Niebezpieczne pocalunki!

Zagadnienia związane ze sferą fizyczną (cielesną), a także z problemami dotyczącymi tematów współżycia i kontaktów cielesnych. Pozycje seksualne - wymiana doświadczeń.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
Romek83
Zaglądający
Zaglądający
Niebezpieczne pocalunki!

Postautor: Romek83 » 14 lut 2006, 11:16

Intymne pocałunki z licznymi partnerami niemal czterokrotnie podnoszą ryzyko meningokokowego zapalenia opon mózgowych u nastolatków - wyniki najnowszych badań zamieścił prestiżowy tygodnik medyczny "British Medical Journal".
Meningokokowe zapalenie opon mózgowych jest poważną infekcją, która może w ciągu kilku godzin doprowadzić do śmierci z powodu ogólnoustrojowego stanu zapalnego - sepsy. Choroba objawia się gorączką, bólem głowy, sztywnością karku, wymiotami. U dzieci starszych i dorosłych może dochodzić do zaburzeń świadomości, senności, osłupienia, a nawet do śpiączki. Zdarzają się też napady padaczkowe, uszkodzenia nerwów czaszkowych.

Najbardziej narażone na zachorowania są małe dzieci - poniżej 5 roku życia i w nieco mniejszym stopniu - nastolatki. Jak wykazały dotychczasowe badania, ryzyko meningokokowego zaplenia opon u dzieci jest związane z takimi czynnikami, jak wcześniejsze infekcje dróg oddechowych, zwłaszcza wirusem grypy, narażenie na kontakt z dymem papierosowym, bieda, genetycznie uwarunkowane niedobory białka biorącego udział w reakcji na infekcję - tzw. lektyny wiążącej się z mannozą, przebywanie w zatłoczonych miejscach oraz całowanie dziecka w usta. Mało jednak wiadomo na temat czynników ryzyka zapalenia opon u nastolatków.

Aby to sprawdzić, naukowcy z Univeristy College w Londynie oraz innych ośrodków naukowych w Anglii przebadali grupę 114 nastolatków w wieku od 15 do 19 roku życia. Wszyscy z powodu meningokokowego zapalenia opon trafili do szpitali w 6 różnych regionach Anglii w okresie od stycznia 1999 r. do czerwca 2000 r.

Od badanych pobrano do analizy próbki krwi oraz wydzieliny z nosa i gardła. Informacje na temat potencjalnych czynników ryzyka zapalenia opon zebrano w trakcie wywiadu medycznego. Wyniki analizy porównywano z grupą kontrolną dobraną pod względem wieku i płci.

Okazało się, że wcześniejsze infekcje górnych dróg oddechowych podnosiły ryzyko schorzenia niemal 3-krotnie, a intymne całowanie się z licznymi partnerami - niemal 4 razy. W przypadku osób, które całowały się z jednym, stałym partnerem ryzyko choroby było takie samo jak u osób aktualnie bez partnera.

Ryzyko zachorowania na zapalenie opon było ponadto wyższe niemal 4-krotnie dla nastolatków urodzonych jako wcześniaki oraz ponad 3-krotnie dla tych, którzy uczyli się lub studiowali, w porównaniu z osobami pracującymi. Jest to prawdopodobnie związane z większym zatłoczeniem w szkołach i na uczelniach, niż w miejscach pracy - spekulują autorzy badań.

Niższe ryzyko zachorowania na zapalenie opon mózgowych miały osoby zaszczepione przeciwko meningokokom oraz biorące udział w obrzędach religijnych. Ta druga zależność ma prawdopodobnie związek z odmiennym stylem życia.

Niedobory lektyny wiążącej mannozę nie miały wyraźnego wpływu na ryzyko zachorowania w tej grupie.

To wskazuje, że czynniki podnoszące ryzyko zachorowania na meningokokowe zapalenie opon są różne w przypadku dzieci oraz nastolatków.

Zdaniem autorów, z najnowszych badań można wnioskować, że czynnikiem, który ma szanse obniżyć ryzyko zachorowania nastolatków na tę niebezpieczną chorobę może być prosta zmiana stylu życia i niebezpiecznych zachowań. Jak wykazały badania, niektóre nastolatki mogą w ciągu dwóch tygodni całować się nawet z siedmioma partnerami.
http://wiadomosci.onet.pl/1259598,16,item.html
Ojczyzna, Honor, Rownosc, Socjalizm
Odchodze na zawsze - skrzywdzony Romek :(
Awatar użytkownika
Ciekawski
Maniak
Maniak
Postautor: Ciekawski » 14 lut 2006, 11:33

O nie! Meningokokowe zapalenie opon mózgowych jest tak niebezpieczne, że nigdy o tym schorzeniu nie słyszałem. Moi znajomi tym bardziej. Ot co :)

A umrzeć po pocałunku ukochanej kobiety - no problemo :)
Viva la revolution.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
ForsakenXL
Maniak
Maniak
Postautor: ForsakenXL » 14 lut 2006, 11:40

Ciekawski pisze:O nie! Meningokokowe zapalenie opon mózgowych jest tak niebezpieczne, że nigdy o tym schorzeniu nie słyszałem. Moi znajomi tym bardziej.

Bo to taki cichy zabójca, o którym nikt nie słyszał, bo ci którzy się z nim spotkali nie zdążyli już nikomu o tym powiedzieć. Potem ci biedni pracownicy służby zdrowia muszą fałszować dokumenty jego ofiar bojąc się zemsty, więc wpisują jakieś brednie typu: "potrącenie przez samochód", "ofiara pobicia", "zatrucie dwutlenkiem węgla" itp <hahaha>

Biedny, biedny Romuś...
"Czymże jest życie, jeśli nie szeregiem natchnionych szaleństw?Trzeba tylko umieć je popełniać!
A pierwszy warunek: nie pomijać żadnej sposobności, bo nie zdarzają się co dzień"
~George Bernard Shaw
Awatar użytkownika
Ciekawski
Maniak
Maniak
Postautor: Ciekawski » 14 lut 2006, 11:44

ForsakenXL pisze:Bo to taki cichy zabójca, o którym nikt nie słyszał, bo ci którzy się z nim spotkali nie zdążyli już nikomu o tym powiedzieć.

Taki...Chuck Norris wśród wirusów!

ForsakenXL pisze:Potem ci biedni pracownicy służby zdrowia muszą fałszować dokumenty jego ofiar bojąc się zemsty, więc wpisują jakieś brednie typu: "potrącenie przez samochód", "ofiara pobicia", "zatrucie dwutlenkiem węgla" itp .hahaha.

<hahaha>
ForsakenXL pisze:Biedny, biedny Romuś...

Myślę, że nie - on po prostu stara nam się otworzyć oczy, Forsaken, a my - tak zaślepieni - nie widzimy zagrożenia płynącego z egzystencji cichego zabójcy - Meningokokowego zapalenia opon mózgowych.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
ForsakenXL
Maniak
Maniak
Postautor: ForsakenXL » 14 lut 2006, 11:53

Co więcej wirus ten wpływa na otoczenie swych ofiar, powodując u nich częściową amnezję, przez co nawet nie odczuwają ich zniknięcia. Zupełnie jakby ich nigdy nie było, to straszne!
"Czymże jest życie, jeśli nie szeregiem natchnionych szaleństw?Trzeba tylko umieć je popełniać!
A pierwszy warunek: nie pomijać żadnej sposobności, bo nie zdarzają się co dzień"
~George Bernard Shaw
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 14 lut 2006, 12:00

Romek83 pisze:Najbardziej narażone na zachorowania są małe dzieci - poniżej 5 roku życia

Oni na pewno najbardziej są narażenie na pocałunki z partnerami. Oł jee...
Romek83 pisze:Intymne pocałunki z licznymi partnerami niemal czterokrotnie podnoszą ryzyko meningokokowego zapalenia opon mózgowych u nastolatków

Na szczęście część osób nie jest nastolatkami na tym forum. ;)
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
*qbass*
Weteran
Weteran
Postautor: *qbass* » 14 lut 2006, 12:02

Olivia pisze:Na szczęście część osób nie jest nastolatkami na tym forum.

Czyli ja szybciej umre, bo jestem nastolatkiem <boje_sie> Nie całuję się więcej- o nie!! <boje_sie>
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 14 lut 2006, 12:06

qbass17 pisze:Nie całuję się więcej- o nie!!

Jak skończysz 20 lat, to dopiero Ci wolno!! :P

Romku drogi. Jak widać z tego artykułu możliwości zachorowania jest o wiele więcej, niż pocałunki. A o pocałunkach jest 1 zdanie sensowne, może 2? Zajmij się sobą, oj zajmij...
"Miarkuj złość.

*qbass*
Weteran
Weteran
Postautor: *qbass* » 14 lut 2006, 12:12

Olivia pisze:ak skończysz 20 lat, to dopiero Ci wolno!!

Uhhh...jeszcze tylko rok i 5 miesięcy... <diabel>

Olivia pisze: Zajmij się sobą, oj zajmij...

Także polecam <aniolek>

Czasami na onecie są takie bzdury, że aż nie chce się czytać...
Ciekawski pisze:Myślę, że nie - on po prostu stara nam się otworzyć oczy, Forsaken, a my - tak zaślepieni - nie widzimy zagrożenia płynącego z egzystencji cichego zabójcy - Meningokokowego zapalenia opon mózgowych.

Dobrze, że jest ktoś taki na forum jak Romek <fuckoff>
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 14 lut 2006, 13:33

No to Bogu dzięki że jeszcze się nie całowałem !! I nie wiem czy będę kiedyś miał odwagę !! O okazji nie mówiąc. A co do tekstu to chyba trzeba wziąść się za te obrzędy religijne. A nuż chroni to też przed innymi chorobami ?? <evilbat>
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.
I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.
/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
R1
Maniak
Maniak
Postautor: R1 » 14 lut 2006, 13:34

To ja może dla kontrastu dodam coś takiego: http://wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=5754
I'm used to eat naughty girls without any eye movement ;)
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 14 lut 2006, 13:39

Blazej30 pisze:No to Bogu dzięki że jeszcze się nie całowałem !!

To ile Ty masz lat?
Blazej30 pisze:I nie wiem czy będę kiedyś miał odwagę !! O okazji nie mówiąc.

Okazje może były, ale jak nie umie się z nich korzystać, to już tej osoby problem.
"Miarkuj złość.

zielona
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: zielona » 14 lut 2006, 13:43

Ciekawski pisze:A umrzeć po pocałunku ukochanej kobiety - no problemo

no albo podczas seksu ;D
"Nie boję się obietnic / Nie lękam się zazdrości /Nie dbam o nagrody / Kpię z przyzwoitości"
[Akurat- "O dziewiątce"]
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 14 lut 2006, 13:45

zielona pisze:no albo podczas seksu ;D

Czytałaś "Spóźnionych kochanków" Whartona? ;)

Jest taka piosenka Myslovitz "Jeśli wybrać będę mógł, jak odejść. Chciałbym umrzeć z miłości".... :P
"Miarkuj złość.

Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 14 lut 2006, 14:01

Olivia pisze:To ile Ty masz lat?

ponad 30

Olivia pisze:Okazje może były, ale jak nie umie się z nich korzystać, to już tej osoby problem.

gdzie ?? gdzie ?? nigdy nawet za rękę kobiety nie trzymałem na spacerze...
Olivia pisze:Czytałaś "Spóźnionych kochanków" Whartona?

ja czytałem. I mój likier gruszkowy ciągle jeszcze ... jest

zielona
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: zielona » 14 lut 2006, 14:03

Olivia pisze:Czytałaś "Spóźnionych kochanków" Whartona?

nie, ale czytałam, ze jakis dziadek dostał zawału serca jak uprawial seks z swoja zona i umarł, w sumie najprzyjemniejsza smierc :)
"Nie boję się obietnic / Nie lękam się zazdrości /Nie dbam o nagrody / Kpię z przyzwoitości"

[Akurat- "O dziewiątce"]
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 14 lut 2006, 14:26

zielona pisze:nie, ale czytałam, ze jakis dziadek dostał zawału serca jak uprawial seks z swoja zona i umar

piękna śmierć

Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 14 lut 2006, 14:28

zielona pisze:ze jakis dziadek dostał zawału serca jak uprawial seks z swoja zona i umarł, w sumie najprzyjemniejsza smierc :)

To przeczytaj tę książkę... ;) I autorowi topicu polecam. Nawet w wieku 70 lat można dziewicę spotkać. :P
"Miarkuj złość.

Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 14 lut 2006, 14:36

Blazej30 pisze:No to Bogu dzięki że jeszcze się nie całowałem

ale panna loda Ci robila.
zielona
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: zielona » 14 lut 2006, 14:44

to w takim przypadku pewnie ryzyko zwieksza sie jeszcze dwuktronie (2*4=8 ) ;D

[Akurat- "O dziewiątce"]
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 14 lut 2006, 14:49

Yasmine pisze:ale panna loda Ci robila.

ona chyba też była po 20-tce. Uff !! No i to dalej od mózgu...

Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 14 lut 2006, 14:59

Czego to angole nie wymyślą...
Ile jest wart świat pełen grubych krat?

Wróć do „Seks, kontakt fizyczny”