nieee, czytaj ze zroizumieniem - ja przedstawiłem tutaj pogłąd moon na tą sprawe (a raczej go wyśmiałem)...runeko pisze:tanebo napisał/a:
jak w film wpakowano kupe forsy i wiele wysiłku to trzebąc go ocenić dobrze bo w końcu ludzie tyle sie nad nim napracowali
No tym razem to Twoje myslenie mnie zabilo. Czyli jak ktos wyda 20 milionow dolarow i zrobi chlam to padac na kolana przed nim
Kod
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Książkę czytałem i muszę powiedzieć, że była dość słaba. Przekombinowane hipotezy, płaskie postacie i przewidywalny rozwój akcji, to tylko niektóre z jej grzechów.
Zarówno protestujący, napompowani swoim świętym oburzeniem, jak i jarający się nachalną pseudomistyką i czują się jakby odkryli wielką tajemnicę, są równie śmieszni. Filmu nie mam zamiaru oglądać.
Scena z książki, w której tęgie głowy rozkminiają masakryczny kod w nieznanym języku, a który jest odbiciem lustrzanym zwykłego tekstu po angielsku, przekroczyła wszelkie granice śmieszności, a autorowi wystawiła bardzo niską notę, którą potem ciężko podnieść.
Zarówno protestujący, napompowani swoim świętym oburzeniem, jak i jarający się nachalną pseudomistyką i czują się jakby odkryli wielką tajemnicę, są równie śmieszni. Filmu nie mam zamiaru oglądać.
Scena z książki, w której tęgie głowy rozkminiają masakryczny kod w nieznanym języku, a który jest odbiciem lustrzanym zwykłego tekstu po angielsku, przekroczyła wszelkie granice śmieszności, a autorowi wystawiła bardzo niską notę, którą potem ciężko podnieść.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2006, 23:19 przez maroon, łącznie zmieniany 2 razy.
Läßt sich fallen weich wie Schnee
Erst wird es heiß dann kalt am Ende tut es weh
Erst wird es heiß dann kalt am Ende tut es weh
pani_minister pisze:Charakterystyczny to jest Willem Dafoe i Arnie
Ten drugi szczegolnie
tanebo pisze:nieee, czytaj ze zroizumieniem - ja przedstawiłem tutaj pogłąd moon na tą sprawe (a raczej go wyśmiałem)...
to uzywaj chociaz kropek przecinkow iduzychliterorazodstepowmiedzyslowamizeby bylo wiadomo o co chodzi
tanebo pisze:pogłąd
A na kluliki tez poujesz?
Wracajac do Hanks'a. Wlasnie- on jest taki delikatny jakis i takie role gra, "momentami dziwne". A i tak najlepszy by byl Chuck Norris

Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
- ksiezycowka
- Weteran
Złtooka płytki!runeko pisze:"Czarodziejka z Ksiezyca"
Mnie chyba najbardziej onpani_minister pisze:Ja Toma uważam za dobrego raczej aktora, więc jakoś szczególnie mnie nie odstrasza od filmu.
A ja myslalam ze sama przedstawiam swoje poglady. I dziekuje za uswiadomienie ze wysmiales. Daj znac nastepnym razem na priv to moze zauwazetanebo pisze:ja przedstawiłem tutaj pogłąd moon na tą sprawe (a raczej go wyśmiałem)...

- pani_minister
- Administrator
chodzi tylko o jedno aby ci z posrod wiernych ktorzy maja choc troche rozumu nie zaczeli z niego korzystac - wszystko
choc debile dzialaj przeciw sobie zla reklama- jest tez reklama, a czasami dobra,
nie wiem nie widzialem wiec trudno mi zajac stanowisko czy to nagonka czy tylko marketin i wiele halasu o nic
choc debile dzialaj przeciw sobie zla reklama- jest tez reklama, a czasami dobra,
nie wiem nie widzialem wiec trudno mi zajac stanowisko czy to nagonka czy tylko marketin i wiele halasu o nic
Jak dobry to film nie wiem, aczkolwiek robią mu popyt przez artykuły takie jak ten.
http://img54.imageshack.us/my.php?image=lol3pz.jpg
Na temat religii dyskutować nie będę, jedynie uważam iż kościół sam sobie szkodzi takimi manifestami.
http://img54.imageshack.us/my.php?image=lol3pz.jpg
Na temat religii dyskutować nie będę, jedynie uważam iż kościół sam sobie szkodzi takimi manifestami.
Widzialem wczoraj ze 3 programy o kodzie i urywki filmow. Powiem wam szczerze ze cale dyskusje co jest prawda co niejest czemu tak a czemu tak sa oblesne, dla mnie
JAk powiedzial rezyser bodajze? filmu w radiu, nie zacytuje dokladnie ale napisze mniej wiecej:
Kazdy kto przeczytal ksiazke pt. Kod Leonarda Da Vinci(taki ma tytul?
:D:D:D ) wybierajac ta ksiazke zauwazyl ze jest ona w dziale fikcji literackiej, powiesci. Film zostal zrobiony na podstawie ksiazki wiec normalne jest ze opowiada historie fikcyjne.
To bylo cos w tym stylu. Ale robia ludziska wiellkie afery
wkoncu za to im placa <znudzony>
Sam film z urywkow(a nie jest to film akcji wiec moze faktycznie nie jest tak zle) zapowadal sie ciekawie. Zreszta klimaty mistyczne czy satanistyczne w swiecie wspolczesnej religii zawsze dla mnie byly ciekawe(przyklad film ktorego tytulu nie pamietam co zagral tam chuck norris chyba i sciagal szatana ktorego wykopali w jakims grobowcu
a potem sie dostal przez kran do mieszkania lol
) i interesujace
:D:D
Kazdy kto przeczytal ksiazke pt. Kod Leonarda Da Vinci(taki ma tytul?
To bylo cos w tym stylu. Ale robia ludziska wiellkie afery
Sam film z urywkow(a nie jest to film akcji wiec moze faktycznie nie jest tak zle) zapowadal sie ciekawie. Zreszta klimaty mistyczne czy satanistyczne w swiecie wspolczesnej religii zawsze dla mnie byly ciekawe(przyklad film ktorego tytulu nie pamietam co zagral tam chuck norris chyba i sciagal szatana ktorego wykopali w jakims grobowcu
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "
hyhy e(L)o
hyhy e(L)o
Przeczytalem ta ksiazke...szczerze zaluje bo to zmarnowany czas
Bieda z nedza, a te kody i szyfry co krok staja sie po chwili juz czym denerwujacym, no i te komentarze jaki to kustosz Luwru byl genialny itp.
Jednak wszystko przebilo zakonczenie ksiazki...
Bieda z nedza, a te kody i szyfry co krok staja sie po chwili juz czym denerwujacym, no i te komentarze jaki to kustosz Luwru byl genialny itp.

Jednak wszystko przebilo zakonczenie ksiazki...

<zmieszany> -> uwielbiam tę mordę
-> ta też jest fajna
-> często sie śmieję...ze wszystkiego...
-> jak mnie ktos wku$%^&!
;DD -> jeszcze ta mi lezy

;DD -> jeszcze ta mi lezy
- pani_minister
- Administrator
Bardzo lubię recenzje Zembatego. Jeśli ktos nie miał okazji poczytac, co Zembaty o"Kodzie.." sądzi, polecam tekst tutaj. 
A w Chicago pikietuja przed kinami, jakies marsze urzadzaja
Toz to FIKCJA. Tych ludzi trzeba owym, co by nie bylo dosc grubym tomiskiem po lbach
Z recenzji Zembatego:
"Czekam z niecierpliwością na dalsze aktualizacje Dana Browna. Być może w Kodzie 2 pojawi się rewelacja, że pierwsi rodzice byli tak naprawdę parą męską. Nazywali się Adam i Evans"
Cuuuudne, miodne, brawa 

Z recenzji Zembatego:
"Czekam z niecierpliwością na dalsze aktualizacje Dana Browna. Być może w Kodzie 2 pojawi się rewelacja, że pierwsi rodzice byli tak naprawdę parą męską. Nazywali się Adam i Evans"

pani_minister pisze:polecam tekst tutaj
ooo, jaka piękna brednia
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
strasznie mnie smieszy to całe zamieszanie wokół tej ksiązki.... i autora pewnie też... a juz najbardziej śmieszą mnie Ci, którzy wierzą, że ta książka to prawda... po prostu nawet nie mogę tego absurdu wyrazić słowami!!
ludzie przecież to jest fikcja literacka!! 100 % fikcja literacka!!
a tym którzy wierzą w słowa tej ksiązki polecam... małą powtórkę z historii....
a oczyma wyobraźni widzę Dana Browna który turla sie ze śmiechu widząc te rzesze ludzi powtarzających jako fakty to co on po prostu sobie wymyslił... proponuję, przeczytac inne jego ksiązki i wtedy zobaczycie na czym polega sposob pisanie Dana...
a jeśli rzeczywiście szukacie ksiązki która łamie pewne reguły to polecam Imię Róży... to jest rzeczywiście ambitna i budzaca sprzeczne uczucia lektura....
sam film rzeczywiście wieje nudą... tak jak ksiązka w połowie akcji....
ludzie przecież to jest fikcja literacka!! 100 % fikcja literacka!!
a tym którzy wierzą w słowa tej ksiązki polecam... małą powtórkę z historii....
a oczyma wyobraźni widzę Dana Browna który turla sie ze śmiechu widząc te rzesze ludzi powtarzających jako fakty to co on po prostu sobie wymyslił... proponuję, przeczytac inne jego ksiązki i wtedy zobaczycie na czym polega sposob pisanie Dana...
a jeśli rzeczywiście szukacie ksiązki która łamie pewne reguły to polecam Imię Róży... to jest rzeczywiście ambitna i budzaca sprzeczne uczucia lektura....
sam film rzeczywiście wieje nudą... tak jak ksiązka w połowie akcji....

- pani_minister
- Administrator
towarzyszko, wczytajcie się łaskawie do mojego posta powyżej
Coś jednak jest na rzeczy, a Brown ma sporą wiedzę. 

http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
- pani_minister
- Administrator
Wczytałam się towarzyszu; z perwersyjną przyjemnością wczytuję się w Waszmości posty
Sęk w tym, że Brown nie stara nawet stylizować się na naukowca pokroju Deschnera. On tylko wykorzystuje co ciekawsze wątki, tworzy miszmasz religijno-schizmatyczno-sensacyjny, podlany tylko dla smaku naukowym sosem. A ponieważ ludzie z teologią i historia Kościoła są na bakier, teza o tym, że celibat nie jest odwieczny, a organizacje kościelne potrafią zupełnie po świecku troszczyć sie o swoje interesy, staje się sensacją na skalę światową. Bo kto dziś czyta Młynarka? Doherty'ego? A Browna znają wszyscy
Plus całego zamieszania wokół słabego w gruncie rzeczy "Kodu..." jest ten, że może akurat ktoś zacznie czytać więcej na ten temat i prawdziwe herezje dopiero odkryje
A pamieta ktoś zamieszanie wokół Harry'ego Pottera? Taki sam uroczy nonsens![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
A pamieta ktoś zamieszanie wokół Harry'ego Pottera? Taki sam uroczy nonsens
A ja bylem na filmie. Mi sie podobal. nie rozumiem zarzutow jakoby akcja sie ciagnela. No chyba ze ktos przyzwyczajony do filmow w stylu xXx czy Mission Impossible. To faktycznie, akcji tam w porownaniu do takich filmow nie ma.
Co do fabuly to interesujaca. Przeczytalem wlasnie artykul na stronie Opus Dei, jada z ta ksiazka tak ze szkoda gadac
A na innej stronce bylo juz napisane w innym tonie.
Ogolnie uwazam temat za interesujacy.
Ps: A co Wy myslicie o tym? Czy jest ktos kto wierzy w malzenstwo Jezusa z Magdalena? Ktos kto taka mozliwosc dopuszcza? Ktos kto tego absolutnie nie bierze pod uwage?
Pps: Moze by tak zrobic ankiete?
Co do fabuly to interesujaca. Przeczytalem wlasnie artykul na stronie Opus Dei, jada z ta ksiazka tak ze szkoda gadac
Ogolnie uwazam temat za interesujacy.
Ps: A co Wy myslicie o tym? Czy jest ktos kto wierzy w malzenstwo Jezusa z Magdalena? Ktos kto taka mozliwosc dopuszcza? Ktos kto tego absolutnie nie bierze pod uwage?
Pps: Moze by tak zrobic ankiete?
TedBundy - widać autor zbyt wprost i jasno ujął pewne sprawy co rozjuszyło panów w czerni, bo aż tak dobitne ukazanie faktów, o których głośno sie mało bądź wcale, nie mówi, są niepokojace dla autorytetów tych osób...Swoją droga jakby nie było to fikcja autorska i po prostu kosciółek się ośmieszył tym niepotrzebnym nalotem na naprawdę dobrą <z tego co słyszałam, bo nie czytałam JESZCZE> książkę, na film też sie wybieram w niedługim czasie:)
OnlyJusti
No wlasnie to mnie zastanawia. Jakby to bylo po prostu zmyslone to kosciol powinien raczej powiedziec ze to bajki i wiecej do tematu nie wracac. A tu taka krytyka. Chociaz z Harrym Poterem bylo podobnie, a tu nie ma watpliwosci co do fikcyjnosci ksiazki.
Moze wiec niektorzy ksieza dostaja po prostu w lape od dzialu reklamy zeby wytworzyc szum wokol jakiejs ksiazki?
Moze wiec niektorzy ksieza dostaja po prostu w lape od dzialu reklamy zeby wytworzyc szum wokol jakiejs ksiazki?
onlyjusti pisze:bo aż tak dobitne ukazanie faktów
To nie sa FAKTY. To sa domysly. Tyle interpretacji, ile ludzi na swiecie. To samo tyczy sie Biblii.
Maverick pisze:No wlasnie to mnie zastanawia. Jakby to bylo po prostu zmyslone to kosciol powinien raczej powiedziec ze to bajki i wiecej do tematu nie wracac. A tu taka krytyka
Kosciola nie obchodzi czy to prawdziwie czy nieprawdziwe, grunt, ze podwaza to, czego Kosciol uczy. Jezeli chodzi o "tajemnice watykanskie" czy cos w tym stylu to w to wtajemniczeni sa bardzo nieliczni (papiez i pare innych osob na swiecie zapewne) a nie caly kler. Wiec to nie o to tu chodzi.
Maverick pisze:Chociaz z Harrym Poterem bylo podobnie, a tu nie ma watpliwosci co do fikcyjnosci ksiazki
Widzisz, ksiazka fikcyjna ale propaguje wiare w magie, ktora dla Kosciola jest czarna. Tyle.
- FlyingDuck
- Pasjonat
TedBundy pisze:Książka stanowi dla mnie popis zręcznej erudycji autora i spory zasób wiedzy.
Jak dla mnie stanowi popis bardzo dziurawej wiedzy autora, czasem nawet ignorancji. Wcześniej czytałem "Anioły i demony" i kwiatki które tam się pojawiały tak mnie na "Kod" uczuliły że Kodu też nie czytało mi się przyjemnie
Maverick pisze:Ps: A co Wy myslicie o tym? Czy jest ktos kto wierzy w malzenstwo Jezusa z Magdalena? Ktos kto taka mozliwosc dopuszcza? Ktos kto tego absolutnie nie bierze pod uwage?
Czemu miałbym nie dopuszczać? W końcu Jezus też człowiek, nawet według religii. Jak dla mnie nic by to nie zmieniło (nawet gdybym był wierzący).

- Sir Charles
- Weteran
Temat może troszkę zdezaktualizowany, ale napiszę co ja myślę.
Więc po pierwsze gdyby ci ostrzegający ponoć wiernych z ambon przed szatańskim czy też heretyckim dziełem pt. "Kod..." byli łaskawi się na ten film wybrać i zobaczyć co on sobą reprezentuje, to myślę że musieliby się przyznać do kompromitacji i to totalnej.
Cała ta histeria jest doskonałym przykładem tego jak pasterze traktują swoje owieczki, jakie mają zaufanie do nich, a szczególnie do ich wiary
Do jej siły oraz pewności.
Najlepszy tekst o kodzie jaki czytałem, to chyba felieton Pilcha w Polityce, nie wiem czy ktoś miał okazję.
Przytoczę porównanie, które dobrze powinno oddać to, jak komiczna wydaje mi się sytuacja - czy kiedykolwiek jakikolwiek rzecznik rządu USA wyszedł np na konferencję prasową i zaczął się tłumaczyć, że obraz rządu przedstawiony w X-files jest nieprawdziwy i żeby Amerykanie-patrioci nie oglądali tego serialu, bo szkaluje on dobre imię Ameryki i inne temu podobne bzdury? No przecież kompromitacja prawda?
Dla mnie cała fabuła to bajka, bajka równie prawdopodobna, albo raczej nieprawdopodobna jak ta, ktorej ponoć spójny obraz wyłania się z czterech uznanych ewangelii. A na Pasję nie poszedłem, bo nie miałem ochoty siedzieć w tłumie myjacych się co 3-4 dni, żarliwie rozmodlonych staruszek. Oczywiście pewne elementy prawdy są tam i tu, Tylko że jako człowieka niewierzącego naprawdę średnio mnie interesuje czy Chrystus, którego traktuję jako postać historyczną rżnął się za przeproszeniem z Marią Magdaleną czy nie. (Przepraszam jeśli kogoś uraziłem)
A na dodatek film jest przeciętny sam w sobie, zwłaszcza, że Tom Hanks nie dość że ma przez cały film jedną minę, to jeszcze jest to mina Forresta
Więc po pierwsze gdyby ci ostrzegający ponoć wiernych z ambon przed szatańskim czy też heretyckim dziełem pt. "Kod..." byli łaskawi się na ten film wybrać i zobaczyć co on sobą reprezentuje, to myślę że musieliby się przyznać do kompromitacji i to totalnej.
Cała ta histeria jest doskonałym przykładem tego jak pasterze traktują swoje owieczki, jakie mają zaufanie do nich, a szczególnie do ich wiary
Najlepszy tekst o kodzie jaki czytałem, to chyba felieton Pilcha w Polityce, nie wiem czy ktoś miał okazję.
Przytoczę porównanie, które dobrze powinno oddać to, jak komiczna wydaje mi się sytuacja - czy kiedykolwiek jakikolwiek rzecznik rządu USA wyszedł np na konferencję prasową i zaczął się tłumaczyć, że obraz rządu przedstawiony w X-files jest nieprawdziwy i żeby Amerykanie-patrioci nie oglądali tego serialu, bo szkaluje on dobre imię Ameryki i inne temu podobne bzdury? No przecież kompromitacja prawda?
Dla mnie cała fabuła to bajka, bajka równie prawdopodobna, albo raczej nieprawdopodobna jak ta, ktorej ponoć spójny obraz wyłania się z czterech uznanych ewangelii. A na Pasję nie poszedłem, bo nie miałem ochoty siedzieć w tłumie myjacych się co 3-4 dni, żarliwie rozmodlonych staruszek. Oczywiście pewne elementy prawdy są tam i tu, Tylko że jako człowieka niewierzącego naprawdę średnio mnie interesuje czy Chrystus, którego traktuję jako postać historyczną rżnął się za przeproszeniem z Marią Magdaleną czy nie. (Przepraszam jeśli kogoś uraziłem)
A na dodatek film jest przeciętny sam w sobie, zwłaszcza, że Tom Hanks nie dość że ma przez cały film jedną minę, to jeszcze jest to mina Forresta
soul of a woman was created below
Wróć do „Wszystkie inne tematy”