Wasz autorytet.
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Wasz autorytet.
Jakie są wasze autorytety?
Ja mam kilka:
-moralno-religijne: Jezus Chrystus, Jan XXIII, Paweł VI, Jan Paweł II (Wielki), Stefan kard. Wyszyński, książę Adam Stefan kard. Sapieha
-polityczne: Napoleon Bonaparte, Winston Churchill, Kazimierz III Wielki, Władysław Jagiełło
-naukowe: Grzegorz Mendel, Albert Einstein, Alfred Nobel, Isaac Newton, Leonardo da Vinci
Jeśli był taki temat to prosze ten skasować, aby nie zaśmiecać forum.
Ja mam kilka:
-moralno-religijne: Jezus Chrystus, Jan XXIII, Paweł VI, Jan Paweł II (Wielki), Stefan kard. Wyszyński, książę Adam Stefan kard. Sapieha
-polityczne: Napoleon Bonaparte, Winston Churchill, Kazimierz III Wielki, Władysław Jagiełło
-naukowe: Grzegorz Mendel, Albert Einstein, Alfred Nobel, Isaac Newton, Leonardo da Vinci
Jeśli był taki temat to prosze ten skasować, aby nie zaśmiecać forum.
- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
Jakie teraz mi się to dziwne wydaje. Jakbym była z innej planety <boje_sie>
Kiedyś się na bracie chciałam wzorować, ale szybko mi przeszło bo doszłam do tego że i tak jestem od niego lepsza. Ale to się nie liczy przeciez.
[ Dodano: 2005-07-28, 00:28 ]
Mam!!
Kiedys, kiedyś Marek Kotański.
Ale sam widzisz jak wielkie to dla mnie autorytety skoro ledwo pamiętam jednego.
Jakie teraz mi się to dziwne wydaje. Jakbym była z innej planety <boje_sie>
Kiedyś się na bracie chciałam wzorować, ale szybko mi przeszło bo doszłam do tego że i tak jestem od niego lepsza. Ale to się nie liczy przeciez.
Mam!!
Kiedys, kiedyś Marek Kotański.
Ale sam widzisz jak wielkie to dla mnie autorytety skoro ledwo pamiętam jednego.
- Sir Charles
- Weteran
Mam niestety jak najgorsze zdanie o czlowieku, ktory uzurpuje sobie prawo do oddania narodu polskiego (czyli mnie tez...) w "macierzynska niewole Maryi"....

petro pisze:Napoleon Bonaparte
Byl wielki, ale tez z wysoka upadl... Jak mozna isc jesienia na Moskwe - nie jestem w stanie tego pojac... Skonczyl prawie jak Hitler, a przeciez Grand Empire moglo stworzyc z Rosja sojusz jakiego swiat nie widzial i panowac dualistycznie nad Europa przez dluuugie lata...
petro pisze:Winston Churchill
Faktycznie, zgodze sie... Ten czlowiek poniekad wyprzedzal swoimi wizjami chore wizje Stalina i niedolestwo Roosevelta. Zdecydowanie maz stanu.
petro pisze:Kazimierz III Wielki, Władysław Jagiełło
Kazimierz po pierwsze zgwalcil dworke wegierska (jej rozwscieczony ojciec obcial potem w przyplywie szalu 4 palce krolowej i byl rozrywany konmi), a po drugie wcale nie byl tak wielki... A Jagiello...? Mial szczescie trafic na zbyt pewnego siebie von Jungingena... I to by w sumie bylo na tyle jego zaslug. On z kolei mial regularne rogi
Moim zdaniem najwiekszym polskim krolem byl Zygmunt Stary...
petro pisze:naukowe: Grzegorz Mendel, Albert Einstein, Alfred Nobel, Isaac Newton, Leonardo da Vinci
Da Vinci i Einstein - oczywiscie... Newtona bym natomiast nie przecenial...
soul of a woman was created below
charlie81 pisze:Mam niestety jak najgorsze zdanie o czlowieku, ktory uzurpuje sobie prawo do oddania narodu polskiego (czyli mnie tez...) w "macierzynska niewole Maryi"....
Ja mam na to nieco inny pogląd. Kardynał Wyszyński walczył o Polske, ale nie używał przy tym przemocy. Jego bronią była Maryja i wiara w Boga.
charlie81 pisze:Byl wielki, ale tez z wysoka upadl... Jak mozna isc jesienia na Moskwe - nie jestem w stanie tego pojac... Skonczyl prawie jak Hitler, a przeciez Grand Empire moglo stworzyc z Rosja sojusz jakiego swiat nie widzial i panowac dualistycznie nad Europa przez dluuugie lata...
Ale potrafił też poderwać cały swój naród, a to się mało komu udało.
charlie81 pisze:Kazimierz po pierwsze zgwalcil dworke wegierska (jej rozwscieczony ojciec obcial potem w przyplywie szalu 4 palce krolowej i byl rozrywany konmi), a po drugie wcale nie byl tak wielki... A Jagiello...? Mial szczescie trafic na zbyt pewnego siebie von Jungingena... I to by w sumie bylo na tyle jego zaslug. On z kolei mial regularne rogi
Moim zdaniem najwiekszym polskim krolem byl Zygmunt Stary...
Może to i prawda, ale napisałem, że są to moje autorytety polityczne a nie moralne. Poza tym to poczytaj "Poczet królów i książąt Polskich" Wyd. Czytelnik, 1998 r.
A tak poza tym, to jakie ty masz autorytety? Ja wymieniłem swoje. Jak narazie to z twoich postów płynie raczej krytyka (chociaż lubie poznawać zdanie innych i je szanuje

- Sir Charles
- Weteran
petro pisze:poczytaj "Poczet królów i książąt Polskich" Wyd. Czytelnik, 1998 r.
Mialem przyjemnosc
petro pisze:A tak poza tym, to jakie ty masz autorytety?
Hmmm ciezko powiedziec...
Herbert, Gombrowicz, Sartre... Ale nie wiem czy moge ich tak nazwac... No Herberta moze najpredzej.
Nietzsche - imponuje i przeraza rownoczesnie... Przynajmniej mnie.
Moze troche Freud, ale raczej za rozmach niz za tresc
Charlie - mozna isc na Moskwe
Polacy poszli i jako jedyni Moskwe zdobyli... na kilka lat
A moje autorytety.. to zalezy.
Jesli o sile, wytrwalosc i energie chdozi to Korwin-Mikke - facet dosc wiekowy a tyle sil ma by jezdzic po calej Polsce ze dech zapiera
Nauka, to wielu by mozna wymieniac, kazdy cos wniosl... ciezko wybrac. Moze Da Vinci, bo byl dobry ze wszystkiego
Polityka... nie mam wzorca. Bo nie moze byc takiego.
umiejetnosc prowadzenia dyskusji i poelmiki - kolega z partii. Nie znacie
Geniusz strategiczny - Himmler
moralno- religijne - nie mam
A moje autorytety.. to zalezy.
Jesli o sile, wytrwalosc i energie chdozi to Korwin-Mikke - facet dosc wiekowy a tyle sil ma by jezdzic po calej Polsce ze dech zapiera
Nauka, to wielu by mozna wymieniac, kazdy cos wniosl... ciezko wybrac. Moze Da Vinci, bo byl dobry ze wszystkiego
Polityka... nie mam wzorca. Bo nie moze byc takiego.
umiejetnosc prowadzenia dyskusji i poelmiki - kolega z partii. Nie znacie
Geniusz strategiczny - Himmler
moralno- religijne - nie mam
Autorytet
1.Społeczne uznanie, prestiż osób lub grup i instytucji społecznych oparte na cenionych w danym społeczeństwie wartościach.
2.Osoba lub instytucja ciesząca się uznaniem, mająca kredyt zaufania co do profesjonalizmu, prawdomówności i bezstronności w ocenie jakiegoś zjawiska lub wydarzenia.
3.W kontaktach międzyludzkich osoba mająca cechy przywódcze z wysoką inteligencją emocjonalną zwaną też niekiedy charyzmą.
4.W teorii socjologicznej jeden z typów idealnych legitymizacji władzy. Zinternalizowane przeświadczenie o świętości i nadrzędności przywódcy. Por. charyzma
Najczęściej autorytet postrzegany jest jako czynnik stabilizujący więzi społeczne i ma wydźwięk pozytywny. Istnieje niestety niebezpieczeństwo, iż nadmierne zaufanie do autorytetów grozi skostnieniem poglądów a czasem nawet ich zwyrodnieniem. Brak autorytetów w danej społeczności grozi jej rozpadem lub anarchią. Istnienie w społeczności jednego, dominującego, autorytetu grozi jej faszyzacją. Zbyt wielka ich liczba zagraża atomizacją.
Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Autorytet"
Ale nam nie musisz pokazywać co to jest autorytet.
Definicja definicją ale społeczeństwo składa się z jednostek a one mogą mieć odmienne zdanie. Dlatego właśnie jeśli w Polsce większość (teoretycznie) za utorytet ma kościół to ja nie należę do społeczeństwa
I sporo osób z forum również
A to, to już nie wiem kto wymyślił. Moim zdaniem narzucanie autorytetów może doprowadzić do takich sytuacji.
Definicja definicją ale społeczeństwo składa się z jednostek a one mogą mieć odmienne zdanie. Dlatego właśnie jeśli w Polsce większość (teoretycznie) za utorytet ma kościół to ja nie należę do społeczeństwa
Brak autorytetów w danej społeczności grozi jej rozpadem lub anarchią
A to, to już nie wiem kto wymyślił. Moim zdaniem narzucanie autorytetów może doprowadzić do takich sytuacji.
"Ludzie twierdzą, że Ziemia jest okrągła. Ale jak nie chcesz,
ale nie musisz im wierzyć." - Forrest Gump

- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
Gihin Funakoschi - założyciel, propagator współczesnego karate. Człowiek spokojny, zdyscyplinowany, prostolinijny. W sercu miał spokój a w głowie mądrosć. Pokazał jak rozwijać siebie, jak szanować ludzi, wskazywał wartości uniwersalne...
"Karate ni senthe naschi" - Karate nie jest techniką agresji
"Karate ni senthe naschi" - Karate nie jest techniką agresji
....słodkich snów...
fish pisze:Moim zdaniem narzucanie autorytetów może doprowadzić do takich sytuacji.
Nikt Ci nie narzuca autorytetów. To, że ktoś jest dla mnie autorytetm nie znaczy, że i dla Ciebie musi być. Nie wszyscy ludzie cenią te same wartości, dlatego mają inne autorytety.
fish pisze:jeśli w Polsce większość (teoretycznie) za utorytet ma kościół to ja nie należę do społeczeństwa
Polska to kraj katolicki i religią "panującą" jest katolicyzm. Szczerze mówiąc, Kościół dla mnie też nie jest raczej autorytetem. Co poniektórzy księża - tak, ale Kościół jako pewna organizacja to nie.
- Sir Charles
- Weteran
Wiem.Maverick pisze:Charlie - mozna isc na MoskwePolacy poszli i jako jedyni Moskwe zdobyli... na kilka lat
A najlepsze jest to, ze ruscy bojarzy chcieli ofiarowac carski tron Wladyslawowi IV gdy byl jeszcze ksieciem, jedynym warunkiem mialo byc przyjecie prawoslawia, na co sie nie zgodzil katolicki oszolom Zygmunt III, jego ojciec :565:
..."Zjednoczone Krolestwo Rzeczpospolitej, Litwy i Obojga Rusi"... ech... <mysli>
[ Dodano: 2005-07-28, 15:52 ]
Co do Himmlera Mav - poczytaj sobie o Helmucie von Moltke...
[ Dodano: 2005-07-28, 15:54 ]
petro pisze:fish pisze:Polska to kraj świecki, tak masz w konstytucji.
Wiem, że świecki. Chodziło mi o to, że ok. 90% mieszkańców jest ochrzczonych w obrządku rzymskokatolickim.
Jak wskazuja badania, osob wierzacych i praktykujacych (regularna spowiedz, komunia w okresie wielkanocnym, coniedzielne uczestniczenie we mszy itp) jest w naszym kraju ok 23-27% Katolicki jak sto piecdziesiat
charlie81 pisze:Jak wskazuja badania, osob wierzacych i praktykujacych (regularna spowiedz, komunia w okresie wielkanocnym, coniedzielne uczestniczenie we mszy itp) jest w naszym kraju ok 23-27%
Skąd masz te dane? Są bardzo interesujące. Wg. mnie troche niedoszacowane.
Napisałem ochrzczonych, a nie praktykujących katolików. <rofl2>
-
- Zaglądający
petro pisze:Jakie są wasze autorytety?
Tomasz Hajto i John Terry...
- Sir Charles
- Weteran
petro pisze:Skąd masz te dane? Są bardzo interesujące. Wg. mnie troche niedoszacowane.
Nie pamietam gdzie to widzialem, ale wiem, ze byly wykonywane na zamowienie Krk.
To ze obaj zyjemy w konserwatywnym Krakowie, to nie znaczy, ze w calej Polsce ludzie tak grzecznie chodza do kosciola jak u nas
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
petro pisze:Napisałem ochrzczonych, a nie praktykujących katolików.
Napisales, ze Polska jest krajem katolickim.
- Krzych(TenTyp)
- Weteran
Yep Fields of Love, to jest jeden z moich ulubionych kwałków. Szkoda ze więkżość ludzi nie pojmuje ze takie zjawisko jak miłość wypełnia ich po bżegi a niepotrafią z tego kożystać. <piwo>
H, man runs over a woman in his car, whos fault is?
Well...
Why is the man...
Driveing in the kitchen ?
Well...
Why is the man...
Driveing in the kitchen ?
Maverick pisze:Tzn? Zyles we wlasnej enklawie i niedopuszczales do niej swiatla zewnetrznego?
Nigdy nie miałeś tak że patrzyłeś na coś a w rzeczywistości to nie było tym za co to brałeś?żeby jeszcze to co jest naprawde było lepszym niż to co widzisz ale zazwyczaj w takim przypadku jest odwrotnie..
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Wróć do „Wszystkie inne tematy”