Pobór do woja dla wszytskich, żadnych odroczeń!

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
sadi
-#
-#
Postautor: sadi » 07 lip 2006, 20:03

Eeeee...jak to w koncu jest...moze ktos jasno napisac jak to jest z rocznikami od 1980 do 1987?
Tu mi pisza ze zaraz po studiach rezerwa, tu ze sluzba zastepcza, tu ze odrobienie 1,5 miesiaca... <zmieszany>
Ktos to jasno wytlumaczy...?
<zmieszany> -> uwielbiam tę mordę
<sex> -> ta też jest fajna
<hahaha> -> często sie śmieję...ze wszystkiego...
<fuckoff> -> jak mnie ktos wku$%^&!
;DD -> jeszcze ta mi lezy
Awatar użytkownika
miś
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: miś » 07 lip 2006, 20:36

Niektorzy by sie nauczycli zycia troche chociaz. Wszyscy sie boaj woja a to nic strasznego.

ps. Blazej, Izraelska armia jestg z poboru tylko z takiego wzgledu ,ze kraj jest caly czas zagrozony. Wiele krajow nie uznaje panstwa Izraelskiego, jak pamietam w przeciagu 50lat mielio 5 wojen. Oni nie maja wyboru, musze miec pobor.
"Polityczny Żołnierz może szanować swego wroga - lecz zdrajcą i dezerterem będzie tylko pogardzał."
Awatar użytkownika
kwjk
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: kwjk » 07 lip 2006, 21:40

sadi pisze:Eeeee...jak to w koncu jest...moze ktos jasno napisac jak to jest z rocznikami od 1980 do 1987?
Tu mi pisza ze zaraz po studiach rezerwa, tu ze sluzba zastepcza, tu ze odrobienie 1,5 miesiaca... <zmieszany>
Ktos to jasno wytlumaczy...?

Oficjalnie wyszło rozporządzenie, że rocznik '82 po studiach jest od razu przeniesiony do rezerwy, więc oni mają już spokój. Rocznika '83 wzwyż póki co to nie dotyczy. Dla tych (jak i późniejszych) roczników została 3 lata temu wprowadzona możliwość odbycia przeszkolenia wojskowego w czasie studiów. Polega to na tym, że po 2 roku studiów można podejść do egzaminu z przysposobienia obronnego (pisemny). Jeśli go zdasz, to dostajesz wpis do indeksu i/lub też zaświadczenie, że egzamin zdałeś. Udajesz się wtedy do WKU z prośbą o zniesienie z Ciebie odroczenia i o ochotnicze powołanie do odbycia służby wojskowej w czasie studiów. Od tego momentu jesteś już odwieszony i w każdej chwili wojsko może się do Ciebie odezwać - jeśli dostaniesz wezwanie, to w najbliższe wakacje udajesz się na 6-tygodniowe szkolenie w jednostce. Pobyt tam kończy się egzaminem, po zdaniu którego zostajesz przeniesiony do rezerwy ze stopniem kprl-a podchorążego.

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że po zdaniu egzaminu i zadeklarowania chęci na odbycie przeszkolenia możesz się w każdej chwili wycofać - nawet wtedy, gdy dostaniesz już powołanie (jeśli jednak zrezygnujesz, to po studiach podlegasz poborowi do zasadniczej służby wojskowej tak samo jak wszyscy). Druga rzecz - po zdaniu egzaminu wojsko może ale NIE musi Cię powołać. Jeśli po zdaniu egzaminu nie dostaniesz powołanie do końca studiów, to jesteś automatycznie przenoszony do rezerwy.

Jak to teraz będzie? Nie wiem. Ale tak jak już pisałem, nie wierzę, żeby ta rewolucja przeszła, bo nikt nie będzie chciał na to płacić.

miś pisze:Niektorzy by sie nauczycli zycia troche chociaz. Wszyscy sie boaj woja a to nic strasznego.

Co nie zmienia faktu, że pomysł jest poroniony przy wojsku takim, jakie mamy.
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 07 lip 2006, 22:27

miś pisze: Izraelska armia jestg z poboru tylko z takiego wzgledu ,ze kraj jest caly czas zagrozony. Wiele krajow nie uznaje panstwa Izraelskiego, jak pamietam w przeciagu 50lat mielio 5 wojen. Oni nie maja wyboru, musze miec pobor.
co nie zmienia faktu że jest dobra. Tak samo jak amerykańska. Też w dużej części z poboru.
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.
I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.
/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 08 lip 2006, 16:33

krackowiaczek pisze:cenzus wykrztaucenia

Przede wszystkim. Ale także majątkowy i to w obie strony (zbyt bogaci też by nie głosowali). Poza tym opłata za głosowanie - 20-50 zł. Komu by wybory zwisały kalafiorem kupowałby sobie flaszkę i nie bruździł.
soul of a woman was created below
Grace

Postautor: Grace » 08 lip 2006, 17:04

a moim zdaniem powinni mężczyzn brac do wojska, 4 miesiace nie złamie nikomu zycia, albo facet albo frajer. Oczywiscie mam na mysli studentow, albo do 30stki. Najlepszym jednak wyjściem byłoby stworzenie armii zawodowej, ale skoro nie tak, to pomysl uważam za dobry.
Awatar użytkownika
Augusto
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Augusto » 08 lip 2006, 17:14

A przeczytałaś chociaż cały topic zeby poznać argumenty przeciw? cz tylko tak jak każda baba " niech sobie zmarnuja plany zyciowe, mnie to nie dotyczy wiec jestem za" <hahaha>
Awatar użytkownika
gracja
Maniak
Maniak
Postautor: gracja » 08 lip 2006, 17:31

Sir Charles pisze:Poza tym opłata za głosowanie - 20-50 zł

nu nu nu. myślisz, że taki student politechniki, któremu w końcu jakość polskiego rządu nie wisi (bo sam wymarzył dla siebie w przyszłości stołek ministra od infrastruktury) ;), będzie w stanie obiektywnie ocenić czy dać dwie dychy na nienamacalną w końcu "ideę" czy na obalenie flaszeczki z chłopakami na murku?
Inaczej: 20zł dla humanistów, 1,50 dla fizycznych (przepraszam, technicznych) ;)
Bender mnie zjebie :P, mimo, że mu się opłaca ;)
cubasa
Weteran
Weteran
Postautor: cubasa » 08 lip 2006, 17:42

Gosia... pisze:a moim zdaniem powinni mężczyzn brac do wojska,

PO CO? Dla zasady?
Nie życzę sobie argumentów w stylu "to dobra szkoła życia", bo teraz wojsko to nie to co było kiedyś (z opowiadań starszych) Każdy kto był w ciągu kilku ostatnich lat potwierdzi, że to wielkie nuuudy. A szkołą życia ma być co? Wstawanie o 5? Musztry? Że człowiek jest poddany sztucznym zakazom stwarzającym tylko pozory ograniczeń? A może, że każą mi zrobić 50 pompek "za karę"? :P
A przeszkolenie to niby ma być do czego? Wojna się szykuje czy co? :> (Moze oni wiedzą coś czego my nie wiemy? :> )
Reasumując wojsko to wegetacja jednostki w jednostce.
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 08 lip 2006, 22:02

Sir Charles pisze:krackowiaczek napisał/a:
cenzus wykrztaucenia

Przede wszystkim. Ale także majątkowy i to w obie strony (zbyt bogaci też by nie głosowali). Poza tym opłata za głosowanie - 20-50 zł.
]

co do tak kategorycznego cenzusu majatkowego i wykrztaucenia to bylbym przeciw. ale np. system pluralny wg mnie bylby godny zastanowienia. zniesienie zasady ruwnosci ("one man, one vote") i wprowadzenie bonusow w postaci dodatkowych glosow dla wyborcy; w zaleznosci od wykrztaucenia i innych kryteriow.
Awatar użytkownika
Kubek
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Kubek » 08 lip 2006, 22:05

krackowiaczek pisze:bonusow w postaci dodatkowych glosow dla wyborcy; w zaleznosci od wykrztaucenia i innych kryteriow

Abstrahując od wątpliwej ortografii postu... Ryszard Bender jest profesorem i miałby zapewne więcej głosów niżli ja w takim układzie :D
Wraz z końcem ostrzeżenia, niski poziom moderacji uprawiany przez użytkownika Maverick będzie napiętnowany w delikatniejszej już formie.
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 08 lip 2006, 23:47

"tam gdzie kończy się logika, zaczyna się armia" <diabel> <diabel>

<fuckoff>
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
paula19
Maniak
Maniak
Postautor: paula19 » 09 lip 2006, 00:01

TedBundy pisze:"tam gdzie kończy się logika, zaczyna się armia"

spolszczając ,,... zaczyna się wojsko " :)
... każda dziewczyna powinna nosić głowę wysoko, z tego powodu, że jest kobietą, że była dla Stwórcy doskonale skończoną poprawką do spartaczonego Adama.
Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 09 lip 2006, 00:03

Kubek pisze:Abstrahując od wątpliwej ortografii postu...

ten argument pojawia sie srednio 1-2 w tygodniu. zazwyczaj uzywaja go ludzie ktozy nie maja kompletnie nic do powiedzenia i w ten sposob chca "zaistniec". w tym wypadku jest inaczej, wiec postanowilem w koncu to skomentowac.

niektozy rodza sie bez rak, bez nog, czesto rodza sie idioci, a czasem ludzie z dy­sor­to­gra­fia roz­wo­jo­wa i dy­sgrafia roz­wo­jo­wa.

nabijanie sie z ludzi chorych psychicznie jest pietnowane, podobnie jak z niepelnosprawnych, niskich i ludzi chorych na zespol downa.
z dy­sor­to­gra­fikow i dy­sgrafow wolno sia nabijac.
niektorym trudno zrozumiec ze to niezalezne odemnie. dla tych mam dobra rade, nie obraze sie jesli przestana czytac moje posty, mam gdzies czy tacy ludzie mnie czytaja.

[ Dodano: 2006-07-09, 00:13 ]
Kubek pisze:Ryszard Bender jest profesorem i miałby zapewne więcej głosów niżli ja w takim układzie

nie pozostaje ci nic innego jak tylko starac sie o tytol profesorski ;].

ale niemartw sie, dla ludzi pokroju bendera, michalkiewicza, komunistow, cyklistow oraz leworecznych moj "ulepszacz demokracji" przewiduje bereze kartuska v2.0 ;].

Wróć do „Wszystkie inne tematy”