, Skod, i cholernych Daewoo Lanosów ...
bo po co komu 70-100 koni jak nawet nie potrafi przemieszczać się sprawnie po ulicach ...

Ja pisałem, że silnik 70-100KM pozwala na sprawne jeżdżenie po mieście, nie pisałem o umiejętnościach kierowców, bo to osobny temat. Jak kierowca jest kiepski to czy będzie miał pod maską 50KM czy 300KM to nic to nie zmieni - nadal będzie kiepskim kierowcą.

eng pisze: a już szczytem są 'służbowe' poruszajace się jak dziś jedna pinda 40km/h Marszałkowską ...

Dla mnie szczytem jest "cienias" z kratką poruszający się po Marszałkowskiej 120km/h - to nie jest sprawne poruszanie się, to jest głupota i narażanie zdrowia i życia innych uzytowników dróg.

eng pisze: A tak poza tym to od kiedy sprzedawane w polsce 'w salonie' fiaty, skody i inne mają więcej niż 60 koni ? nikt takich nie kupuje, bo nie ma ich nawet w ofercie ... 1,4 góra 1,6 ;)

Nie znam sie bardzo na samochodach, ale wydawało mi się, że nawet z małych silników można uzyskać bez problemu taką moc. No i sprawadziłem sobie:
Punto 1.2 16V - 80KM
Punto 1.4 16V - 95KM
Punto 1.3 JTD - 70KM
Fabia 1.4 MPI 16V - 101KM
Fabia 1.4 TDI - 75KM
Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Postautor: foxy_lady » 12 sie 2004, 08:55

Panowie umówcie sie na piwo i tam sobie pogadajcie. :D

Ilez mozna mówić o samochodach :546:
People are all the same
And we only get judged by what we do
Personality reflects name
And if I'm ugly then
So are you

Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 12 sie 2004, 09:10

foxy_lady pisze:Panowie umówcie sie na piwo i tam sobie pogadajcie. :D
Ilez mozna mówić o samochodach :546:

Tyle samo co o kobietach :D:P ... albo nawet czasem dłużej ...;)
Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Postautor: foxy_lady » 12 sie 2004, 09:23

to lepiej porozmawiajcie o kobietach g:D
People are all the same
And if I'm ugly then
So are you

pracocholik
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: pracocholik » 12 sie 2004, 09:44

Ja wiem czy tak lepiej?? ;)

Nie należy w żadną stronę przesadzać :)
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 12 sie 2004, 09:53

OK ... połączmy przyjemne z pożytecznym :
Jakimi kobiety są kierowcami ? :P
pracocholik
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: pracocholik » 12 sie 2004, 09:57

Kobiety za kierownicą dziele na 2 grupy - albo nie umieją jeździć, albo jeżdżą lepiej niż większość facetów :)
Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Postautor: foxy_lady » 12 sie 2004, 09:58

nie chwaląc się, uważam sie za całkiem niezlego kierowcę. to nie tylko moje słowa :)
People are all the same
And if I'm ugly then
So are you

Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 12 sie 2004, 10:02

pracocholik:
To prawda ... ale to tyczy się także facetów ...
tylko niewielu jest się w stanie głośno przyznać że kiepsko, niepewnie się czują za kółkiem ... ;)
pracocholik
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: pracocholik » 12 sie 2004, 10:04

:569: Znasz jakiegokolwiek faceta które umie się do tego przyznać??
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 12 sie 2004, 10:08

pracocholik pisze::569: Znasz jakiegokolwiek faceta które umie się do tego przyznać??

No nie, ale gdyby tak było ze mną chyba bym się przyznał :)
Zostawmy ten temat bo nas zjedzą ... ;)
Awatar użytkownika
Jag
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: Jag » 24 sie 2004, 08:19

lato pisze:Nie znam sie bardzo na samochodach, ale wydawało mi się, że nawet z małych silników można uzyskać bez problemu taką moc. No i sprawadziłem sobie:
Punto 1.2 16V - 80KM
Punto 1.4 16V - 95KM
Punto 1.3 JTD - 70KM
Fabia 1.4 MPI 16V - 101KM
Fabia 1.4 TDI - 75KM

Albo z 600 ccm - 120 KM
ewentualnie z niewiele ponad 900 ccm - 240 KM
Ale to w motocyklach :)
klaudiusz
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: klaudiusz » 25 sie 2004, 00:17

witam

do tych co lubia motorki sorrki chlopaki ale szybka sprawa jazda motrem w polsce
gdzie ???
nie mam nic przeciwko tym ktorzy jedza na motorach a nawet ich zawsze przepuszczam bo wiem ze jak smigam na motorze to kots mnie przepusci ale strach nnie pozwala mi szybko smigac po zakretach co w samochodach mozna robic praktycznie do woli

lato
moc to nie wszystko jest jeszcze cos wazniejszego niz moment obrotowy
co prawda do miasta wystarczy i w sumie to najdobpowiedniejsze silniczki male !
ale ostatnio przeczytalem ze jezeli samochod dysponuje przyspieszeniem mniejszym niz 12sek do 100km/h to zaczyna powodowac zagrozenie dla ruchu
oczywiscie mozna sie z tym zgodzic i nie trzeba
wg mnie tak jest ,

chociaz powiem tyle ze polakowi to nawet V8 5l moze nie wystarczyc bo oszczednas naszych rodakow posowa sie do wyprzedzania na 5 biegu przy 70km/h co jest jakims szalnestwm no spoko jak nic nie jedzie daleko
ale mozna ten manerwr zrobic chociazby na 4 juz nie mowie o mnie gdzie jeszcze na 2 w ostrej sytuacji to robie :P

pozdrawiam
Awatar użytkownika
mariusz
Weteran
Weteran
Postautor: mariusz » 25 sie 2004, 00:55

Osobiście uważam, ze najwazniejsza rzecz w samochodzie to przyspieszenie. Najbardziej odczuwa sie to na trasie, jak sie przy wyprzedzaniu. I nie uważam, ze samochody z przyspieszeniem ponizej 12 s stwazaja zagrozenie... To zalezy tylko od kierowcy... Ale jeżeli ktoś ma ciężkie buty i nie umie jezdzić to zagrozenie moze stważac ;p
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 25 sie 2004, 10:53

W ostrej sytuacji to robisz na dwójce ???????? wiec to Ty stwazasz zagrozenie dla ruchu a nie samochody 1>?dobry kierowca nie dopuszcza do tzw. ostrej sytuacji !zdązysz wyprzedzic nie teraz to za 10 minut i to na czwórce ...spokojnie ! sportowa jazda nie jest wskazana w cyklu ani miejskim , ani poza nim ! :564:

V8 5000 cm pojemnosci to kolego w znacznej wiekszosci , jak nie wszystkie samochody z automatami , wiec tu wszystko samo sie dzieje !! nie mozna wyprzedzac na 5 -ce bo wcisniecie pedału przyspieszenioa powoduje samoczynną regulacje biegu do obciązenia i predkosci jazdy ! :P
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 25 sie 2004, 11:46

V8 5700 jesli już ... :)

Jazda sportowa jest dla samobójców, osobiście wolę jazdę tylko dynamiczną ...
Ostatnio coraz trudniej w ogóle jeżdzić bo masowy wysyp Matizów i Lanosów powoduje wolniejszy ruch ... i nie ma gdzie ...

:564:
bleeeeeeeeeeeee
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 25 sie 2004, 12:10

eng pisze:V8 5700 jesli już ... :)

:564:

Co jesli już ????? bo nie kumam o,co Ci chodzi !>?

Wróć do „Wszystkie inne tematy”