pomocy! matura ustna z polaka!
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
-
- Początkujący
witam wszystkich! mam ogromna prośbę dotyczącą mojego tematu. brzmi on: "Bohater o różnych twarzach. Przedstaw różne sposoby funkcjonowania motywu maski w literaturze". jeżeli ktos może mi pomóc w doborze lektur, lub moze ma jakiegos gotowca na ten temat ;-) to bardzo prosze o pomoc! z góry dziękuję!
www.google.pl Szukaj pod hasłem "motywy literackie"
-
- Początkujący
- Początkujący
Poczatek niech bedzie kawałekim historii - teatr grecki
"Odprawa posłów greckich"
"Pan Tadeusz" J. Soplica - > ks. Robak
"Konrad wallenrod"- trzeba być lisem i lwem
"Ferdydurke"- gombrowiczowska gęba
"Zbrodnia i Kara" - Raskolnikow
"Rok 1984"
"Pamiętniki" Białoszewskiego
"Rok 1984"
Lektur obowiazkowych podejmujacych tematyke maski jest jeszcze sporo,ale jakos nic mi teraz nie przychodzi do glowy. Wiec podam jeszcze troche spoza zakresu klasycznego:
Wiersz Edwarda Stachury "Życie nie jest teatrem"
Antoni Libera "Madame" - zamiast próby ucieczki przed formą głosi ucieczkę w tę formę, maskę... Jest taki ladny cytat z "Madame" ale musze go najpierw przepisać
Nie wiem czy kojarzysz esej Miłosza "Zniewolony umysl"? Miłosz uzywa alternatywnego pojecia "ketman". Ketman czyli sytuacja w ktorej czloiwiek musi nalozyc maską aby ukryć wlasne mysli. Odnosi się do zachowań Polaków żyjących pod protektoratem Rosji. Ludzie ci są dwulicowi. Idąc do pracy zakładają maskę wzorowego obywatela, wychowanego w kulcie posłuszeństwa i ascezy, a gdy wrócą do domu, ściągają kamuflaż i są normalnymi ludźmi.
"Odprawa posłów greckich"
"Pan Tadeusz" J. Soplica - > ks. Robak
"Konrad wallenrod"- trzeba być lisem i lwem
"Ferdydurke"- gombrowiczowska gęba
"Zbrodnia i Kara" - Raskolnikow
"Rok 1984"
"Pamiętniki" Białoszewskiego
"Rok 1984"
Lektur obowiazkowych podejmujacych tematyke maski jest jeszcze sporo,ale jakos nic mi teraz nie przychodzi do glowy. Wiec podam jeszcze troche spoza zakresu klasycznego:
Wiersz Edwarda Stachury "Życie nie jest teatrem"
Antoni Libera "Madame" - zamiast próby ucieczki przed formą głosi ucieczkę w tę formę, maskę... Jest taki ladny cytat z "Madame" ale musze go najpierw przepisać
Nie wiem czy kojarzysz esej Miłosza "Zniewolony umysl"? Miłosz uzywa alternatywnego pojecia "ketman". Ketman czyli sytuacja w ktorej czloiwiek musi nalozyc maską aby ukryć wlasne mysli. Odnosi się do zachowań Polaków żyjących pod protektoratem Rosji. Ludzie ci są dwulicowi. Idąc do pracy zakładają maskę wzorowego obywatela, wychowanego w kulcie posłuszeństwa i ascezy, a gdy wrócą do domu, ściągają kamuflaż i są normalnymi ludźmi.
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
- Sir Charles
- Weteran
cubasa, ja bym jeszcze poddał pod rozwagę Makbeta
Makbet jak najbardziej. Przy pierwszym podejściu nie przyszedł mi na myśl
A ten fragment to przepizę, ale dopiero poznym wieczorkiem
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
- Sir Charles
- Weteran
Ja sobie do tematu o zanalizowaniu zakonczen i sprawdzeniu czy literatura polska jest literatura szczesliwych zakonczen wzielam Przedwiosnie, Potop, Lalke, Pana Tadeusza, Zemste, Wesele i Sluby Panienskie . No to bede analizowac i analizowac. A co tam .
Tylko Slubow Panienskich nie czytalam jeszcze.
Tylko Slubow Panienskich nie czytalam jeszcze.
- ksiezycowka
- Weteran
Sir Charles pisze:Wszystko zależy jaką sie obierze konwencję, bo wykorzystać można tak naprawdę chyba więcej niż 50% wszystkich omawianych w szkole bohaterów.
Z ust mi to wyjąłeś.
Więc autorku napisz wpierw o tym a potem o lekturach. Bo "plan" całości musisz mieć juz przed nimi.
zalezy tez od materiałów. Bo co mi z tego ze se np cośtam wybrałam jak nie mam co wpisac do tych liteautur ani realnie pokazac jakiejś dekoracji czy czegoś co oni tam wymagaja?
Ja na swojej mialam Robaka-Soplice, Wallenroda-Alfe,Gustawa-Konrada, a słowem wstępu Wertera i Giaura. To chyba wszystko. A i pisałam o ewolucji bohatera romantycznego. I zrobiłam tak ze wpierw Zaczelam od europejskiego romantycznego bohatera i naszego dość specyficznego ktory nie tam kochanek ani mściel ale patriota i w ogole wszystko w zwiazku z sytuacja kraju naszego. I wlasnie tak mniej wiecej chronologicznie. Konczylam na Soplicy pamietam. Potem podsumowanie. W kazdym pinkcie nakreslone roznice podobienstwa. Wynikanie jednego z drugiego itp Ładna była ta moja praca nie ma co
Poza tym matura ustna w kwoietniua tu dopiero dobór lektur? Późnawo stanowczo...
i gdzie ta sprawiedliwość?
nikt nie mowil ze jest sprawiedliwosc na tym swiecie
cubasa pisze:i gdzie ta sprawiedliwość?
nikt nie mowil ze jest sprawiedliwosc na tym swiecie
to było pytanie retoryczne, mon cheri
a że jej nie ma na tym świecie to od dawna wiem <wsciekly> a może raczej jest, tylko że ślepa
"Jeśli traktujesz życie ze śmiertelną powagą, nie licz na wzajemność" [A. Mleczko]
ptaszek pisze:ślepa
to chyba miłość
sprawiedliwości przkleimy etykietkę "głuchej" ;P
- ksiezycowka
- Weteran
Oto ten obiecywany cytat z "Madame" Libery""Czym byłby ów teatr życia, gdyby nie maski, stroje, powabne słowa i śpiewy, gdyby nie cały ten czar, za którym stoi artysta? Bezbarwną magmą lub kiczem. (...) Bez fundamentów kultury, bez tabu i obyczaju, a zwłaszcza bez języka, bez mowy kunsztownie wiązanej, Hipolit byłby samcem, w którym budzi się żądza, a Fedra... goniącą się suką. A tak ma pani... Boga i stwarzanego Adama w stylu Michała Anioła lub wzniosłą alegorię ludzkiego niespełnienia". Trzeba pamiętać, że te słowa wypowiada Bohater, aby zaraz zgodnie z nimi wyznać Madame miłość słowami Racine’a, ale kilka stron dalej znajduje się domniemana riposta: "jeśli już świętokradczo sięgasz po moją rękę, (...) to czyń to przynajmniej jawnie, odważnie, z odkrytą przyłbicą, a nie w przebraniu, podstępnie i połowicznie zarazem, udając przed samym sobą, że robisz coś innego"
Za zboczenie...
...z tematu oczywiście
Hyhy pisze:Cubasa za co masz warninga?
Za zboczenie...
...z tematu oczywiście
-
- Początkujący