tabletki a miesiączka?

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

atocidopiero
Początkujący
Początkujący
tabletki a miesiączka?

Postautor: atocidopiero » 24 lip 2006, 17:14

witajcie,

czy faktycznie gdy zaczyna się brać tabletki/plastry antykoncepcyjne trzeba to zacząć od pierwszego dnia miesiączki???
kajot
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: kajot » 24 lip 2006, 17:24

niektóre od pierwszego niektóre od ostatniego, zależy jakie

pisze na ulotce, a pozatym to ginekolog sam na pewno powie kiedy zacząć
Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 24 lip 2006, 17:24

Ja pierdzielę! Na forum jest o tym milion tematów! Wystarczy poszukać, a Ty idziesz na łatwiznę...
Zresztą jeśli się o to pytasz to pewnie nie dla siebie te tabletki czy plastry to spytaj się kobiety, która ma tego używać. A jak nie wie to niech się pyta ginekologa, który jej to przypisał.

Tabletki od pierwszego dnia cyklu, a plastry to nie wiem. Zresztą na ulotce dołączonej wszysko jest napisane na ten temat.......
ech
When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen. (...)
You may think you can fly, but you'd better not try. People can fly

Obrazek
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 24 lip 2006, 17:24

Tak jest najlepiej. Najdalej 5 dnia cyklu [1 dzien cyklu to pierwszy dzien miesiaczki] ale wtedy trzeba sie jeszcze przez tydzien dodatkowo zabezpieczac. A tak dzialaja od pierwszej połknietej. Nie wolno brac np od srodka cyklu.

[ Dodano: 2006-07-24, 17:25 ]
vkajot pisze:niektóre od pierwszego niektóre od ostatniego, zależy jakie
Żadne od ostatniego... <zalamka>
vkajot pisze:isze na ulotce
Jest napisane a po drugie sam se doczytaj a nie piszesz glupoty.
kajot
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: kajot » 24 lip 2006, 17:31

przepraszam, chodziło mi o ostatni dzień miesiączki...
dobra poddaje sie:(
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 24 lip 2006, 17:33

vkajot pisze:przepraszam, chodziło mi o ostatni dzień miesiączki...
Wiem, ze o to Ci chodzilo i dlaego pisze ze to glupoty.
kajot
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: kajot » 24 lip 2006, 21:00

na swoją obronę napiszę tylko że tak jak czytałem i teraz znalazłem potwierdzenie - tabletki 2 fazowe np Antevin zaczyna się brac 5go dnia!!!!

http://www.leki.med.pl/lek.phtml?id=341 ... 233&menu=4

każdy może się pomylić...
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 24 lip 2006, 22:18

pierwszą w 5 dniu od początku krwawienia miesięcznego). <- z tej ulotki
1 dzien cyklu to pierwszy dzien miesiaczki
Tak czyli jak napisalam 5 dzien cyklu najpozniej a nie ostatni dzien miesiaczki.
vkajot pisze:każdy może się pomylić...
Pewnie, ale nie kiedy radzi komus kto moze wie jeszcze mniej.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 28 lip 2006, 01:36

Pozwole sobie zacytowac post Yasmine do ktorego link znajduje sie w FAQ ktore nalezy czytac!!
Yasmine pisze:No to ja antykoncepcja :) :

Liczba ciąż na 100 kobiet stosujących określoną metodę w ciągu roku :

Bez antykoncepcji 60-80
Stosunek przerywany 25
Metoda termiczna i objawowo - termiczna 0.8 - 3
Metoda kalendarzykowa 14 - 50
Prezerwatywa 3
Wkładki wewnątrzmaciczne 0,3 - 2
Kremy, globulki - 4 - 36
Tabletki antykoncepcyjne 0,05 -0,5

Tabletki antykoncepcyjne
Stosowanie tabletki po raz pierwszy :
Aby skuteczność antykoncepcyjna była zachowana od pierwszej tabletki należy tabletkę wziąć w pierwszym dniu miesiączki. Po zakończeniu opakowania następuje 7 dni przerwy, wiec gdy ostatnia tabletkę z opakowania jemy we wtorek to zaczynamy następne opakowane za tydzień w środę. Miesiączka w czasie 7 dniowej przerwy następuje w 2-4 dniu. Niezależnie czy miesiączka się juz skoczyła, czy jeszcze nie, należy przyjąć nowe opakowanie po 7 dniach.
Jeżeli zapomniałaś tabletki, to z chwila uświadomienia sobie tego faktu od razu połknij ta zapomniana - nawet jeśli miałoby to oznaczać połkniecie dwóch tabletek na raz. Jeśli spóźnienie nie jest dłuższe niż 12 godzin możesz spać spokojnie, jeśli zaś spóźnienie było dłuższe niż 12 godzin należy zastosować dodatkowe zabezpieczenie przez 7 dni.
Wymioty i biegunka - jeśli zdarzyło Ci się wymiotować do 3-4 godzin po połknięciu tabletki(a właśnie owe 3- 4 godzina tabletka się wchłania) musisz zażyć nowa. Biegunka nie wpływa na wchłanianie, chyba ze jest bardzo, bardzo ostra i trwa bardzo długo.
Interakcje z innymi lekami - Niektóre leki np. przeciwpadaczkowe, przeciwgruźlicze oraz antybiotyki mogą obniżać skuteczność tabletek. Przed przyjmowaniem owych leków zapytaj lekarza czy przepisane przez niego leki nie będą "przeszkadzały" tabletkom.
Może wystąpić krwawienie w czasie 1 - 3 pierwszych cykli. Nie należy się tym niepokoić, gdyż sa one normalne. Organizm musi przestawić się na niska dawkę hormonów.
Jeśli krwawienie w czasie przerwy nie wystąpi, to zrób test. Mimo, ze ciąża jest bardzo mało prawdopodobna należy ja wykluczyć.
Jeśli chcesz przerwać branie tabletek, to zaleca się dokończenie aktualnego opakowania. Organizm musi znów wrócić do stanu przed braniem tabletek, dlatego okres przez jakiś czas może się nie pojawić.
W przypadku planowanej operacji należy zaprzestać branie tabletek na ok. 6 tygodni wcześniej.

Ale sie napisalam :D. Wszystko sama pisalam. Pozniej dalam do Wroda,zeby poprawic moje polskie znaki (a raczej ich brak :D ).

Jak cos moge jeszcze cos napisac. Moze o innych srodkach, albo cos innego :).

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”