Samochody, scigacze itd

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

pracocholik
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: pracocholik » 03 sie 2004, 19:56

Napisz czym dysponujesz... Trzeba wybrać odpowiedniego przeciwnika :D
Chociaż ja i tak stawiam że motor będzie szybszy :)
Awatar użytkownika
Jag
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: Jag » 03 sie 2004, 21:46

Ducati Monster 800
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 03 sie 2004, 23:54

Czlowieku, nie bede sie scigal, bo samochodu nie mam :) To jest powod dosc powazny :) Ale piszesz, ze widziales tamten filmik, wiec mozesz potwierdzic - porshe na zakretach jest szybsze. Zreszta wystarczy sie zastanowic, samochod lepiej sie trzyma drogi, moga dzialac na niego wieksze sily - to jest wg mnie logiczne i nie wymaga dowodow.
Awatar użytkownika
Jag
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: Jag » 04 sie 2004, 09:39

Na zakrętach samochód (dobry samochód) jest minimalnie szybszy, ale po wyjściu z zakrętu liczy się przyspieszenie, a w tym motocykl jest najlepszy. Kwestia korków i poruszania się w ruchu miejskim to już jest oczywista. Chyba mi nie powiesz że samochodem przejedziesz szybciej z punktu A do punktu B w normalnym ruchu ulicznym.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 04 sie 2004, 11:09

Wiadomo, ze w miescie motocykl jest szybszy, glownei dlatego ze jest mniejszy. I nie mow ze minimalnie samochod jest szybszy, bo na moje oko to tak 2x szybsze porshe bylo. No badz realista, przeciez jezdzisz na motorze i wiesz jakie mozesz ostra zakrety przy jakich predkosciach pokonywac. Samochod moze kazdy zakret wziasc szybciej, najwyzej mu sie kola slizgna :)
Awatar użytkownika
Jag
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: Jag » 04 sie 2004, 13:00

Mam w chacie kupe filmów, niektóre są też z wyścigów między samochodami i motocyklami i tam już nie widać takiej różnicy jak na tym filmie z Top Gear.

A z własnego doświadczenia wiem że zakręty pokonuję dużo szybciej niż samochody. Do tej pory nie trafiłem jeszcze na rajdowca w dobrym sprzęcie który by potrafił pokonać zakręt szybciej ode mnie.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 04 sie 2004, 13:09

Bo to zalezy czym jedzie :) Prawda jest, ze jak sie ma np 50tys zl i sie chce jezdzic szybko to najlepiej kupic motocykl. Bo zeby miec samochod od niego szybszy wydac trzeba kilka(nascie) razy wiecej. Wiec tez zlezy co masz na mysli przez dobry sprzet. Ale wezmy takie lamborgini czy inny sportowy, nisko i twardo zwieszony samochod. Wg mnie oczywistym jest, ze zakret pokona szybciej.

A ciekawe jak bys pojechal na mokrym torze... wtedy zakret to pokonywalbys zdecydowanie i wyraznie wolniej...

No i tez zalezy JAKI zakret :)
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 04 sie 2004, 13:16

Męski temat, ale co mi tam, na odetchnięcie mogę sobie napisać.
Otóż facetów nijak nie zrozumiem ;) Rozmowa mniej więcej o przewadze truskawek nad jabłkami: że truskawki są lepsze do koktajli, ale nie nadają się na szarlotkę. Oczywiście zależy jaką szarlotkę ;)
No dobra, niech będzie, że się nie znam... Ciekawe, czy mi się oberwie... :)
Awatar użytkownika
DREADMAN
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: DREADMAN » 04 sie 2004, 13:18

mrt pisze:Męski temat, ale co mi tam, na odetchnięcie mogę sobie napisać.
Otóż facetów nijak nie zrozumiem ;) Rozmowa mniej więcej o przewadze truskawek nad jabłkami: że truskawki są lepsze do koktajli, ale nie nadają się na szarlotkę. Oczywiście zależy jaką szarlotkę ;)
No dobra, niech będzie, że się nie znam... Ciekawe, czy mi się oberwie... :)

heheheh bardzo smieszna wypowiedz :D :D co za porownanie :D
Ptaszniki to Moja Pasja :D I mam Kilka nA Sprzedaz [;
marlon

Postautor: marlon » 04 sie 2004, 13:20

Tak czytam tą waszą dyskusję i musze się z pewnymi kwestiami nie zgodzić

Maverick pisze:Motocykl nigdy nie bedize szybszy na zakretach od samochodu.

Tu się grubo mylisz. Dobry motocyklista przejedzie zakręt z prędkością, której samochodem nie rozwiniesc choćby dlatego, że jest większy (fizyka!) i potrzebuje do tego więcej miejsca.. Jak nie wierzysz a tak sie czepiasz tych torów, to porównaj sobe czasy jakie uzsykują w czasie wyścigów na torze Poznań motocykliści z tymi jakie uzyskują kierowcy samochodów turystycznych (róznice ogromne na korzyść motocykla).

Maverick pisze:Co do motocyklu: Jedziesz samochodem 180 a obok motocykl. Dajesz migawe w prawo zeby zjechac (na tym pasie motocykl). Nie zareaguje, bo nie moze. Przy tej predkosci jest bezbronny ;)

Chyba nie jechałeś motocyklem. Przecietny motocyklista, który już trochę jeździł, jest w stanie panowac nad motocyklem i w pełni go kontrolowac do prędkości ok 220 km/h (badania brytyjskie). Człowiek który miał styczność z torem i zna sie na rzeczy bez problemu wytrzymuje 260 km/h, o zawodnikach nie wspomnę.

Co do przewagi samochodu nad motocyklem. Wyobraź sobie, że pod względem mocy, prędkości i osiągów nie ma czegoś takiego. A bynajmniej w seryjnych pojazdach (nawet tak wyimaginowanych jak Dauer)

Seryjna Hayabusa za ok. 60 000 zł oferuje ci 2,7 do 100 i około 7 sek do 200 (zresztą jak większośc seryjnych ścigaczy klsy 1000 ccm). V max lekko powyżej 300. Wszelkie współczesne ścigacze mają współczynnik masa/moc na poziomie 1,5 a nawet mniej. Znajdź mi seryjnie produkowany samochód o takim współczynniku.

EDIT:
Maverick pisze:No i tez zalezy JAKI zakret

Na prawym na końcu prostej startowej na torze w Brnie motocykliści zawalają 270 km/h, samochody 220.

Poza tym zauważ że jeśli na jednym torze odbywają się zarówno wyścigi samochodów turystyczny jak i wyścigi motocyklowe to jeżdżą po innych konfiguracjach toru. Z tym, że gdy jada samochody ogranicza się liczbę zakrętów. Dlaczeg???
Ostatnio zmieniony 04 sie 2004, 13:25 przez marlon, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
DREADMAN
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: DREADMAN » 04 sie 2004, 13:24

boshe jestem pod wrazeniem co ten koles napisal widac zna sie na rzeczy :564:
Ptaszniki to Moja Pasja :D I mam Kilka nA Sprzedaz [;
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 04 sie 2004, 13:28

Dauer jedzie 400 :D
porównaj sobe czasy jakie uzsykują w czasie wyścigów na torze Poznań motocykliści z tymi jakie uzyskują kierowcy samochodów turystycznych (róznice ogromne na korzyść motocykla).
Dziwisz sie? Jakby jechali nie lanosami a lamborgini to wyniki bylyby inne.
Nie wiem czemu sie czepiacie tego ze motocykl pojedzie na zakrecie szybciej. Nie bierzecie pod uwage tego, ze samochod lepiej sie trzyma drogi?

mrt - trafne porownanie :)

Ps: Jak jakis motocyklista jedzie szybko na swiatlach obok samochodow to nei ma jak otworzyc drzwi :D :diabel2:
marlon

Postautor: marlon » 04 sie 2004, 13:40

Maverick pisze:Dziwisz sie? Jakby jechali nie lanosami a lamborgini to wyniki bylyby inne.

ZTCW w stawce jeździ jedno Porshe około 600 KM i ~800 kg wagi z całkiem niezłym kierowcą i z grubsza 500 KM BMW i głównie o te samochody mi chodziło.

Maverick pisze:Nie wiem czemu sie czepiacie tego ze motocykl pojedzie na zakrecie szybciej.

Bo taka jest prawda. Kto choć raz miał przyjemnośc jechać po tym samym zakręcie na moto i samochodem (załóżmy że porównywalnymi sprzętami) wie o czym mowa.

Maverick pisze:Nie bierzecie pod uwage tego, ze samochod lepiej sie trzyma drogi?

Nie bierzesz pod uwagi faktu, że na samochód działa większa siła odśrodkowa wynikająca z większej jego masy i przy wyższych prędkościach jest on dużo bardziej podatny na uślizg i wypadnięcie z toru jazdy niż motocykl. Poza tym w motocyklu siłę odśrodkową niweluje się zwiększając pochylenie, zarówno kierowcy jak i motocykla (popularne schodzenie na kolano). Także teoretycznym ograniczeniem prędkości z jaką można pokonać zakręt na motocyklu są stałe elementy motocykle typu podnóżki, wydech i profil opon ograniczające pochylenie.

Maverick pisze:Ps: Jak jakis motocyklista jedzie szybko na swiatlach obok samochodow to nei ma jak otworzyc drzwi :D :diabel2:

Bardzo zabawne. Za takie coś możesz być pewien, że ktoś cie kiedyś pozbawi lusterek lub co bardziej krewki motocyklista nawet spacyfikuje. :P
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 04 sie 2004, 18:26

Bardzo zabawne. Za takie coś możesz być pewien, że ktoś cie kiedyś pozbawi lusterek lub co bardziej krewki motocyklista nawet spacyfikuje.
A skad bedzie wiedzial ze ja tak robie?

Dobra, nie bede Was przekonywal, bo widze ze tylko ja sie fizyki uczylem :)

Ps: A co bys powiedzial na wyscig najszybszy motor vs samochod ponad 1000KM?
lato
Bywalec
Bywalec
Postautor: lato » 04 sie 2004, 20:10

Panowie ta dyskusja zaczyna tracić sens. Maverick, co ty komu chcesz udowodnić? To są teoretyczne rozważania bo nigdy nie sprawdzisz tego w praktyce. Piszesz, ze nie masz samochodu a próbujesz udowodnić że samochód o mocy 1000KM jest szybszy niż najszybszy jeżdżący motocykl. A jeśli nawet kogoś przekonasz to będziesz miał satysfakcję? Człowieku, kto miał okazję zobaczyć tai samochód? Chyba tylko na obrazku w gazecie. A w gazecie napiszą wszystko to co będzie chciał producent takiego samochodu. Taka jest prawda. Dla mnie temat sie wyczerpał.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 04 sie 2004, 20:19

co będzie chciał producent takiego samochodu
LOL Przeciez takie samochody raczej montuje sie samemu, ew w wielu firmach. Nie widzialem sklaepu co takie sprzedaje "z tasmy" :)
Piszesz, ze nie masz samochodu a próbujesz udowodnić że samochód o mocy 1000KM jest szybszy niż najszybszy jeżdżący motocykl
A czy gdybym np mial BMW serii 7 top czy to by cos zmienilo? Bo nie widze zwiazku miedzy tym ze nie mam samochodu a udowadnianiem, ze samochod o mocy ponad 1000KM jest szybszy od najszybszego motocykla.
A jeśli nawet kogoś przekonasz to będziesz miał satysfakcję?
Tak
lato
Bywalec
Bywalec
Postautor: lato » 04 sie 2004, 20:41

Maverick pisze:
A jeśli nawet kogoś przekonasz to będziesz miał satysfakcję?
Tak

OK, w takim razie się nie czepiam
Awatar użytkownika
Jag
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: Jag » 05 sie 2004, 09:17

Co do współczynników mocy do masy to w tegorocznych modelach np. Kawasaki ZX10 jest on bardzo zbliżony do 1:1. Na sucho waży 170 kg a ma 175 KM mocy.
Awatar użytkownika
Triniti19
Weteran
Weteran
Postautor: Triniti19 » 05 sie 2004, 21:07

A tak sprawa z innej beczki ale podobna do tego temaciku (nie chciałam zakładać nowego). Ktoś z was widział film: "Szybcy się wściekli". Polski film 80 minutowy o tym jak można szybko przejechać warszawe w ciągu bodajże 10 minut. Mój luby ma ten film i oglądałam dzisiaj fragmenty. To co tam jest zakrawa o szok. Niektóre sceny wyścigów które tam można obejrzeć są po prostu niewyobrażalne. Co o takich rzeczach myślicie? Bo jak dla mnie trzeba naprawde nie szanować swojego życia, żeby w czymś takim uczestniczyć.
"Wczuj się w smutek usychającej gałązki, gasnącej gwiazdy i konającego zwierzęcia,
lecz przede wszystkim odczuj ból i smutek człowieka"
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 05 sie 2004, 22:52

A mnie zastanawia jak to zrobili ze 10minutowy wyscig pokazali w 80 minut ;)
Awatar użytkownika
Jag
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: Jag » 05 sie 2004, 22:57

A macie linka do tego filmu?
Awatar użytkownika
Damian
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Damian » 05 sie 2004, 23:35

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 11 sie 2004, 00:52

Dobra, abstrachujac od porownywania predkosci i osiagow (bo w tej kwestii kompromisu chyba nie znajdziemy :) ) to jaki jest wasz ulubiony samochod? Taki debesciak. Auto z klasa inaczej :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 11 sie 2004, 00:57

Chrysler 300M , choć to bardzo awaryny samochód to jednak ! jeszcze toyota supra , no i mercedesy :564: i mam fisia wzgledem citroena XM w pełnej najbogatrzej wersji
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 11 sie 2004, 01:13

Co do Chrystlera to mi sie przypomina tekst z TopGeara na temat nowego Chrystlera Crosfire: "Mercedes SL, zaprojektowany przez Anglika, robiony w Niemczech - Amerykanie moga byc z niego dumni" :D Ten tekst mnie wtedy rozwalil :) Myslalem ze spadne z krzesla :) Dokladnie opisuje ten narod... Ale mialo byc o samochodach :)
Ja tam lubie limuzynki. Dlatego:
1. Honda Legend
2. Toyota Camry
3. Honda Accord
4. Toyota Avensis

Japan rulez :D
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 11 sie 2004, 08:46

:)
1. Porsche 911
długo, długo nic ...
2. Lancer EVO VI
3. Chevy Corvette
4. 3000 GT

Cholera, cieżko ... dużo jest na świecie fajnych furek ... ;)
no i ciezko ustalić kolejność ...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 11 sie 2004, 09:50

Zwykla 911tka? Nie jakies tam turby, gt i inne?
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 11 sie 2004, 10:03

poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Re: Samochody, scigacze itd

Postautor: foxy_lady » 11 sie 2004, 10:16

Maverick pisze:Tak chcialem sie Was spytac co myslicie o np scigaczach, o szybkich sportowych samochodach. Co ludzie widza w jednym i w drugim.
Osobiscie nie moglbym wsiasc na scigacza, to niebezpieczne cholernie :) A samochody od scigaczy sa szybsze, tak dla jasnosci :)

ojj lubie sportowe wozy i motocykle. dzwiek takiego ptwora wywoluje u mnie ciarki na ciele. wrrr.
gdzybym miala kase mialabym fajna furke ktora mozna poszalec :D. z motorem jest troche inaczej, chetnie bym taki nabyla ale nie rozwijalabym predkosci 220 km/h. owszem, lubie szybko jezdzic ale predkosci jakie one wyciagaja sa przerazajace. chociarz gdybym mia la pod soba taka maszyne, pewnie by mnie korcilo.
kobieta na motorze badz w dobrym samochodzie wyglada baardzo sexy :)
People are all the same
And we only get judged by what we do
Personality reflects name
And if I'm ugly then
So are you

Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 11 sie 2004, 10:34

Maverick pisze:Zwykla 911tka? Nie jakies tam turby, gt i inne?

Carrera 4S może być ? :)
W/g mnie ogólnie model 911 w każdej wersji jest zajeb***y ze względu na styl.
Osobiście gdybym miał kupić takie coś to Carrera 4 z poczatku lat 90 ... mają coś w sobie ...

Wróć do „Wszystkie inne tematy”