po jakim czasie ginekolog moze wykryc ciąże??
Moderator: modTeam
po jakim czasie ginekolog moze wykryc ciąże??
Mam takie pytanko: kochałam się z chłopakiem 4 i 6 lipca (z prezerwatywą - dni płodne) a u ginekologa byłam 19. Aktualnie okres spóźnia mi się już 5 dni, czy jest możliwość zejestem w ciąży a ginekolog jeszcze jej nie zauwżył??
-
- Weteran
Pyśka pisze:zy jest możliwość zejestem w ciąży a ginekolog jeszcze jej nie zauwżył??
Tak. To jeszcze moglo byc za wczesnie. No i jak sie idzie "z ciaza" to badanie wyglada troche inaczej.
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
- pani_minister
- Administrator
pani_minister pisze:Z prezerwatywą się kochałas i ciąże podejrzewasz? Dlaczego?
No bo sa takie kobity, ze nawet jak bierze tabletki, a jaj facet mial dwie gumy na sobie, to bedzie podejrzewac ciaze tylko dlatego ze okres sie spoznia. To juz chyba z 1000 temat tego typu jaki tu widze, kazdej co zaczyna swoja przygode z seksem spoznia sie okres na poczatku, ciekawe czemu ?

pani_minister pisze:Dwutygodniową ciążę miałby wykryć? Musiałby wiedzieć, czego szukać na dopochwowym usg. Przy rutynowej wizycie raczej nie bardzo to widzę.
No właśnie nie wiem czy nie widać, bo rzekomo juz po 2 tygodniach następuje tzw. rozpulchnienie szyjki i macicy
Z prezerwatywą się kochałas i ciąże podejrzewasz? Dlaczego?
okres spóźnia mi się juz 5 dni, a zawsze miałam jak w zegarku, a jak wiadomo prezerwatywa nie jest w 100% skuteczna, a nie widze innych powodów takiego stanu rzeczy, typu: zmiana klimatu, dieta itp
-
- Weteran
Moja siostra byla prawie miesiac od zaplodnienia (no troche mniej
) miala robione USG, wczesniej jej test wyszedl pozytywny i mimo to ginekolog kazala jeszcze poczekac, bo jeszcze 100% ciazy stwierdzic sie nie dalo. Wiec po 2 tyg. tym bardziej.
pani_minister pisze:Dwutygodniową ciążę miałby wykryć? Musiałby wiedzieć, czego szukać na dopochwowym usg. Przy rutynowej wizycie raczej nie bardzo to widzę.
Ginekolog jest w stanie wykryc dziesieciodniowa ciaze. Tez sie dziwilam jak sie dowiedzialam

Pyśka pisze:No właśnie nie wiem czy nie widać, bo rzekomo juz po 2 tygodniach następuje tzw. rozpulchnienie szyjki i macicy
A jeszcze wczesniej jest w stanie wybadac jakos inaczej. Nie pamietam dokladnie bo dawno temu mi juz to tlumaczyla moja ginekolog w Polsce ale jest do wykrycia i to bez usg.
złotooka kotka pisze:Moja siostra byla prawie miesiac od zaplodnienia (no troche mniej ) miala robione USG, wczesniej jej test wyszedl pozytywny i mimo to ginekolog kazala jeszcze poczekac, bo jeszcze 100% ciazy stwierdzic sie nie dalo
Moze chodzilo jej o kwestie donoszenia bo plod w tym okresie jest bardzo podatny na poronienie i dlatego kazala zaczekac. Ale w kazdym razie wykryc sie da.
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
-
- Weteran
runeko pisze:inekolog jest w stanie wykryc dziesieciodniowa ciaze.
Tak, ale wtedy jak idziesz do niego i mowisz, ze przypuszczasz ciaze. I wtedy robi np. USG etc.
Przy normalnym badaniu nie. Moze co najwyzej zaczac podejrzewac i zrobic dodatkowe badania.
runeko pisze:Moze chodzilo jej o kwestie donoszenia
Chodzilo o stwierdzenie. Zrobila USG i pokazala malenka kropeczke mowiac, ze to jest pecherzyk plodowy. Prawdopodobnie. Bo moze byc tez czyms innym (juz dokladnie nie pamietam czym, musialabym z siostra pogadac). I ze trzeba jeszcze troszke poczekac, zeby zobaczyc czy sie w plod rozwija. A wszelkie proby sprawdzania "na sile" moglyby temu potencjalnemu dzidziusiowi zaszkodzic.
Poczekalismy i teraz jest mala (w tej chwili prawie 13 miesieczna) rozrabiacha.
złotooka kotka pisze:Moze co najwyzej zaczac podejrzewac i zrobic dodatkowe badania
No o to mi chodzi wlasnie.
złotooka kotka pisze:Poczekalismy i teraz jest mala (w tej chwili prawie 13 miesieczna) rozrabiacha.
<browar>
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”