Postautor: laurie 33 » 01 mar 2004, 21:44
Jestem lekarzem, co prawda nie ginekologiem, tylko internistą, ale moze moja odpowiedź coś wniesie w tym temacie. Nie wiem, co byłoby dla ciebie lepsze, Lady, bo nie znam się na spiralach. Jeśli masz zamiar używać pigułki, to najważniejsze jest to czy w ogóle mozesz ją stosować, tzn. czy nie masz przeciwwskazań. takie przeciwwskazania to np. palenie papierosów, przebyte zapalenie żył głębokich, niektóre postaci niedosłuchu, żółtaczka cholestatyczna, uszkodzenie wątroby, rak sutka lub rak macicy w przeszłości i inne. Twój lekarz powinien cie o to szystko wypytać zanim zastosuje jakikolwiek lek hormonalny. Wydaje mi się,że oznaczanie hormonów we krwi nie ma sensu, jeśli jesteś w wieku przed menopauzą i nie masz zadnych zaburzeń cyklu. Obecnie stosuje się środki antykoncepcyjne III generacji ( z małą zawatością estrogenów) np. Logest, Minulet, mercilon (to najpopularniejsze). Różnia sie one zawartością drugiego, progestagennego, składnika. Dopasować pigułkę można tylko drogą prób i błędów, bo jedna może u kogoś spowodowac skutki uboczne, zazwyczaj niegroźne, np. nudności, a u innego nie. Po prostu jeśli nie bedziesz określonej pigułki tolerowac to poprosisz o zapisanie innej i tyle.
To nie jest porada lekarska, tylko luźna wypowiedź na forum!
Mam nadzieje, ze wniesie coś do tej dyskusji.