Postautor: Yasmine » 04 maja 2005, 23:16
znaleznione w necie
"na moim penisie zauwrzylem ogniska twardawych krostek.nie sa one bolesne ,maja one bialawy kolor,prawie zawsze wyrasta z nich wlos.dbam o higiene, nie wspolrzylem.uprawiam czynnie sport- silownia,zapasy oraz pilka.widzialem juz kilku chlopakow bardzo podobne"krostki".Pomorzcie mi jestem zdesperowany.Czy to choroba ?
Na podstawie objawów można podejrzewać grzybicę wywołaną drożdżakami. Trzeba to leczyć - proponuję Fluconazole (1x tabl. przez 7 dni) lub Diflucan (1 tabl. przez 2-3 dni) oraz miejscowo Pimafucin lub Clotrimazol. Trzeba jednak pójść do lekarza i poprosić o te leki lub złożyć wizytę u dermatologa. "
"Postanowiłem poprosić o poradę, ponieważ zauważyłem od dłuższego czasu utrzymujące się na skórze penisa dokładnie pod spodem , nie swędzące i nie sączące się krostki- w kolorze skóry , coś w rodzaju pustych cebulek włosowych. Obawiam się że, mogą to być tzw. kłykciny kończyste. Występują po kilka obok siebie. Co to może być i co można z tym zrobić bez wizyty u dermatologa, czy oprócz "mechanicznich sposobów" można zastosować np. maść do smarowania.
Kłykciny kończyste, a zwłaszcza Buschki-Loewensteina potrafią urosnąć do gigantycznych rozmiarów. Nie wydaje mi się, aby to było przyczyną dolegliwości.
Podejrzewam drożdżycę. Leczenie obejmuje podawanie jednego z preparatów przeciwgrzybicznych zawierających ketokonazol lub itrakonazol (lub podobne) oraz miejscowo w maści leku o podobnym składzie. Po leki proszę udać się do lekarza oraz poprosić go o potwierdzenie mojego podejrzenia "